Březnové strašání

Březen je na krku a je zajímavé pozorovat, kterak si kulturu milující člověk najde svoje cestičky, aby nezakrněl. Streamovací služby zachraňují alespoň částečně kontakt mezi lidmi, premiéry filmů a koncerty se přesthovaly na internet a vida - staré dobré papírové knížky nám zatím pořád nikdo nevzal...

Kina jsou samozřejmě nadále uzavřena a uzamčena na dva i více západů, mrkneme se tudíž alespoň na několik letošních hororových přírůstků, které by se mohly jevit alespoň trochu zajímavě. První kousek by mohl potěšit fans všemožných příšer, zašitých v temných hlubinách naší matičky Země. "Shookum Hills" (nebo taky "The Devil Below") natočil Bradley Parker, který má na svědomí vcelku povedené "Černobylské deníky".     

"Shookum Hills bylo hornické městečko, které kvůli nehostinným podmínkám zaniklo. Parta vědců se sem vydává, aby zjistila, co se na tomto místě odehrálo a co tu způsobuje nevídané přírodní úkazy. Čekají je ale děsivější objevy, než jaké před příchodem očekávali."

 


The Devil Below - trailer

 

Další titul není hororářům nutné nějak zvlášť představovat. Už sedmého snímku se totiž dočkala série "Wrong Turn", ale zajímavostí budiž fakt, že v názvu žádnou číslovku nemá a mělo by se snad jednat o reboot série. Režie se ujal Mike P. Nelson a pokud rádi sledujete zhýčkanou městskou mládež, terorizovanou silami (nejen) přírody, potom si přijdete na své. Scénář napsal Alan B. McElroy, který obstaral i scénář k původnímu "Pachu krve" z roku 2003.

"Parta kamarádů vyrazí na výlet do hor. Zpočátku jde všechno podle plánu, po sletu děsivých událostí však skupinka zjišťuje, že v lese nejsou sami. Opět..."

 

Wrong Turn - trailer

 

Nu a potom tu máme ještě snímek s jednoduchým titulem "Son", který pořídil Ivan Kavanagh, kterému se před sedmi lety povedl vcelku parádní kousek "The Canal". Tentokrát je na řadě temný kult a únos dítěte, což zní slibně. O něco strašidelněji vypadá poněkud televizní look traileru. Inu uvidíme...
 

Son - trailer
 

 

Stephen King tady bude, ať už venku zuří bouřky, viry, války - a můžete vzít jed na to, že každý měsíc dostanete od Dobrovských alespoň nějakou tu reedici. Tentokrát se dostalo na netypicky útlou knížečku "Holčička, která měla ráda Toma Gordona". Intimní příběh osamoceného děvčátka je intenzivní a strhující jednohubkou, která člověku vrátí a připomene dětské děsy.

"Trishi Farlandové je devět let, stále si ještě hraje s panenkami a má ráda baseballového hráče Toma Gordona – ostatně dres s jeho jménem má na sobě i toho červnového dne, kdy se s rodinou vydává na výlet do přírody. Během výletu ale zabloudí v hlubokém lese a její dosavadní bezstarostný život malého děvčátka se rázem mění v boj o přežití. Trisha dochází k nepříjemnému zjištění, že „svět má zuby a může vás kdykoli pokousat“…"

 

 

Další jistotou a stálicí na našem hororově literárním trhu je spojení Fobos a strašidelná sídla plná neposedných strašidel. Březen bude ve znamení románu Michelle Paver "Děs sídla Wake´s End". Tahle britská autorka u nás zdaleka není novým jménem a uvidíme, nakolik se jí zadaří na poli děsivém.

"„Cosi se vynořilo z temnot…“ Suffolk, eduardovské období. Osamocené panství v odlehlém koutě mokřadu: třpytící se divočiny, jejíž šeptající rákosí střeží dávná tajemství. A Maud, osamělé děvče vyrůstající bez matky, vychovávané pouze přísným otcem. Když otec na hřbitově najde středověký obraz ďábla, probudí se bezbožné síly. Maudina bitva začíná. Musí přežít ve světě plném čarodějnictví, odvěkých legend jejího milovaného mokřadu a děsivých démonů otcovy minulosti.
 
Román Děs sídla Wake's End, odehrávající se v průběhu pěti staletí, je temný gotický thriller o vražedné posedlosti a touze jedné dívky roztáhnout křídla a být volná."

 

 

Další lahůdkový komiks si připravilo Argo. Po lovecraftovských dílech se dostalo na řadu zpracování klasiky Brama Stokera "Dracula", jehož se ujal Georges Bess. Krom klasické verze je k dostání i luxusnější limitovaná edice s odlišnou obálkou.

"Klasický román Brama Stokera dráždí k nejrůznějším adaptacím už přes sto dvacet let. Vábení neodolal ani vynikající francouzský kreslíř Georges Bess, kterého český čtenář zná z komiksu Bílý láma, k němuž psal scénář Alejandro Jodorowsky. S tímto scenáristou Bess spolupracoval i na jiných dílech a k dalším si psal scénář sám.

Dracula je přesně tím důvodem, proč se zdálo, že se na několik let odmlčel – a stačí se podívat na úžasně secesně členitou, ornamentální kresbu jeho adaptace, aby člověk pochopil, proč se tak stalo. Bessův Dracula, věrný v tématu a atmosféře doby, umně zeštíhlený k lepší plynulosti děje a k lepšímu využití vizuálních možností příběhu, ale hlavně opatřený kresbou, která bere dech, patří rozhodně k těm nejlepším výtvarným a komiksovým zachycením slavného upírského příběhu, jaká se vám kdy dostanou do ruky.

 

 

Radujme se z toho, že se pořád objevují taky domácí tituly a nejinak je tomu i tento měsíc. S jednou takovou přichází Simona Nečasová, která se dosud představila pouze s dívčím románem. Její novinka "Tajemství ztracené holčičky" by měla hrát na poněkud temnější notu a o vydání se postaralo Naše vojsko.

"Hlavní hrdinka Hana se i přes protesty rodičů přestěhuje z hlučného velkoměsta na malou vesnici.

V roubence, kterou zdědila po svých prarodičích, chce konečně začít žít podle svých představ. Idylickou atmosféru však naruší duch, který se jí začne pravidelně zjevovat. Vypořádá se Hana se svým strachem? Co se jí duch snaží sdělit? Pomůže jí s rozluštěním záhady muž, kterého Hana potká ve vesnici a do kterého se okamžitě zamiluje? Překonají společně všechny překážky?"

 

 

Další kousek udělá obří radost milovníkům časem oprýskaných poetických hororů. Nakladatelství Golden Dog se totiž podepsalo pod soubor "Úmrlčí věnec", který sestavili Petr Boček s Honzou Vojtíškem. 

"Řekne-li se horor a česká poezie, vyskočí vám okamžitě Erbenova Kytice? Snahou knihy, kterou držíte v ruce, je ukázat, že to nebyla jen tato zřejmě nejznámější domácí básnická sbírka. Temné balady, mrazivé a hororové básně, měly zejména ve druhé polovině 19. století v české literatuře svou vybudovanou tradici.

Umrlčí věnec je ukázkovým výběrem 63 básní 26 autorů a jedné autorky z této tradice. Narazíte v něm na mrazivé verše jak známých autorů jako Jan Neruda, Božena Němcová, Jaroslav Vrchlický či Svatopluk Čech, tak i klasiků české hororové básně Adolfa Heyduka a Josefa Jaroslava Kaliny nebo méně známých autorů, jimiž jsou Ladislav Quis, Gustav Pfleger Moravský, Vojtěch Lešetický a v neposlední řadě Gustav Dörfl. Umrlčí věnec se pokouší vnořit až k poetickým kořenům domácího hororu."    

 

 

Temnou poezií se zaklíná i Nelly Černohorská se svou novinkou "Zlovolné bytosti". Jedná se o první zásek mladé autorky z Opavy, které se podařilo prvotinu vydat díky Pointě.

"Zlovolné bytosti jsou jedinečnou knihou, v níž si přijdou na své nejen milovníci prózy, ale i příznivci poezie. Celé dílo je zastřešeno slovanskou mytologií, takže pokud máte rádi zkazky o vílách, čarodějnicích, jezinkách či jiných nedobrých stvořeních – neváhejte! Sbírka je otevřena hororovou novelou Když se nedíváš, ve druhé části je ukryto 11 epických, veršovaných balad napsaných v duchu Erbenovy Kytice.

Když se nedíváš je velice temná a velice expresivní novela, jež čtenáře zavede do malinké vesničky, která se již po léta dusí pod hávem strachu a smrti. Každý rok se zde ztratí jedno dvě děti, žádné není v bezpečí a nikdo neví, kdo bude další. Z temných hvozdů přichází čarodějnice… Co vše se může stát, když v kotlíku smícháte rodinnou tragédii, dva kluky, malou holčičku a psychicky labilní matku?"

 


Nu a pokud milujete horor jako takový, potom si nemůžete nechat ujít nové číslo internetového časopisu Howard! Stahujte jej zdarma ZDE.

"Osmatřicátý Howard je tu. Svých 193 stran přiváží na rozvrzané tříkolce a chce si s vámi zahrát hru... Z obsahu: Horror nultých let, Marko Hautala, Saw, Cradle of Filth, Mary Elizabeth Winstead, Literární horror v CZ a SK v roce 2020, Archetypy ženskej antagonistky v horrore, Karel Švanda ze Semčič, povídky a recenze."

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.