Report ze Steampunkového plesu

spples10Jelikož nedávno uveřejněný článek od naší externí spolupracovnice Lyrel o steampunkové odnoži vzbudil řadu pozitivních ohlasů, přinášíme Vám reportáž z vůbec první větší akce v našich končinách, zaměřené na tuto tématiku, která se konala 16. ledna 2010 v Brně.





 

Jak jsme si Steampunkově zaplesali aneb „1. C.&K. Vědecko-Technická Výstava Brno“

„Vidíte, to je dcera pana továrníka!“ hlesla dáma po pravici. „Fabriky? Fabriky jsou buržoazní škvár!“ odvětil kapitán. Nutno říct, že dáma byla téměř viktoriánsky pobledlá a kapitán nebyl kapitánem křižníku, nýbrž velel osádce pirátské vzducholodi - prázdný oční důlek poctivě skrytý pod mosaznou okřídlenou páskou a u pasu se mu houpala bambitka, zdobená tepáním. Byla sobota 16. 1. 2010, chvíle po 19. hodině a Brno ožívalo steampunkem.

Že se blíží ples, jste nejspíš postřehli. Očekáván byl s napětím a rozpaky. Až dosud totiž nebylo úplně jasné, jestli u nás jsou nějací steampunkeři, nebo alespoň lidé dostatečně sympatizující k tomu, navléct se do kostýmů a vyrazit na akci. První dobrá zpráva je-existují! A nejen, že existují, ale není jich úplně málo. Sjeli se z celé republiky hned na dvě místa. V sobotu 16. ledna se krom plesu událo i steampunkové setkání v Praze. Brněnský ples hostil návštěvníky jak z hlavního města, tak z Písku, Ostravy, Havířova a bůh ví, z jakých ještě koutů. V podvečer se otevřely brány kavárny Trojka a sláva mohla začít.

Podívaná to byla rozhodně zajímavá, okukovat variace císařsko-královských uniforem, zdobené ozubenými koly a rukavice pobité stavebnicí Merkur mi vydrželo skoro celou noc. Kavárna je velmi členitá, má dva bary a dvě oddělené místnosti určené k volné zábavě, tudíž bylo možno korzovat dle libosti. Dolní stage byla doplněná o promítací plátno s tematickou projekcí, doplňující hudbu. Bylo mi řečeno, že playlist měl něco kolem pěti hodin, bohužel ne pořád na něj někdo dozíral a náhodná volba skladeb se spolu s tichostí nazvučení podepsaly přímo katastrofálně na atmosféře místa, kde se párty mohla rozjet nejvíc a kde ve výsledku nakonec nenastala vůbec. I tak se spodní sklepeníčko občas naplnilo, a to ve chvílích, kdy se promítaly krátké filmy.

Nedílnou součástí „plesu“ byla i ona C. & K. Vědecko-Technická výstava a upřímně jsem v ni ani nedoufala. Představa, že někdo pojede na bál a poveze sebou hromádku funkčního šrotu, mi přišla nereálná. Ale! Vynálezy se sešly, blikaly, houkaly, a požíraly bioenergii k nemalému zoufalství personálu kavárny a absolutnímu nadšení nenechavého publika. Výstava byla zapojena i do hry, kterou si organizátorský tým připravil pro zájemce, detektivní příběh odhaloval zloděje modelu nové vzducholodě.

Když to shrnu kolem a kolem, bylo to příjemné setkání a bylo se na co dívat. Akce si kladla za cíl donutit návštěvníky pořídit si steampunkové oblečení, přijet a vůbec se SP aspoň chvíli zaobírat. Splněno. Kdo se přijel pokochat, byl uspokojen. Kdo si přijel zatancovat, možnost měl a i když tu byla řada much k vychytávání, dojem zůstal. A slovo „zapaříme“ dostalo úplně nový význam :).

Lyreliny fotky z brněnského steampunkového plesu najdete v naší galerii.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak to je moc pekne sepsany report =] tleskam
byla to krasna akce. Uprimna skoda, ze link na fotky uz nejede.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.