Report: Die Krupps obhájili loňské vítězství

Němečtí veteráni Die Krupps v loňském roce přijeli zahrát do pražského Lucerna Music Baru po boku kanadských Front Line Assembly a z pomyslného klání vyšli jako vítězové. V letošním roce vydali novou desku, kterou před koncem roku přijeli představit na sólovém vystoupení. Lepším nebo horším než loňský set? Rozhodně jiném.

Die Krupps si k letošnímu evropskému turné přizvali dvě metalové kapely, slovinské Manntra a americké Virus. Podle ukázek na internetu nevzbuzovala ani jedna z nich nějaká velká očekávání. A černá očekávání se bohužel naplnila. Nejlépe to shrnul Kootcha, když prohlásil, že doteď jsme byli svědky hudební produkce kvality domácího Brutusu. Těžko říct, co vedlo Němce s sebou vzít právě tyhle kapely. Každopádně, pokud se fanoušek rozhodl dorazit až na hlavní hvězdu, tentokrát neprohloupil.

 

 

O kvalitě předkapel svědčí i to, že line-up večera byl urychlen. Kdo přišel v době plánovaného začátku vystoupení Jürgena Englera a spol., ten přišel o celé dva kusy, které byly odehrány. Stejná pětice, která se nám představila vloni (to znamená klávesák Ralf Dörper, kytaristé Marcel Zürcher a Nils Finkeisen plus bubeník Paul Keller), i díky výrazně průraznějšímu zvuku (i když ten se v zadních pozicích trochu sléval), navnadila ihned zaplněné Futurum na pozitivnější notu.

Z následujícího koncertu mám zpětně tyto postřehy:

  1. Kapela představila výrazně jiný playlist. Tím nemyslím, že zazněla hned pětice novinek z „Vision 2020 Vision“, ale kapela se, na rozdíl od minulého koncertu, hned třikrát podívala do obsahu desky "III: Odyssey Of The Mind", vybrala jinou položku "V: Metal Machine Music", přihodili ještě jeden kousek z "The Machinists Of Joy"…. Díky všem těmto změnám zněl set ve Futuru zajímavě i pro ty, kteří se obávali, že dostanou maximálně stejný přísun muziky jako před rokem.
  2. Jürgen Engler se v Praze představil v překvapivě suverénním hlasovém rozpoložení. Jak například utáhl s naprostým klidem vokálně vypjatou "Alive", bylo až s podivem. Vedle toho stačil samozřejmě neustále pobíhat po pódiu, mlátit do želez a lézt na ně. Jen to otravné roztleskávání si mohl schovat pro jiné publikum.
  3. Už teď je jasné, že stejně tak jako musí na každém řadovém koncertu zaznít "Fatherland", "To The Hilt", "Der Amboss" nebo "Metal Maschine Musik", nesmí playlist vynechat hned několik položek z čistě elektronické návratovky "The Machinists Of Joy". Ne nadarmo jedno z největších pekel v klubu zavládlo během hymnické "Robo Sapiens".

 

Die Krupps - Alive + Robo Sapiens (live @ Futurum, Praha 2019)
 

Klub Futurum zřejmě dobře předává energii mezi fanoušky a vystupujícími. Protože po standardním přídavku se kapela rozhodla překvapivě ještě pokračovat. Technika jí ale zradila, a tak klasiku "The Machineries Of Joy" si nejdříve Jürgen dal á capella s nadšeným publikem, aby mu nakonec alespoň přehrál sólo na železa. Jak je vidno z playlistů turné, ani předtím, ani potom k extra žádnému přídavku nedošlo. Asi to je ten správný moment, který hovoří o tom, že se letošní koncert industriálních metalistů Die Krupps v Praze nadmíru vydařil.

Setlist 10. 12. 2019, Praha – Futurum

1. Welcome to the Blackout
2. Isolation
3. Nazis Auf Speed
4. Essenbeck
5. Schmutzfabrik
6. Destination Doomsday
7. Trigger Warning
8. The Vampire Strikes Back
9. Der Amboss (Visage cover)
10. Scent
11. Obacht
12. Alive
13. Robo Sapien
14. Vision 2020 Vision
15. Metal Machine Music
16. Fatherland

Přídavek:
17. Crossfire
18. To the Hilt

Za fotografie děkujeme Kryštofovi Peterkovi, za video Hanzis EBM

 

 

Fotogalerie

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

DK ti nezklamou.Předkapely sem neviděl,ale dle přítomných sem mohl být rád.Je fakt že moc dobrých supportů sem neviděl. Výborní byli Čínani před New Order a před lety v Abatou DD před DK. To je tak asi všechno.Většina předkapel nestojí ani za poslech

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.