Rozhovor s Prague Dead Souls

praguedeadsoulsVe čtvrtek 25. srpna vystoupí v Rock Café současný nejdůležitější český tribute band Joy Division, pražští Dead Souls. Jako zvláštní host se navíc u mikrofonu objeví Phil Shoenfelt. S basákem Ra Bobem si nejen o spolupráci s Philem pro CZ Sanctuary povídal Pavel "Ice" Cajthaml.

 

 

 

 

 

ICE: VAŠE KONCERTY NAVŠTĚVUJI PRAVIDELNĚ, A JE FAJN VIDĚT, ŽE ZA ROK VAŠÍ EXISTENCE VZROSTLA A STÁLE VZRŮSTÁ JEJICH NÁVŠTĚVNOST. DÁ SE ŘÍCT, ŽE POPULARITA STOUPÁ CELKEM RAPIDNĚ NAHORU. ZAJÍMALO BY MĚ, ČEHO BYSTE CHTĚLI HRANÍM TÉTO HUDBY DOCÍLIT?

RA BOB: Skalním fanouškem Joy Division jsem od počátku 80. let, kdy mi tuhle kapelu představili undergroundoví muzikanti v Chicagu, jako např. Steve Albini (Big Black, Rapeman, Shellac; nahrával Pixies, Nirvanu, Slint, atd.) a Al Jourgensen z Ministry. Al pracoval jako prodavač ve Wax Trax Records v Chicagu, bylo to někdy kolem roku 1982, a tlačil mi importované desky Joy Division a Killing Joke vždy, když jsem se prohrabával regálem s deskami. Jediným cílem Dead Souls je podělit se s publikem o rané a nepříliš známé písně Warsaw a Joy Division, tak jako se o ně se mnou kdysi podělili Steve Albini a Al Jourgensen – písně, které dnes od živých kapel málokdy uslyšíte, které jsou ovšem tak zajímavé, že vás okamžitě dostanou. My sami sebe chápeme spíše jako apoštoly Joy Division než jako tribute nebo revivalovou kapelu. Také proto nehrajeme „Love Will Tear Us Apart“. Hudba Joy Division je pro mnoho lidí, včetně nás samotných, výjimečná a mělo by se k ní přistupovat s respektem.

ICE: VE ČTVRTEK 25. SRPNA. 2011 BUDETE MÍT SPECIALNÍ VYSTOUPENÍ S PHILEM SHOENFELTEM. KOHO NAPADLO UDĚLAT SPOLEČNÝ KONCERT? UŽ JSTE SE PŘEDTÍM ZNALI?

RA BOB: Phil Shoenfelt je zkušený umělec, vzešlý ze staré školy, undergroundu Anglie, kontinentální Evropy a USA. Poprvé jsem slyšel Philovu newyorskou kapelu „Khmer Rouge“ v polovině 80. let, kdy mi ji představili kamarádi z DIY scény amerického Středozápadu. Jsem už řadu let fandou Philovy hudby, ať už jeho sólových projektů, jeho nahrávek se Southern Cross, jeho spolupráce s houslistou Pavlem Cinglem a zejména jeho současné kapely „Dim Locator“, o které předpokládám, že se jmenuje podle jedné z písní Birthday Party, kapely Nicka Cavea. Phil s Nickem Cavem hrával. Objevil se i na deskách takových legend jako Sonic Youth a The Fall. Byl tam a všechno to prožil. Takže pro nás to byla opravdová pocta, když souhlasil, že s námi vystoupí 25. srpna 2011 v Rock Café.

ICE: JAK SE ZRODIL NÁPAD, ŽE BY DEAD SOULS MOHLI HRÁT KONCERT S PHILEM SHOENFELTEM?

RA BOB:
Začátkem srpna nás velmi zarmoutila zpráva, že matka našeho zpěváka, Scotta Williamse, zemřela v USA, když podstupovala chemoterapii. Scott na přípravě tohoto koncertu udělal spustu práce, ale místo toho teď pojede na pohřeb svojí mámy. Nechtěli jsme ten koncert zrušit, takže jsem začal uvažovat, kdo v Praze opravdu rozumí hudbě Joy Division a kdo by ten koncert s námi mohl odzpívat. Vzápětí mě napadl Phil Shoenfelt.

 

 

 


Dead Souls - Ideal For Living part 3 "Leaders Of Men + Failures"


ICE: BYLO TO TĚŽKÉ PHILA SHOENFELTA PŘEMLUVIT ABY SI S VÁMI ZAHRÁL?

RA BOB:
Ani ne. Zdálo se mi, že ho to vzalo hned. Phil Shoenfelt slyšel hrát Dead Souls v XT3 už v listopadu 2010. Zrovna ten den začalo hustě sněžit, poprvé ten rok, a na koncert přišlo jenom asi 20 lidí. Ale z těch 20 lidí tam byla spousta skvělých pražských muzikantů, jako právě Phil Shoenfelt, Adrian Stout z Tiger Lilies, nebo Hana Blažíková a Eliška Kohoutová ze Stillknox. Po tom, co jsme odehráli jednu velmi ranou a syrovou píseň Joy Division, jsme uviděli Phila, jak se dostává do varu a uprostřed publika skáče a křičí „Punk Rock!“ Později nám Phil řekl, že kdysi slyšel a viděl Joy Division nedlouho předtím než Ian Curtis spáchal sebevraždu. To, že nás Phil tu noc pochválil, bylo pro Dead Souls jako kapelu velmi důležité. Tak nám člověk, který viděl Joy Division na vlastní oči a kterého hodně respektujeme, potvrdil, že jsme na dobré cestě, že k té hudbě přistupujeme správně. Když jsem pak Philovi zavolal, jestli by si s námi chtěl v Rock Café 25. srpna zazpívat, tak mi znovu říkal, jak moc miluje Joy Division a že do toho jde. Takže pak už šlo jenom o to, aby se kouknul do diáře, jestli má ten den čas. A měli jsme štěstí.

ICE: MŮŽETE MI PROZRADIT, JESTLI S VÁMI PHIL SHOENFET ZAZPÍVÁ CELÝ KONCERT NEBO JENOM PÁR PÍSNÍ?

RA BOB:
Plán je takový, že Phil zazpívá všechny písně Joy Division, které obvykle hráváme. To je v tuto chvíli více jak 20 písní. Hrajeme ještě další temné písně od jiných kapel. V Rock Café to všechno zahrajeme a uvidíme co se stane.

ICE: A NA ZÁVĚR POSLEDNÍ OTÁZKA, KTERÁ MĚ OSOBNĚ NEJVÍCE ZAJÍMÁ: BUDE S VÁMI PHIL SPOLUPRACOVAT I NADÁLE? NEZNAMENÁ TO, ŽE NAHRADÍ SOUČASNÉHO ZPĚVÁKA?

RA BOB:
Jak už jsem řekl, náš zpěvák teď truchlí nad smrtí svojí matky spolu se svojí rodinou. Phila jsme angažovali pouze pro tuto noc, když je Scott pryč. Phil má své vlastní hudební projekty a nám teď pomohl vyřešit tuhle situaci. Je to jeden z andělů rockového nebe, který je na naší straně. Ale nedělá to proto, aby nahradil Scotta. Nikdy neříkej nikdy, ale ze všech okolností vyplývá, že tenhle koncert s Philem Shoenfeltem nese známky jednorázové, výjimečné akce. Takže jestli nějaký Philův fanoušek jej chce slyšet zpívat písně Joy Division – tak důležité pro formování jeho vlastní muziky – tak by tu šanci měl využít. Žádná další už totiž nejspíš nebude.

ICE: DÍKY TEDY ZA ROZHOVOR A BUDU SE NA VÁS TĚŠIT 25.8. V ROCK CAFÉ.

Rozhovor pro server SANCTUARY.CZ vedl Pavel “Ice“ Cajthaml. Překlad Jiří Andrs.

 

Dead Souls s Philem

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.