Únorové strašání

Únor vypadá zajímavě jak po filmové tak po knižní stránce a člověk málem neví, kam koukat dřív. Máme radost a jdeme na věc!

Nový kousek hlásí M. Night Shyamalan, který umí natočit parádní drasťák. A nutno říct, že námět jeho snímku "Někdo klepe na dveře" zní zábavně a mohlo by jít o slušnou jízdu.

"Rodinná dovolená v chaloupce utopené v lesích, daleko od veškeré civilizace, probíhala skvěle. Než se na jejich prahu objevili ti čtyři. Vypadají jako členové šílené náboženské sekty a snaží se nebohým dovolenkářům vysvětlit, že svět, jak ho znají, skončí, pokud ho právě oni nezachrání. Nechtějí po nich vlastně nic složitého. Stačí, aby se mezi nimi našel dobrovolník, který pro spásu planety ochotně udělá to, co by nikdo dobrovolně neudělal. Zní to šíleně, že jo?

A když k tomu přičtete, že čtveřice zvěstovatelů se skutečně chová jako naprostí magoři, kromě argumentů sahají tu a tam i k násilí a barvitě líčí nejrůznější apokalyptické vize, je jasné, že ten, kdo jim uvěří, by musel být stejný blázen jako oni. Jenže zatímco zpočátku v členech terorizované rodiny ani náznakem nehlodá semínko pochybnosti, události postupně nabírají takový spád, že je otázka „A co když je to pravda?“ čím dál relevantnější. Najdou sílu učinit neuskutečnitelné? Pokusí se osud oblafnout? Nebo se z nich už taky stávají šílenci jako ti samozvaní jezdci Apokalypsy? Jsou to otázky, ze kterých mrazí. A připravte se na to, že z odpovědí bude mrazit ještě víc."

 


Někdo klepe na dveře - trailer



Netradičně jsou tento měsíc ve filmových novinkách hned dva norské snímky. Asi není překvapením, že alespoň v jednom z nich hraje důležitou roli místní folklor - tedy black metal. Režisér Alex Herron (nebo spíš český distributor) svou celovečerní prvotinu nazval "Uteč!".

"Mladá americká vysokoškolská studentka se tajně vydává do Norska, aby vypátrala své rodinné kořeny. Byla nalezena jako nemluvně na hřbitově s obráceným křížem na krku. Teenagerka se vydává po této stopě a pomocí satanského symbolu se dostává stále blíže k pravdě. Její pátrání však ztěžují noční můry a vidiny, které ji neustále nabádají k útěku, dokud ještě není pozdě."

 


Uteč! - trailer

 

Ani český titul druhého kousku nehýří originalitou. Film "Posedlost" ražiséra Henrika Martina Dahlsbakkena potěší milovníky hororů, které se odehrávají v hisotrických reáliích a rozhodně bude zpestřením nabídky našich kin.

"Zatímco na kontinentu se šíří epidemie španělské chřipky, kněz a jeho syn se vrací z misie na Madagaskaru domů k rodině na norský venkov. Kněz dostal za úkol rozhodnout o umístění nového kostelu pro místní hornickou společnost. Mají jej postavit na starém laponském pohřebišti.

Když se kněz rozhodne nechat vykopat a odklidit lidské pozůstatky, mrtví ožívají a pronásledují osadníky. I když se příběh odehrává na začátku 20. století, jeho poselství je mrazivě aktuální. Jeho východiskem je totiž epidemie španělské chřipky, na jejímž pozadí film odhaluje temnotu lidské povahy pod nezvladatelným tlakem."

 


Posedlost - trailer

 

V minulém roce bohužel zemřel americký spisovatel Peter Straub, ale díky svému dílu si tento pán zajistil mezi fanoušky hororu nesmrtelnost. Vzpomenout na něj můžeme třeba knihou "Černý dům", kterou napsal spolu se Stephenem Kingem. Pánové tak navázali na další společné dílo "Talisman". O nové vydání se postarala Beta Dobrovský.

"Černý dům navazuje na kultovní fantasy román Talisman. Ve Wisconsinu dojde k sérii nelítostných vražd, které připomínají nelidské řádění šíleného Alberta Fishe před desítkami let, a proto se neznámému vrahovi začne říkat Rybář. Velitel místní policie nemá s takovým druhem zločinu zkušenosti, proto požádá o pomoc detektiva Jacka Sawyera.

Jenže – jsou vraždy opravdu dílem duševně nemocného člověka, nebo v tichém městečku řádí tajemná zlá síla? Čím to, že se Jackovi při plném vědomí zdají podivné sny? Možná se mu někdo snaží něco sdělit… Jack už nemůže vzkazy ignorovat a nechá se vtáhnout do vlastní skryté minulosti."

 

 

Dalším kouskem do sbírky se mohou potěšit také milovníci díla Darcy Coates. Ta se u nás těší velké oblibě a Fobos jí aktuálně vydal čtvrtou a poslední knihu série "Černá zima". Ta se jmenuje "Ticho ve tmě".

"Studený a drsný svět kolem Clare a Dorrana se stále mění. Každý další den ho stále více a více pokřivuje a posouvá ty, kteří přežili, blíže k vyhynutí. Tentokrát v něm však poprvé svitla naděje. Clare a Dorran se rozhodli vrátit domů do Winterbourne Hall. Bude to náročná, ale životně důležitá cesta. Lidstvo potřebuje více bezpečných útočišť – oblastí, kde si jejich obyvatelé dokážou vypěstovat vlastní potraviny, aniž by na sebe přitahovali pozornost Vyzáblých – a staré rodinné sídlo uprostřed hlubokých lesů k tomu nabízí ideální příležitost.

Jejich bývalý domov už ale není oním útočištěm, k němuž se upínali. Stala se z něj nebezpečná past, kterou někdo pečlivě nachystal právě jim, a nyní už jen číhá, až se do ní chytnou. Až si Clare a Dorran uvědomí, jak nebezpečným se Winterbourne stal, dávno už může být pozdě."

 

 

Shirley Jackson se do dějin hororu zapsala výrazným písmem a vydání jejího románu "Sluneční hodiny" dozajista potěší spoustu čtenářů. O tuhle radost se postaralo Argo.

"Román, který začíná i končí těžko vysvětlitelným úmrtím a v němž se projevuje autorčin někdy až zlomyslný smysl pro humor, tak typický pro její sbírku povídek Loterie. Rodina Halloranových žije v Halloranském sídle, postaveném otcem tetičky Fanny. Jeho duch se však jedné noci zjeví s oznámením, že nastává konec světa a ušetřeni budou právě jen obyvatelé sídla. Jenomže před nedávnem zemřel hlavní dědic Lionel Halloran -- a jeho matka Orianna se rozhodla všechny příbuzné z domu vystrnadit…"

 

 

A další série. Alexander Gordon Smith u Fobosu vydal už dvě knihy své série "Útěk z Výhně". Třetí díl z celkem pěti svazků se jmenuje "Rozsudek smrti" a má být temnější než jeho předchůdci.

"Vítejte zpět ve Výhni, podzemní věznici pro mládež, kde zvrácený dozorce provádí na svých vězních příšerné experimenty. Alexův druhý pokus o útěk selhal. Tentokrát bude jeho trest mnohem horší než předtím. Protože jak dávno ví, v těch skrytých, krví potřísněných laboratořích pod vězením se z něj stane monstrum. Když mu správce pumpuje do žil něco zlého – zlověstně temný nektar – Alex se stává tím, čeho se nejvíc bojí… Nadlidským přisluhovačem Výhně. Starý Alex je pryč. Ten nový je silnější než kdy předtím, ale co je vůbec zač?

Jak teď může uniknout, když je v něm najednou všechna ta temnota? Jak může najít cestu ke svobodě, když je ztracen sám v sobě? A skutečně si Výheň právě vytvořila svého nejlepšího služebníka, nebo nejhoršího nepřítele?"

 

 

Fobos nelení a rozjíždí další sérii. Americká autorka J.R. Erickson u nás debutuje knihou "Ti, co vidí" a rovnou jde o úvodní titul série "Přízraky z Michiganu".

"Jednoho slunečného srpnového rána roku 1935 najde třináctiletá Sophia Grayová svou kamarádku Rosemary, jak se potuluje po lese. Rosemaryiny žluté šaty jsou flekaté a potrhané, dívka zvláštně napadá na jednu nohu a má prázdné skleněné oči. Zoufale naznačuje Sophii, že jí musí nutně něco ukázat, a ta ji následuje.

Dvacet let po nálezu Rosemaryina těla se Sophia ocitá uvězněná v rozlehlém a děsivě krásném Ústavu pro choromyslné v severním Michiganu. Dostává se do rukou zlovolného doktora, který si za své oběti vybírá pacienty s nadpřirozenými schopnostmi.

V současnosti, v roce 1965, je Hattie, podobně jako před třiceti lety její matka, vedena duchem. Noviny ukryté na půdě odhalí tajemství, které ovlivnilo život Hattie a jejích sourozenců. Hattie a její sestra Jude se vydávají na křížovou výpravu, aby napravily křivdy minulosti a odhalily podvod, který jim před deseti lety ukradl matku."

 

 

A zase ten Fobos. Robet R. McCammon u nás už není žádným nováčkem a novinka "Smrt před úsvitem" slibuje tajemný a netradiční příběh.

"V idylickém Zephyru v Alabamě rok 1964. Lidé buď pracují pro papírnu u řeky Tecumseh, nebo pro místní mlékárnu. Je to jednoduchý život, ale podněcuje působivou představivost dvanáctiletého začínajícího spisovatele Coryho Mackensona. Ten si je jistý, že cítil, jak si na hřbitově šeptají duchové. Slyšel o podivných pašerácích, kteří číhají ve tmě za městem. Viděl na hlavní ulici potopu hadů. Cory je z toho všeho tak nadšený, jak jen malý chlapec může.

Když pak jednoho rána doprovází svého otce při rozvozu mléka, spatří auto, jak sjíždí ze silnice a pomalu se potápí do bezedného Saského jezera. Jeho otec skočí do ledové vody, aby řidiče zachránil, a najde zbitou mrtvolu, nahou a připoutanou k volantu – s měděným drátem utaženým kolem krku. Časem se zdá, že obyvatelé města na nevyřešenou vraždu už úplně zapomněli. Ale Cory a jeho otec nemohou.

Jejich hledání pravdy je cestou do světa, kde se střetává nevinnost a zlo. To, co leží před nimi, je strach a bázeň, magie a šílenství, fantazie a realita…"

 

 

Nu a u Fobosu vychází také nová kniha "Skryté obrázky", kterou napsal Jason Rekulak. Ten se u nás poprvé představil žánrově odlišným dojákem "Nedobytná pevnost", nechme se tedy překvapit, jak mu půjde napětí...

"Mallory Quinnová začíná v jednadvaceti nový život. Právě ji propustili z protidrogové léčebny a získá práci chůvy na bohatém předměstí Filadelfie. Má se starat o pětiletého Teddyho, syna Teda a Caroline Maxwellových. Mallory si novou práci okamžitě zamiluje. Zabydlí se v zahradním domku, po večerech chodí běhat a těší se ze znovu nabyté životní stability. Teddy je roztomilý a plachý klouček, který nedá ani ránu bez skicáku a tužky. Kreslí to, co jiné děti v jeho věku: stromy, králíčky, balony. Jednoho dne však nakreslí muže, který lesem táhne mrtvou ženu.

Jak dny plynou, Teddyho obrázky jsou stále zlověstnější a jeho původně primitivní postavy získávají detailnější a realističtější vzhled. Je skoro vyloučené, že by něco takového dokázalo namalovat pětileté dítě. Mallory začíná mít podezření, že se jedná o ozvěny dávné nevyřešené vraždy a že chlapcovu ruku vede nějaká záhadná síla. S pomocí pohledného zahradníka a excentrické sousedky se Mallory pokouší rozluštit obrázky a zachránit Teddyho – a zároveň se vyrovnat s tragédií ve své vlastní minulosti. Dřív, než bude pozdě."

 

 

Schroupnout můžeme taky další Zrnko temnoty nakladatelství Golden Dog, kterým se bude chtít ukázat Madla Pospíšilová Karasová. Její novinka "V pekle jsme všichni Hébert" slibuje pořádnou temnotu a autorka se konečně dočkala i vlastní záložky. Gratulujem!

"Pro dítě chce přece každý to nejlepší. A tak když už se matka o své ratolesti starat nedokáže, bude pro ně tím správným řešením ústavní péče, bez ohledu na to, že otec stále žije.

 Vše je posvěceno vírou, takže je to v pořádku. Nebo by mělo být… Jak to vypadalo v kanadských křesťanských sirotčincích v ne až tak vzdálené minulosti? Ne, nejedná se o lehké čtení. Někdo jim uloupil dětství a vlastně i zbytek života."

 

 

Není toho věru málo a užívejme si toho, že nás vydavatelé zásobují pestrou nabídkou děsivých příběhů. Podpořte je, nakupujte přímo od nich a těšme se společně na to, co přinesou další týdny!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.