The Devil & The Universe: Jsme skupina s magickým myšlením, které vždycky bude naší součástí

O utopii, skutečných rituálech i hollywoodském okultismu, Miley Cyrus a dalších zajímavostech před sobotních koncertem s vůdcem goatwave kultu Ashleym.

For EN version click here.

SANCTUARY.CZ: SLÁVA KOZLŮM! JAK SE MÁTE? VŠICHNI ZDRAVÍ A PŘIPRAVENÍ K AKCI?

Ashley:
Když jsem se naposled koukal, tak jo. Jsme nachystaní zase zakozlit v Praze – je to až příliš dlouho, co jsme tu byli naposled, a tak se moc těším, až do jednoho z mých nejoblíbenějších měst přivezeme show „Goatopia“.

SANCTUARY.CZ: TAK TO RÁDI SLYŠÍME. MIMOCHODEM, MY JSME SI TU NEDÁVNO UVĚDOMILI, ŽE THE DEVIL & THE UNIVERSE UŽ JSOU TU S NÁMI VLASTNĚ PŘES DESET LET… TO TO UTEKLO! UVĚDOMUJEŠ SI TU DLOUHOU CESTU, NEBO TI TO ANI NEPŘIJDE?

Ashley:
Jak už to tak s časem bývá, připadá mi to jako zároveň krátká i dlouhá doba.  Spousta věcí se udála od doby, kdy jsme se na tuhle cestu vydali. Nikdy by mě nenapadlo, že tenhle podivný projekt bude mezi lidmi rezonovat tak, jak rezonuje. A vlastně ani nevím, čím to je. Možná proto, že jsme fakt jiní. Všechno to přišlo velmi přirozeně a rané dny projektu byly jedny z mých vůbec nejkreativnějších v životě. Náš zvláštní smysl pro humor je určitě něco dost unikátního a rozhodně je to jeden z důvodů, proč to zafungovalo.

TDADU

SANCTUARY.CZ: KROMĚ TOHO SPECIFICKÉHO HUMORU JE VÁŠ PROJEKT CHARAKTERISTICKÝ TAKÉ TÍM, ŽE SE TEMATICKY NIKDY NEOPAKUJE. ZAČALI JSTE V RYZE OKULTNÍCH VODÁCH "IMPRINT DAATH", POKRAČOVALI PŘES DEKADENTY POČINEM "HAUNTED SUMMER", ZKOUMÁNÍ MARIANSKÝCH KULTŮ S "BENEDICERE" NEBO FENOMÉNU "FOLK HORROR" NA STEJNOJMENNÉM ALBU. PŘEDPOSLEDNÍ VÝPRAVA NÁS VZALA DO DOB PSYCHEDELICKÝCH HALUCINACÍ, PÁDU HIPPES A NÁSTUPU SATANSKÉ HOREČKY S "ENDGAME 69". SAMÁ ZAJÍMAVÁ TÉMATA! KAM NA TO CHODÍTE?

Ashley:
To je dobrá otázka. Najít téma a koncept je na psaní alba The Devil & The Universe vlastně vždycky to nejtěžší. Ale zatím se nám námět vždycky nějak časem zjevil sám. Může přijít odkudkoli, jako každá inspirace. Může to být něco, co někdo řekl, rozhovor nebo kniha, myšlenka, film.… a najednou prostě víte, že tohle je to pravé téma. Přesto nevím, jestli takhle budeme pracovat navždy. Možná přijde doba, kdy se budeme na jednom albu věnovat různým tématům. Ono to tak vlastně bylo i s naší úplně první deskou, která není tak konceptuální jako ty ostatní. Jediným konceptem tady byl "okultismus", což je, abych byl upřímný, vlastně dost rozsáhlý a vágní pojem.

SANCTUARY.CZ: A CO BYL TEN MOMENT, KDY VÁM BLESKLO HLAVOU, ŽE JE V ROCE 2023 TŘEBA EXHUMOVAT THOMASE MOORA A POSVÍTIT SI NA HLEDÁNÍ DOKONALÉHO SVĚTA A SPOLEČNOSTI?

Ashley:
To bylo uprostřed pandemie, kdy jsme se spoluhráči probírali různá dystopická témata a o tom, že by bylo zajímavé to vzít odjinud. Tím myslím – kdo se potřebuje ještě víc hrabat v dystopii, když svět, ve kterém žijeme, v podstatě takovou dystopií je? Přišlo nám zajímavější zkoumat ten druhý směr. Původně jsme sice měli jiný námět, ale tenhle se nám zdál mnohem vhodnější pro dobu, ve které žijeme.

The Devil & The Universe - Viva! Goatopia
 

SANCTUARY.CZ: JASNĚ, TO DÁVÁ SMYSL. NICMÉNĚ STEJNĚ JAKO TÉMATEM JSTE SE OPĚT POSUNULI I ZVUKEM – OD RANĚ 70’S PSYCHEDELIE K POZDNĚ 70’S SOUNDTRACKŮM A KRAUTROCKU. JAK JDE DOHROMADY TOMAS MOORE A KRAUTROCK? ANEBO JE I V TOM NĚJAKÝ KONCEPT, ŽE VAŠE NAHRÁVKY JDOU ZVUKOVĚ CHRONOLOGICKY – CO ALBUM, TO MAPOVÁNÍ DALŠÍHO OBDOBÍ LIDSKÉ KULTURY? PŘÍŠTÍ DESKA TEDA BUDE ZASAZENÁ V OSMDESÁTKÁCH?

Ashley:
Ony tyhle elektronicko-krautrockové zvuky 70. let mají určitou retro-futuristickou atmosféru. A protože druhý název alba by mohl znít "vzpomínky na budoucnost, která nikdy nebyla", přišlo mi úplně logické, že jsme se tímto žánrem alespoň částečně nechali ovlivnit. Chtěli jsme vytvořit ten pocit stesku po slibované budoucnosti, která nikdy nenastala. Kde je ta utopie, kterou nám slibovali v 70. letech? Vzpomínka na budoucnost z doby dávno minulé, která se nikdy neuskutečnila. Taková byla naše hlavní idea.

Tím pádem bylo jasné, jaké zvuky k vytvoření takového pocitu zapotřebí – krautrock byl výchozím bodem, protože vyvolává tenhle pocit nenaplněné nostalgie.

Dívat se na naše desky z nějakého chronologického hlediska je zajímavý pohled. A dává to smysl. Tak nějak. Co se týče dalšího alba. Uvidíme. Čili by to byla temná stránka 80. let? Vzestup neoliberalismu, Thatcherová, Regan. Skuteční démoni, kteří jsou přinejmenším částečně zodpovědní za to, v jakém binci se teď nacházíme. Je to námět na album The Devil & The Universe? Ne, ani ne. Ale uvidíme, co přijde příště.

SANCTUARY.CZ: NICMÉNĚ ZA VŠECHNY MILOVNÍKY VAŠÍ RITUÁLNĚJŠÍ POLOHY SE NEMŮŽU NEZEPTAT – MYSLÍTE, ŽE SE NĚKDY ZASE DOČKÁME NĚJAKÉHO ŘÁDNĚ OKULTNÍHO MATERIÁLU?

Ashley:
Ale ono to tam je a vždycky bylo. Nikdy to nezmizelo. Na posledních dvou albech a hlavně desce „Goatopia“ už to prostě jen není tak na očích. Není to tak zřejmé, ale pořád je to tam.  Když se podíváte na video „The Great God Pan Is Dead (Long Live The Great God Pan)“, uvidíte opravový rituál před kamerou. To je skutečná věc. Jen to není to, co by si lidé mohli myslet, protože jsou tak zažraní do hollywoodského stylu okultismu, že by nepoznali pořádný rituál, i kdyby se jim odehrával přímo před očima. Pokud to nemá všechna klišé, která všichni známe z našich oblíbených hororů, nemůže to být okultismus. A magick s humorem je pro mnohé stále ještě podivná věc. Ale věřte mi, že tomu tak není. Zvlášť když vycházíte z přístupu chaos magie. Jsme skupina s magickým myšlením a vždycky to bude naší součástí. Možná to příště bude zase o něco zřejmější.

The Devil & The Universe – The Great God Pan Is Dead (Long Live The Great God Pan)


SANCTUARY.CZ: JASNĚ. CO TEĎ VLASTNĚ THE DEVIL AND THE UNIVERSE NEJČASTĚJI ČTOU A POSLOUCHAJÍ?

Ashley: Můžu mluvit jen sám za sebe, ale mě vždycky zajímá spousta témat, nejen okultní věci. Zrovna nedávno jsem četl knihu o závodě mrakodrapů, který se odehrál v New Yorku na začátku 20. století, který spočíval v tom, kdo postaví nejvyšší budovu na světě. Velmi zajímavá věc. Na poličce na mě čeká zajímavá kniha o Williamu Blakeovi a spousta dalších věcí. Nikdy se to nezastaví. Jedna z nejsmutnějších věcí v životě je uvědomit si, že nejste schopni přečíst všechno, co se číst dá, nemůžete se dostat ke všemu, co je zajímavé, že na to tu nebudete dost dlouho.

Co se týče hudby, konečně zase poslouchám nějaké nové věci. V roce 2022 vyšla spousta skvělé hudby. Většinou kapely, které mají zpěvačky. Vycházejí skvělé věci. Doporučuju nové album Liely Moos, Wet Leg, nebo Ethel Cain. Plus samozřejmě poslouchám všechny klasiky s tím, že nic z toho nebude mít vliv na to, co budeme dělat dál. Můj hudební vkus je velmi rozmanitý. Mám rád spoustu věcí, od klasiky po východní súfijskou hudbu, od elektroniky přes rock až po doom jazz. Fakt neexistují žádné hranice. Pokud mě to osloví na emocionální úrovni, je to všechno, co je potřeba, aby mě to dostalo. Jo, a jsem velký fanoušek Miley Cyrus. Její nový singl je fantastický.

SANCTUARY.CZ: A CO TŘEBA LAMIA VOX, SE KTEROU ZAHRAJETE V PRAZE?

Ashley:
Ano! Jasně, moc se mi líbí! Vlastně si myslím, že se k sobě velmi dobře hodíme. Hodně se na to těším.

SANCTUARY.CZ: MIMOCHODEM, VÁS OSUD LONI ZAVÁL I NA JINÁ PÓDIA NEŽ TA TYPICKY GOTICKÁ – HRÁLI JSTE TŘEBA NA ŽÁNROVĚ DOST ODLIŠNÝCH FESTIVALECH NAPŘÍKLAD V NORSKU. CO TO BYLO, JAKÉ TO BYLO A JAK VÁS TAM VZALI?

Ashley:
Ano, na severu jsme odehráli jednu velkolepou, nezapomenutelnou show na festivalu Midgardsplot. To je pohanský severský folkový / vikinský / metalový festival. Takže jsme tam byli tak trochu za exotická zvířata, ale koncert se povedl a líbil se jim. Dokonce bych mohl jít tak daleko a říct, že to bylo jedno z nejlepších vystoupení za dlouhou dobu. Na sever se zase brzy vrátíme a za pár týdnů odehrajeme náš vůbec první koncert v Kodani. Zdá se, že naše hudba Seveřanům a Seveřankám nějak padla do noty.

TDADU

SANCTUARY.CZ: TO RÁDI SLYŠÍME! NA KTERÉ SCÉNĚ SE VLASTNĚ CÍTÍTE NEJVÍC „DOMA“? SE KTERÝMI KAPELY CÍTÍTE NĚJAKOU NEJVĚTŠÍ SPŘÍZNĚNOST?

Ashley: Nepřemýšlím v intencích „scén“. Kdybych se někdy cítil v určitém žánru nebo scéně doma, znamenalo by to, že jsme se usadili, a tudíž bychom neměli co nového říct. Pak by možná bylo načase přestat. Dobré umění může vzkvétat jen tehdy, když půda, po které kráčíte, není bezpečná. Jakmile se cítíte příliš bezpečně, jste na špatné stezce. Alespoň z uměleckého hlediska 😉 Ale jasně, na gotické scéně se rozhodně cítíme dobře a tvoří většinu naší fanouškovské základny. Líbí se mi její mírumilovnost. A fanoušci z této scény jsou velmi oddaní. Jsem za jejich podporu velmi vděčný.

SANCTUARY.CZ: TO JE HEZKÉ SLYŠET. A CHYSTÁTE NA PRAHU NĚCO SPECIÁLNÍHO?

Ashley:
Uvidíte! Ale Praha jako taková je pro nás vždy velmi výjimečná. Děkujeme, že jste nás opět pozvali!

TDADU Praha

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.