Rozhovor s RARE / DJ whydie?

whydiesUž notnou dobu u nás na webu sledujeme a průběžně informujeme o parties a koncertech z dílny nadšeného pořadatelského kolektivu Rare. Za tři roky fungování stihli udělat přes třicet večírků zaměřených na cold/new wave, postpunk, minimal synth a další žánry i pozvat do Prahy projekty jako Martial Canterel, No More, Lebanon Hanover nebo Noi Kabat. A protože pozítří oslaví Rare své třetí narozeniny, rozhodli jsme se vyzpovídat ústřední (a jak se z rozhovoru dozvíte, v podstatě i jedinou) postavu tohoto uskupení, DJ whydie? Seznamte se.

 

CZ SANCTUARY: AHOJ WHYDIE?! JAK SE MÁŠ?

DJ whydie?:
Zdravím Sanctuary.cz!

CZ SANCTUARY:
JMÉNO KOLEKTIVU RARE SE ZA POSLEDNÍ TŘI ROKY OBJEVILO PODEPSANÉ POD PĚKNOU ŘÁDKOU AKCÍ A KONCERTŮ, ALE PRO JISTOTU – ZKUSIL BYS VE STRUČNOSTI TROCHU PŘEDSTAVIT, CO VLASTNĚ DĚLÁTE?

DJ whydie?:
 Jsou to pražské hudební noci, zaměřené na temnější zákoutí avantgardní elektroniky a kytarové muziky – od minimal-synth přes new wave až post-punk, hodně starýho EBM a Neue Deutsche Welle, něco malo z industrialu + špetka italo-disca a new romantics. K tomu projekce dadaistických a experimentálních filmů plus dobrá nálada. 


CZ SANCTUARY:
KDO VLASTNĚ TVOŘÍ JÁDRO RARE?

DJ whydie?:
"Ústřední jádro" tvořím bohužel jenom já sám – jak jako "DJ", tak organizačně. Rezidentním partnerem v DJ setech je můj kamarád Moduretik. Nesmím ale opomenout že by to celý nebylo možný bez podpory lidí odpovědných za kluby, kde Rare proběhlo nebo kde se momentálně koná.

CZ SANCTUARY:
A TY SÁM – JAK SES DOSTAL K TÉHLE HUDBĚ A JAKÉ MÁŠ OBLÍBENÉ KAPELY?

DJ whydie?:
Od dětství jsem měl moc rád The Cure, v průběhu let jsem se zajímal o více hudebních žánrů, ze kterých mám doteď v oblibě například ambient, funk nebo jazz. Před zhruba deseti lety jsem začal odhalovat víc a víc kolem dark wave scény a naprosto mě to pohltilo. Je těžký vybrat pár kapel, je toho hodně, ale kdybych měl jmenovat ještě něco kromě The Cure, tak třeba My Bloody Valentine, Trisomie 21, Tuxedomoon, Kas Product...

 


Moduretik – Prazdnotou 

 


CZ SANCTUARY: ZMÍNIL JSI MODURETIKA – JE TADY U NÁS Z TOHO CHLADNÉHO MINIMAL SYNTH RANKU I JINÝ PROJEKT KROMĚ NĚHO?

DJ whydie?:
V tomto směru je Moduretik v našich končinách jedinečný. Za poslech stojí i slovenský Imiafan, brněnské no wave minimal duo Deceased Squirrel On The Phone anebo synthpopový Dirty Picnic.

CZ SANCTUARY:
ZDÁ SE, ŽE JSTE VELMI DOBŘE PROPOJENI SE ZAHRANIČÍM. JSOU PRO VÁS KONTAKTY TŘEBA V BERLÍNĚ A VÍDNI KLÍČOVÉ? MYSLÍM LIDI TYPU IAN. P. CHRIST A TAK...

DJ whydie?:
To je ono, proč to taky tak nějak příjemně funguje – docela nečekaně. Navštěvováním koncertů a parties v Berlíně a ve Vídni jsem se skamarádil s pár fajn lidma, a je to teď taková malá rodinka v okruhu těchto měst. Jo, známe se s Christianem, hrál jsem i na jeho akci v Berlíně a pak je tady ještě Mike z Vídně, kde jsem taky párkrát hostoval a hodně kapel mě oslovuje právě přes tyto kontakty.

CZ SANCTUARY:
KDE BYS ŘEKL, ŽE JE AKTUÁLNÍ EPICENTRUM SOUČASNÉ COLD WAVE/SYNTH SCÉNY?

DJ whydie?:
Nevím, jestli je to epicentrum, ale rozhodně nejsilnější scénu má Berlín a Leipzig.

CZ SANCTUARY: VRAŤME SE TEDY ZASE K NÁM – TŘI ROKY NA SCÉNĚ JE CELKEM DLOUHÁ DOBA, ZVLÁŠŤ S VAŠÍ POŘADATELSKOU INTENZITOU, KDY JSTE UDĚLALI PŘES TŘICET KONCERTŮ A PARTIES. Z ČEHO JSTE ZA TU DOBU MĚLI JAKO RARE NEJVĚTŠÍ RADOST?

DJ whydie?:
Upřímně, nečekal jsem to vůbec a je supr, že si to našlo svých pár lidí, které to baví nebo třeba objevili taky něco nového. Měla to být původně jenom DJská akce, ale když mě pak bombardoval mailama Sean Mc Bride (Martial Canterel / Xeno & Oaklander) s tím, že by tady chtěli zahrát, a nešlo mu nějak vysvětlit, že já koncerty nedělám, zkusil jsem to s pomocí přítelkyně a Vaška Janoščíka, který byl tehdy dramaturg klubu K4, udělat a dopadlo to moc fajn. Od tý doby se nabídky od kapel a projektů nezastavily a mě jenom mrzí že značnou část musim bohužel odmítat, protože to nejde dělat tak často. 

Nemůžu jmenovat něco, z čeho bych měl vetší radost než z něčeho jiného. Všichni pro mě 
byli supr jak hudebně, tak lidsky a byla pro mě čest s nima spolupracovat. S největší hrdostí jsem si ale u nás v kuchyni vyslechl zážitky z koncertováni v letech '79 - '81 od německé legendární post-punkové kapely No More.

 

whydie2

 


CZ SANCTUARY:  RARE DĚLÁ CELKEM SPECIFICKÉ AKCE – JAKÝ DRUH LIDÍ NA NĚ VLASTNĚ CHODÍ?

DJ whydie?:
Neřekl bych, že akce navštěvuje specifická skupina lidí. Vždy se ukáže velká skupina mých dobrých kamarádů ze všech koutů Prahy a to je to nej.

CZ SANCTUARY: A GOTHS NIC? JAKÝ VLASTNĚ VNÍMÁŠ VZTAH TOHO, CO DĚLÁŠ, S GOTICKOU SCÉNOU?

DJ whydie?:
Na začátku jsem doufal, že to osloví víc lidí z goth komunity, což se úplně nestalo. V tom je velký rozdíl oproti Německu, kde je to dost silně propojený. Ale pár lidí, které jsem předtím znal jenom z akcí Sanctuary.cz, na parketě pravidelně potkávám, z čehož mám radost. Všechna ta muzika i image vzešla ze stejných nebo hodně příbuzných kořenů. A taky to, že i od vás mám už nějaký čas podporu na webu a děláte se mnou tento rozhovor znamená, že vztah mezi tím je velmi blízký.

CZ SANCTUARY: TO JE URČITĚ PRAVDA. MIMOCHODEM,
JAKÉ MÁŠ POŘADATELSKÉ SNY? KOHO BYSTE TU TŘEBA RÁDI UDĚLALI, KDYBYSTE SE NEMUSELI OHLÍŽET NA PENÍZE?

DJ whydie?:
Tak třeba Suicide nebo Parade Ground:).

CZ SANCTUARY:
JE TAHLE SCÉNA SPÍŠ NA VZESTUPU, DRŽÍ SE ZUBY NEHTY, NEBO POZORUJEŠ SPÍŠ ÚBYTEK LIDÍ?

DJ whydie?:
To máš tak – nějaký lidi se v průběhu času objevili a už i ztratili, pár nových zase přibylo. Ale na to, jak specifické tyto akce jsou, si rozhodně na návštevnost nestěžuji a doufám, že se to bude držet alespoň tak, jak je to právě teď.

CZ SANCTUARY: TAK 
CO PRO NÁS CHYSTÁTE V LETOŠNÍM ROCE?


DJ whydie?:
Už na konci ledna, v pátek 31.1., slavíme tři roky existence Rare v klubu Basement, kde live vystoupí tři projekty – :Codes z Belgie, Illustration Sonore a Merci La Nuit z Francie, čerpající hlavně z old school EBM a elektroniky. Afterparty v mojí režii do rána. 

Pak 8.3. skvělý Mode Moderne z Kanady, kteří svůj zvuk nazývají "dream-goth". Je to taková 
směs New Order a The Smiths. Zahrajou tady společně se synth wavovým projektem Cosmetics.

15.5. se tady opět zastaví současná miminal post-punková hvězda Lebanon Hanover. Další, 
zatím nepotvrzené termíny, domlouvám na léto s Xeno & Oaklander, Pure Ground a Police De Moeurs. Uvidíme, co z toho bude. Určitě ale je na co se těšit.

CZ SANCTUARY:
TO KAŽDOPÁDNĚ. TAK JEŠTĚ NAŠE KLASICKÁ ZÁVĚREČNÁ OTÁZKA – JE NĚCO, CO BYS CHTĚL VZKÁZAT NAŠIM ČTENÁŘŮM?

DJ whydie?:
See U on dancefloor!

whydie3

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.