Březen, (hrůzou) za kamna vlezem?

horory3Třetí měsíc v tomto roce je o něco hrůznější než ty první dva. Kde všude se straší?









 

Dáváte přednost pohyblivým bubákům?

 

1904251_729641923726634_37192367_n

 

Desátým ročníkem pokračuje Festival otrlého diváka. 4. března se začalo promítat v pražském kině Aero a do 9.3. se před bulvami návštěvníků prožene celkem čtrnáct bizárností. Celou parádu odstartovala náročná kultovka "Prvorozený" (dosti známá i pod původním názvem "Begotten") a konec obstará v neděli večer titul "Růžoví plameňáci", jenž má co říct k úplným počátkům "otrlce". 13. a 14. si několik z těchto klenotů užijí i fandové v Brně. Kino Scala promítne šest z těchto snímků. Přesný program a více informací naleznete ZDE.  

 


Přežijí jen milenci / Only Lovers Left Alive - oficiální trailer

 

Pokud se raději ztrácíte v chodbách nablýskaného multikina, můžete se vypravit na další z nekončící řady snímků s upírskou tématikou. Jestli vám krvemilce ještě nestihla módní masírka zprotivit, stálo by nejspíš za to dát šanci aspoň filmu "Only Lovers Left Alive". Dílo Jima Jarmushe u nás uvidíme pod názvem "Přežijí jen milenci". Jméno může být výstrahou, leč tentokrát se není třeba zase tolik bát. Jedná se sice o upířinu kříženou se vztahovkou, což většinou nevěstí nic dobrého, ale v tomhle případě je to díky Jimovi podívaná stylová a mnohem pochmurnější. Romantika ano, ale spíš taková nostalgická, nestrojená a sympatická. Však jsou hrdinové taky požitkářští rockeři a ne lesknoucí se zlatou mládeží.

Tohoto nablýskaného mustru se naopak drží filmové zpracování
"Vampýrské akademie" z pera populární spisovatelky Richelle Mead. Ta vytáhla z rakví Strigoje, Moroje i dhampýry a udělala z nich sexy studenty na škole, která není úplně bezpečná. Hrdinná dhampýrka (napůl upír, napůl člověk) Rose bude stát před řešením nejedné nebezpečné situace a krom toho na ni bude bez pochyby útočit i ona zákeřná láska. Film by si neměl bát udělat legraci ze "Stmívání", ale i tak bude nejspíš lepší jej vynechat. Příliš mnoho růžové. Ale to už si jistě rozhodnete sami. Ani jeden z filmů vlastně není čistokrevným hororem, ale v té kinobídě třeba bude někomu i upír dobrý. Stačí si říct, zda máte raději podivínské filosofy, nebo vykrasené teenagery. 

 


Vampýrská akademie / Vampire Academy - oficiální trailer

 

Říkám si, jestli by nebylo lepší, kdyby naši distributoři sáhli po nových perlách, jako je třeba francouzský hit "Goal of the Dead" (zombiefotbal asi nebude nejrychlejší, ale v našich poměrech by se jistě neztratil) či američtí "Zombeavers" (zombie bobři útočí na zlořečené teenagery). Však se mrkněte alespoň na bobrtrailer.

 


Zombeavers - oficiální trailer

 

U telky je zase možno sledovat průběh soutěže "Noc hororžroutů". Horor film TV zde dává příležitost strašidelným kraťasům. Každý třináctý den v měsící se tak předvede jeden kousek a vítěz dostane do pařátů Cenu Nosferatu. Více informací o celém tomto chvályhodném počinu najdete ZDE

Představujete si raději papírové bubáky?

Potom můžete dát šanci třeba Andrewu Pyperovi. Tomu vydává nakladatelství Jota titul
"Démonolog". Jeho hlavní hrdina, profesor David Ullman, patří k předním světovým autoritám v oboru literatury zabývající se démony a specializuje se na klasickou poemu Johna Miltona Ztracený ráj. On sám právě zažívá složitější životní období. Odchází od něj žena a David se vydává s dcerou Tess do Benátek. Té se posléze zmocní démon, který kompletně převrátí naruby profesorovo střízlivé nahlížení na svět. V úděsném pátrání pod vedením symbolů a hádanek ze stránek Ztraceného ráje musí Ullman sledovat démona, který se zmocnil jeho dcery, a zjistit jeho jméno. Jestli se mu to nepodaří, ztratí Tess navždy.

 

Demonolog

 

Nakladatelství Sursum se postaralo o antologii "Piknik na hřbitově", kterou sestavila Markéta Kubátová. Jednotlivé povídky jsou obrazy toho, jak odlišní jedinci nazírají na současný svět, na jeho sociální a jiné problémy. Tato vyobrazení jsou různá, je zde forma sci-fi, hororu, fantasy, čistého realismu nebo dialogu. Zajímavá je skutečnost, že se sešly povídky, které vznikaly zcela nezávisle, ale přesto mají mnoho společného. Skepsi, syrovost a otázku života a smrti. Pokud máte širší stylový záběr a zajímá vás naše tuzemská povídková scéna, je to výběr právě pro vás. 

 

_vyr_744piknik

 

Poslední titul, na který se pro tentokrát podíváme, není klasickým hororem. Ale vrátíme se díky němu k upírům, je tu tedy na místě. Italský kulturní antropolog Tommaso Braccini zkoumá fenomén vampyrismu v evropských dějinách. Zamýšlí se nad kořeny představ o vampýrech - mrtvých, kteří opouštějí hroby, aby pronásledovali živé. Kniha se zabývá vývojem těchto představ v byzantské říši a na území obývaném slovanskými národy, kde se strach z těchto bytostí zvláště rozšířil, odhaluje kořeny vampyrismu v antickém starověku, jeho pozdější vývoj a vztah k náboženským herezím a historii církve v moderní době, včetně tzv. „Nového světa". Podrobná a pečlivá antropologická analýza, jíž autor podrobuje starověké i pozdější prameny, odhaluje neočekávané aspekty vampýrského mýtu. Titul vydalo Argo pod názvem "Před Draculou: Archeologie upíra"

 

183414_big

 

Tolik tedy prozatím ke krvavému dění a brzy si podrobněji rozpitváme jednu ze znovuvydaných knih samotného pana Krále.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Upírů nemám nikdy dost, ale je potřeba pečlivě oddělovat zrno od plev, takže Jarmusche ano, Waterse nikoliv. <br />Archeologie upíra může být zajímavá, tady odkaz na recenzi: http://www.iliteratura.cz/Clanek/32767/braccini-tommaso-pred-draculou-archeologie-upira-
Jsem stejného názoru, co se těchto dvou filmů týče. I když ti bobři...;))
To vám podepisuju :). A bobří trailer mne teda pobavil :D
tak bobři mne jako :lol: :lol: :lol:
Může mi tady někdo poradit nějaký horor u kterého bych se alespoň trochu bál ?<br />Pro mě je zatím největší horor vzpomínka na dětství a Studna majora Zemana,to jsem se opravdu bál :lol: <br />Vše ostatní mě akorát neskutečně rozčiluje,většinou je to tak že 2/3 filmu se čeká a dělá napětí,pak něco přijde-vrznou dveře :-) <br />HJá bych ale fakt chtěl vidět něco hrůzheho a pořád nemůžu najít...
No, to je otázka, dneska už je těžký nechat se vystrašit filmem. Opravdu strašidelná mi přišla jedna pasáž v Metropolisu od Langa (1927) a třeba Osvícení od Kubricka (1980) taky nebylo špatný.
Ono taky každej má "strachy" z něčeho jinýho:) Někdo má trauma z dětství, někdo nemůže vidět vypíchnutý oko a jinej se zase bojí bobrů:))
Přesně tak, proto jde doporučit leda individuálně, ať už si Hellmut vybere a třeba se s něčím z toho ztotožní. :)
Díky za komentáře,chtěl jsem zkusit něco na doporučení od zdejších. Fajnšmekrů :lol: <br />Se mnou je to těžké,na tento žánr asi nejsem stavěný. To Osvícení je asi dobrý film ale taky mě to moc nebralo.Je to taky moc rozvleklé :oops: <br />Ovšem co mě dostalo nejvíc to byla Záhada Blair witch - to mě vytočilo absolutně nejvíc . Dvě hodiny ničeho... :-x :lol: <br />Asi dám ty bobry ,u toho bych se alespoň mohl válet smíchy
Pred lety bezel v ramci festivalu tenhle klenot http://www.csfd.cz/film/143582-hruzostrasny-baron/ :lol:

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.