Říjnové strašání

Démoni, vlkodlaci, queerodlaci, filmy, divadlo, knížky, komiksy, G.R.R. Martin, H.P. Lovecraft, ostřílení mazáci i nováčkové. Tento měsíc hororům přál!

David Gordon Green má koule. Třemi filmy přispěl do kultovní série "Halloween" a nyní jsou v plánu hned dva kousky, které by měly navázat na neméně zásadního "Vymítače ďábla". Nakolik je tahle jeho aktivita záslužná, to už ponecháme na vás. Nicméně jisté je, že momentálně se do kin blíží snímek s českým titulem "Vymítač ďábla: Znamení víry".

"Příběh nového Vymítače ďábla začal na Haiti, kde fotograf Victor (na Oscara nominovaný Leslie Odom, Jr.) přišel před dvanácti lety v důsledku katastrofálního zemětřesení o těhotnou manželku. Naštěstí se podařilo zachránit novorozenou dcerku Angelu, o kterou se Victor od té doby vzorně stará. Absolutně ho proto vykolejí, když se jednoho dne Angela nevrátí domů ze školy. Zmizela společně se spolužačkou Katherine v lese za městem a zoufalí rodiče, policisté, vojáci a dobrovolníci po nich marně pátrají. Třetího dne se stane zázrak.

Dezorientované a vyčerpané dívky se objeví na malé farmě, daleko od místa, kde zmizely. Bezmeznou radost však záhy vystřídá narůstající znepokojení. Po důkladném lékařském vyšetření jsou sice Angela i Katherine označeny za zcela zdravé, jejich chování ale naznačuje, že si z toho, co prožily, odnesly víc než jen nepříjemnou vzpomínku. Zkušený exorcista by na první pohled poznal, že jsou obě dívky posedlé. Victor je ale pragmatik, který na peklo ani nebe nevěří, dokud ho nezažije na vlastní kůži. Tou dobou už ale může být pozdě. Pro všechny." 

 


Vymítač ďábla: Znamení víry - trailer

 

Další démon bude řádit ve filmu, který má na svědomí režisérka Bishal Dutta. Ten dostal všeříkající jméno "Démon ve mně" a mimo klasického námětu by měl nabídnout motivy inspirované režisérčinou domovinou.
 
"Teenagererka Sam se zoufale snaží zapadnout do kolektivu ve škole. Trápí se kvůli svému indicko-americkému původu, chtěla by být jako všichni ostatní. Saminu nejistotu ještě umocní podivné chování její nejlepší kamarádky Tamiry. Tamira se najednou všech straní a neustále u sebe nosí zavřenou, prázdnou sklenici. V návalu vzteku při hádce Sam Tamiřinu nádobu rozbije.
 
Nevědomky tak uvolní prastarou démonickou entitu, která její kamarádku unese. Sam je rozhodnuta udělat cokoli, aby svou přítelkyni zachránila… Démonovu moc však živí osamělost jeho obětí. Samina realita se mění v děsivé vize, propadá se do hlubin šílenství. Sam musí přijmout svůj původ a dědictví, aby měla šanci přežít…"
 
 
Démon ve mně - trailer
 

Aby toho nebylo málo, chystá se v pražském kině Aero Podzimní sklizeň Festivalu otrlého diváka, kterou potáhne smečka vlkodlaků a podvraťáků. Budete si moci zajít na osmdesátkovou klasiku "Americký vlkodlak v Londýně", promítat se bude parádní "Ginger Snaps" (s novým českým jménem "Rezavá střecha, krvavý sklep"), o zábavu by se měla postarat taškařice "Zmrd v Benátkách", bláznivina "Prokletí queerodlaka" a opravdové otrlce nejspíš nadchne "Conann" s klasickým hrdinou v ženském vydání i prý neuvěřitelně špatná "Kolonie lykanů". Promítat se bude 27. a 28. října. Na 29. se navíc chystá ještě jedno překvapení. Více podrobností hledejte ZDE.
 


Rezavá střecha, krvavý sklep - trailer


Zajít si můžete také do divadla, neboť Žižkovské divadlo Járy Cimrmana reprízuje 23. října adaptaci klasiky H. P. Lovecrafta "Barva z kosmu". Pokud jste dosud nebyli, máte příležitost. Více informací hledejte ZDE.

"Hororové divadelní sci-fi. Temná strana Aqualungu. Setkání dvou odlišných kultur, dvou podstat. Absolutní a historické. Něco přišlo odjinud, mimo náš prostor a čas a dotklo se člověka. Co je historické, nemůže do absolutního. Co je absolutní, může kamkoli. Dotek absolutna je pro člověka vždy mezní!To vše minimalisticky a věrně dle slavné předlohy."

 



Jestli se vám ale nechce ven, není nic snazšího, než si udělat pohodlí a pustit se do čtení. Začít můžete třeba s důkazem, že G. R. R. Martin umí i upírský horor a jeho druhé české vydání u Arga provází zbrusu nová obálka. "Sen Ockerwee" nabízí klasické téma v neotřelých a atraktivních kulisách.

"Sen Ockerwee je fascinující upíří příběh zasazený do doby a prostředí, které známe z tvorby Marka Twaina - na starou Mississippi, jejíž vody brázdí veliké a hrdé kolesové parníky. Navíc to není jen mistrně vystavěný a napínavý příběh o souboji se zlem, ale také dokonalá ukázka spisovatelské virtuozity.

Martin tu téměř marnotratně do jediné knížky zasadil celou řadu bravurně vytvořených postav, jako jsou kapitán Abner Marsh nebo Mrzout Billy Tipton, postav, na které se po dočtení knihy rozhodně nezapomíná. Putují po kalných a mlhami zahalených vodách Mississippi až do míst tak děsivých, že strach o život je tam tou nejmenší z jejich starostí..."

 

 

Pokračovat můžete třeba hmyzáckým hororem "Hnízdo" amerického autora Gregoryho A. Douglase, který je v pořadí druhým kouskem řady Old School Horror nakladatelství Golden Dog, která vytahuje zapomenuté klenoty amerických hororů z osmdesátých let.

"Byla to obyčejná skládka na klidném ostrově nedaleko Cape Cod. Nikoho ani ve snu nenapadlo, že jsou zde ideální podmínky pro bujení, že je to teplé, páchnoucí a vlhké lůno s takovým množstvím potravy, aby se vše, co se plazí, plíží a skrývá, dosyta nažralo. Stačila změna chemikálie na hubení škůdců a obrovští zmutovaní švábi začali opouštět své hnízdo… a hledat lidské maso."

 


Příznivci děl kontroverzní autorky Darcy Coates mají stále za co utrácet peníze a co louskat. Fobos rozšířil tento měsíc řadu plnou strašidelných domů o román "Hrůza na Šibeničním vrchu".

"Rodina Hullových vlastní vinařství Šibeniční vrch již po několik generací. Jejich víno sbírá jedno ocenění za druhým, podnik prosperuje a rodině se daří. Kdesi v minulosti však číhá kletba. Hullovi se služebnictvem obývají rozlehlý starý dům na vrcholu kopce, k němuž se váže pochmurná pověst. Kdysi na něm stála šibenice, na které skončily životy stovek odsouzenců.

Krvavá historie je dávno zapomenutá a všechno se zdá v nejlepším pořádku, než jsou oba manželé nalezeni mrtví. Dům i vinařství připadnou jako dědictví jejich dceři Margot. Je to už více než deset let, kdy Margot Hullová naposledy spatřila dům svého dětství. Když ji rodiče poslali pryč, byla ještě malá, a tak si jen stěží vybavuje jeho temné chodby a zákoutí. Nyní je zpátky, aby rodiče pohřbila a ujala se svého dědictví. Doposud ale netuší, jaká pravda se na pozemcích, které jsou nyní její, skrývá. Sama v rozlehlé, chátrající budově je nucena postavit se tváří v tvář hrůzám minulosti – a přiznat si, že se možná stane další obětí domu, který nikdy nespí..."

 


J. D. Barker v naších končinách také není žádným nováčkem a v těchto dnech mu agilní Fobos vydává další knihu s poetickým titulem "V jejím srdci svět se tříští". Dětští hrdinové, pohnuté osudy a výzkumná laboratoř...

"Jack Thatch je chlapec z Pittsburghu, jehož od smrti obou rodičů vychovává tetička Jo. O tom smutném výročí chodí navštěvovat jejich hrob. A právě na hřbitově se Jack osmého srpna 1984 ve svých osmi letech setká se zvláštní osmiletou Stellou Nettletonovou.

Když ji uvidí sedět na lavičce s Dickensovými Nadějnými vyhlídkami, ještě netuší, jak zásadní význam toto seznámení bude mít. Z nepochopitelného důvodu začne být dívkou posedlý a chodí ji vyhlížet na hřbitov, nicméně znovu ji potká až po roce, opět osmého, na stejné lavičce. Dívku obestírají záhady a Jack se o ní marně snaží něco dozvědět. Potom se v jedenácti letech, po dalším setkání, probere v zastrčené uličce vedle strašlivě spáleného muže v nedotčeném oblečení. Případ vyšetřuje policejní detektiv Faustino Brier, jehož to nepřekvapí, protože oběti v tomto stavu nachází každoročně osmého srpna už po mnoho let.

Daleko odsud mezitím vyrůstá ve výzkumné laboratoři další chlapec ve stejném věku, který vládne schopností tak děsivou, že ho drží v naprosté izolaci."

 

 

Britská spisovatelka Carolyn Jess-Cooke už se u nás v minulosti také představila a prostřednictvím Fobosu se vrací, aby čtenáře odvedla na "Ostrov čarodějnic".

"Tři dcery. Osamělý ostrov. Odhalená tajemství… Na útesech odlehlého skotského ostrova Lòn Haven stojí maják. Maják, který již přestál víc než jen bouře. Na tomto ostrově vždycky docházelo k záhadným a děsivým událostem. Začalo to honem na čarodějnice. A teď, o stovky let později, začali obyvatelé ostrova bez vysvětlení mizet. Může za to náhoda? Nebo snad kletba?

Liv Stay prchá na ostrov se svými třemi dcerami, aby našla nový domov. Nevěří na čarodějnice, na zlověstná znamení ani na strašidla. Za necelé dva měsíce však z rodiny zůstane jen její dcera Luna. O dvacet let později se Luna musí vrátit na místo, kde její rodina zmizela. Zbyla jako jediná ze tří sester a je na ní, aby zjistila pravdu… Co se však před lety v majáku skutečně odehrálo?"

 


A abychom nezapomněli! Minule jsme úplně zapomněli vytáhnout jednu tuzenskou lahůdku, kterou pro nás upeklo nakladatelství Carcosa. Do edice Temnosti se totiž posmrtně zapsal další domácí autor, kterým je F. X. Svoboda. Soubor jeho kratších prací dostal jméno "Noční host".

" Sbírka tajemných a strašidelných próz neprávem pozapomenutého autora, který uměl citlivě postihnout přízračnost českého venkova. V devatenácti povídkách vybraných z rozsáhlého díla F. X. Svobody (1860-1943), rodáka z Mníšku pod Brdy, navštívíme především brdské lesy a vesnice, a to převážně za tmy, ve chvílích, kdy se na odlehlých místech zjevují duchové, ďáblové, lesní skřeti a víly, kdy se nad lukami vznášejí přízraky vojáků z dávných bitev, na polní cestě se kodrcá povoz s vodníkem a své prazvláštní historky vypráví sadař Janatka nebo Anna Kroupová, vdova po správci bažantnice, která měla blízko k záhadnému výraři Poupovi, jenž v sobě nosil duši lesa...

Knihu sestavil a doslovem opatřil Petr Boček. Je určena všem literárním dobrodruhům a hledačům temných kuriozit, kteří se chtějí obeznámit s výrazným představitelem staročeské venkovské gotiky a jeho působivě psanými díly, jež tiskem naposledy vyšla leckdy i před více než sto lety."

 

 

Dostane se i na fanoušky komiksu a H. P. Lovecrafta, protože nakladatelství Crew vydalo druhou knihu eposu "V horách šílenství", který do obrazové podoby zpracoval Gó Tanabe.

"Dyer a Danforth z výzkumného týmu Miskatonické univerzity proletí malým letadlem neznámým antarktickým pohořím a přistanou, aby prozkoumali obrovské kyklopské cizí město, které se nachází za ním. Zde konečně odhalí ohavné tajemství veškerého života na Zemi... Ale podaří se jim uniknout z těchto nejzazších slují na dně světa a zachovat si dostatek zdravého rozumu, aby mohli varovat lidstvo...?

Japonský scenárista a kreslíř Gó Tanabe v tomto druhém svazku své komiksové adaptace románu V horách šílenství uzavírá nervy drásající vyprávění, jež se na poli science fiction a hororu stalo klasikou a právem vyneslo autora předlohy, H. P. Lovecrafta, mezi mistry žánru."

 

 

Říjen je věren svému dýňovému šmaku a hororu přeje. Přejte mu taky a podporujte ho!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.