Whispering Sons: Nikdy bychom sami o sobě neřekli, že jsme gotici...

O belgické hudební scéně, bydlení v Bruselu, nahrávání debutové desky nebo o gotické scéně jsme si před pražským koncertem popovídali se zpěvačkou postpunkových Whispering Songs Fenne Kuppens.

SANCTUARY.CZ: BELGIE JE ZNÁMÁ SPÍŠE SVÝMI EBM KAPELAMI A PROJEKTY, VAŠE HUDBA MÁ ALE ČISTĚ POSTPUNKOVOU ATMOSFÉRU. JAKÉ KAPELY JSOU VAŠÍ NEJVĚTŠÍ INSPIRACÍ?

Fenne Kuppens: Já myslím, že jsme vlastně nikdy moc neposlouchali belgické EBM, všechno se to událo ještě v osmdesátých letech a to jsme ani nebyli na světě. Známe belgické kapely, ale nejsme jimi přímo ovlivněni, nemůžu tedy vypíchnout třeba jednu konkrétní, která by nás nejvíc oslovila. Posloucháme spíš zahraniční umělce, máme rádi zvuk The Chameleons, samozřejmě The Cure a podobně...

SANCTUARY.CZ: SKUTEČNĚ JSTE SI VYBRALI JAKO JMÉNO PRO KAPELU NÁZEV PÍSNĚ SVÉ OBLÍBENÉ KAPELY?

Fenne: Jo. Jméno jsme si dali podle kapely Moral. Nevím, jestli nám byli nějakou inspirací, ale rozhodně to byla skupina, kterou jsme všichni měli opravdu rádi. Líbil se nám její zvuk. A píseň "Whispering Sons" pro nás byla něčím výjimečná a měla (a pořád má) pro nás velký význam. Možná to byla tak trochu inspirace, možná to byl jen takový startovní bod pro založení kapely.

 

 

SANCTUARY.CZ: V ROCE 2016 JSTE SE VŠICHNI PŘESTĚHOVALI DO BRUSELU. PROČ?

Fenne: Studovali jsme v Lovani, to je takové univerzitní město, vlastně je to jen velké město se spoustou studentů. Nic pořádného se tam nikdy nedělo. Všichni jsme se tam ale potkali a po tom, co jsme tak nějak dokončili studia, jsme se společně přestěhovali do Bruselu, což pro nás byl takový další logický krok. A Brusel je takový... no, je to prostě velké město, je tam hodně co dělat a atmosféra je dočista jiná, než na jakou jsme byli zvyklí z míst, odkud pocházíme. Jsme totiž spíš z venkova. Pro nás je Brusel obrovské město.

SANCTUARY.CZ: A OD TÉ CHVÍLE JSTE KAPELU ZAČALI BRÁT VÁŽNĚJI?

Fenne: To ne, bereme ji vážně už vlastně několik posledních let. Ale je pravda, že Brusel měl velký vliv na náš zvuk a na náš vývoj za poslední dva roky. Museli jsme sem přestěhovat zkušebnu, přišli jsme sem všichni společně, takže ano, Brusel nás hodně ovlivnil.

SANCTUARY.CZ: V ROCE 2016 JSTE VYHRÁLI BELGICKOU SOUTĚŽ ROCK RALLY. CO TO PRO VÁS KONKRÉTNĚ ZNAMENALO?

Fenne: Byl to pro nás velmi důležitý okamžik, protože jsme se v tu dobu zrovna začali soustředit na živé hraní.. a na psaní nových písní. Získali jsme díky tomu sebedůvěru, protože lidem se opravdu líbilo to, co děláme, a podpořili nás. Znamenalo to pro nás hodně a nakoplo nás to, abychom pokračovali a dál se rozvíjeli. Navíc v Belgii je ta cena hodně významná, zajímají se o ni média, labely. Zkrátka o tobě najednou vědí všichni důležití lidé.

SANCTUARY.CZ: VIDĚL JSEM VÁŠ LOŇSKÝ KONCERT NA FESTIVALU WGT. DIVÁKY JSTE DOSLOVA ODROVNALI, JAK JSTE SI VY UŽILI ATMOSFÉRU NEJVĚTŠÍ GOTICKÉ SEŠLOSTI?

Fenne: Bylo to úžasné, nic takového jsme opravdu nečekali. Moc nás překvapilo, kolik lidí tam bylo, celé to bylo naprosto šílené. Takže jo, byl to úžasný zážitek, moc jsme se bavili a řekla bych, že jsme i zahráli dobrou show, bavilo to nás i lidi. Snad se tam zase brzy vrátíme.

 

Whispering Sons - Alone

 

SANCTUARY.CZ: PO KONCERTĚ JSEM SE BAVIL S PÁR LIDMI A TI MI ŘÍKALI, ŽE TO PRO NĚ BYL VRCHOL FESTIVALU.

Fenne: Opravdu?

SANCTUARY.CZ: ANO. A ŘÍKAL TO TŘEBA I THOMAS THYSSEN, VÝZNAMNÝ DJ Z NĚMECKA. PRÝ TO BYL NEJLEPŠÍ KONCERT, KTERÝ TEN ROK VIDĚL.

Fenne: Oh, wow!

SANCTUARY.CZ: HODNĚ LIDÍ POVÍDALO, ŽE JIM TVŮJ HLAS PŘIPOMÍNÁ NICO NEBO SIOUXSIE SIOUX. CO SI O TOM MYSLÍŠ?

Fenne: No, asi to dává smysl. Hlavně odkaz na Nico, protože mám dost hluboký a nízko posazený hlas, takže to asi odpovídá. Je hezké být srovnávaná s umělkyněmi, které mám ráda.

SANCTUARY.CZ: JAK PRACUJEŠ SE SVÝM HLASEM? CVIČÍŠ NĚJAK?

Fenne: Ne, vůbec. Nikdy jsem doopravdy hlas netrénovala. Možná na začátku jsem se snažila o mnohem vyšší polohu, ale zjistila jsem, že je o dost jednodušší zpívat hlubším hlasem a s více emocemi. Nemusela jsem se pak tolik soustředit na to, abych trefila ty správné tóny. Ale nejsem nijak profesionálně trénovaná, popravdě ani nevím, co dělám. Ale je to zábava.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ UŽ JSME SE BAVILI O WAVE GOTIK TREFFEN... V JENOM ROZHOVORU JSI ŘÍKALA, ŽE VLASTNĚ NEJSTE S GOTIKOU JAKO TAKOVOU MOC ZTOTOŽNĚNÍ. HODNĚ KONCERTUJETE NA ŽÁNROVÝCH AKCÍCH, ALE NIKDY JSTE SE SE SCÉNOU OPRAVDU NESPOJILI. JAK JE TO MOŽNÉ? VŽDYŤ HRAJETE POSTPUNK.

Fenne: Já nevím, jak se to přesně stalo. My se nějak úplně nevidíme jako gotici nebo že bychom gotickou hudbu dělali, ale jsme s ní spjatí. Hádám, že proto se to lidem líbí, a proto hrajeme tolik koncertů v žánrových vodách. Je to super tak či tak, lidem se to líbí a k čím více lidem se dostaneme, tím samozřejmě líp. Jde o to, že bychom sami sebe nikdy nepopsali jako gotiky, ani že hrajeme gotickou hudbu.

 

Whispering Sons - Strange Identities

 

SANCTUARY.CZ: JASNĚ, NECHCETE BÝT ŠKATULKOVÁNI JEN POD JEDNU SCÉNU.

Fenne: To chceme... teda vlastně nechceme (smích). Jednou bychom se chtěli rozvíjet i mimo.


SANCTUARY.CZ: ZDÁTE SE BÝT KRÁLY EPÉČEK. PŘED DEBUTEM JSTE VYDALI TŘI NEBO ČTYŘI, PROČ JSTE NAJEDNOU UDĚLALI CELOU DESKU A NE JEN DALŠÍ EP?

Fenne: No, ve skutečnosti jsme EP měli jen jedno a pak dvě sedmipalcovky, což byl vždycky jeden nebo dva songy. To EP bylo navíc už hodně dávno, ale... no, už se nám prostě zdálo, že je na čase pracovat na debutovém albu. Byli jsme na to připravení, písně jsme už měli, stačilo jen jít do studia a všechno to nahrát. Tak jednoduché to bylo. Dostali jsme se do stádia, kdy pro nás bylo strašně důležité vydat něco uceleného, album, které dává smysl a má nějakou myšlenku, ne jen další EP. 

SANCTUARY.CZ: ALBUM JSTE NAHRÁLI ZA 10 DNÍ. PLÁNOVALI JSTE SE NA NĚM PŘIBLÍŽIT ZVUKU VAŠICH ŽIVÝCH KONCERTŮ?

Fenne: Opravdu jsme se chtěli hodně soustředit na zvuk nahrávky, nástrojů a bicích, které byly akustické a ne elektronické. Hodně jsme pracovali s různými synťáky, chtěli jsme zachytit tu sílu a intenzitu, kterou máme na koncertech. Nahráli jsme tedy pár písní jen tak a pak zbytek tvořili z nich. Na jiných písních jsme pracovali odspodu, vrstvu po vrstvě a postupně jsme přidávali. Ale myslím, že hlavní bylo dostat na desku trochu té živé energie.

SANCTUARY.CZ: ALBUM PRODUKOVALI MICHA VOLDERS A BERT VLIEGEN. JAKÝM ZPŮSOBEM PROMLUVILI DO PROCESU NAHRÁVÁNÍ?

Fenne: Oba byli velmi důležití. Potřebovali jsme hodně pomoct se zvukem a Micha byl ten správný člověk. Je to totiž bubeník a má přehled v elektronických vychytávkách, takže jen díky němu jsme mohli naplno ukázat, co v nás je. No a my to ukázali. Nebýt jeho, deska nezní tak, jak zní.

 

 

SANCTUARY.CZ: MŮŽEŠ MI PROZRADIT NĚCO O OBÁLCE? JE PLNÉ SVLEČENÝCH LIDÍ, KDE JSTE TEN OBRÁZEK NAŠLI?

Fenne: Fotografie pochází od Flora Maesena. Kontaktovala jsem ho, protože jsem viděla nějakou jeho dřívější práci, která mě moc zaujala. Prošli jsme spolu jeho starší fotografie a mezi nimi byla fotka, která díky svým barvám mezi ostatními vyčnívala. Bylo na ní něco podivného a něco... nevím, jak to popsat... jako byste se dívali na nějakou scénu, ale vlastně si nebyli jistí, na co koukáte, působila hodně zvláštním dojmem. Perfektně seděla k tématu a myšlence alba, proto jsme skoro ihned věděli, že ji použijeme na obal.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ O TOM TAK MLUVÍŠ, UMÍM SI PŘEDSTAVIT, ŽE JSTE PŘESNĚ TAKOVÍ TI LIDÉ, CO PŘIŠLI DO BRUSELI ZRANITELNÍ A KŘEHCÍ VŮČI VELKÉMU SVĚTU.

Fenne: To je moc hezky řečeno. Až tak hluboce jsem nad tím nepřemýšlela, ale ano, v jistém smyslu to tak je.

SANCTUARY.CZ: ALBUM JSTE VYDALI DÍKY LEGENDÁRNÍMU LABELU CLEOPATRA RECORDS. JAK K TOMU DOŠLO?

Fenne: Popravdě si nejsem úplně jistá. Byl tady nějaký zájem vydat desku v USA, takže jsme se to pokoušeli  vymyslet s nějakou evropskou společností, ale nakonec jsme to vydali u Cleopatra records a jsme velmi spokojení, bez nich bychom se asi za oceán nedostali.

SANCTUARY.CZ: TAKŽE PLÁNUJETE I NĚJAKÉ KONCERTY ZA OCEÁNEM, KDYŽ TAM MÁTE NAHRÁVACÍ SPOLEČNOST?

Fenne: Um... doufáme v to. Jednou. Řekla bych, že je to jeden z našich dalších cílů - překročit Atlantik, abychom si tam zahráli, to by bylo fakt úžasné. Ale prozatím se soustředíme na Evropu. Všechno ostatní je otázkou budoucnosti.

 

Whispering Sons - Waste


SANCTUARY.CZ: MÁTE TEĎ ČERSTVÉ ZÁŽITKY Z PŘEDSKAKOVÁNÍ THE SOFT MOON A GANG OF FOUR. KAŽDÁ POCHÁZÍ Z RŮZNÝCH GENERACÍ POSTPUNKOVÝCH KAPEL. JAK JSTE SI KONCERTY UŽILI?

Fenne: Vlastně jsme museli zrušit koncerty s Gang Of Four, takže s nimi jsme se nesetkali. Ale hráli jsme s The Soft Moon, to byla velká zábava, jsme jejich fanoušky, sledujeme je od první nahrávky. Byl to takový náš splněný sen, navíc jsme se dostali k vice lidem, než jsme si představovali. Fanoušci The Soft Moon si navíc užívali naši hudbu, z toho jsme měli velkou radost. Byla to úžasná zkušenost.

SANCTUARY.CZ: ZA PÁR DNÍ SI PODRUHÉ ZAHRAJETE V PRAZE. SLYŠEL JSEM, ŽE NĚKTEŘÍ ČLENOVÉ KAPELY MAJÍ K PRAZE UŽŠÍ VZTAH. JAK TO JE?

Fenne: Já jsem před časem studovala v Praze, asi půl roku, takže jsem tu žila. Hádám, že tím pádem s Prahou nějaké pouto mám. Zbytek kapely ale opravdu ne, jen já, takže pro mě hodně znamená vrátit se sem. Mám na Prahu spoustu krásných vzpomínek.

SANCTUARY.CZ: TO JE HEZKÉ. JAK JSME ZMIŇOVALI TURNÉ V AMERICE... JAKÉ MÁTE DALŠÍ PLÁNY DO BUDOUCNA? DEBUTOVÉ ALBUM JE PRO KAPELU VELKÝM KROKEM, NA CO SE CHCETE ZAMĚŘIT DÁL?

Fenne: My jen chceme hodně hrát, to je jediné, na čem nám teď záleží. Budeme hodně koncertovat a s největší pravděpodobností budeme hrát až do konce příštího roku. A nevím, další akce se pořád domlouvají, ještě nic není dané, bude to ale náročný rok . Ale je to skvělé, je to nejlepší způsob, jak propagovat naši tvorbu.

SANCTUARY.CZ: ANO, TO JE PRAVDA. TAKŽE... OPRAVDU SE NA KONCERT TĚŠÍM, TEN PRVNÍ MI UTEKL. TAKŽE PŘEJI VŠE NEJLEPŠÍ DO TURNÉ A UVIDÍME SE BRZY.

Fenne: Ano! A moc děkuju!

 

DĚKUJEME BARUŠCE IZZ ZA POMOC S PŘEKLADEM!

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.