5 kultovních videí Nine Inch Nails podle Pitchforku

exotic_birds2Redaktoři Pitchfork.com se pohrabali v archivních kouscích Reznorovy minulosti, aby nabídli průřez dávnými rozhovory, televizními show i aktuálními živáky NIN. Jakých 5 kousků se dostalo do finále?

 

 

 

 

 

 


 

1) Tohle je skutečná klasika. Reznorovo období před NIN s mladistvou kapelou Exotic Birds z Clevelandu, kolem roku 1985. Dávno předtím, než se z Reznora stal maskulinní pořez byl vychrtlým syntezérovým nerdem se zálibou v chytlavých synthpopových kompozicích a new wave zvuku. Nejednalo se o žádnou zapomenutou garážovku, kromě několika televizních show se představili na stejných pódiích jako Culture Club, Information Society nebo Eurythimcs. Producent Andy Kubiszewski z Exotic Birds si zahrál také v několika raných skladbách Nine Inch Nails. Kapela se rozpadla v roce 1988.

 

 

Trent Reznor Before Nine Inch Nails

 

 

2) Číslo dvě je z dnešního pohledu oscarových nositelů podobně zvrácené. Debutový singl Nine Inch Nails "Down in It" v rámci televizního pořadu výjimečně úchylného názvu "Dance Party USA", samotný konec osmdesátých let. Reznor na svém Twitteru kdysi povyprávěl, že se kapela přihlásila do soutěže pod vlivem alkoholu a celou věc považovala za vyšumělý vtip. Pak jim ale zavolal dramaturg soutěže a vzniklo tohle kultovní video.


 

Nine Inch Nails on Dance Party USA

 

 

1) Pre-Nine Inch Nails Trent Reznor with his band Exotic Birds, 1985. Trent Reznor wasn't always a muscular, brooding, dark poet. Back in the mid-80s, he sported a flopsy Flock of Seagulls 'do and belted out New Wave songs with a local Cleveland band called Exotic Birds, opening for groups like Culture Club and the Eurythmics. In this clip, Reznor explains the merits of the computer as instrument-- a foreign idea to Cleveland's local news in 1985. Fun fact: His bandmate Andy Kubiszewski composed the music for A&E's "Storage Wars".
2) "Down in It" on "Dance Party USA", late 1980s. Last year, the internet bestowed a beautiful gift upon us: footage of Nine Inch Nails performing their debut single on a late-1980s teen dance show. And because Trent Reznor is incredible at the internet, he explained the whole thing on Twitter: "Many years ago, a young and naive Nine Inch Nails were asked what TV shows they'd be interested in appearing on. As a joke (and likely drunk), they thought of the most absurd choice they could come up with at the time. They were then informed their bluff had been called and were actually booked on said show... Come to think of it, Skrillex may indeed owe me some publishing on that hairdo..."
3) "Reptile" with David Bowie, 1995. In 1994, Nine Inch Nails released second full-length The Downward Spiral. It's been reported that Reznor listened to Low during the recording of that album, and generally, has talked about Bowie being an influence. In 1995, Bowie released Outside, which sounded pretty similar to the stuff Reznor was doing at the time. In late 1995 and early 1996, NIN and Bowie co-headlined the Outside Tour. They joined forces for a few songs, Reznor genuflecting to Bowie while Bowie proved to an army of Nine Inch Nails fans that he was as relevant as ever.
4) "Hurt", ReAct Now: Music and Relief telethon for Hurricane Katrina, 2005. Reznor lived in New Orleans from the early 90s to the mid-00s, and still considers it his spiritual home. When Hurricane Katrina struck the city in 2005, he helped organize benefit concerts and appeared on MTV Networks' ReAct Now telethon. His solo piano performance of The Downward Spiral's "Hurt" recalled the heartbreak and devastation of Johnny Cash's famous version, released three years earlier.
5) "Somewhat Damaged", Bowery Ballroom (New York), 2009. Reznor said farewell to Nine Inch Nails with 2009's "Wave Goodbye" tour, which ended with a series of small venue shows. The Bowery Ballroom gig was the first in this series of "final" shows, and "Somewhat Damaged", from 1999's The Fragile, was the first song of the set. This killer performance is getting us even more pumped to see NIN on stage again.

3)  "Reptile", rok 1995, Nine Inch Nails na vrcholu slávy a milník v podobě spolupráce s Davidem Bowiem. Reznor právě vydal s kolegy druhé dlouhohrající album "The Downward Spiral". Bowie zase desku "Outside". Náhoda je svedla dohromady v rámci turné k nové desce Bowieho a protože obě alba tou dobou nesla relativně podobný zvuk, jejich hlasy se setkaly i na podiu. 


 

David Bowie - NIN Reptile

 

4) "Hurt" a kampaň "ReAct Now". Trochu jiná forma užití hudební legendy, než jakou asi zažívali vězni v Guantanámu. Reznor se k charitativní kampani na pomoc postiženým hurikánem Katrina připojil proto, že během devadesátých sám v New Orleans žil. Volba nejemotivnější písně jejich diskografie byla jasná.

 

Trent Reznor Hurt React Now

 


5) "Somewhat Damaged", Bowery Ballroom (New York), 2009. Čas rozlučkového turné "Wave Goodbye" a série menších vystoupení, které posilují už tak závratné chutě na pódiový návrat NIN.  Skladba "Somewhat Damaged" z alba "The Fragile" roku 1999.

 

 

NIN: Somewhat Damaged live @ Bowery Ballroom, NYC 8.22.09 [HD 1080p]

 

 

A aby toho při sobotním ránu nebylo málo, přihodím ještě jeden osobní favorit stejného data.

 

6) Doslova destruktivní verze "Wish" z "Broken EP" vydaného roku 1992. Živák z posledního turné, na kterém si Reznorova skvadra přizvala mathcoreové řezníky z Dillinger Escape Plan. Jakkoliv vám NIN v novém tisíciletí mohou připadat jako banda změkčilých indierockerů, s kolegy z Dillingerů nabrali starou šťávu raných devadesátek. Doporučujeme dokoukat do konce...

 

 

NIN: Wish live w/ Dillinger Escape Plan, Perth 3.02.09 [HD]

 

 

A ještě jeden bonus na závěr...tipnete správný rok Reznorovy středoškolské momentky? 

TrentReznor

 

 

 

Zdroj: http://pitchfork.com/news/49851-watch-five-classic-nine-inch-nails-videos/

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.