Zářijové strašání

Projděme si filmové a knižní horory, které si ještě můžeme užít v posledních teplých týdnech. Došlo na známé série, jedno netradiční spojení, návrat výrazných jmen i na několik nováčků...

Druhého pokračování se dočkal horor "Sestra" z roku 2018, který rozšířil oblíbený svět "Conjuring". Corina Hardyho na režisérské sesli vystřídal Michael Chaves, který do tohoto universa již přispěl filmy "La Llorona: Prokletá žena" (2019) a "V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz" (2021). Ani jeden z těchto kousků se do historie děsivých spektáklů nezapsal zrovna zlatým písmem, Chaves tedy může "Sestrou II" jedině příjemně překvapit...

"1956 - Francie. Je zavražděn kněz. Šíří se zlo. Pokračování celosvětového hitu sleduje sestru Irenu, která se opět střetává s démonickou jeptiškou Valakem."

 


Sestra II - trailer

 

Dalšího přírůstku se dočkala ještě jedna celosvětově oblíbená série. "Saw X" se ujal Kevin Greutert, který si toho na sérii odmakal už víc než dost, ale ne vždy to taky byla úplná paráda. Podle prvních hodnocení se však zdá, že jeho nejnovější příspěvek by nemusel být vůbec k zahození...

"John Kramer (Tobin Bell) je zpět. Dosud nejznepokojivější díl série Saw zkoumá nevyřčenou kapitolu Jigsawovy nejosobnější hry. Děj se odehrává mezi událostmi Saw I a II, kdy nemocný a zoufalý John cestuje do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu - jen aby zjistil, že celá operace je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Vyzbrojen nově nalezeným cílem se nechvalně proslulý sériový vrah vrací ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrací karty proti podvodníkům svým typickým niterným způsobem."

 


Saw X - trailer

 

Není to dlouho, co našimi kiny proběhl norský film "Uteč!" režiséra Alexe Herrona. Vzápětí tenhle chlapík dostal šanci i u americké produkce a výsledkem je novinka "Temná okna", která znovu dokazuje, že jezdit odpočívat na venkovskou chatu je nehorázný hazard...

"Skupině přátel Tilly, Monice, Peterovi a Alison se přihodí autonehoda a Alison na následky zranění zemře. Její strýc konfrontuje kamarády Alison a obviní je z její smrti. Skupina odjíždí na venkovskou chatu, aby mohla sama v tichosti truchlit. Izolovaná chata zpočátku nabízí klid a pohodu ale brzo se začnou odehrávat nevysvětlitelné události a mladí lidé začnou slyšet zvukové nahrávky z nehody, které odhalují temné tajemství. Když se objeví maskovaná osoba a začne teenagery terorizovat, v sázce jsou již jejich životy."

 


Temná okna - trailer

 

Slovutný detektiv Hercule Poirot se na našich stránkách příliš neobjevuje, ale o jeho novém filmu "Přízraky v Benátkách" má smysl se zmínit. Kenneth Branagh totiž tento příběh Agathy Christie oděl do lehce hororového kabátku, což by mohlo být leckomu příjemné...

"V Benátkách po druhé světové válce se Hercule Poirot (Kenneth Branagh), který je nyní v důchodu a žije ve svém vlastním dobrovolném exilu, jen se zdráháním zúčastní seance, při níž je však jeden z hostů zavražděn. Je tedy na bývalém detektivovi, aby se znovu pustil do pátrání po vrahovi."

 


Přízraky v Benátkách - trailer

 

Tolik tedy k filmům a podívejme se na pořádnou hromádku knížek, které na nás čekají...

Fanoušci Stephena Kinga si můžou do knihovničky zařadit nové vydání knihy "Čtyři po půlnoci", která, jak samotný název napovídá, skýtá čtveřici novel. Samozřejmostí je nová obálka a pevná vazba.

"Kniha Čtyři po půlnoci (obsahující čtyři novely – Časožrouti, Skryté okno do skryté zahrady, Policajt z knihovny, Sluneční pes) u nás poprvé vychází jako celek. V Časožroutech zmizí při záhadném letu většina cestujících. Ve Skrytém oknu do skryté zahrady vtrhne do života osamělého literáta podivný cizinec, který možná existuje jen ve spisovatelových představách.

Novela Policajt z knihovny vypráví o realitním agentovi pronásledovaném zlými přízraky z knihovny. Hlavní hrdina děsuplného Slunečního psa dostane k patnáctinám vytoužený polaroid, který však fotografuje pořád stejný snímek – strašidelného psa. Navíc se pes na obrázku neustále přibližuje… Kdo se rád bojí, nebude litovat."

 

 

Už jsme se trochu obávali o osud díla Jacka Ketchuma u nakladatelství Maťa, ale naštěstí je všechno v pořádku a venku je další dílo tohoto klasika a mistra svého oboru. Nejnovějším počinem v českém překladu je dílo nazvané "Noc žen".

"Kniha je poctou Romerovým filmům Noc oživlých mrtvol a Úsvit mrtvých, krvežíznivými "zombie" se ovšem stávají výhradně ženy, které se nadýchaly podivné chemikálie. Jako u každé Ketchumovy knihy nás čeká brutální jízda od začátku až do konce, bez dlouhých úvodů a obezliček."

 

 

Dílo Lairda Barrona u nás vydávají hned dvě nakladatelství. Čerstvě se s novinkou trochu překvapivě po čase přihlásil Laser, který nám doručil román "Černá tma zapomnění".

"Don Miller žije ve šťastném manželství se ženou, která je pro něj vším. Zároveň však celý život trpí záhadnými výpadky paměti a jen zřídkakdy se rozpomíná na některé podivné příhody z jejich společné minulosti. Teprve na sklonku života Don odhaluje, proč se vlastně bojí tmy, proč ho tak děsí dveře do sklepa ve venkovském domě, který jeho manželka zdědila, a co všechno se skrývá v okolních lesích. Laird Barron předkládá v tomto románu zatím nejkomplexnější obraz svého lovecraftovského hororového mýtu o bytostech z jiného světa, nazývaných „Děti Staré pijavice“, který nastínil již v několika kultovních povídkách."

 

 

Naopak vůbec poprvé se u nás představuje irský autor A. M. Shine, jehož román "Zloději tváří" vydává Fobos. Námět se zdá neotřelý a akční, uvidíme s jakou odezvou se setká...

"Nevidíte je. Ale oni vidí vás. Ten les není vyznačený na žádné mapě. Každé auto se u jeho okraje porouchá. Stane se to i Mině. Protože je ztracená a nemá jinou možnost, vydá se do temnoty lesa, kde narazí na ženu, která na ni volá, ať běží k ní, do betonového bunkru. Jakmile se za ní zabouchnou dveře, budovu obklopí řev.

Mina se ocitne v místnosti se skleněnou stěnou a elektrickým světlem, které se aktivuje s příchodem noci, kdy pozorovatelé vylézají z podzemí. Tato stvoření přicházejí pozorovat své lidské zajatce a tomu, kdo se do bunkru nevrátí včas, se stanou hrozné věci. Mina, vystrašená a mezi cizími lidmi, zoufale hledá odpovědi. Co jsou pozorovatelé zač? Proč vězní lidi? A pak je tu vůbec nejdůležitější otázka ze všech – jak odtud utéct?"

 

 

A ještě jeden nováček u Fobosu. Tím je americký spisovatel Felix Blackwell se svým příběhem "Ukradené jazyky". A jsme zase u toho. Nejezděte odpočívat na venkov ani do přírody. Je to smrtelně nebezpečné...

"Romantický pobyt v horské chatě se nevyvíjí tak docela podle očekávání. Vysoko na větrem ošlehaných svazích hory Pale Peak slaví Faye a Felix své čerstvé zasnoubení. Záhy se však z okolních lesů rozezní sbor hrůzostrašných zvuků: skřeky zvířat, dětský pláč a vyšinuté blábolení stovek tklivých hlasů. Za hlubokých nocí se kolem oken plíží temná postava a něco Faye našeptává.

Když se počasí promění ve smrtící past, zjistí Felix, že jeho vyděšená snoubenka nemumlá ze spaní jen tak nějaké nesmysly – někomu šeptem odpovídá. Ukradené jazyky vznikly z vítězné povídky na hororovém fóru NoSleep sociální sítě reddit.com. Povídka si během neuvěřitelně krátké doby vysloužila spoustu nadšených ohlasů a již brzy se dočká i filmové adaptace."

 

 

Milovníky hororu, kteří vyhledávají i neotřelejší díla, by mohla zaujmout kniha polské autorky Olgy Tokarczuk "Empusion", kterou vydalo nakladatelství Host. V ní se vydáme hluboko do minulosti a hlavní hrdina svede boj nejen se zákeřnou nemocí...

"Přírodně-léčivý horor. Září roku 1913, lázně Görbersdorf. Právě do této horské ozdravovny přijíždí Mieczysław Wojnicz, student ze Lvova, v naději, že novátorské metody a křišťálově čistý vzduch zastaví průběh jeho nemoci, nebo ji dokonce úplně vyléčí. Avšak diagnóza nedává prostor iluzím - jeho plíce napadly smrtící Kochovy bacily. Tuberkulóza. V penzionu pro pány, kde je ubytován, se postupně seznamuje s ostatními pacienty. Nemocní muži z Vídně, Královce, Breslau a Berlína neúnavně diskutují nad skleničkou Schwärmerei o nejdůležitějších světových problémech.

Stojí Evropa na prahu války? Monarchie, nebo demokracie? Existují démoni? Lze poznat, zda text napsal muž, nebo žena? Ovšem nejen tyto otázky zaměstnávají mysl obyvatel penzionu. K Wojniczovi se dostávají děsivá vyprávění o událostech, které se odehrály v horách v okolí sanatoria. A ačkoliv je zaneprázdněn skrýváním pravdy o sobě samém, tyto záhadné a hrůzné příběhy ho čím dál víc fascinují. Netuší však, že už si jej temné síly vzaly na mušku."

 

 

Ludmila Svozilová se vrací i s Matyldou a jejím nelehkým životním údělem v knize "Zemři, Kaine: Stín". Reálie se z české domoviny přesunují do Kanady, ale jisté je, že hlavní hrdinka bude znovu čelit nejen nebezpečí, ale i vlastním citům. Recenzi na první knihu "Zemři, Kaine: Svatyně" si přečtěte ZDE.

"Matyldiny životní jistoty se jedna po druhé tříští během několikaměsíční krvavé cesty napříč provinciemi Kanady. Kým je ve skutečnosti člověk vedle ní? Kdo je ona sama? Čemu ještě vůbec může věřit? Věci nejsou tím, čím se zdají být, a ten, kdo Matyldu sleduje, už má s lidskou bytostí pramálo společného. Matylda prchá a pokouší se zametat stopy. Učí se obnovit ztracené schopnosti. Rezignuje, ale znova se staví na nohy. Tváří v tvář smrti bojuje divoce, zákeřně a bez ohledu na vlastní život. Zbývá jí poslední karta, jediný možný zoufalý krok."

 

 

A ještě jedna autorka zastupující domácí literární scénu. Kateřině Surmanové vydal Kalibr druhý román, který dostal jméno "Zvedá se vítr". Pakliže máte rádi duchařiny a dětské hrdiny, kteří se v dospělosti musejí vrátit do boje se zlem, dejte určitě šanci i českým autorům (tedy v tomhle případě autorkám)...

"Píše se rok 1997 a jižní Moravu sužují katastrofické povodně. Ve stínu všepožírajícího živlu navíc dojde v Hodoníně k vraždě. Mrtvolu krásné dívky najde v lese parta dětí a rozhodne se vypátrat viníka. Jeden z kamarádů, Filip, má totiž zvláštní dar: dokáže komunikovat s duchy. Když zanedlouho policie zatkne pachatele, každý si myslí, že je po všem, ale smrt je nenasytná šelma.

Uplyne víc jak dvacet let a ničivá síla se na Hodonín žene znovu. Přichází tornádo a s ním se vrací všechny staré příběhy, traumata a bolesti, které trápí obyvatele i město. Osud se snaží opsat kruh a dokonat tragédii – a Filip se mu chce postavit. Ale pokud má neštěstí odvrátit, musí se bývalá parta dát zase dohromady a čelit tajemné síle společně. Zvedá se vítr, na krajinu padá temnota a kamarádi stojí tváří v tvář vlastním pochybám, přírodě i času..."

 

 

Není toho málo, což? Máte vybráno?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.