Darkwave

A opět se vracíme k dalšímu dílu našeho vzdělávacího seriálu o hudebních žánrech souvisejících s gotickou subkulturou. Dnes si posvítíme na jeden z obecně nejpopulárnějších - darkwave.
 

 

Zdroj: Wikipedia
Překlad a úpravy: Ezechiel

Dark Wave (psaný též jako darkwave) je zastřešující termín označující hudební hnutí s kořeny v pozdních 70. letech, které rostlo v souladu s popularitou žánrů jako byl new wave a post punk. Postaven na základních hudebních principech těchto stylů se darkwave rozvíjel skrze zamyšlené temné texty a podtón smutku. Kolem roku 1980 působení těchto hudebních a textových vlivů vykrystalizovalo ve vznik samostatného mnohostranného darkwave hnutí, jehož členové se označovali jako "wavers", nebo "dark wavers". V mnoha zemích se dark wave prolnul a vzájemně ovlivnil s ranou gotickou subkulturou.

Historie:
Osmdesátá léta:

Poprvé se termín "darkwave" objevuje počátkem osmdesátých let jako popisek temné a melancholické verze new wave a post punku - například ranného gothic rocku, který se v tu dobu ještě jako "gothic rock" vůbec neoznačoval, francouzské coldwave, nebo dark synthpopu (v Německu zvaného též "electrowave"). Tento pojem charakterizoval potemnělou a deprimovanou hudbu kapel jako Bauhaus, Joy Division, The Cure, Siouxsie and the Banshees, The Chameleons, Cocteau Twins, Anne Clark, Fad Gadget, Gary Numan, nebo Depeche Mode.

Postupem času se různé žánry darkwave (především coldwave, gothic rock, a další) začaly prolínat i s elektronickou hudbou (synthpopem, ambientem a post industrialem). Mezi nejvýraznější skupiny, které tuto hudbu v průběhu osmdesátých let hrály patří například Attrition, Clan of Xymox, Die Form, Psyche, In The Nursery a Pink Inudstry. Tyto formace byly spojovány jak se žánrem gothic rock, tak s post industrialem, a jelikož nazapadaly ani do jedné z těchto škatulek, vžilo se pro ně obecné označení "darkwave".

Clan of Xymox - A Day (1985)


Devadesátá léta:

Ačkoliv new wave a postpunk koncem osmdesátých let v podstatě vymizel, darkwave přežil a to především díky nové čerstvé krvi a energii kapel jako Deine Lakaien, Love is Colder Than Death, Corpus Delicti, The Frozen Autumns, raných Love Like Blood, The Garden of Delight, Wolfsheim a Diary of Dreams. Všechny tyto kapely nesly ve své tvorbě výrazné vlivy new wave a post punku osmdesátých let.

Tou samou dobou množství německých umělců (Das Ich, Goethes Erben, Relatives Menschsein a Lacrimosa) rozvíjí nový, teatrálnější styl darkwave prošpikovaný německou poetikou a metaforickými texty, který pojmenovali Neue Deutsche Todeskunst (Nové německé umění smrti).

 

Das Ich - Kain und Abel (live WGT, 2000)


Jiné kapely (např. Silke Bischoff, In My Rozary, Engelsstaub, Annabelle's Garden a Canticum Funebris) míchali dark synthpop nebo gothic rock s prvky neofolkového, nebo neoklasického žánru. Unikátním umělcem žánru je pak Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows, který kombinuje gothic rockové elementy s folklórními a středověkými zvuky a funebrální sklíčenou atmosférou.

 

 

Sopor Aeternus and the Ensemble of Shadows - Dead Souls (2003)


Od roku 1993/94 se ve Spojených státech začal pojem darkwave spojovat především s labelem Projekt Records. Slovo "darkwave" bylo totiž použito jako název tištěného katalogu, který nabízel v USA produkci německých skupin, jako byli třeba Project Pitchfork.

Všechny skupiny vydavatelství Projekt (Lycia, Black Tape for a Blue Girl, Love Spirals Downwards, Tearwave a Autumn's Gray Solace) jsou charakteristické pomalým, náladovým, éterickým (ženským) zpěvem, což byl prvek používaný v hudbě osmdesátých let u kapel typu Cocteau Twins. Tato hudba je někdy označována i jako "ethereal darkwave". Za zmínku stojí i fakt, že se na jedné z raných kompilací Projektu objevili i Attrition.

Podobným labelem byl i Tess Records, který vydával například This Ascension, Trance to the Sun, Faith and the Muse a od roku 1997 i Clan of Xymox, kteří se v tu dobu po deseti letech období "synthpop Xymox" vrátili ke svému původnímu zvuku z osmdesátých let. Díky těsné provázanosti s postpunkem a gothic rockem se darkwave formace často označují jako "gothic" a naopak. Některé zdroje dokonce považuji tyto dva termíny za zaměnitelné.

Netypické vlivy:

Spousta amerických kapel začalo míchat elementy dark wave a ethereal wave s moderní elektronickou hudbou, aby získalo větší popularitu. Například Love Spirals Downwards a Collide začlenili do své hudby spoustu prvků z trip hopu, zatímco The Crüxshadows začali kombinovat množství současných tanečních prvků se svým alternativním rockovým stylem postaveným na syntetizátorech.

 

 

The Crüxshadows - Deception (2000)


Darkwave
Kořeny: new wave, post punk, post industrial, synthpop, gothic rock, neofolk
Původ: 70. a 80. léta v Evropě (nejvíce Anglie, Německo, Francie a Itálie)
Typické obsazení: Kytara, basa, syntetizátory, bicí/automatický bubeník, piano, flétna, housle, klarinet
Související žánry: Ethereal, neoklasika, Neue Deutsche Todeskunst

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

fajn clanek... zas par tipu na kapelky po kterych bych sem mel mrknout.. 8-)
Zdar dobrý článek, jen bych uvedl mezi kapela o kterých se mluví Deutsch Nepal. Benevolence je fakt něco!<br />Jinak můj osobní pohled na darkwave : http://www.youtube.com/watch?v=givbP4-x7UY<br /><br />GL GG HF
Supre clanek opravdu

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.