Rozhovor s Corneliem Brachem z WGT

CorneliusUž jen dny nás dělí od netrpělivě očekávaného dalšího ročníku Wave Gotik Treffen. Proto jsme zavolali jedné z nejdůležitějších postav festivalu, Corneliu Brachovi, a zevrubně se ho vyptali, na co nového se můžeme těšit. Dozvíte se tedy, proč se letos tak dlouho čekalo na odtajnění soupisky kapel, proč v seznamu klubů chybí Felsenkeller, jak bude letošní WGT propojeno s 200. výročím narození Richarda Wagnera a samozřejmě spoustu tipů pro ty, kteří se do Lipska letos chystají poprvé.



CZ SANCTUARY: AHOJ CORNELIE, DVAADVACÁTÝ ROČNÍK NEJVĚTŠÍHO GOTICKÉHO FESTIVALU NA SVĚTĚ JE ZA DVEŘMI A MY PROSTĚ NEMŮŽEME TOHLE INTERVIEW ZAČÍT JINAK NEŽ OTÁZKOU, PROČ JSME LETOS MUSELI TAK DLOUHO ČEKAT NA PROGRAM A POTVRZENÉ KAPELY?

Cornelius Brach: Ahoj, no to je tak... my máme takové pravidlo, že uveřejňujeme jenom ty umělce, které máme smluvně podložené. To samo o sobě žere spoustu času a letos si i kapely daly hodně načas s posíláním podepsaných smluv zpátky, takže jsme museli celkem dlouho čekat na jejich definitivní potvrzení. Konečně ale máme soupisku umělců pevně danou, od minulého pátku už visí na webu i celý program, takže si tam můžete přečíst kompletní harmonogram se všemi detaily. Pořád je to aspoň týden před WGT, takže si myslím, že to není zase tak málo času na to, aby se tím člověk probral a udělal si plány dopředu.

CZ SANCTUARY: VŽDYCKY, KDYŽ SI TAKHLE PŘED FESTIVALEM POVÍDÁME, SE TĚ PTÁME NA NOVINKY, A SAMOZŘEJMĚ NÁS ZAJÍMAJÍ I LETOS. ČILI – CO JE NOVÉHO NEBO JINÉHO NA LETOŠNÍM WAVE GOTIK TREFFEN?

Cornelius Brach: Obecně se nekonají žádné velké změny, protože naším konceptem není dělat každý rok něco úplně nového. Naším hlavním úkolem je udělat všechno pro to, abychom dokázali udržet tu unikátní atmosféru festivalu, kterou WGT má. Ono je, jak asi možná mnozí vědí, svým způsobem zvláštností už to, že máme každý rok přes třicítku koncertních míst rozházených po celém Lipsku, takže to není klasický festival na okraji města se dvěma pódii. Navíc třeba letos máme přes dvě stovky umělců, a to už je celkem dostatečný program na všechny čtyři dny. Dokážete si asi představit, že poskládat to všechno dohromady dá celkem práci, ale právě to podle nás pomáhá vytvořit tu zmiňovanou atmosféru. Jde totiž o to, že díky tolika koncertním prostorám můžete téměř po celém městě potkávat návštěvníky festivalu, což je skvěle. 

WGT

Ale abych byl konkrétní, letos máme jedno nebo dvě nová místa. Tím hlavním je asi Altes Landratsamt, což je veliký prostor v takové staré budově nedaleko centra, a pak ještě pár dalších. A samozřejmě tu máme i umělce, kteří na Wave Gotik Treffen ještě nehráli a letos si tedy u nás dají premiéru. Určitě tedy stojí za to se podívat na seznam kapel na webu. 

Osobně bych si možná dovolil vám poradit, abyste nechodili jen na koncerty skupin, které už znáte, ale abyste zkusili už teď nakouknout do programu a prohrabat internet kvůli jménům, která jste třeba ještě neslyšeli. Je tu totiž spousta kapel, které sice nejsou tak známé, ale to neznamená, že by byly méně zajímavé než velké hvězdy – je mezi nimi pár opravdových perel! Když se podíváte na naše stránky do sekce "Bandselection", úplně dole najdete odkaz na naše fórum, kde je seznam kapel i s odkazy na jejich stránky, takže to najdete velmi snadno.

CZ SANCTUARY: TO JE URČITĚ DOBRÁ RADA! MIMOCHODEM, KDYŽ UŽ JSI ZMIŇOVAL TA NOVÁ HRACÍ MÍSTA... AŤ KOUKÁME, JAK KOUKÁME, NIKDE NEVIDÍME KLUB FELSENKELLER...

Cornelius Brach: Jo, Felsenkeller už není v programu, protože je to už dost stará budova a město se ji rozhodlo pro koncerty zavřít, aby ji mohlo opravit. Takže jako náhradu máme letos ten Altes Landratsamt, který je zhruba stejně velký jako Felsenkeller.

CZ SANCTUARY: TAK TO JE DOBŘE. ONO TO I VYPADÁ, ŽE JE TO KLUB O DOST BLÍŽ CENTRU...

Cornelius Brach: Jo, máte pravdu, je to fakt kousek od centra, takže super místo. A jak je to taky starý dům, má podobně příjemnou atmosféru jako Felsenkeller. Myslím, že je to opravdu důstojný náhradník...
felsenkeller


CZ SANCTUARY: KROMĚ TĚCH MÍST JSI ZMIŇOVAL I NOVÉ KAPELY, TAKŽE... NA CO BYS ZAŠEL TY? CO BY NA TVÉM "WGT MENU" PRO ROK 2013 NECHYBĚLO?

Cornelius Brach: To je samozřejmě těžké říct obecně, protože každá má jiný hudební vkus, ale já se třeba sám za sebe hodně těším na koncert I Like Trains, což je britská kapela, která hraje moc hezký melancholický postpunk. Navíc naživo jsou super, to můžu určitě doporučit. Pak je taky v pondělí koncert Ulver, což je taky zajímavá parta, která začínala někde u black metalu a teď hraje takový elektronický postpunk. Ti navíc předvedou na WGT speciální set s celým orchestrem, takže to by taky mohla být velmi zajímavá zkušenost. 

Pak je tam třeba skupina Desireless, kteří byli hodně známí v osmdesátých letech – asi každý bude znát jejich hit "Voyage, Voyage". Teď se vrátili na scénu a začali hrát opět živě, což je super, protože zpěvačce je 60 let a pořád vystupuje. Ale jak jsem řekl – těch jmen, která můžete objevovat, je spousta, a máme na programu spoustu různých hudebních žánrů, takže si myslím, že si každý najde to svoje, podle svého gusta.

CZ SANCTUARY: URČITĚ. MIMOCHODEM, BEZ ZAJÍMAVOSTI NENÍ ANI TO, ŽE LETOS NEPROBÍHÁ O LETNICÍCH V LIPSKU JEN WAVE GOTIK TREFFEN, ALE I VELKÁ OSLAVA K 200. VÝROČÍ NAROZENÍ RICHARDA WAGNERA. BUDOU MÍT NÁVŠTĚVNÍCI WGT MOŽNOST VIDĚT I NĚCO Z TĚCH WAGNEROVSKÝCH SLAVNOSTÍ?

Ano, ano, ta možnost tu určitě je! Některé koncerty Wagnera jsou totiž přímo součástí programu WGT, takže můžete například vidět tři Wagnerovy opery přímo v budově Opery, kde máme vyhrazený omezený počet míst. Bude to v pátek, neděli a pondělí, čili pokud vás zajímá Wagner, můžete si zajít na operu. Akorát bych vám případně doporučil být tam hodně dopředu, protože těch sedadel není zase tolik. Je tu možnost zajít si i na Wagnerovu komorní hudbu, budou se promítat staré filmy o Wagnerově životě a podobně – prostě spousta věcí spojených s oslavou toho 200letého výročí. A jsou tu samozřejmě i výstavy o této postavě a jeho díle. Zkrátka, podívejte se do programu WGT, a najdete v něm i spoustu oficiálních akcí spojených s Richardem Wagnerem. 

Ale to ostatně není pro pravidelné návštěvníky žádná novinka, že se na festivalu věnujeme i vážné hudbě. Jako vždy se můžete těšit i na Mozartovo Requiem v prostředí Památníku bitvy národů (Völkerschlachtdenkmal), na různých dalších místech najdete komorní koncerty, takže klasika svůj prostor rozhodně dostala. V průběhu několika posledních let jsme totiž zjistili, že spousta návštěvníků Wave Gotik Treffen je zároveň fanoušky klasiky, což vytváří nádherný kontrast k těm někdy trochu bláznivým gotickým/EBM koncertům. A možná i proto tolik lidí na tu vážnou hudbu chodí a i letos mají spoustu skvělých šancí si ji poslechnout.

WGT


CZ SANCTUARY: A CO NĚJAKÝ NEHUDEBNÍ PROGRAM, CO MŮŽEME LETOS ČEKAT?

Cornelius Brach: Ó, kromě samotných koncertů je toho zase spousta – opět jsme například domluvili spolupráci s velkými lipskými muzei, takže se přes den můžete podívat na mnoho zajímavých výstav. V muzeích jsou také extra průvodcovské trasy, vytvořené speciálně pro návštěvníky WGT. A to všechno je v ceně vstupenky na festival, takže se vstupem zdarma. Určitě proto stojí za to se do nich podívat. Znovu máme i dva veliké středověké trhy s úžasnou atmosférou i stylovou hudbou, ten větší je ve slavné Pohanské vesničce poblíž výstaviště Agra. Pak tam jsou různá divadelní vystoupení, filmy v kinech, parties různých hudebních žánrů až do rána, přednášky (některé i v angličtině) – zkrátka máme i moc pěkný doprovodný kulturní program. Nemá ale smysl se o nich rozpovídávat do detailu, raději se na to podívejte sami na našich stránkách.

CZ SANCTUARY: MOŽNÁ BY NEBYLO ŠPATNÉ DÁT NĚJAKÉ RADY TĚM, KTEŘÍ SE NA FESTIVAL CHYSTAJÍ POPRVÉ A DORAZÍ K VÝSTAVIŠTI AGRA S BATOHEM, STANEM A SPACÁKEM. CO MAJÍ DĚLAT?

Cornelius Brach: Já bych začal tím, že samozřejmě čím dřív dorazíte, tím lepší flek v kempu najdete. Není samozřejmě problém najít místo na spaní i když dorazíte až v sobotu, ale ta nejlepší místečka se většinou zaplní už ve čtvrtek a v pátek. Pak už si jen k lístku koupíte kartičku Obsorge, se kterou můžete zůstat v kempu po celou dobu WGT, a je to.  V předprodeji stojí Obsorge karta jen 25 Euro, seženete ji ale samozřejmě i na místě u pokladny za 30 Euro a dostanete k ní knížku s detailním programem.

Ještě bych asi měl zmínit, že v ceně vstupenky na festival je i cestování městskou hromadnou dopravou na celou dobu festivalu, takže se můžete mezi jednotlivými místy přesouvat tramvajemi nebo autobusy a nezaplatíte za to ani cent navíc. To se může hodit hlavně, pokud nepřijedete autem nebo s ním nechcete jezdit po městě, protože kluby jsou rozeseté po celém Lipsku. Přepravovat se veřejnou dopravou zadarmo můžete od pátečního rána do úterního poledne. 

A vůbec – pokud budete na WGT poprvé a budete potřebovat s čímkoliv poradit, stačí se zeptat kohokoliv kolem. Drtivá většina návštěvníků je opravdu přátelská a ráda vám pomůže. Když tedy budete potřebovat radu, jak se třeba dostat do nějakého klubu nebo něco s programem, prostě se jich zeptejte. A když budete mít dotazy dopředu, pošlete nám e-mail nebo nám klidně zavolejte, v naší kanceláři určitě až do čtvrtka zastihnete někoho, kdo vám rád poradí.

WGT


CZ SANCTUARY: A POKUD NĚKDO DORAZÍ DO LIPSKA BEZ LÍSTKU, MŮŽE SI HO KOUPIT JENOM V AGŘE?

Cornelius Brach: Nene, seženete ho třeba i na hlavním nádraží, takže pokud přijedete vlakem, stačí vyjít před budovu a tam najdete pokladnu, kde si můžete vstupenku pořídit a/nebo výměnou za lístek dostat festivalový náramek. Takže kromě Agry, kde je hlavní koncertní sál, seženete lístky i na nádraží.

CZ SANCTUARY: SUPER, DĚKUJEME. A JEŠTĚ NÁM PROSÍM PŘIPOMEŇ, JAK JE TO S TĚMI EKOLOGICKÝMI OMEZENÍMI PRO TY, KDO SE ROZHODNOU PŘIJET NA WGT AUTEM...

Cornelius Brach: Jo, to je pravda – pokud chcete do města autem, musíte mít na čelním skle zelenou samolepku. To proto, že centrum bylo vyhlášeno jako "pásmo bez ekologického znečištění", takže do něj mohou vjíždět jenom vozidla, která splňují určité emisní limity zplodin. Tu samolepku seženete v každé autoopravně nebo provozovně STK. 

Ale mám pro vás tip – pokud jedete jenom do Agry a zaparkujete auto tam, tak žádnou povolenku nepotřebujete. I když nebudete ubytovaní v kempu, můžete nechat auto na parkovišti a dál se po městě přesouvat zadarmo městskou hromadnou dopravou, takže máte po starostech. To je tedy další varianta, pokud se nechcete zabývat nějakými samolepkami. Detaily máme kdyžtak na stránkách.

CZ SANCTUARY: ZKRÁTKA ÚPLNĚ VŠECHNY INFORMACE MÁTE NA WEBU...

Cornelius Brach: Jo, jak jsem říkal, všechno je na našich stránkách www.wave-gotik-treffen.de, máme i anglickou verzi, kde najdete všechno potřebné – podrobný program, harmonogram a všechny důležité informace. A pokud i přesto budete mít otázky, tak nám prostě do čtvrtka zavolejte nebo pošlete e-mail a my se vám ozveme co nejdřív.

CZ SANCTUARY: MOCKRÁT DĚKUJEME ZA PODROBNÉ INFORMACE, CORNELIE! TAK JEŠTĚ NA ZÁVĚR KLASICKÁ TEČKA – JAKÝ VZKAZ BYS POSLAL Z LIPSKA GOTIKŮM DO ČECH A NA SLOVENSKO?

Cornelius Brach: Já bych jenom řekl, že doufám, že si opět hodně lidí z České a Slovenské republiky najde cestu do Lipska – možná to ne všichni máte úplně blízko, ale rozhodně nebudete litovat, že jste sem vážili cestu. Máme opravdu příjemný program, a pokud se sem chystáte vůbec poprvé, zaručuji vám, že na to nikdy nezapomenete. Je to unikátní zkušenost a atmosféra, kterou najdete snad jenom na WGT, a kterou pomáháte vytvořit i vy. Proto doufám, že v Lipsku zase potkám spoustu českých a slovenských gotiků – jste srdečně vítáni! Tak na viděnou za pár dní!

CZ SANCTUARY: NO UŽ SE TAKY NEMŮŽEME DOČKAT! AKORÁT V PRAZE TEDY ZROVNA NĚKOLIK DNŮ PRŠELO. NEMÁŠ PŘEDSTAVU, JAK TO VYPADÁ S PŘEDPOVĚDÍ POČASÍ PRO LIPSKO NA DOBU WGT?

Cornelius Brach: Naštěstí to teď nevypadá tak zle, mělo by bý kolem dvaceti stupňů, občas by mělo i vykouknout sluníčko a co se týče deště, hlásí maximálně krátké přeháňky. Tak doufejme, že jim ta předpověď vyjde.

CZ SANCTUARY: TAKY BUDEME DOUFAT. DĚKUJEME JEŠTĚ JEDNOU A NA VIDĚNOU V LIPSKU.

Cornelius Brach: Já taky děkuju a těším se na viděnou.

WGT

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.