Recenze na film "Control"

Už po prvním shlédnutí traileru ke "Control" jsem se zařekl, že tenhle film chci poprvé vidět až na velkém plátně s dobrým zvukem. A konečně jsem se dočkal...


Autor: Ezechiel

Co vznikne, když smícháte opravdový příběh nadaného umělce Iana Curtise, výtečnou původní hudbu Joy Division, sugestivní černobílou kameru, vypjaté emoce ústředních herců a lety prověřený fortel režiséra hudebních videoklipů? Skvělý snímek "Control", který zaujme nejen ortodoxní příznivce této post-punkové legendy.

Příběh začíná v šedém panelákovém Macclesfieldu na severozápadě Anglie roku 1972. Ian Curtis je tichý, introvertní student, kterého zajímá především hudba Davida Bowieho a anglická poezie, která ho inspiruje k psaní vlastních textů a básní. Jeden ze zvratů v jeho životě nastává setkáním s Debbie Woodruffovou, se kterou se ve svých devatenácti letech ožení. O něco později zastihneme Iana jako zaměstnance pracovního úřadu, který se po návštěvě koncertu Sex Pistols rozhodne přidat k nepříliš úspěšné kapele jako zpěvák. Přestože se u Curtise projeví epilepsie a stane se otcem dcery Natalie, věnuje se Ian naplno své skupině Joy Division (dříve Warsaw), která se díky jeho charismatu a odhodlání stává stoupající hvězdou. Po jednom z koncertů potkává Ian Curtis Belgičanku Annik Honoré, se kterou se do sebe zamilují. Frontman čím dál slavnější kapely nedokáže opustit ani svou ženu Debbie s dcerou, ani svou milenku Annik, přestává zvládat své narůstající emocionální a zdravotní problémy, a 18. května 1980 (ve svých 23 letech) spáchá sebevraždu oběšením.

U filmové branže platí pořekadlo "ševče, drž se svého kopyta" snad více než kde jinde. Kolik už jsme jen viděli průšvihů, kdy režisér, producent nebo rovnou celý tým šlápnul plnou vahou vedle? Přešlap a ostuda se však velikým obloukem vyhnula režisérovi Antonu Corbijnovi, který se ujal zfilmování životního příběhu svého oblíbence Iana Curtise. Ostatně, ono "filmové kopyto" není od toho "hlavního kopyta" pana Corbinja nikterak daleko. Nizozemský režisér se totiž věnuje už úctyhodnou řádku let točení hudebních videoklipů, a na svém kontě má velmi slušný výčet kapel - Roxette a Depeche Mode (jejichž dvorním režisérem je už od roku 1986) počínaje, přes Front 242, Red Hot Chilli Peppers a U2, až po Nirvanu a Metallicu. Na svůj první celovečerní film si však musel počkat až do roku 2007, a hned na začátek přiznejme, že to čekání stálo za to.

Klikněte pro zvětšení


Divák totiž stráví dvě hodiny takřka bez dechu hypnotizovaným sledováním vývoje Iana Curtise od úsměvného období pubertálního chlapce experimentujícího s léky, přes zpěváka čím dál slavnější kapely, až k momentu jeho finálního psychického rozložení pod tlakem depresí. Už dlouho nebylo v kině takové ticho, jako při posledních deseti minutách snímku "Control". Pan režisér tedy odvedl svou práci brilantně, dokázal příběh vzít "do hloubky", aniž by ovšem zabřednul do nějakého morálního hodnocení jednotlivých postav. Ostatně není divu, že film vyznívá tak upřímně, byl totiž točen srdcem. Anton Corbijn se v rozhovorech nestydí přiznat, že to byla právě deska "Unknown Pleasures" Joy Division , která ho vylákala z rodného Holandska do Anglie, kde se s kapelou (tehdy ještě jako fotograf) několikrát pracovně setkal. A právě v neocenitelných vlastních zkušenostech má film pevné pilíře, díky kterým se držíme reality a vidíme tedy Curtise ne jako rockovou hvězdu (kterou ani doopravdy nebyl), ale jako "normálního smrtelníka" se všemi lidskými klady i slabostmi.

Nemalou zásluhu na skvělém výsledku má i scénář, sepsaný na základě biografie Ianovy ženy Debbie Curtisové "Touching from a Distance" z roku 1995. Paní Curtisová ostatně dohlížela i na celé natáčení jako koproducent, což dává celému filmu cosi morbidního a romantického zároveň.

Ani skvělá režie, ani reálný (a tedy 100% uvěřitelný) příběh, ani působivá hudba a ani skvostná černobílá kamera, dodávající filmu autentičnost, by však nezafungovala, kdyby "Control" neměl to hlavní - herce, který by dokázal uhrát Curtisovu osobnost. A toho tvůrci filmu naštěstí našli.

Klikněte pro zvětšení


Sam Riley nejenže vypadá podobně jako frontman Joy Division, ale má i (sám zpěvák formace 10 000 Things) podobný hlas, a charisma, které z něj prostě na plátně udělá Iana Curtise. Všechno od pocitů rozervanosti a odcizení ve vlastním domě, přes naprosté koncertní nasazení až k výbuchům pláče a moment před oběšením, kdy se psýché rozsype jako domeček z karet, vypadá prostě "odžitě", a ne nadarmo si tak Riley odnesl za roli Curtise ocenění "nejslibnější nováček" britské asociace nezávislých filmů.

Podobně ocenit by však zasloužila i Samantha Morton (Debbie Curtisová, kterou člověk v některých situacích prostě nemůže nelitovat), Alexandra Maria Lara (Annik Honoré), a vlastně celé herecké obsazení, které snad nemá trhlinu. Velikou poklonu si zaslouží i filmoví Joy Division Joe Anderson (Peter Hook), James Anthony Pearson (Bernard Sumner), Harry Treadaway (Stephen Morris) a samozřejmě Sam Riley (Ian Curtis), kteří nejenže kapelu odehráli přesvědčivě ve smyslu hereckém, ale i muzikantském. Nutno přiznat, že písně Joy Division v podání výše zmíněné čtyřky mají jak potřebný náboj, tak napětí a duši, díky čemuž ve srovnání s původními verzemi songů, které se ve filmu rovněž objevují, obstojí filmová prezentace velmi zdatně.

Klikněte pro zvětšení


Co tedy říci na závěr? "Control" je krásný, smutný, pravdivý, v mnoha ohledech lehce "artový" film s geniální hudbou a pachutí sociálního dramatu, který donutí každého jen trochu vnímavého diváka vklouznout do příběhu zkázy jednoho hudebního fenoménu. Vynikající snímek Doors Olivera Stona z roku 1991 tak získává na špici hudebních filmů velmi potentního bratříčka. Jen opatrně, abyste při sledování neztratili kontrolu...

Film má premiéru 13. března 2008, fotky z filmu si můžete prohlédnout v naší FOTOGALERII

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

:-) Jojo.. Bude moc hezké
Tak na to bych se moc rád podíval,musí to být skvělé. Teším se :-)Jdu už spát, stávám ráno abych se připravil na The Cure na to se taky těším :-)
A na kterém kanálu to budou vysílat?
Tento Film už doma mám a musím říct že fakt dobry... 8-)
Control trailer jsem zkouknul uz davno, ale tento film si opravdu zaslouzi velike platno. Tak se tesim, ze az ho zacnou davat zajdu po dlouhe dobe do kina. Reziser je moc sikovnej chlapek a hlavni postavě role, alespon podle ukazky vyborne sedla. Navic znami co film videli pěli jen samou chválu. Březen bude opravdu stat za to!!! :-)
ta recenze je napsana moc krasne a vazne vystihuje atmosferu filmu. us jsem to videla na cd ale pujdu urcite i do kina
Takže lístky už se dají koupit - v kinech Aero a Světozor :-D
premieru sice asi nestacim ale snad semi to podari aspon v tom prvnim tydnu nejdete taki ze by jsme sly hromadne? to by bylo stylove ;-)
v Brne ten film davaji 31.3. v Artu, kdyby tady byl nejakej mimoprazak ;-)
Já jsem někde četl, že 15.3 na Flédě :-D
[10] jo? A kdes to cetl? Teda, ja jsem sice v te dobe v Italii, ale stejne :-)
[11] chm, ajo, mas pravdu... chm, skoda no
nas teda mrzi ze premiera uterni ve Slovanskem dome neni pro verejnost. Ale asi si nenechame ujit v La Fabrice Control party, pujdete taky nekdo ? Jinak jsem film uz videla ( jen v anglictine zatim a tak se moc tesim na platno a premieru v Aeru ) a je to opravdu skvost.<br />Recenze je moc pekna, vystizna ...
Před shldnutím tohoto filmu mě od Joy Division dělila propast 30 let. Ted si troufám říci, že se o mnoho zmenšila... Doporučuju každému, kdo chce plně porozumět smyslu některých Curtisových textů, a pozadí, při kterém byly napsány...
Pro případ, že by to někomu uniklo - dnes můžete Control sehnat v trafikách u Lidových novin za 50,- Kč, takže neváhejte, archivujte ;-)
:-P nejlepší film který sem kdy viděla=-*

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.