Rozhovor s Gun Dreams: Front 242 a jejich Headhunter byli inspirativní

Gun Dreams byli spolu s Vanessou a slovenskými The Dark svatou trojicí Československého EBM. Jejich návrat po více než dvou dekádách přivítali mnozí fanoušci. A protože první kapela Mirka Papeže alias Moimíra Papalescu bude předkapelou nedělního koncertu Front 242 v pražském Paláci Akropolis, neodpustili jsme si možnost si s panem zakladatelem popovídat o minulosti, ale i současnosti na několika hudebních projektech najednou.

CO BYLY ZÁSADNÍ IMPULZY K ZALOŽENÍ GUN DREAMS? STÁLI MEZI VZORY UŽ NA ZAČÁTKU FRONT 242?

V osmdesátých letech to prostě v tý normalizační šedi byla touha dělat něco jinýho, než většina tehdejších kluků co začínali s hudbou. Proto ty synťáky a bicí automaty a záměr odlišit se od tehdejších novoromantiků. Mezi naše „vzory“ co se pamatuju, ale patřily hlavně post-punk kapely a pak zvukově spíš experimentální hudba napříč styly, takže například Butthole Surfers, Hüsker Dü, Death In June, hodně taky Cabaret Voltaire nebo D.A.F. Samozřejmě i Front 242 a jejich Headhunter byli bezesporu také inspirativní.

 

Gun Dreams - Bad Dog
 
 

V SOUČASNÉ DOBĚ HRAJEŠ I VE VANESSE. KDY JSTE SE POZNALI NAVZÁJEM?

Tuším hned po revoluci nás seznámil dnes již nežijící producent Pavel Kracík, poprvé jsme se potkali na nějakém mejdanu, co pořádal u sebe na Letný. Byli tam třeba i lidi z Kurtizán nebo Josef Sedloň, se kterým jsme pak dělali v tehdejším Československém rozhlasu rozhovory.

GUN DREAMS VYDALI V DEVADESÁTÝCH LETECH DVĚ DLOUHOHRAJÍCÍ DESKY – „HO SCELTO“ A „TOTEM“. LIŠÍ SE OD SEBE POMĚRNĚ VÝRAZNÝM ZPŮSOBEM. JAK DOŠLO K TAK RAZANTNÍMU PROGRESU?

První sestava se rozpadla během natáčení prvního alba, pak jsem hledal změnu a ta přišla s příchodem nového kytaristy, který měl metalové kořeny a docela to sedlo do tehdejšího vývoje, byl to ideální crossover.

DOKÁŽEŠ ODHADNOUT, JAKÝM SMĚREM BY SE GUN DREAMS UBÍRALI DÁL, POKUD BY NEPŘERUŠILI ČINNOST?

Těžko říct, ale určitě by to celé bylo temnější.

 

 

KDY DOŠLO K TOMU, ŽE JSI ZAČAL SERIÓZNĚ ZAČÍT UVAŽOVAT O VZKŘÍŠENÍ TOHOTO PROJEKTU? MĚL V TOM PRSTY I ÚSPĚCH VANESSY, VE KTERÉ JSI ZAČAL OD ROKU 2009 ZNOVU PŮSOBIT?

Vůbec to spolu nesouvisí, ale Gun Dreams jsou moje srdeční záležitost, tak jsem si říkal, že by stálo za to to opět aspoň na chvilku zkusit a tuhle kapelu reinkarnovat. Bez nějakého speciálního úmyslu, jen tak, pro radost.

K NÁVRATU NAKONEC DOŠLO AŽ NA PODZIM LOŇSKÉHO ROKU. PROČ?

Já nic neplánuju přesně, takže to tak prostě vyšlo. Řešil jsem spoustu změn i v osobním životě, v práci, tak se to trochu protáhlo…

GUN DREAMS MAJÍ PO LETECH TICHA ZA SEBOU DVA NÁVRATOVÉ KONCERTY. JAK JSI S NIMI SPOKOJEN?

Zdálo se mi, že lidé pod pódiem byli spokojeni a to je pro mě to hlavní.

V KAPELE DNES S TEBOU HRAJÍ TVZEX A JARDA STUCHLÝ. JAK DOŠLO K TOMU, ŽE ZROVNA TITO DVA MUZIKANTI?

Známe se i z jiných projektů, respektujeme se, baví mě s nimi pracovat, člověk neztrácí čas, jde to s nimi fakt dost rychle, proto to byla zcela jasná volba.

 

 

NA NÁVRATOVÝCH FOTKÁCH NA FB JE VIDĚT I DLOUHOLETÉHO PARŤÁKA SM24. TEN SE NAKONEC NA PÓDIU NEUKÁZAL. ZNAMENÁ TO, ŽE V SOUČASNÉ DOBĚ S KAPELOU NESPOLUPRACUJE?

Je to tím, že jsem se po letech odstěhoval z Pardubic, nebýt tomu tak, je tam s námi i teď.

SOUČÁSTÍ SETŮ NÁVRATOVÝCH KONCERTŮ PROZATÍM BYL POUZE STARÝ MATERIÁL, PŘITOM TVŮJ SOUNDCLOUD PROFIL OBSAHUJE NÁSTŘELY NOVÝCH NÁPADŮ? JAK TO S NIMI V KONCERTNÍ I STUDIOVÉ PODOBĚ VYPADÁ?

Skočila mi do toho ta stará bestie, Vanessa, tak zatím hrajeme přearanžované skladby z prvních 2 alb – i to byla ale celkem práce to dát dohromady, protože o data jsem mezitím přišel.

JAKÉ JSOU DALŠÍ PLÁNY KAPELY?

Jak už jsem psal, neplánuju – ale ten nový materiál vypadá slibně, tak uvidíme.

 

 

A KDYŽ UŽ SPOLU MLUVÍME, GRATULUJEME K NÁVRATU NIHILISTŮ. CO VÁS VRÁTILO ZPÁTKY DO HRY?

Už jsme si párkrát říkali, že bychom mohli zase něco zkusit, prostě jsme se potkali při nějaké akci a domluvili se.

CO MAJÍ NIHILISTI V PLÁNU DO BUDOUCNA KROM KONCERTU NA METRONOME FESTIVALU?

Pracujeme na nových skladbách a naší prioritou je letos nahrát nové album. Kromě Metronome zatím nic dalšího neplánujem, i tady nás produkce musela hodně přemlouvat ?

A TVÉ DALŠÍ PLÁNY MIMO GUN DREAMS A NIHILISTY?

Mám těsně před dokončením páté album Magnetik.

 

Gun Dreams - Charge Battery (live @ Kaštan, 16. 11. 2019)

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.