Rozhovor se Santa Hates You

Santa Hates YouDíky spolupráci se zahraničními kolegy vám opět můžeme přinést další zajímavý rozhovor, tentokráte s Peterem Spillesem a Jinxy, kteří pod hlavičkou společného projektu Santa Hates You nedávno vydali novou desku "Crucifix Powerbomb". Povídali jsme si o významu názvu alba i jednotlivých písní, o sexuální neposlušnosti, o legraci a ironii, rozdělení úloh v kapele, o používání hned několika jazyků, organických produktech a certifikátu "Fair trade", Bohu a spoustě dalších zajímavostí. Došlo však i na lehčí témata jako jsou trapasy, nebo Jinxyn odpor k nakupování.




CZ SANCTUARY: AHOJ JINXY, AHOJ PS, DOMLUVILI JSME TENHLE ROZHOVOR, ABYCHOM SI POPOVÍDALI O VAŠÍ AKTUÁLNÍ DESCE „CRUCIFIX POWERBOMB“. CO ALE ZAČÍT OHLÉDNUTÍM ZA VAŠÍM EP „ROCKET HEART“? JAK SE UJALO MEZI LIDMI?

PS:
Ahoj, musím přiznat, že z toho mám dobrý pocit, protože reakce od posluchačů jsou vynikající (smích). Dokonce mám dojem, že už je EPčko skoro vyprodané.

CZ SANCTUARY: TO ZNÍ PARÁDNĚ. MIMOCHODEM, NÁZEV „ROCKET HEART“ I JMÉNO NOVÉHO ALBA „CRUCIFIX POWERBOMB“ ZNÍ HODNĚ BOMBASTICKY. CO SE SKRÝVÁ NAPŘÍKLAD ZA NÁZVEM NOVINKY?

PS:
Název přinesla Jinxy, a mně se líbilo, jak tvrdě to zní, i když jsem nevěděl, co to znamená. Takže jsem se podíval na internet a zjistil, že jde o jeden ze závěrečních chvatů ve wrestlingu, což se mi zalíbilo ještě víc, protože to fantasticky vystihovalo tvrdost, energii a údernost naších písní.

CZ SANCTUARY: CÍTÍŠ HUDEBNÍ POSUN MEZI PRVNÍ A DRUHOU DESKOU?

PS:
Myslím, že ještě neuplynul dostatečně dlouhý čas k tomu, abychom to mohli objektivně zhodnotit a vyřknout nějaké filosofické soudy. Řekl bych, že největší posun je, že na „Crufifix Powerbomb“ zpívá Jinxy daleko více, než na prvotině. Ironie Santa Hates You ale zůstává.

CZ SANCTUARY: JE PRAVDA, ŽE SE STAČÍ PODÍVAT NA NÁZVY JEDNOTLIVÝCH SKLADEB NA DESCE A VÁŠ SMYSL PRO HUMOR SE ODHALÍ V CELÉ SVÉ KRÁSE. U NĚKTERÝCH SKLADEB MNE ALE ZAJÍMAJÍ I DETAILY – TŘEBA U SONGU „HEXENPOLIZEI“, COŽ V PŘEKLADU ZNAMENÁ NĚCO JAKO „ČARODĚJNICKÁ POLICIE…“

PS:
(smích) Jo, to znamená. Mě tahle písnička baví i instrumentálně, ale pokud bys chtěl nějaké poselství, je o konzervativních lidech, kteří se snaží omezovat práva ostatních lidských bytostí. O cenzuře.

Jinxy: Přesně tak, protože žijeme v dobách, kdy se svým způsobem opět pořádají hony na čarodějnice. Refrén by se tak dal přeložit jako: „Opravdu víš, co je nejnovější hřích? Stát si za svým“. Každý, kdo používá svůj mozek, je vystaven riziku, že bude sledován, kontrolován a případně potrestán.

PS: Ať už mluvíme o trestech velkých korporací, státu, nebo podobně…

CZ SANCTUARY: MUSÍM PŘIZNAT, ŽE MNE AŽ TROCHU PŘEKVAPUJE, JAK SILNÉ MÁ SANTA HATES YOU POLITICKÉ SDĚLENÍ. KDYŽ JSEM POSLOUCHAL PRVNÍ ALBUM „YOU’RE ON THE NAUGHTY LIST“, ŘÍKAL JSEM SI, ŽE JDE SPÍŠE O LEGRACI…

PS:
Ó, to ne. Neměl bys Santa Hates You považovat za čistokrevný „srandaprojekt“. Samozřejmě že tam humor je, ale nechybí ani další roviny. Třeba už v samotném názvu kapely je toho ukryto mnohem víc, než se většině může zdát. Je to kritika konzumu, konkrétních situací a světa, ve kterém žijeme.

Jinxy: Je to tak. My rozhodně máme co říct, jenom to sdělujeme ironií, protože ji považujeme za vhodného prostředníka. Navzdory situaci totiž nejsme zahořklí, mrzutí, nebo agresivní a rádi se smějeme. Nad některými věcmi se ale můžeš smát, a zároveň se nad nimi zamyslet. Proto používáme ironii.



Santa Hates You - Rocket Heart


CZ SANCTUARY: A KDYŽ SE VRÁTÍME K NOVÉ DESCE A IRONICKÝM NÁZVŮM –VIZI „GOD IS HIDING UNDER MY BED“ POVAŽUJI ZA SKVĚLÝ NÁPAD. PŘECI JEN, POD POSTELÍ SE SCHOVÁVAJÍ VĚTŠINOU RŮZNÉ PŘÍŠERY, TAK PROČ ZROVNA BŮH? JAK TO VZNIKLO?

Jinxy:
No, já jsem byla vychována v katolickém prostředí, protože většina Italů jsou katolíci a tak slova v tomhle tracku vycházejí z mé vlastní zkušenosti. Myslím ale, že by si svůj závěr z téhle písně a textu měl udělat každý sám. To je ostatně i naší hlavní politikou – poslechněte si album a popřemýšlejte si sami, co které skladby vyprávějí vám samotným.

PS: Nicméně abychom Ti odpověděli…hlavní myšlenky písně vystihují rýmy „Bůh není teamový hráč“ a „nikdy nezvedá svůj mobil“.

CZ SANCTUARY: TO MNE VEDE PŘÍMO K DALŠÍ OTÁZCE – PODLE ČEHO ROZHODUJETE, ZDA BUDE TRACK V NĚMČINĚ, ITALŠTINĚ NEBO ANGLIČTINĚ?

Jinxy:
Většinou si už samotná instrumentace „řekne“ o to, jaký jazyk bude skladbě nejvíc slušet. Posloucháme rozdělanou píseň a následujeme to, co nám sama sdělí.

PS: Já si myslím, že tvorba hudby a slov je více otázka neustálého průběžného vývoje než přesného plánování dopředu. Pokud to moc řešíš, můžeš nakonec dát písni násilně úplně jiné vyznění, než o jaké si žádá jen proto, že sis to na začátku naplánoval jinak. Samozřejmě si někdy poslechneš pracovní věci zpětně a řekneš si: „Panejo, tohle že se mi líbilo?“, ale obecně, pokud se opravdu ponoříš do tónů skladby, víš, v jakém jazyce musí být. Už léta tenhle inspiračně/duchovní proud funguje.

CZ SANCTUARY: JAK VÁS TAK POSLOUCHÁM…A OSTATNĚ I Z DESKY…ZNÍ TO, ŽE JSTE VELMI DOBŘE SEHRANÝ TÝM. JAK MÁTE ROZDĚLENÉ ÚLOHY V KAPELE A JAKÝM ZPŮSOBEM PRACUJETE?

PS:
Většinou udělám nějaký hudební základ a texty zase naopak většinou napíše Jinxy - má tolik nápadů, zvrácených příběhů a námětů, že by mohla vydat knihu. Ona si pak poslechne hudbu a řekne, co by se podle ní k písni hodilo za námět.

Jinxy: Ovšem ne vždycky, protože PS taky píše úžasné texty a tak někdy použijeme jeho, pokud se k písni hodí víc. Někdy pracujeme na konceptu oba, uděláme si takový báječný„brainstorming“ u kterého se většinou můžeme umlátit smíchy a ze kterého často vzejdou velmi dobré nápady, které se pak použijí.

CZ SANCTUARY: BYLO TOMU TAK TŘEBA I V PŘÍPADĚ SONGU „SEXUELLE UNORDNUNG“ (sexuální neposlušnost – pozn. CzS)? O ČEM VLASTNĚ VYPOVÍDÁ?

Jinxy:
Je o sexualitě, která se nepřizpůsobuje současným pravidlům. O sexu a svobodě, sexuální svobodě a nemyslím tím jenom otázku sexuálních preferencí. Je úplně jedno, jestli jsi homosexuál, heterosexuál, jestli Tě přitahuje S/M, nebo klasičtější formy sexu. Hlavní poselství písně zní: „Nenech si od nikoho říkat, jak řídit svou sexualitu“. Můžeš to ale vnímat i jako otázku hledání vlastní sexuální identity, o tom, že by člověk měl mít právo na to rozhodnout se, zda chce být muž, nebo žena bez ohledu na okolí. Stejně tak nemusíš být voják nebo dřevorubec, abys byl „správný chlapák“, nebo se stylizovat do role princezny, abys byla „správná holka“. Všechny tyhle věci jsou podle mého strašně důležité, a proto by si je měl člověk řešit sám. Přijměte a oslavujte to, kým jste, buďte stateční a krásní – tedy pokud to zůstane v legální rovině a nikomu tím neubližujete, samozřejmě.

Jinxy


CZ SANCTUARY: TO JE MOC DOBRÉ SDĚLENÍ…JE FAJN, ŽE SE K TOMUHLE TÉMATU STAVÍŠ TAK OTEVŘENĚ I KDYŽ SE ŘÍKÁ, ŽE O SEXU MLUVÍ VEŘEJNĚ HLAVNĚ MUŽI…

Jinxy: Přesně o tom mluvím - nechci se stydět za to, že mě sex zajímá. A stejně jako jsem před chvíli mluvila o těch princeznách – můžeš být holka a nesnášet nakupování, stejně jako já. Pro mne je nakupování únavné, vyčerpávající a pokouším se to nedělat, pokud doopravdy nemusím.

CZ SANCTUARY: OSTATNĚ, MYSLÍM, ŽE NESNÁŠET NAKUPOVÁNÍ V SOUČASNÉ DOBĚ, KDY JE JEDINEC TAK MASÍROVÁN MÉDII A REKLAMOU, ABY SI KUPOVAL VĚCI, KTERÉ NEPOTŘEBUJE, JE SVÝM ZPŮSOBEM TAKY PROJEVEM „NEPOSLUŠNOSTI“.

Jinxy:
Jo, naprosto souhlasím.

PS: My se i tuhle „neposlušnost“ snažíme aktivně žít, oba nakupujeme věci jenom pokud je potřebujeme, kupujeme organické potraviny – žádné ty geneticky upravené zrůdy, které nesnášíme.

Jinxy: Přesně. Stejně tak si i hlídám zboží s certifikátem „Fair Trade“, protože mi nestačí pouze to, že jsou potraviny organické, ale chci i mít jistotu, že výroba toho kterého produktu nevykořisťovala jiné lidi v ostatních částech světa. A právě to Ti „Fair Trade“ zaručuje.

CZ SANCTUARY: TO JE URČITĚ SPRÁVNÉ, TYHLE MALÉ KOUSÍČKY JISTĚ POMALU POMÁHAJÍ SVĚT ZLEPŠIT. PRO RAZATNĚJŠÍ ZMĚNU BY ALE ČLOVĚK MUSEL BÝT BOHEM…A TO BY MOHLA BÝT VHODNÁ OTÁZKA PRO PS – CO BYS DĚLAL, KDYBYS BYL NA JEDEN DEN BOHEM?

PS: Nooo, myslím, že bych udělal spoustu hudby (smích). A speciální dáreček pro všechny násilníky a lidi, kteří nenávidí a zabíjejí jiné lidi – vrátil bych je do doby, kdy jim byli tři roky, čili než se začali projevovat násilně. Většina lidí, kteří prožili hezké dětství, totiž v životě nikomu neubližují, a pokud to někomu nestačí jednou, tak bych jim dal další pokus. To bych udělal jako Bůh (záchvat smíchu).

Jinxy: Jen se mi neschovávej pod postel (smích).

CZ SANCTUARY: A MĚL BYS JAKO BŮH JEŠTĚ DALŠÍ AKTIVITY…TŘEBA…NAPSAT KNIHU?

PS:
To jako vážně (smích)? No, myslím, že bych mohl napsat knihu o všech těch letech na turné a dost možná to i někdy udělám, ale myslím, že pro legraci bych napsal třeba Bibli 2.0. Od Boha by se to navíc celkem hodilo, ne (smích)?

CZ SANCTUARY: TO URČITĚ ANO. ALE VRAŤME SE RADĚJI ZPÁTKY NA ZEM. JAK TŘEBA VYPADÁ TAKOVÝ „NORMÁLNÍ“ DEN U SANTA HATES YOU?

PS: Nijak, protože my v žádném případě nejsme ani náhodou normální a kdybychom vám řekli jenom malinký ždibíček o tom, jak vypadá náš „normální den“ (který je ve skutečnosti ten nejbláznivější, jaký si můžete představit), vyskočili byste z kůže. Uděláme pro vaši ochranu to nejlepší a nic vám neřekneme.

Jinxy: Jo…takové věci vědět zkrátka nechcete…je to pro vaše vlastní dobro.

CZ SANCTUARY: PĚKNĚ DĚKUJEME, ŽE JSTE VŮČI NAŠIM ČTENÁŘŮM A VAŠIM FANOUŠKŮM TAK POZORNÍ – JE VIDĚT, ŽE VÁM NA NICH ZÁLEŽÍ. JSTE S NIMI I V INTENZIVNĚJŠÍM KONTAKTU TŘEBA NA KONCERTECH NEBO PŘES INTERNET?

Jinxy:
Ano, milujeme naše fanoušky, jsou nejlepší. Jsou nejvíc sexy a zřejmě mají nejvytříbenější hudební vkus…jak že zněla otázka (smích)?

CZ SANCTUARY: JAK MOC KOMUNIKUJETE S FANOUŠKY NA KONCERTECH A PŘES INTERNET…

PS: Děláme všechno, o čem jsi mluvil. Samozřejmě nás zajímá, co se našim fans líbí, co si myslí a tak podobně. A navíc, jak už řekla Jinxy, naši fanoušci jsou vyloženě sexy.



Santa Hates You - Sugar and Spice (kousek živě)


CZ SANCTUARY: KDYŽ JSME NAKOUSLI TY KONCERTY – KDE VŠUDE SE LETOS OBJEVÍTE?

PS: Naše agentura usilovně pracuje a dává dohromady tour, ale už teď je jasné, že se objevíme na pár vybraných akcích a festivalech. Nejlepší je sledovat náš myspace profil, ze kterého se o nás dozvíte všechno - co děláme, kde budeme hrát, co máme na sobě a podobně.

CZ SANCTUARY: LÍBÍ SE MI, ŽE KE VŠEMU PŘISTUPUJETE SE ZDRAVÝM NADHLEDEM – NEPOTKAL VÁS TŘEBA NA KONCERTECH NĚJAKÝ TRAPAS, KTERÝ BY VÁS OPRAVDU VYKOLEJIL?

Jinxy: Na pódiu není nic trapas. Pokud by se na něm mělo objevit něco trapného, měl bys slézt dolů. Ale je pravda, že se mi stala jedna legrační situace. Měla jsem na sobě takové ty gumové kalhoty, které mi byly o číslo větší a během koncertu se pomalinku sunuly dolů, takže to v polovině koncertu vypadalo jako bych měla na sobě hip-hopové gatě s rozkrokem u kolen. Nikdo si toho sice nevšiml, ale já myslela, že se zblázním smíchy, protože jsem se najednou nemohla hýbat tak, jak jsem chtěla.

CZ SANCTUARY: …NO TAK ASPOŇŽE TI NESPADLY ÚPLNĚ…

Jinxy:
Jo, to by bylo…

PS: ..hezký (záchvat smíchu)

CZ SANCTUARY: DOBŘE, TAK NEŽ SE NÁM TO TADY ZCELA ZVRHNE, PŘESUNEME SE OD KALHOT K VAŠIM DALŠÍM PLÁNŮM – CO BUDE NÁSLEDOVAT PO VYDÁNÍ DESKY? NĚJAKÉ REVOLUČNÍ SNAHY ZMĚNIT SVĚT?

PS: Jo, to bychom hrozně rádi (smích). Ale kromě toho se těšíme na koncerty a pak zase začneme pracovat na nových věcech Santa Hates You.

Jinxy: Plánujeme vytvořit další úžasné nahrávky…doufejme, že ještě letos…

CZ SANCTUARY: BUDEME VÁM SAMOZŘEJMĚ PŘÁT, AŤ VÁS KREATIVITA NEOPOUŠTÍ. MIMOCHODEM, JAKÉ JSOU IDEÁLNÍ INSPIRAČNÍ PODMÍNKY PRO SANTA HATES YOU? DEN? NOC?

Jinxy: Určitě noc, to jsme aktivnější…

PS: Jo, něco jako křečci smrťáci…

CZ SANCTUARY: DOBŘE, DOBŘE, TAK UŽ RADŠI POJĎME NA NAŠÍ KLASICKOU ZÁVĚREČNOU OTÁZKU – CHTĚLI BYSTE NĚCO VZKÁZAT ČTENÁŘŮM CZ SANCTUARY A VAŠIM FANOUŠKŮM V ČR?

PS: Samozřejmě – chtěli bychom poděkovat všem dobrým lidem, kteří poslouchají naší hudbu a dokazují tak svůj výjimečný hudební vkus. Zároveň chceme poděkovat všem rádiím a online magazínům, jako jste vy, za skvělou práci, kterou udržují scénu různorodou, v rámci temných barev pestrou a hlavně v pohybu – to je moc důležitý a dobrý úkol. Pokračujte v tom!

Jinxy: Jo. A jak vždycky říkáme „Santa Hates You – pro všechny, ale ne pro každého“.

CZ SANCTUARY: DÍKY MOC, MĚJTE SE PĚKNĚ, BUDEME SE TĚŠIT NA SLYŠENOU A TŘEBA I NA VIDĚNOU.

Jinxy: Ahoj, a zůstaňte nezbední!

Santa Hates You - Crucifix Powerbomb

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Dik za prijemny a zaujimavy rozhovor. Nakolko poznam hudbu a vyzor kapiel prevazne z nemeckych medii Gothic, Zillo, Sonic Seducer, a po nemecky viem akurat vetu - Ich komme aus der Slowakei, som rad ze sa dozviem o tychto kapelach nieco v zrozumitelnom jazyku :-)
taky dík, z ČR! :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.