The Breath Of Life - Whispering Fields

Už jen pár dní zbývá do koncertu Project Pitchfork v pražském Rock Café. Jako speciální host se zde představí také Belgičané The Breath Of Life, kteří vyrazili na turné propagovat svou novou řadovou desku „Whispering Fields“. Její recenzi vám teď přináší Pavel Zelinka.


The Breath Of Life - Whispering Fields
Vydavatel: Danse Macabre (www.dansemacabre-group.com)


Letos je tomu 20 let, kdy se Belgičané The Breath of Life poprvé představili oficiálním nosičem. Jednalo se o záznam jejich koncertu, který odehráli v legendárním pražském Bunkru. Letos se do Prahy na koncert vrací znovu a přivážejí s sebou novou desku „Whipering Fields“.

Ta překvapí nečekaně šťavnatým otvírákem The Dark Side,který sice znovu vsází na stejné karty, to znamená éterický vokál Isabelle Dekeyser, gotický rock penetrovaný velkým množstvím darkwave elektroniky a navrch ozdobený elektrickými houslemi, přesto díky neobyčejné chytlavosti suverénně vítězí. I zbytek kolekce se pyšní velmi vyrovnanou sestavou chytlavých potemnělých skladeb. A překvapivě mladistvě svižných.

Isabelle s „heavenly“ vokálem je stále uhrančivá a znovu je třeba vyzdvihnout důmyslné začleněný zvuku elektrických houslí do celkového zvuku kapely. Častokrát prohnané řadou efektů zní netradičně, ale ve výsledku obohacuje zvuk The Breath Of Life z nečekaného nebo spíše netradičního směru.



 The Breath Of Life - The Dark Side


Pětice na novince nenápadně mění atmosféru alba. Jednou písničku napálí v čistě gothic rockovém duchu (Cutting Wings, Waving To Shades), podruhé už mírně zpomalí, a v tomto rozpoložení někde mezi soudem Collection d'Arnell-Andrea, Clan Of Xymox a Cocteau Twins se alespoň současná sestava cítí evidentně nejpevněji. Nejlépe zde totiž dokáže rozehrát hru s náladou kompozic, které rozprostírá ve vzdušných aranžích do rozsáhlé šířky. Nedivím se tedy dalších recenzentům, že si neopomenou srovnávat sound „Whipering Fields“ s posledními počiny vzniklými za producentského dohledu Tonyho Pettita z The Eden House.

Poslední problematickým bodem novinky The Breath Of Life mohl být dvojitý apendix v podobě nových verzí zřejmě největšího hitu kapely – kousku Nasty Cloud. Zatímco ztanečnění skladby přineslo pouze nepatrné změny, akustická verze udělala z prchajícího originálu senzitivní baladu, kde si akustické kytary spolu s houslemi a perkusemi berou hlavní slovo - výborný závěr 55 minut dlouhé novinky „Whipering Fields“. Návrat po sedmi letech ticha se zdá být jedním z velkých překvapení letošní sezóny. V pozitivním slova smyslu, samozřejmě.

Hodnocení:  85%

tbol_whisperingfields

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Super deska! Na neděli se opravdu těším, a to nejen na PP!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.