Nurse With Wound – zhmotnění hlukového dada

Nurse With WoundLegenda post-industriální scény a jeden z nejoriginálnějších projektů experimentální elektronické hudby – to jsou Nurse With Wound. Kapela Stevena Spaletona se poprvé představí českému publiku v pátek 30. dubna v pražském Divadle Archa. Pokud vám tento zásadní pojem temnější avantgardy nic neříká, tak právě pro vás připravil profil této amorfní kapely Pavel Zelinka.




Zprofanovaná nálepka „kultovního projektu“ sedí na Nurse With Wound zcela po právu. Málokterá skupina dokázala přijít s tak radikálně vytvarovanou a stále se rozšiřující vizí své muziky, jako právě Nurse With Wound, kterou kontinuálně vede Steven Stapleton.

Život kapely vznikl chaoticky v roce 1978 a hned od začátku Stapleton se svými spolupracovníky jasně naznačil, co je pro něj základní stavební prvek vlastních kompozic – koláž. Obdivovaný Max Ernst tedy získal kolegy i v hudební oblasti. Po prvních deskách, které principál zpětně považuje za „přípravná alba“, se poprvé výrazněji Nurse With Wound prosadili s deskou "Homotopy to Marie", kde Stapleton poprvé rozvíjí všechny své typické výrazové prostředky. Dlouhé kompozice obsahují střípky nahrávek z 50. let, vlastní polní nahrávky, chaotické vpády akustických nástrojů, ostré střihy, které dokáží tiché, ambientní pasáže měnit za radikálnější rytmické okamžiky a naopak. Jak trefně nedávno poznamenal Petr Ferenc v medailonu kapely pro časopis HIS Voice: „K tradičním hudebním kategoriím melodie, harmonie a rytmu má Stapleton zvláštní vztah: první dvě ignoruje, třetí používá jen velmi sporadicky.“

Nurse With Wound od začátku spolupracují s celou řádkou významných kolegů-muzikantů. Ať už to jsou Whitehouse, Foetus, Organum nebo Current 93 během první dekády, nebo Faust, Jim O’Rourke a Stereolab v současnosti, ti všichni vždy plně sloužili unikátnímu Stapletonovu rukopisu, který vždy pracuje s prvky humoru, nejlépe absurdního. Celý svět Nurse With Wound je notně pokroucené zrcadlo dnešního světa, kde se primárně zrcadlí meziválečně-avantgardní vnímání erotiky spolu s bizarními odkazy na oblíbené desky plné easy listeningu a noir atmosfér. Stapleton a spol. si už 80. letech vydobyli kultovní status na poli industriální hudby, ovšem sám autor se spojování s industrialem brání. Není se mu co divit. Jeho hudba v sobě má mnohem více barevnosti, nadhledu a rozhodně se nenechá svazovat žánrovými konvencemi.



Nurse With Wound - The Bottom Feeder (skvělé fan video s animacemi Jiřího Bárty)


V roce 2005 Nurse With Wound začali po více než dvacetileté pauze znovu koncertovat. Pódiový comeback si odbyli stylově ve vídeňském Narrenturmu – ponuré kruhové stavbě, která původně sloužila jako blázinec a nyní je v ní anatomické a patologické muzeum. Steven Stapleton kapelu doplnil na čtveřici a poprvé se v letošním roce dostává i do České republiky. Je na čase přivítat krále hlukového dada. V zemi Švankmajera a absintu by se mu mohlo líbit.

Nurse With Wound (UK) + Aranos (IR)
30. dubna 2010 (20:00)
Praha, Divadlo Archa (Na Poříčí 26)
Vstup: předprodej 490,- Kč / na místě 590,- Kč

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.