Zombiefest

V čísle 24/2007 magazínu MF Plus vyšel report z letošní Wave Gotik Treffen, který sepsal autor Jan Drtil. Jak tedy vidí tištěná média jeden z největších gothic festů na světě? Čtete zde...
Omluva - Redakce CZ Sanctuary uveřejňuje tento článek bez výslovného souhlasu autora, neboť kontakt na pana Drtila není uveden mezi redaktory MF Plus, a ani na naší písemnou prosbu o tento konakt nikdo z redakce MF neodpověděl. Pokud by měl autor pocit, že se dopouštíme nějakých přestupků proti publikační etice (ač řádně uvádíme autora i zdroj), nechť nás laskavě konaktuje na emailu redakce@sanctuary.cz. Děkujeme za pochopení

Příspěvek nebyl připraven členy redakce CZ Sanctuary!

Autor textu a fotografií: Jan Drtil
Zdroj: MF Plus (24/2007)

Rádi meditují na hřbitovech a jejich obýváky připomínají márnice. Jde o temnou mládež, která tvoří gotickou subkulturu. Každý rok se setkává v německém Lipsku na festivalu Wave Gotik Treffen. Město pak vypadá jako jáma pekelná. Ale jen vypadá.

Přijíždíme k bývalým veletržním prostorám v Lipsku. Stmívá se. Ne obloha, ale ulice. Všude kolem nás postávají černooděnci. Někteří mají vznosná číra, jiní ulízané havraní vlasy, další dredy anebo holé lebky. Tady se to tak nebere, hlavně když jsi gotik a máš duši černou jako hrob. Šestnáctý ročník festivalu Wave Gotik Treffen (WGT), svátek všech fanoušků temné hudby, totiž právě začal...

Kryptashow

Postavím nestylový zelenomodrý stan a jdu korzovat před Agru, jednu z hlavních koncertních hal. Nikdy mě totiž nepřestane překvapovat, co všechno na sebe oddaný gotik může navléci. Přitom pohlaví jako by neexistovala - chlapci vypadají v minisukních jako dívky a naopak. Tato subkultura se dokonce dostala i na akademickou půdu. "Chci mít pokoj, ale zároveň chci být vidět. Chci vidět šokované tváře okolí," popisuje mentalitu gotiků Gordon A. Crews, odborník na okultismus z univerzity v Bristolu. Přitom dodává, že vyčerpávající definice gotické subkultury neexistuje. Co člověk, to trochu jiný názor. "Mám rád hlavně gotickou muziku. Třeba kapelu Siouxsie and the Banshees. A taky atmosféru tohohle festivalu. Vždyť se tady jednou ročně sejde na dvacet tisíc lidí. Většina z nich se na akci připravuje dlouho dopředu, takže tady spatříte neuvěřitelné kostýmy," vysvětluje student z Hannoveru David Denser. Bílý v obličeji, oblečen do vrstveného kostýmu, na nohou lodičky s vysokými podpatky.

Připomíná Čachtickou paní. Trochu pokulhává, obuv nejspíš netrénované nohy dost trápí. Když se začíná stmívat i obloha, vyrážíme ke kryptě zvané Völkerschlachtdenkmal. Tenhle monument vzdáleně připomínající chrámy v kambodžském Angkoru byl postaven v roce 1913 ke stému výročí Bitvy národů u Lipska. Napoleon tenkrát dostal výprask zčásti i od Němců. Teď tady probíhá zahajovací slavnost festivalu. Ve tmě se prodírám davem, abych lépe viděl světelnou show. Jauvajs. Nějaká domina s otrokem na řetězu mi právě šlápla jehlou na nárt. Radši zrychlím. Na kryptu jsou z různých stran promítány helvétské kříže - ten fašounský hákový ne - a jiné symboly. K tomu hraje hymnická muzika jako od Richarda Wagnera, jenž se tady narodil.

Kronika upírů

Dlouho do noci obcházíme místní gotické kluby. V Moritzbastei hraje dýdžej René, v Sixtině se čte záhrobní poezie, v Darkflower premiérově pouštějí novou nahrávku Marilyna Mansona Eat me, drink me. Ostatně tenhle rachitický ďáblík je v Německu hodně oblíbený. Nicméně podobných bubáků je teď Lipsko plné. Ze stanu se v poledne stává mobilní sauna. Jdeme do středověké vesničky, která se tady těší velké oblibě. Všichni vypadají jako by byli zaseklí v časové smyčce třináctého století. K pití medovina, k jídlu opékané sele a k tomu hraje dudácká kapela. Vidím několik gotických rodinek. Jen ty děti mají problémy s depresí. Až vyrostou, snad se to zlepší. Koncerty začínají kolem třetí odpoledne a probíhají takřka po celém městě. Uděláme krvavý nápoj - víno, kola - a jdeme si užít hukotu. O zaměření kapel vypovídají už jejich jména. Pro lepší představu ve volném překladu: Kosmický horor, Černý jed, Krematorium, Sebevražedné komando, Zfetovaný hvězdy, Zombina a kostlivci a další.

A odkdy se táhne rodokmen gotické subkultury? V podstatě je stará třicet let, kdy se narodil punk. Třeba už punkoví brontosauři The Damned postupem času přidávali stále více temných tónů a depresivní melancholie Joy Division je všeobecně známá. Za porodnici gotických talentů je ale označován klub v londýnské čtvrti Soho zvaný Batcave a za hymnu gotiků je považována píseň Bela Lugosi is Dead britské kapely Bauhaus. Hrdina songu je slavný první představitel hraběte Draculy. V roce 1882 spatřil světlo světa v Transylvánii, ale pak odjel do Ameriky. Tam získal práva na román Dracula. Nejdřív temného hraběte zosobnil v divadelní hře, pak ve filmové verzi. Role ho natolik pohltila, že se i v běžném životě choval jako upír. Jeho domu se říkalo Draculův hrad a o jeho smrti v roce 1956 kolují dodnes prapodivné zvěsti.

Supermarket

V Německu je gotická subkultura asi nejrozšířenější a její fanoušci si říkají grufties.V jednom křídle haly Agra je obrovské tržiště, stále plné lidí. Prostě nákupní horečka vládne i na setkání temné mládeže. Většinou zde prodávají černé oblečky, šperky, nášivky, sado-maso zboží, cédéčka, ale funguje tu i kadeřnictví a fotoateliér. Loni tady kameník Björn Seiler prodával náhrobky. Jeden nesl nápis: Toto místo je studené, úplně jsou cítit nekalé úmysly. Vysvětloval mi, že originální náhrobky pro živé začal vyrábět teprve nedávno a stále jdou celkem dobře na odbyt. Právě na WGT nabral, i přes mastné ceny, desítky objednávek. Letos v jednom z obchůdků dostávám letáček na manufakturu z Norinberku. Inzeruje se na něm: "V našich rakvích se vaše krásné noční můry stanou realitou." Sto třicet centimetrů dlouhá rakev s víkem přijde zhruba na dvaašedesát tisíc korun.

Na druhou stranu je nádherně vystlaná a bytelná, takže majitel si v ní nejspíš pěkně pospí. A nejen na věčnosti. Už zase se mi hlavou honí letitý sen, že si koupím sukni. Tři si vyhlédnu, zkusím, podívám se na cenu a zase je vracím zpět na věšák. Za kus spíchnutého hadru chtějí v přepočtu dva a půl tisíce korun. Před jedním obchodem ještě najdu ve výprodeji jednu za přijatelnou tisícovku, ale sedmý smysl pro estetiku mi nedovolí ji koupit. K večeru už dělá krvavý mok z vinice svoje. S přáteli jsme detailisté, takže virtuálně navrhujeme gotické stany, auta - něco jako z Batmana, ale i mobilní záchodky toi toi. Poslední nápad se mi zdá jako skvělý podnikatelský plán. Záchodky ve tvaru rakve. A reklamní slogan: "Ještě než zemřete, vypusťte co můžete. Uleví se vaší duši." Ale už dost bylo krve, která mi teče do úst.

Heilgoth!

" Jsou to v podstatě vyvrženci, tyhle gotici. Uznávají anarchii. Jsou to rasisti a zajímají se o takové ty věci kolem Nostradama a Soudného dne," letí po internetu jeden z názorů na černooděnce. Když odjíždím večer z koncertního sálu uprostřed města, vidím, jak před jinou halou demonstruje hrstka mladíků. "Stop fašistickým tendencím na černé scéně," skandují. "Dneska večer vystoupila francouzská kapela Derniére Volonté. Dříve vystupovala pod logem SS divize Götz von Berlichingen, tedy s erbem se železnou paží. Jméno patří německému rytíři, který byl znám hlavně díky železné protéze. Kapela se navíc stýká s dalšími vyloženými neonacisty a v jedné písni zpívá o Hitlerově ministru zbrojního průmyslu Albertu Speerovi," vysvětluje jeden. Za asistence policie se demonstranti klidní.

Nicméně gotické hudbě je toho dáváno za vinu mnohem víc, například některé masakry na amerických školách. Nejvíc ale souhlasím s citátem: "Gotici mají tendenci chovat se nenásilně, pasivně a tolerantně. Mnoho médií je chybně spojuje s extrémním násilím, nesnášenlivostí k menšinám, rasismem a podobně." Na WGT, jedné z největších událostí černé scény, jsem ani podruhé žádné násilí nezažil. Navíc jde o celkem multietnickou událost. Vlastně až na nahrané fotky sebevražd, menstruace nebo různé saďárny s ostnatým drátem. Na to ale stačí kečup, rybízová šťáva nebo červená rtěnka. Tihle zombíci z módních salonů, přestože si rádi přihnou, totiž nezlobí.

KDO JE KDO

Baby Bat: Seznamuje se se scénou a pohlíží na ni pohrdavě. Rozjívený bažant.
Batcaver: Původně návštěvník legendárního londýnského klubu Batcave, teď fanoušek kapel ze staré školy.
Cybergoth: Zajímá se o kyberkulturu a vypadá jako Vetřelec.
Korporační gotik: Člověk s každodenním zaměstnáním kombinující společenské oblečení s gotickou módou.
Graver: Hrobař. Většinou kybergotici, kteří chodí na technofestivaly, a nosí tomu přizpůsobené oblečení.
Romantigoth: Obléká se ve viktoriánském stylu a čte staré knihy nebo píše básně.
Mallgoth: Mladý gotik, načančaný podle poslední módy značkové prodejny Hot Topic.
Mansonite: Teenager inspirovaný Marilynem Mansonem.
Perky Goth: Předstírá radost ze života. Je velmi cynický. Má rád mírnější gotický rock.
Plastic Goth: Gotickou módu nosí jen o víkendech.
Ubergoth: Vždy perfektně oblečen a nalíčen.

Článek je možno stáhnout také jako skeny přímo na : http://sanctuary.cz/img/wgt_pravo1.jpg, http://sanctuary.cz/img/wgt_pravo2.jpg, http://sanctuary.cz/img/wgt_pravo3.jpg

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak teda nevím co dodat....To je čistě jeho názor????????
[1] Těžko říct, ale tak aspoň vidíš, jak to vidí člověk z tištěného média...
Ty jo... je to vlastně skoro to samé..co se o WGT psalo minulý rok . :-)
Ten článek vyšel už někdy v červenci ne? Určitě sem ho v létě četl a myslim že to bylo právě v Mladý Frotně
jj přesně tak, hlavně jsem si na to vzpoměl, když se mluvilo o tom předraženém zboží :-D
Jo, taky jsem jej četla už někde předtím ;-)
No mohlo to bejt horší-jenom ty gothkategorie mi připadají dost dětinský
Ta zmínka o Derniére Volonté mě dostala, :] zrovna tuhle kapelu mám docela ráda. :]
bezva kolik to bylo dohromady slov? presto se proste nenaslo niiic zajimavejsiho...nez nejake zvasty o fasismu. i kdyby to byl sebekratsi clanek, vzdycky se tam nejaka takova hovadina ci zminka o "sadismu" ci co vtesna + samozrejme vrazdy na americkych skolach, na ty nezapomenme, to je preci klasika. ze osobne pak autor souhlasi s tim ze gotici jsou nenasilni posuci ctenari asi na klidu neprida. [anit se vzdava, anit je z toho uz unavena o.O]
[7] okopirovano z wikipedie - kdyz jsem se seznamovala se scenou, taky jsem to tam nasla jako jednu z prvnich veci [aaaach ta nostalgie x))]. nevim jak moc se pouzivaji tyhle kategorie, ale obecne wikipedia zacina byt horsi a horsi zdroj informaci...tuhle se tady neco hledalo pri hodine [studuju ve statech] a spoluzaci objevili clanek: George Bush....jehoz cele zneni bylo: *jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk jerk*...xD xD xD. Tak az jednou objevite nejakou hroznou hovadinu o necem co je vasemu srdci blizke...nebrecet; myslim ze je snad i mozny poprosit o editaci a sam to dopracovat ;-)
[4] [5] [6] Mno, my ho našli teprve nedávno (a ještě čekali na tu reakci z MF Plus), tak kdybyste, plz, někdy narazili v jakymkoliv tisku něco podobnýho, budeme moc rádi, když nám dáte vědět..přeci jen - pořád nás není dost, abychom stíhali pokrýt všechno ... ;-)<br /><br />[7] mně taky...chápal bych rozdělení na hudební subžánry, ale dělit podle toho, jestli je někdo cynik, nebo ne mi řpijde trochu švihlý<br /><br /><br />[10] :-D :-D :-D Hele, ale člověk se neubrání otázce, jestli to u toho Bushe není pravda :-D Ale jinak máš pravdu, no..a bohužel je to právě v tom, že Wikipedii může editovat každý :-?
uaaaaa:D:D:D **"Rádi meditují na hřbitovech a jejich obýváky připomínají márnice"**, **"Stmívá se. Ne obloha, ale ulice."**, **"Jauvajs. Nějaká domina s otrokem na řetězu mi právě šlápla jehlou na nárt."**, **"Loni tady kameník Björn Seiler prodával náhrobky."**, **"Loni tady kameník Björn Seiler prodával náhrobky"****"?Ještě než zemřete, vypusťte co můžete. Uleví se vaší duši.?"** fakt super clanek :D:D:D:D
[12]Si měl taky koupit náhrobek, když ho to tak zaujalo...Já osobně bych mu vykopala jámu!
[13] proc? Sranda ne? Lidi, hlavne se nebrat vazne!
navic, myslim si ze je treba hezke jak napsal ze gothi nemaji sklony k nasili a tak... porad znam spoustu tupejsich a nesmyslnejsich clanku, u toho se mi aspon hodnekrat vycarovcal usmev na tvari... a nic proti, le prodavat nahrobky neklde u festaku je dle meho opravdu vrchol kokotstvi a reagovala bych nejspis stejne jako autor clanku...
Kupodivu mi ten článek nějak ani nevadí. Ten chlap asi i ví o čem píše. jsou mnohem horší články (například jeden co srovnává goth a emo v respektu nebo v nečem podobném)
Lumenn-> Arrrgh, není někde třeba odkaz na ten článek? Docela bych si početla :-D
Ad Wikipedia - no, ten článek o Georgi Bushovi tam ale dlouho nevydržel, ne? Já nedávno přidala do jednoho článku jedno smazané slovo (skutečně tam bylo již předtím - a nebylo to nic vulgárního nebo smyšlného), někdo mi je smazal, přidala jsem je tam tedy znovu a přišlo mi, že jestli nepřestanu vandalizovat, dají mi BANán. :] Jo a ten článek porovnání goth-EMO by mě taky zajímal. :] Btw. tady je definice dle Bravo black. :] http://bravoblack.blog.cz/0610/co-je-to-emo
[14] Aby to měl se vším všudy :-D A hodila bych na sebe úbor dominy na jehlách ;-)
Nevím, na co si stěžujete, ten článek je dobrý. Nikoho neuráží a popisuje to, co se na ulici děje. CP byla taky plná latexáků na jehlách a stánky byly obšancované, holky se fotily v rakvi a nechávaly si do vlasů zamotat hadičky po 6 euro. A třeba to, že někdo prodává náhrobky mi přijde super, mít zahradu, tak si nějaký vtipný pořídím...třeba "prosím, obcházejte mě zleva"
Třeba k těm meditacím na hřbitove: V Pardubicích jsme potkali holčinu, která na ty hřbitovy chodí a já taky provozuju něco, co se dá nazvat "meditací na hřbitově". Praha mě neuvěřitelně ubíjí a na Žižkově je široko daleko jediný větší park a to jsou Olšany, je to jediné místo, kde je ticho, není tam dav, jsou tam stromy, břečťan a spousta zajímavých soch, fontů, fotek. Hodně mi to pomůže vypnout, taky tam potkávám zajímavý lidi, třeba dva technaře, kteří tam chodí skycovat práně novogotické stavby. Nehledě na to, že prostě zbožňuju hlídačovic jezevčíka:-)
[20] my zahradu máme, velkou, a rozhodně nám tam dělají větší radost ovocné stromky...
my teda s přáteli často chodíme na hřbiov..máme ho opravdu krásný... a obvzkle se scháyíme na royprašišti... ještě na konci léta tam jeden ubožák ležel....tda ležel..asi 2 měsíce tam ležel jako mokrá hromada popela..vždzcky sme ho zdravili...říkali sme mu Jack :-) :-)
Onnea - to je nedostatek smyslu pro humor, mám pocit, že česká scéna je plná morousů, před kterými řekneš "hřbitov" a oni začnou hopkat jak opice na gumě<br /><br />Pooky: Taky chodím na popraviště, jmenuje se Staromák a je to naprosto příšerné místo, zvlášť v celou, nesnižuje to ale jeho umělecko kulturní hodnotu
[24] nevim, mne tedy neni moc k smichu, kdyz si predstavim, ze nejaky clovek si medituje na hrobe meho dedecka...
Ad chození na hřbitovy - pokud tam ti lidé nedělají bordel, neničí hroby nebo jejich ... ehmm ... příslušenství, neolamujou stromy, nervou kytky a nerozbíjejí kolumbária, neřvou, NEKOUŘÍ a nedělají nepořádek... Pokud tam chodí jen relaxovat, popř. se kochat tou nádhernou atmosférou, nebo si třeba jen číst, pak je to podle mě naprosto v pořádku. Ať sedí na trávě, na lavičkách, nebo na okrajích hrobů. <br /><br /><br /><br />Jinak já souhlasím s tím, že česká Goth scéna je poslední dobou nějak plná nabručených a věčně a se vším nespokojených kakabusů... Člověk řekne jedno blbý slovo, a hned se začne obrooovská hádka, urážky, nadávky, posměšky, ukazování prstem... Brrr... Jak pubertální křiklouni hádající se u piva. To mě dost štve - Goths by přece měli být ... nevím, jak to říct... kultivovaní? Vzdělaní? Každopádně by se určitě měli umět vyjadřovat, a to jinak, než sprostými slovy nebo osočováním všech okolo... Pořád se píše, že Goths se od ostatních skupin liší tím, že jsou tolerantní k ostatním... Asi už to přestalo platit... Škoda :-?
Hmmm... zajímavé... aspoň je jasné, co si o goths myslí lidé "zvnějšku". Co se týká chození na hřbitovy, také na tom nevidím nic špatného. Jsou to místa klidu. A když tam lidé nědělají bordel, jak poznamenala Addelaide C., tak proč ne.<br />Jinak co se týká ne/tolerance a "věčně nespokojených kakabusů", to bude způsobeno vývojem scény. Původní gothic rock - dnešní cokoliv, co na to původní navazuje. Je možné, že spousta gothů nesnese to, co se na scénu nabalilo, Já se jim nedivím. Ale jde o vývoj. Co bude za dalších deset, dvacet let? Bude ještě někdo znát (z "nových" gothů) Joy Division apod? <br />No nic... Asi mě tu polovina lidí zase vynadá, co tu plácám... A vo tom to je...
joy division v dnesni dobe znaji lip lidi, co s gotikou nic spolecneho nemaji... ale co uz... jine uz to nebude... ackoli to dost o necem vypovida, ale nechme toho prudeni ze? NO nic...
Darkness-> <br />No tak jasně, tu historii, pokud mluvíme o hudbě, by Goths v povědomí mít měli, ale přesně - JE TO VÝVOJ. Dneska už existuje spoustu jiných kapel, spoustu jiných žánrů. Jde o to, že někdo je striktně proti všemu, co přímo nesouvisí s Batcave. To je taky špatně, si myslím. To je zase ten druhej extrém. Jako když si vezmete přímku, v bodě Á jsou tihleti "pravověrní" a v bodě BÉ jsou ti "noví Goths", o kterých tu mluvíte. Oba tyhle póly jsou špatný, když nedokážou uznat zbytek tý přímky ;-) <br />*<br />(jestli jsem se vyjádřila srozumitelně)*
[29]nic proti, ale neuznani radoby provokativni novodobe temne mody spocivaji prave v behani po hrbitovech a poslouchani Evanescence neni zadny extrem, ale je znamka zdraveho rozumu. Tohle zase nejspis nikdy nepochopis ty... Mne osobne tohle vsechno privedlo k tomu, ze gotiku zacinam opravdu nesnaset, jak lidi, tak hudbu, vse co se poji s timhle dnesnim temnym svetem se mi hnusi, je mi z toho proste na nic. Gotiku uz neposloucham, s jakoukoli modou jsem se rozcloucila uz davno, obcas napisu nejaky clanek, tot vse. Je to o nicem, trapna provokace, neoriginalita, hadky, nepochopeni, nevedomost, staveni gotiky vys nez je ji dano... Vazne, je to proste na bliti...
Hmm... Mě můj způsob života zatím "naplňuje", do tý doby je mi víceméně (VÍCEMÉNĚ) jedno, jak si žijí ostatní :-) <br /><br /><br />Onnea-> nejsem si jistá, jestli se nemýlím, ale mám za to, žes Evanescence neměla nikdy v oblibě ;-) ... A btw - měla bys nenávidět konkrétní lidi, nikdy ne skupinu, hudbu nebo styl. Neživé věci nemůžou za to, jakou jim lidi dělaj reklamu ;-)
[31] Nenávidět? Ne, to není nenávist, nenávist je pocit, který ti může zničit život. Mně tohle život neničí, mně to spiš naopak uklidňuje a čím dál víc mám dobrý pocit z toho, že mám čím dál tím méně s touhle subkulturou společného. A Evanescence byl příklad, chápeš? Asi ne...
Ach jo,to jsem já jste tady?Na vás když chvíli člověk nedohlíží 8-O
Docela zajimava reportaz zachycena v dost objektivnim stylu a vysvetlujici dalo by se rict nezkreslenou "pravdu" o ucastnicich WGT najdete zde: http://www.youtube.com/watch?v=QhO5xpd68LY&NR=1 (akorat pozor,je to bohuzel v nemcine)
tak to je typický názor ''normálního'' člověka :-) <br />Jenom tak trochu nechápu ten názor na sukni. Když píše že dva a půl je za kus spíchnutýho hadru moc no nevim když du v Praze po ulici tak vidim spoustu spíchnutejch hadrů i za vižší ceny alety holt vypadaj ''normálně'' 8-)
**mecii napsal/a:** >>vidim spoustu spíchnutejch hadrů i za vižší ceny alety holt vypadaj ''normálně''<<<br />Myslím, že V-Y-Š-Š-Í by bylo fajn :-x :-D
Onnea: jedna věc je chodit na hřbitov, druhá poškozova cizí věc. Ale jde o samotné slovo hřbitov, ne o to, jak se tam kdo chová, rozhodně nemyslím, že když tam někdo chodí na procházky nebo tak chodí skicovat, je to špatně. <br /><br />Mecii: Nejspíš tím myslel poměr kvalita/cena. člověk, který šije ti klidně řekne, že cena zboží, které se na festech prodává bývá dost nasazená. Ale to i v shopech. Prostě-ušít si kabát s přeskama mě vyšlo na necelou tisícovku , je na něm kolem deseti karabin a deset metrů popruhu. Normálně takový pořídíš taky za 2500.
jenom hledím, kolik lidí píše: jeho názor...krom popisu toho, co viděl na ulici a toho, že sukně, kterou si chtěl koupit, mu přišla drahá jsem osobní názory nějak nepostřehla
[37]sorry nějak sem se přepsala :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.