Skryté klenoty roku - díl první

První půlka roku už je dávno za námi, takže je nejvyšší čas rekapitulovat, co se na kytarové scéně zatím urodilo.

​Znáte to. Hudby je spoustu, času a lidí málo. A tak se stane, že občas přehlídneme něco, co si svoje místo na "výsluní" zaslouží. Letošek byl prozatím navíc jěště opravdu úrodný, takže jsem se rozhodl zrekapitulovat ty nejlepší alba, které jsme na kytarové scéně za první půlrok přehlídli. List je sestaven podle dat vydání, a dnešní první díl se podívá na zoubek období mezi lednem až březnem.

Juvenilia -  Obras de Juventud
Přesně na Nový rok vydala svoji první dlouhohrající desku kapela Juvenilia z argentinského Buenos Aires. Tahle pětice už byla na scéně aktivní delší dobu, ale kromě dvoustopého "EP" z roku 2013 se dlouhou dobu studiu vyhýbali. Čekání se ale vyplatilo, protože jejich prolomení dlouhohrajících ledů, nazvané "Obras de Juventud" nám servíruje rovnou 12 songů. Na těch kapela představuje klasický potemnělý post-punk v jeho snad nejčistší formě. Instrumentálních povinností se tu ujímájí hlavně basa a klávesy, kytara mezitím spíše dokresluje melodii pro vokály zpěvačky Danie. Ta na albu ukazuje, že zvládne mimo mírně agresivnějšího projevu bez problému i krásný melodický zpěv. Suma sumárum má album šanci určitě potěšit všechny fanoušky kytar, ať už jste na starou či novou školu. "Obras de Juventud" je k mání za libovolnou cenu na Bandcampu kapely, popřípadě si ho můžete poslechnout či zakoupit i na iTunes, Amazonu, či Spotify.


Skew Ring - Glow EP
První americký zářez na našem listu přichází z Nevady a jmenuje se Skew Ring. Ti na debutovém EP "Glow" míchají dohromady koktejl složený ze všech stylů moderního temného post-punku. Na čtyřskladbové "Glow" sice nenajdete žádnou punkovou juchačku, EP ale i tak nabízí fajn rozložení klidnějších skladeb (viz. Halo) a tanečnějších kusů. Radost "Glow" udělá určitě například fanouškům Protomartyr. Stahovat můžete zdarma na Bandcampu kapely.



Blue Mountain Expansion - Lively, Restless
Francouzská kapela Blue Mountain Expansion funguje už sice přes 5 let, teprve letos se ale dostala k vydání prvního dlouhohrajícího alba. To sice hudebně vychází z klasického post-punku, ale míchá do něj spoustu dalších vlivů, které z "Lively, Restless" rozhodně nedělají "jenom" další post-punkovou věc. Kapela o albu říká, že každý song byl inspirován jejich vlastními životy a po poslechu určitě budete souhlasit, že to nejsou jen prázdné řeči. "Lively, Restless" je plné atmosférou nasáklých stop, které zaujmou hned v prvních minutách. Ať už jsou to krásně plující kytarové plochy nebo věčně měnící se vokální přednes, tahle věc má rozhodně spoustu zajmavostí, které by bylo škoda neochutnat. Album je k mání za libovolnou cenu digitálně na Bandcampu kapely.


Chiller - S​/​T
Ani Kanada se letos nenechala zahanbit. Z Nového Brunšviku přišla hned z kraje února pořádná nálož temného punku. Pokud máte ve vašich černokytarových albech rádi pořádnou divočinu, dejte si ten čas a debut Chiller si pořádně vychutnejte. Nenajdeme tu sice nic, co by prorazilo ledy, ale za to je to k sakru solidní punk. Ať už jde o rychlejší věci, jako úvodní "Heretic", nebo punkové balady jako "Strangers", Chiller má svými kytarami od podlahy a dvojitými, střídajícími se vokály žena/muž co nabídnout skoro každému návštěvníkovi. Zaplesají například fanoušci ranných Terrible Feelings nebo The New Flesh. Album si můžete koupit na Bandcampu kapely, pár kusů LPček na vinylu jěště pořád můžete sehnat například zde.



Narwhals - Two Dark Windows
Britská parta Narwhals pochazí přímo z rodiště post-punku - Manchesteru - takže už určitě tušíte, co od nich můžete čekat. Debutové album "Two Dark Windows" nabízí na 10 skladbách kombinaci alternativního rocku a post-punku, které jako by z oka vypadly například takovým Interpol, nebo White Lies. Narwhals to ale i v porovnání s těmito kapelami berou více "pohodářsky" - temnější kvality pořád zůstaly, většina skladeb se ale nese v pomalém, zadumaném duchu. Přemýšlivé hymny pro zimní večery, soundtrack ke každodenní depresi, ale i atmosférická lahůdka jen tak pro radost. Nabídnout si ji můžete zadarmo na Bandcampu kapely.



Broken Spirit -  Vultures And Pigs
Anarcho-goth žije poslední roky víc, než kdy jindy, a Broken Spirit se svoji prvotinou ukazují, že v budoucnosti dost možná budou jeho noví vlajkonoši. Po poslechu "Vultures And Pigs" vás určitě nepřekvapí, že je kapela z oregonského Portlandu, kde má velmi silné podhoubí jak hardcore, tak deathrock a goth scéna. Pokračují tak v už pevně zajetých kolejích jejich kolegů - kombinace hardcore a anarcho punku s deathrockovými kytarami a pořádně agresivním, řvaným projevem. Však to už jistě znáte. A pokud ne, tak se rychle podívejte na Bandcamp kapely, kde si tohle sedmistopé album můžete zakoupit, popřípadě na Bandcamp profilu labelu Last Hour Records, pokud byste měli zájem o vinylovou verzi.



Rosegarden Funeral Party - The Chopping Block
Další, co nám jaro přineslo, byl velice silný kandidát na "dark" desku roku v podání texaských Rosegarden Funeral Party. Ti si vzali to nejlepší ze současného i klasického goth zvuku a vytvořili z něj šestistopé EP, které prostě musíte slyšet. Tu si kapela pohrává s 80s goth rockem, tu se zvonivými shoegaze plochami, tu s klasickým, synťáky podpořeným post-punkem, na úvodní "Blitzkrieg in Holland" ukazují svoji divokou stránku, aby na "Horror Music" vyvolali zvuk Siouxsie and the Banshees. Dejte si na tuhle bandu pozor, vsadím kalhoty, že o nich jěště uslyšíme. K pořízení digitálně na Bandcampu kapely, nebo na kazetě na Bandcampu vydavatelství Moon Sounds Records.


Desperate Journalist -  You Get Used To It EP
Druhá anglická kapela na našem listu tentokrát přichází z Londýna. Desperate Journalist fungují už od roku 2012 a za tu dobu stihli vydat pěknou řádku singlů, dvě řadová alba a dvě EP. To druhé vyšlo v březnu, pokřteno bylo "You Get Used To It" a stejně jako Rosegarden Funeral Party je pro mě zatím jedno z největších kandidátů na desku roku... Nebo vlastně špíše EP roku. Londýnská čtveřice se prý pojmenovala podle songu od The Cure, a i když si hudebně od mistrů berou docela dost, pořád je jejich tvorba a zvuk originální, tady žádné uctívání idolů nečekejte. "You Get Used To It" na svých pěti skladbách čerpá hlavně z dream popu, dává do něj ale dostatečnou porci post-punku a indie rocku, která na album přidává tak akorát zrychlených rytmů a energie, aby jste si na kteroukoliv ze skladeb mohli mimo relaxace taky klidně trsnout. Ideální hudba na zpomalení nebo uzavření černooděných diskoték. EP si můžete poslechnou na Spotify, nebo ho pořídit přes stránky kapely u těchto prodejců.

​​

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.