PŘEDSTAVUJEME KOMPLETNÍ SOUPISKU KAPEL LETOŠNÍHO PRAGUE GOTHIC TREFFEN

Navzdory všem komplikacím, které nám letošní rok připravil, jsme se nevzdali a program patnáctého ročníku Prague Gothic Treffen je prakticky hotov. Pojďme se tedy podívat, na koho se ve dnech 28. a 29. srpna 2020 můžete připravit.

(English version here)

Asi není třeba znovu opakovat, co všechno se událo v posledních měsících. Kulturní život byl po celém světě významně paralyzován a ještě na jaře jsme se už téměř smiřovali se skutečností, že oslavu jubilea největšího česko-slovenského temného setkání budeme muset odložit. Nezbytné restrikce se naštěstí stabilizovaly natolik, abychom mohli v přípravách pokračovat. V některých zemích Evropy je ovšem zdravotní situace poněkud složitější, a tak vám na úvod musíme prozradit smutnou zprávu, že původně avizovaní švédští gothicrockeři Then Comes Silence byli nuceni z bezpečnostních důvodů svou účast zrušit a na PGT je tedy letos neuvidíme.

A teď už se pojďme podívat na kapely, jejichž účast je potvrzena. Vedle zavedených zahraničních jmen a mladých nadějí evropské dark scény jsme i tentokrát dali prostor zajímavým domácím interpretům, jejichž skladby najdete na čerstvě vydané kompilaci 'Dark Tunes From Czech & Slovak Caves vol.II'.  Soupisku kapel jsme i tentokrát doplnili výběrem domácích i zahraničních DJs, kteří následně obstarají hudební doprovod až do ranních hodin. Stejně jako v loňském roce se páteční program soustředí do dvou klubů v bezprostřední blízkosti, tedy smíchovského Prostoru Země a nedalekého Underdogs' Ballroom & Bar. Sobota bude potom patřit klubu Futurum Music Bar, kde opět obsadíme obě stage.

Prostor Země nejprve nabídne set slovenského new wave/electropunkového projektu Love My Science. I když jej na hudební mapě registujeme teprve od konce roku 2017, skrývá se za ním zkušená hudebnice a performerka Inge, kterou si můžete pamatovat ze sestavy kdysi velmi oblíbených Hysteric Helen. Love My Science přijede představit své letošní debutové album "Perfect Disorder" s prvky deathrocku či electroclashe.

Po ní už dostane prostor francouzský umělec Sébastien Carl a jeho formace Hørd. Jeho tvorba se dá charakterizovat jako darkwave/synthwave s notnou dávkou EBM, techna i fantasy soundtracků. Od roku 2014 kapela vydala čtyři alba. To nejčerstvější s názvem "Bodies" vyšlo v březnu letošního roku a PGT bude jednou z prvních možností, kde můžete nové skladby naživo slyšet.

 

V Underdogs' program odstartuje návratem seskupení Tear na pražská pódia. Zdeněk 'Prdy' Vovesný po letech opět nastaroval svou roztančenou goth/electro mašinu a představí jak starší kusy z desky "Clear Message", tak také zbrusu nové skladby. Jejich energií nabitá vystoupení patřila k tomu nejlepšímu, co bylo možné v českých končinách spatřit a Tear se také jako jedna z mála českých kapel může chlubit jak účastí na polské Castle Party, tak na lipském Wave Gotik Treffen.

Pódium následně převezme švédská čtveřice Isolated Youth. Kapela vznikla v roce 2017, kdy se bratři William a Axel Mårdbergové spojili s Egonem Westberg Larssonem a Andreasem Geidemarkem. Debutové EP "Warfare", které vyšlo loni u respektovaného labelu Fabrika Records, způsobilo na postpunkové scéně nebývalý poprask a superlativy nešetřil třeba kultovní web post-punk.com, který nadšeně chválil "ohromující autentický postpunkový kytarový sound začátku 80.let". Online magazín CVLT Nation zase označil Isolated Youth jako "jednu ze šesti postpunkových kapel, kterou musíte slyšet hned teď". Svou pozici navíc pánové potvrdili letošním EP "Iris", které sklízí podobně laděné kritiky. Bude se jednat o jejich premiérový koncert v České republice.

 
Headlinerem pátečního večera v Underdogs' potom bude původem kalifornská, nyní v Berlíně domestikovaná formace Frank The Baptist. Kapela vznikla koncem 90. let a právem patří mezi největší jména světového postpunku a gothic rocku. Jejich aktuální deska "Road Omen" pochází z loňského roku a je šestým dlouhohrajícím počinem souboru. Frank The Baptist se vrací do Prahy po dlouhých třinácti letech a my máme velkou radost, že jej můžete znovu vidět právě na Prague Gothic Treffen.
 

 

Sobotní program zahájí tradiční odpolední gothic picnic, situovaný opět nedaleko smíchovského klubu Futurum. Po něm se už návštěvníci budou moci přesunout do útrob klubu. Zdejší menší stage bude po celý večer znovu patřit DJským setům, které se budou věnovat převážně kytarovějším odnožím gotické scény.

Dění na hlavním pódiu zahájí domácí pagan-folková formace Nemuer, která prostřednictvím svého setu oživí staré mýty a posluchače zavede do mystických světů. Nemuer rozhodně nepatří k zelenáčům, jejich historie se datuje od roku 2014 a vydali už čtyři alba, prozatím poslední "Urðarbrunnr" je z října loňského roku. Jejich vystoupení zažili třeba fanoušci ve Finsku, Holandsku, Slovinsku nebo USA.

Vůbec poprvé se do Prahy podívá EBM/electro úderka Tyske Ludder. Německá trojice působí na scéně už od konce 80. let, během kterých stihla vydat osm alb a podmanit si majitele těžkých bot v celé Evropě. Nejnovějším počinem této nekompromisní party je singl "Frohes Festung Europa!" z konce loňského roku, který vás znovu přesvědčí o tom, že body music je žánr stále zatraceně živý a také nakažlivě energický. Tanec a podupávání velmi vítáno!

 
Jméno sobotního headlinera XV. Prague Gothic Treffen není třeba nijak zvlášť představovat. Nizozemská temná legenda, která pomáhala definovat zvuk jednoho z nejdůležitějších žánrů celé gotické scény, darkwave. Kapela, jejíž počátky sahají až do roku 1981 a která patří po celou dobu své existence mezi čelní představitele temného hnutí. Jeden z pilířů kultovního vydavatelství 4AD v 80. letech, jedinečný mix gotických kytarových nálad a chladné elektroniky, vybroušený léty do podoby unikátního klenotu. A v neposlední řadě i stálice všech velkých gotických akcí napříč celou planetou s hity plnícími taneční parkety i po bezmála čtyřech desítkách let. Dámy a pánové, Clan of Xymox se znovu vrací do Prahy!

Kapela samozřejmě nežije jen z minulosti, v letošním roce vydala už tři singly. A je nám ctí, že jejich aktuální koncertní formu budete moci ochutnat jako vyvrcholení patnáctého ročníku PGT.
 

 

 

Těšit se samozřejmě můžete i na exkluzivní merchandise, jehož podobu vám představíme v následujících týdnech. Přijďte ochutnat atmosféru pospolitosti na největším setkání tohoto typu v našich zemích a poodhalit temný závoj gotické subkultury. Buďte i vy součástí Prague Gothic Treffen!

Dvoudenní vstupenky na Prague Gothic Treffen zakoupíte v předprodejní síti GoOut za cenu 490,- Kč (+ poplatky sítě). Na místě potom zaplatíte 590,- Kč. Denní vstupenky nebudou v prodeji.

XV. PRAGUE GOTHIC TREFFEN – live: Clan of Xymox (NL/DE), Frank The Baptist (USA/DE), Tyske Ludder (DE), Isolated Youth (SE), Hørd (FR), Love My Science (SK), Nemuer (CZ), Tear (CZ) plus DJs
28. - 29. srpna 2020
Praha, kluby Underdogs' Ballroom & Bar (Nádražní 349/3), Prostor Země (Nádražní 76/39), Futurum Music Bar (Zborovská 7).
Vstup: 490 Kč (+ poplatky) - GoOut.cz / 590 Kč (na místě).

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.