Report z Electro Prague Festivalu 9 1/2

ilustracniCrux

Po letech pendlování mezi kyberpunkovým Crossem a experimenty v rockových klubech se nejznámější tuzemský festival se zaměřením na živá vystoupení elektronických kapel letos ukotvil v metalovém doupěti Exit-Chmelnice. Jak dopadl ročník s netradičním označením 9 ½ plný překvapení z tuzemské scény a show jednoho floridského giganta si přečtěte v následující reportáži.

 

 

 

 

 

Na poslední prázdninové dny, kdy si řada lidí konečně vybírá svou zaslouženou chvíli odpočinku a opouští rodný kraj, se v sobotu 22.srpna v Exitu utvořila překvapivě velká sešlost. Samozřejmě, že naprostou většinu z ní tvořili dychtiví fandové Roguovy smečky vrtících se krasavic, ale své publikum našli nakonec i oba čeští předskokani. 

Do Exitu se spolu s několika dalšími známými tvářemi vypravuji již před 20. hodinou, což, jak se dalo předpokládat, nebylo nejšťastnější rozhodnutí. Zvukovou zkoušku jsme ale úspěšně vytrpěli a když se sál bývalé diskotéky začal zhušťovat a narůstající teplota těla uvolňovat první krůpěje potu, spustila se promo soutěž o CD polských Deathcamp Project. Zajímavé je, že ačkoliv se o soutěži s poslední deskou "Well-known Pleasures" avizovalo v tiskové zprávě i na plakátě, rozluštění zásadních otázek (počínaje názvem kapely) trvalo hned několik minut. Ostatně není divu, i u našeho stolu, kde jejich vystoupení viděl každý hned několikrát zavládla neschopnost vzpomenout si na tu prokletou kombinaci dvou slov v názvu.
Když si všechny CD našly svého nového majitele, DJ Mirage přítomné pozval na vystoupení první formace – čerstvě vyklubaného projektu The Shadowplay z Jihlavy.

Za pouhý půlrok vystupování už toho electro kytarové duo Roman a Zinna stihli odehrát nezvykle dost, tentokrát se museli vypořádat s absencí (zřejmě již trvalou) druhé zpěvačky Marie.   
Kapela, jejíž název nepopiratelně vychází ze stejnojmenné skladby legendárních Joy Division, se pražskému publiku pořádně představila právě až na letošním EPF. Zinna, dle dostupných informací teprve patnáctiletá dívčina, v roli „front-womanky“ úspěšně zastala funkci vizuálního lákadla a přitáhla nejednoho zvědavce k pódiu. Krásný důkaz toho, jak se potenciál tuzemských novinek často přímo úměrně odvíjí od počtu příslušnic něžného pohlaví v kapele.
Co se týče zvuku kapely, elektronické podklady a kytarové riffy, obstarávané (téměř doslova) otcem projektu Romanem, naživo působily nesrovnatelně lepším dojmem než z jejich ne zrovna kvalitně nahrané desky „Different Shades“. Zato vokální projevy zpěvačky Zinny po prvních minutách koncertu nejednomu návštěvníku bez soucitu k novinkám na domácí scéně rychle sejmuly úsměv z tváře. Sám jsem sice za poslední roky viděl několik mnohem hůře odzpívaných koncertů a nepřestával formaci fandit, ale po půl hodině poslechu už jsem se přeci jen nevyhnul dojmu, že se Zinna minula stylem. Dokonale by totiž zapadla do ranku electrotrashových osmibitovek s distorzovaným vokálem, ve kterém se ztratí nejeden falešný přešlap.

 


The Shadowplay (live at EPF 9 1/2)

 

Tolik tedy z prvního tuzemského zážitku. Než jsme se nadáli, už se na stage objevili staří známí Alvaréz Peréz a bondageovou páskou označkovaná i jejich „nová neznámá“ posila. Pro mě osobně největší otazník sobotního večera. Zvědavost - jak bude znít kapela s tak dlouhou historií po letech v úplně novém zvuku - byla srovnatelná s očekáváním změny na nové desce jejich brněnských sousedů Depresive Dissorder s tvrdou, crossoverovou kytarou. Ale protože máme experimenty rádi, nablížili jsme se pódiu a pochytávali první tóny playlistu vyskládaného převážně z hitů loňské úspěšné desky „Unmasked“. 
Netrvalo dlouho, aby člověk, co má za sebou alespoň jedno vystoupení stálice Ellen a Yyana poznal, jakou změnou prošli. Temná, téměř doomová atmosféra podepřená mysteriózně laděnými texty, kterou známe z jejich desek, mívala bohužel na živých vystoupeních sem tam tendence upadat k mrtvolnosti. Takto se však rozhodně o pražské srpnové premiéře nové sestavy hovořit nedá. Díky posile Bigger (kytara z Amortez) a Dasha (klávesy a skřeky v Tisíc Let od Ráje) dospěli Alvarézové k dalšímu stupni ve vývoji, který se najednou jevil jako ten pravý, celou dobu hledaný. S dvěma tvrdě rockovými kytarami, čistým vokálem střídaným blackmetalovými skřeky a taneční elektronikou v pozadí se úspěšně zařadili k energickým, electro-metalovým formacím. Leckomu tato změna  nejde po chuti, což také bylo při sondování prostorem jasně poznat. Vyhrála ale fanouškovská většina a nakonec i ti, kteří nikdy Alvarézy neřadili mezi poslouchatelné kapely uznali, že je to lepší a živější než předtím.
Osobně mě napadlo několik výhrad a to především zbytečné překrývání jinak kvalitního čistého zpěvu Ellen tím Dáshiným ve společně zpívaných pasážích a dlouhodobější nechuť k metalové hudbě zpívané v (pro tyto účely ne zrovna zvučné) češtině. Jinak celý posun nelze než zhodnotit jako výborný tah pro živá vystoupení. Jak se s finálním zvukem poperou ve studiu můžeme zatím jen odhadovat a držet nové tváři brněnských dark rockerů palce.

 


Alvarét Peréz (live at EPF 9 1/2)

 

S časovým skluzem nabraným na začátku se hodiny rychle blížily k půlnoci a floridská exploze pozitivní energie The Crüxshadows začala svou show akorát včas. Před odklusáním na metro tu ještě byla slušná rezerva na vychutnání několika roztančených hitovek.

 
Na pražská pódia zaútočili Crüxshadows právě po ročním intervalu a i když se před koncertem dost mluvilo o tom, co přinese hned dvojitá změna v sestavě, ku klidu všem se nezměnilo téměř nic. Šestice čítající známé taneční kreace, ladné zvuky houslí a úderné vstupy rockové kytary rotující v elipsách kolem energického superhrdiny Rogua se držela stejných schémat show jako vždy. Vychází nám z toho tedy perfektní zážitek přeplněný srdečnými emocemi a originální, hudebně-taneční výkon pro ty kteří si na „devětapůltém“ EPF zažili se sympatickými Floriďany svou premiéru. A na druhé straně stará známá show s objímáním, přizváním publika na podium při poslední písni či stejná choreografie tanečnic, jejichž akrobacii už známe nazpaměť včetně atraktivních sexy kalhotkových oblečků a čísla se „švihadlem“.
Pro část z přítomných tedy nic nového, pro některé dokonce důvod k negativním kritikám skloňujícím hlavně spojení „beraní mečení“ a „pan ananas“. V každém případě se Crüxshadows i přes jistou dávku stereotypu nedá na živo odepřít profesionální nasazení, při kterém nezáleží jestli hrají pro desetitisícový dav festivalu nebo v klubu, kde Rogue po sestoupení z podia do moře lidu po pár metrech narazí na souši. Nadšené reakce několika desítek přeživších, kteří se ještě dlouho po dvanácté hodině mačkali u stage hovořily jasně – Crüxshadows vždycky byli a jsou skupinou, která táhne podobu americké odnože darkwave žánru. A kdyby snad někdo pochyboval, pořád je tu několik hitovek typu „Marilyn“, „Happy Birthday“ nebo „Tears“, které vás chtě nechtě zaručeně roztančí pokaždé když je slyšíte.

 


 Crüxshadows (live at EPF 9 1/2)

 

Fotoreport z akce najdete v naší galerii

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

dobrej report..i koncert:-)<br /><br />jeste nejak dalsi fotky<br />http://fotoreporty.rhizopus.net/2009-08-22-the_cruxshadows
Myslím, že to byl velice zdařený večer až na pár věcí...třeba toho, že se mi vybil foťák a závěrečné focení s kapelami jsem tedy pronadávala (mám dvě nekvalitní fotky na mobilu), ale alespoň jsem sehnala všechny podpisy (a taky náramek)....otevírající kapela trošku pokulhávala to ano, ale Alvaréz Peréz hráli opravdu dobře a o Crüxech snad nemusím ani psát....to byla úžasná show a já jsem se (i přes svou image jeany, tričko a kecky) myslím vmíchla do davu a opravdu si to užila....těším se (snad) na příště....
Tak moje fotky http://fanyvaske.rajce.idnes.cz/Cruxshadows09/
Ten report je snad vtip. Je fakt, že Shadoeplay působili hodně začátečnicky, ale bylo to příjemné. "A přitáhla nejednoho zvědavce k pódiu", to je fakt bylo nás tam aspoň šest. <br />K popukání amatérský projev Alvarez tvrdě kontrastuje s jejich neskutečně arogatními výroky jako:"My se myslím nemusíme představovat." Sakra, iU2 řeknou:"Ahoj, my jsme U2 a na kytaru hraje...". Cruxshadows je na podiu převyšují o pět tříd. Neznám jinou kapelu, která by podobně interagovala s publikem. Pro mě to byl jeden z nejsilnějších koncertních zážitků vůbec.
to Fany: Nemám nic proti CXS, ale pokud vidíš v podstatě to samé na několika jejich koncertech, tak už Ti to tak skvělé nepřijde - to je myslím i případ autora reportu.
Fany: Chapu,. ze to skutecne muze vyznit jako nejakej hloupej vtip - tolik pozornosti dvou miniaturnim kapelam kdesi z Cech a na druhy strane kritika stereotypu na vystoupenich svetovyho giganta cislo 1. CRUXSHADOWS...Myslim ale, ze to je docela beznej pohled cloveka,co uz videl Crux na festivalech i v klubech a kterej zkratka nepatri k tem stastlivcum co si vsechny jejich show uzijou se stejnou euforii jako poprve (a ze to byl pro me vazne nezapomenutelnej zazitek). Pokud uz clovek vi, ze na zacatku prichazi Rogue z publika a na konci pozve lidi na podium atd. - je to jak sledovat po stopadesaty oblibenej film...znovu ocenis jeho kvality a profesionalni praci, ale nic uz te neprekvapi. A jeste k tem Alvaréz - je zvlastni z kolika zdroju uz jsem tenhle nazor slysel, ze reci mezi pisnema dost lidem pripadaji arogantni nebo nevrly :-)
Paesant: Viděl jsem je poprvé loni na Bolkowě a stejně mi to přišlo dobrý :-) A rozhodně nezastávám názor, že velké kapely jsou nezbytně lepší, často je to naopak. Ale i když víš, že přijde skrz lidi, kolik jiných zpěváků to dělá? Alvarez se jen klátí jak po šestým pivu a vypoští perly jako "hejbejte se přece". Anebo na téhle akci tak propagovaní Deathcamp, kteří stojí a tváří se jak Fantomas.
Hah, ale mila fany, vycitat Deathcamp Project ze "stoji a tvari se jak Fantomas" [ne ze by to nebyla pravda xP] je prece to same jako rict ze ti Cruxshadows tam *hold porad jen skacou kolem publika, no*. Zkratka kazda kapela ma svuj styl na ktery sazi a jisteze kazdemu fanouskovi bude vyhovovat neco jineho, ale kvuli tomu ze Cruxshadows maji zasadne zivejsi projev je prece autor snazici se o objektivni report nemuze neustale vyzdvihovat, ne? To uz je preci prace fanousku :P ... Stejne tak myslim ze pri tak male ceske scene si ty nase male dve kapely nejakou pozornost zaslouzi, jestli pozitivni ci negativni, to at si divak prebere sam...ale at alespon vime ze tu byli a dame jim sanci, ni?
Az na to, ze Fany je kluk a hold se v tomto pripade pise "holt", souhlasim s Ancovickou. Proto tez obe kapely na EPF hraly. The Shadowplay maji pred sebou jeste dlouhou cestu, ale kdyz uvazime, ze funguji cca pul roku, koncertu meli par a vzdy jen v pidi klubech pro 20 lidi a Zina, ktere je teprve 15 let zpivala poprve sama, bez druhe vokalistky. Tak maji dobre naslapnuto a ja predpokladam, ze uz to bude jen lepsi a lepsi. Kazda kapela nejak zacinala a nejlepsi trenink je naostro.<br /><br />AP se snazi komunikovat s lidmi, hlavne je "vyprovokovat" k tomu, aby behem jejich hrani nesedeli, ale vzili se do hudby a trochu se hybali. To moc kapel nedela. Vetsinou s tim maji uspech a par dalsich lidi se pod podium prisoura a koncert je hned zabavnejsi.<br />Hlaska o tom, ze nepotrebuji predstavovat byla minena tak, ze ja nemusim lezt na podium, abych je predstavil, jak jsme se o tom predtim s kapelou bavili.<br />Treba o Petrovi Stepanovi se dlouha leta povida, ze je arogantni, ale kdyz ho clovek vice pozna, zjisti, ze to pravda neni. Naopak ma vzdy pred vystoupeni starost o to, aby vse dopadlo jak ma a navstevnici si to nalezite uzili. Kdyz jej neco rozcili, tak to jsou prave problemy pri vystoupeni, ktere zazitek z koncertu kazi. Jemu nejde primarne o sebe, i kdyz vi, ze kdyz bude v pohode, odvede lepsi vykon, ale o lidi, kteri prisli a zaplatili vstupne, za ktere maji narok na svoji dobrou zabavu.<br />AP rozhodne neni namyslena kapela, jinak by nehrali na tolika akcich pro par lidi i s vidinou prodelku. Stale se snazi zlepsovat a ja myslim, ze se jim to dari a z jejich vyvoje mam dobry pocit.<br />Co se CXS tyce, tak tez bohuzel pro mne jsem je videl uz tolikrat (jestli dobre pocitam, tak 8x), ze me jejich show uz tolik nestrhne, ale stale mam v pameti, ze prvni koncert byl pro mne zazitkem a ze jsou jednou z nejlepsich podiovych kapel, at jiz hraji v klubu nebo festivalu.<br />Pokud si chcete precist report od nekoho, kdo je videl poprve, tak mate moznost zde: http://zdaryvary.cz/clanek/214-electro-prague-festival-9-1-2<br /><br />A navrch jeste par mych fotek: http://mi.rage.cz/2009/EPF2009-Cruxshadows-Exit-22.8.2009/
Treba o Petrovi Stepanovi se dlouha leta povida, ze je arogantni, ale kdyz ho clovek vice pozna, zjisti, ze to pravda neni. Naopak ma vzdy pred vystoupeni starost o to, aby vse dopadlo jak ma a navstevnici si to nalezite uzili. Kdyz jej neco rozcili, tak to jsou prave problemy pri vystoupeni, ktere zazitek z koncertu kazi. Jemu nejde primarne o sebe, i kdyz vi, ze kdyz bude v pohode, odvede lepsi vykon, ale o lidi, kteri prisli a zaplatili vstupne, za ktere maji narok na svoji dobrou zabavu.<br />AP rozhodne neni namyslena kapela, jinak by nehrali na tolika akcich pro par lidi i s vidinou prodelku. Stale se snazi zlepsovat a ja myslim, ze se jim to dari a z jejich vyvoje mam dobry pocit.<br />Co se CXS tyce, tak tez bohuzel pro mne jsem je videl uz tolikrat (jestli dobre pocitam, tak 8x), ze me jejich show uz tolik nestrhne, ale stale mam v pameti, ze prvni koncert byl pro mne zazitkem a ze jsou jednou z nejlepsich podiovych kapel, at jiz hraji v klubu nebo festivalu.<br />Pokud si chcete precist report od nekoho, kdo je videl poprve, tak mate moznost zde: http://zdaryvary.cz/clanek/214-electro-prague-festival-9-1-2<br /><br />A navrch jeste par mych fotek: http://mi.rage.cz/2009/EPF2009-Cruxshadows-Exit-22.8.2009/
..., at jiz hraji v klubu nebo festivalu.<br />Pokud si chcete precist report od nekoho, kdo je videl poprve, tak mate moznost zde: [url]http://zdaryvary.cz/clanek/214-electro-prague-festival-9-1-2[/url]<br /><br />A navrch jeste par mych fotek: <br />[url]http://mi.rage.cz/2009/EPF2009-Cruxshadows-Exit-22.8.2009/[/url]
Mě se Shadowplay líbili, chtěl jsem si i koupit cd. Prý ale měli jen dvě a už je rozdali cheer: <br />A netvrdím, že samotní lidé v Alvarez jsou arogantní, působí tak na mě jejich projev na podiu. Už toho nechme, mír :-)
dobra akce.. ale je proste pravda ze kdyz cxs clovek vidi poctvrte tak to opravdu trosku ztraci kouzlo :unsure: nejvic sem si je uzil podruhe.. :-) kazdopadne az priste dorazi pujdu zase B)
Mirage: Diky za detaily, neni od veci znat nazor rozebirany strany:-)) Fany: U toho predchoziho komentare s sestym pivem jsem se moc pobavil :lol:
Všem:co člověk to jiný názor,mě se nelíbili CXS.Nevýrazný zpěv výrazného zpěváka,plochá nevýrazná tuc tuc hudba a dokonale připravená podiová show(bohužel již několikhodně let stejná)ve výsledku připomíná víc vystoupení cvičených pudlíků než koncert kapely.ty český kapely alespoň hráli kytary naživo a nepouštěli je z noťase...
Přikláním se k názoru, že každý má jiný vkus a všichni se nemohou shodnout....je těžké srovnávat pocity diváka, který již viděl show pětkrát a "nezkušeného" nadšence....já jsem na CXS byla poprvé a rozhodně mě jejich show zaujala, ale až na ně (doufám) půjdu znovu, třeba už to pro mě nebude takový zážitek, co já vím...a dohadovat se o tom, zda byli Shadowplay dobří nebo ne je nesmyslné, na scéně jsou ještě víceménně nováčky a jejich výkon tomu myslím odpovídal a byl celkem dobrý....AP mi nepřipadají arogantní, i když musím se přiznat, že když jsem se nad tím zamyslela, ten výrok nebyl nejspíš nejlépe zvolený, i když nikdy nevíte jak byl myšlený....ale myslím, že není vhodné styl těchto kapel shazovat, oni jsou zkrátka takoví a taková je i jejich show, tak to zkrátka je....ale nejsem si jista, zda tuhle "debatu" ještě vůbec někdo čte a nejspíš lidi stejně neovlivníš, budou si myslet svý....
Jé, nějakou náhodou jsem to poslala anonymně no jo....ale to je nejspíš jedno....
pokračování: někdo čte a i kdyby, tak lidi neovlivníš, budou si myslet svý....ale já osobně jsem ráda za každý názor...těch není nikdy dost....
amen, sestro :-)
jo pan ananas sedí:D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.