Nové desky Blitzkid, Zombina a The Deep Eynde

Hodnocení tří žhavých desek (hodných VÝJIMEČNÉ pozornosti) - Zombina and the Skeletones, Blitzkid, Deep Eynde a jejich hororové novinky na pultech.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sepsal: Paesant
CD k recenzi poskytl Maximum Underground


Blitzkid - Anatomy of Reanimation
Vydalo: Fiend Force Records

 

Jeden z předních tahounů současné zámořské horrorpunkové scény slaví svých 10+ let působení vydáním první Best-of kompilace. Kyblík plný vnitřností zabalený do silně goreového přebalu přetéká nejlepšími peckami z úplných počátků kapely i současnými koncertními hity této tvůrčí dvojice Argyle Goolsby a TB Monstrosity.Fiendšmekrovské kousky jako "My dying bride" nebo "Hellraiser", stejně jako favority aktuálního playlistu ("Let´s go to the cemetary", "She dominates") těchto hrůzyplných rockerů najdete na čtrnáctistopé desce s názvem Anatomy of Reanimation.
Pokud máte v oblibě ostřejší kousky z menu nabízeného kanibalskou kuchyní vydavatelství Fiend Force nebo si chcete teprve rozšířit obzory na poli horrorpunku a mírně zmírající Misfits už vám nestačí - nová deska Blitzkid je plátek krvavé tlačenky určený přesně pro vás.
Poslech vám zpříjemní i fakt, že se dlouholetí parťáci Goolsby a Monstrosity nebojí sem tam odskočit od žánru a vystřihnout si oddechové instrumentální party zpestřené nástroji jako je sitar, dudy, saxofon nebo těremin. Až na romantický klavírní start krvavé balady "Love like blood" nedávají Blitzkid mnoho prostoru k přerušování této pekelné jízdy a u některých skladeb sešlápnou pedál hutnosti až k podlaze. Není divu, že tato kapela kolikrát stanula na podiu i vedle čistokrevných punkerů jako The Exploited nebo Casualties.
Nakopněte své přehrávače, oprašte plesnivějící dýně a Let´s go to the cemetary!

Hodnocení: 85%
www.myspace.com/blitzkid
www.blitzkid.com


Zombina and the Skeletones - Out of the Crypt and Into Your Heart
Vydalo: Fiend Force Records

Není to dávno, co se sličná děva neuvěřitelných vokálních výkonů obklopená svou kostlivčí bandou upsala krví na listinu se záhlavím vydavatelství Fiend Force, aby díky němu šířila (rovnou z krypty do našich srdcí) svůj nový hudební počin. Není to jen liverpoolský původ a oprašování padesátkového šoumenství, čím si tento kvintet vysloužil přezdívku "Beatles of horror". Na nové desce Zombina jen podtrhuje svou zaslouženou nálepku jedné z nejnápaditějších, nejvtipnějších a nejrozmanitějších současných kapel. A to na své scéně, i mimo ní.
V textech se zde rozebírají témata od klasických béčkových perel jako jsou šílení vědci čekající v noci na životodárný blesk ("Evil Science") či obrůstání vlkodlačí srstí za svitu úplňku ("Wolf Hands") po každodenní rutinu jakou jsou rvačky na nože ("Puke it Up") nebo třeba odolávání celodenním telefonátům "mistra Satana", který vás chce pozvat na rande ("0-800 666"). Obzvlášť povedenými kousky jsou pak "Love droid" (o ženě, která si své sexuální choutky ukájí na zotročeném robotu) a "Vincent Price" (jazzová retro píseň o jiné nespokojené duši, co se cítí pohodlně teprve po plastické operaci, v těle opěvovaného mistra hororu).
Po hudební stránce je kapela zdá se stejně nevyčerpatelná. Chrlí jeden party hit za druhým, bloudí všemi možnými i nemožnými hudebními zákoutími a střídá agresivní punkrockové dávky s odlehčenými, brilantně humornými popěvky. Zárukou, že se rozhodně při poslechu nudit nebudete je i valící tempo desky, neskrývaná inspirace "Ramones-timingem".
Až na jedinou výjimku totiž žádná ze třinácti skladeb nepřesahuje délkou tři minuty, ba co víc, celá třetina končí před úderem minuty druhé.

Sáhněte po "Out of the crypt and into your heart", protože v dnešním světě, kdy kapely vykrádají dokonce už i sami sebe, je světlometem pro zbloudilé posluchače hledající originalitu skloubenou s muzikantskými kvalitami a chytlavými melodiemi. Jako bonus vás navíc čeká, dnes již stejně ojedinělý, inteligentní humor.

Hodnocení: 95%
www.myspace.com/zombinaandtheskeletones
www.zombina.de


The Deep Eynde - Blackout: The Dark Years
Vydalo: People Like U



Někdy bláznivá a psychedelická jako Cinema Strange, jindy ostrá a přímočará jako Misfits nebo syrová a neučesaná po vzoru postpunkových Joy Division. Taková je v pořadí již pátá deska Los Angeleských punkerů s gotickou duší, The Deep Eynde.
Zatemněním a těmi temnými roky v názvu alba nemá skupina charismatického Fate Fatala na mysli nic jiného než uplynulých patnáct let své existence. I oni se (stejně jako výše zmínění Blitzkid) rozhodli k resuscitaci písní ze starých časů a jejich úpravy do současného zvuku kapely, ke kterému se po celou dobu dopracovávali a snad jej s rokem 2008 definitivně našli.
Právě o prvních dvou úvodních skladbách "My Darkest Hour" a "Scream" , které otevírají album Blackout se tvrdí, že představují "ty pravé Deep Eynde". A jaký tedy je ten opravdový deepeyndovský zvuk? Temnější, rockovější a především silně organický.
Naopak studiové přehrání starších hitů jsou perfektní kronikou jejich postupné žánrové inspirace od neočesaného punku až po romantický a procítěný gothicrock. "Sandman" a "Voodoo Baby" z roku 92 odráží vlivy hutných a syrových kytar amerického punku na počátku devadesátých let. "13th Floor" a "Swing Time" jsou zase krásným důkazem vlivu změny sestavy v kapele, která proběhla na konci desetiletí. Do Deep Eynde přichází psycho-kytarista, aby vnesl do dosavadního zvuku inovativní rockabilly riffy, které odstartovali řadu dalších hudebních experimentů čerpajících z žánrů poloviny století.
Texty skladeb, perfektně odzpívaných v hravých polohách frontmanova vokálu, jsou výrazně symbolické, mysteriózní i goticko-romantické.
Snad ještě větší poklad než je těchto šestnáct pečlivě vybraných audio tracků najdete v příloze desky. Je jím video průlet historií kapely o neuvěřitelných dvaatřiceti klipech na DVD.
Jak tomu ale bývá, ve vývoji každé kapely přicházejí silnější i slabší tvůrčí období, a tak mezi řadou chytlavých písní naleznete i nějakou tu vatovou výplň. Pravděpodobně se stejně jako já nakonec dopracujete k názoru, že současná podoba (zvuková s tou vizuální ruku v ruce), které kapela dosáhla po letech experimentování, jí zkrátka sluší nejvíce.

Hodnocení: 80%
www.myspace.com/thedeepeynde
www.deepeynde.com

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Hurray! Zombina!!
Zombina zas překvapila, skvělé velmi rozmanité album ;-)
Well check me out, Im a mutant now Im flash eatin baby on a mission to takedown! 8) Je to nejlepsi deska co jsem kdy hodnotil, proto jsem to s per%entilem takhle prepisk :D (5% jsem musel nakonec jeste pridat za Robot Monstera na obalu) chacha

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.