Rozhovor s Inkubus Sukkubus

Tony McCormackPo vydařeném koncertu na Wave Gotik Treffen jsme si sjednali rozhovor s vůdčí osobností britské pohanské gothic rockové formace Inkubus Sukkubus, kytaristou a skladatelem Tony McKormackem. S ním jsme mluvili nejen o hudbě a dvacetiletém výročí kapely, ale i o vývoji scény a malování.






CZ Sanctuary: Tento rok slaví Inkubus Sukkubus 20. výročí od svého založení – chystá se k této příležitosti nějaký speciální koncert?

Tony: Ano, ano, budeme hrát jeden čistě akustický set s cellem v Cirencesteru. Proč zrovna tam? Je to blízko místa, kde před dvaceti lety (prvního srpna) naše kapela vznikla.

CZ Sanctuary: A co nějaké DVDčko, nebyl by to hezký dárek vašim fanouškům?

Tony: To asi byl, a dřív jsme o tom i hodně uvažovali, ale výroba DVDčka je příliš nákladná, takže bohužel, v dohledné době určitě žádný takový nosič venku nebude.

CZ Sanctuary: Rozumím…tak si raději popovídejme o aktuální desce „Viva La Muerte“, která se od těch předchozích zvukově i skladbou tak trochu liší – čím bys řekl, že to je?

Tony: My jsme zkrátka chtěli vyzkoušet něco nového, protože nám lidi začali říkat, že náš veškerý materiál zní velmi podobně, takže jsme chtěli udělat album, které by se trochu odlišovalo.

CZ Sanctuary: A už máš vybráno téma, nebo motivy na další nahrávku?

Tony: Ó ano, už mám napsanou většinu hudby na budoucí desku, ale zatím bez nějakých konkrétnějších textů. Candia a Adam ale chtějí jako příští udělat akustickou desku, poskládanou z přearanžovaného staršího materiálu, takže písně, které jsem udělal, se možná nikdy ani nepoužijí. Ale nechme se překvapit…

CZ Sanctuary: Dobře, nechme se překvapit…tak pojďme dál. Po dvaceti letech hraní jste určitě schopni posoudit vývoj hudební scény, jak jsi s tím vývojem spokojený? Jsou nějaké současné kapely, které by vás bavily?

Tony: Já obecně hudební vývoj moc nesleduji, což je poznat asi i z našeho zvuku, který se za ty dvě dekády sice měnil, ale velmi, velmi pomalu. Myslím, že není důvodu měnit styl a zaměření jen pro samotnou změnu, nebo abychom vypadali chytře. Navíc bychom se neradi odcizili našim posluchačům – jak už jsi zmínil, poslední album je trochu jiné, a my na něj máme velmi smíšené reakce z řad našich fanoušků. A co se týče těch současných kapel…mám rád téměř jakoukoliv hudbu, která je upřímná a má dobrou melodii – rozhodně neposlouchám jenom skupiny, jako jsme my.

CZ Sanctuary: Spolu s tím vývojem hudební scény se vyvíjí gotická subkultura jako taková, mísí se v ní nové a nové vlivy. Jak vidíš tuhle situaci Ty?

Tony: Vím, že spousta lidí na scéně, zejména těch starších, se těmhle vlivům urputně brání a říkají si „oldschool goths“. Podle jejich filosofie jsou všechny ostatní styly něco jiného než „gothic“ a měly by být proto ze scény odsunuty – to možná vypovídá daleko víc o tom, jací jsou sami ti lidé a kde žijí, než o scéně jako takové. Já myslím, že je dobré a zdravé mít pestrou a různorodou scénu – tím se sama obohacuje.

CZ Sanctuary: A do třetice otázka na vývoj – změnil se za ty dvě dekády nějak váš přístup k Wicce a přírodnímu čarodějnictví, nebo už to pro vás třeba není až tak důležité?

Tony: Jsme v tomto smyslu úplně stejní pohané, jako když jsme kapelu zakládali. Je to zkrátka a jednoduše nedílnou součástí našeho života.

CZ Sanctuary: Přemýšleli jste někdy o tom propojit hudbu Inkubus Sukkubus více s Tvým kreslením?

Tony: Teď jsme zrovna přidali nové video plátno na pozadí, které jsem vyrobil, a chystám se začlenit i některé své kresby. Momentálně se promítají hlavně věci, které jsem vyráběl v 3D.

CZ Sanctuary: To zní dobře, rádi bychom to viděli i v ČR, budeme mít příležitost?

Tony: Doufejme, že ano, pokud promotéři projeví zájem, rádi přijedeme.

CZ Sanctuary: Pokusíme se tenhle vzkaz předat dál. A jak už je u nás na CZ Sanctuary zvykem - je něco, co bys rád vzkázal vašim českým fanouškům?

Tony: Rádi bychom poděkovali všem našim příznivcům z České republiky za podporu. Snad se nám podaří příští rok přijet a představit vám živě své písně.

CZ Sanctuary: Taktéž v to doufáme a budeme se těšit. Díky za rozhovor.

Inkubus Sukkubus  - Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.