Report z The Sisters of Mercy v Arše

sistersofmercy 2014 sMinulou sobotu se se v Praze představila britská gothic rocková legenda The Sisters of Mercy. Jak dopadl její pátý koncert v České republice pro vás na místě zjišťoval kolega Nephilim.






 

 

K The Sisters of Mercy mám v posledních letech dost ambivalentní vztah. Navždycky pro mě zůstanou kapelou, která mě ke gotice přivedla, ale jejich živá vystoupení bývají často bídná a už ani náznakem nepřipomínají temnou mši, kterou tak věrohodně zachytil živák "Wake" před téměř třemi desítkami let.

Mezitím už ale v leedské Aire proteklo mnoho vody a občasné koncerty kapely v Čechách už beru jako návštěvu vzdáleného příbuzného – jdete se s ním potkat napůl z povinnosti, víte, že to zřejmě nebude stát za nic, ale jít tam prostě musíte. O to víc jsem litoval natěšené hloučky mladších fanoušků, které jsem potkal před Archou. Doufal jsem, že Von E. bude po nedávné operaci hlasivek znovu ve formě a odčiní pět let starý 'skorounplugged' trapas ze stejného prostoru. To jsem ještě netušil, že může být ještě mnohem hůř.

 

Merch


Povinnou uniformou toho večera bylo cokoliv s hlavou a hvězdou v kruhu, větší dresová loajalita se dá očekávat snad jen na koncertech Iron Maiden. Pro nevhodně oblečené byl potom připraven místní stánek s merchandise, který za německé ceny nabízel řadu trik a dalších nezbytností. Nemilým překvapením pro mě byla absence jakéhokoliv vyhrazeného prostoru na kouření. Archo, Archo, takhle by to nešlo…

Na předskok v podobě britské party Losers jsem se docela těšil, Tom Bellamy ze mnou kdysi obdivovaných The Cooper Temple Clause pro mě byl dostatečným lákadlem. Kapela má za sebou dvě řadovky hudebně blízkých právě TCTC, nicméně na pódiu už to taková sláva nebyla. Elektronický podklad, řinčivá kytara a dvojhlasý zpěv se na místě slily do nečitelné koule a tak i punkové nasazení kapele nebylo nic platné. Potěšila alespoň abstraktní projekce a prodloužila očekávání ve věci příští.

 

Loosers



Losery večera se ale stali samotní The Sisters of Mercy. Nic nebyly platné sliby principála v tiskových prohlášeních, že 'kapela se bude snažit odčinit poslední nepovedený koncert, protože má pocit, že to fanouškům dluží'. Od prvního tónu bylo jasné, že se hlasitého představení opět nedočkáme, i když tak komorní jako v roce 2009 to nebylo. Horší to bylo se samotným zpěvem-nezpěvem Eldritche, který se smrsknul na pouhé mumlání textu a občasné výkřiky hesel, se kterými mu ale museli notně pomáhat oba kytaristé, tedy Chris Catalyst a Ben Christo. 

Na placatý zvuk Dr.Avalanche, ukrytého nyní v hradbě tří jablečných noťasů, si člověk za ta léta už zvykl, s nemastným neslaným podáním beze špetky zájmu se ale smíří málokdo. I mlžný opar byl tentokrát jakoby řidší, zbytek jeviště zabíralo už tradiční kovové lešení, novinkou potom byla obří diskokoule. 

Kapela zahájila trojicí skladeb z poslední, téměř čtvrtstoletí staré řadovky "Vision Thing". "More", už léta hraná dvojka koncertů "Ribbons" a někdejší singlovka "When You Don't See Me" ale narazily na chladnou hradbu diváků, kteří prakticky nereagovali, jako by stále nevěřili tomu, jak mizerně mohou Milosrdné sestry znít. Trochu oživení přinesla až dvojice letitých "Blood Money" a "Alice", ale závan zájmu publika opět dokonale pohřbila pětice nových (rozuměj nikdy nevydaných) kousků, mezi které kapela vklínila jen jedinou starší věc ("Amphetamine Logic"). 


Proti novějším skladbám nic nemám, naopak – např. "Crash and Burn" nebo "Arms" by ve studiovém provedení jistě získaly patřičný tah na branku a jsou také známkou toho, že se kapela stále hodlá vyvíjet. Ale u publika, jehož drtivá většina si přišla zahulákat 'diskoroužn' a 'templofláf', první polovina setu logicky propadla a stále přibývalo těch, kteří si klestili davem cestu k baru. Eldritch s aktuální vizáží V.I.Lenina už mezitím svůj hlas ztratil úplně, a tak jsme v podstatě sledovali instrumentální set najatých muzikantů s občasným zabručením frontmana.

 

Sisters of Mercy


Paradoxně teprve tehdy se ručička kvality pomyslně pohnula doprava a kapela nasázela v rychlém sledu podmanivou "Valentine", doprovodnými muzikanty notně zmršenou "Flood II" a davem očekávanou "This Corrosion", která završila základní set. Kapela jako by tušila, že se dnes výraznějších ovací nedočká, jej po kratičké pauze doplnila trojicí jistot "Kiss The Carpet", "Lucretia" a bůhvíproč jedinou hlasitě zahranou "Vision Thing". Tady kdyby koncert začínal, bylo by vše v pořádku. Ale už bylo pozdě.

Druhé kolo přídavků odstartovala dávná "First & Last & Always". Ještě než se dav dočkal 'chrámu lásky', zazněla jediná novinka v setu, instrumentální cover 'Misirlou". Upřímně přiznávám, že když Eldritch hučel 'shine like thunder, cry like rain', už jsem si to šinul k šatně. 

Suma sumárum pětasedmdesát minut špatně nazvučeného koncertu bez špetky nadšení, a falešného doprovodného zpěvu mi zas na pár let stačilo. Nebyl to nejhorší koncert Sisters, který jsem viděl, ale je mi jasné, že půlka z přítomných už příště nepřijde. Pokud bude nějaké příště. 

A doporučení na závěr: Pokud už vás nebaví poslouchat pořád dokola omleté řadovky nebo živáky s mizernou kvalitou, zapátrejte na síti a ulovte si něco od britské dvojice Angels of Liberty. Budete nadšeni nebo minimálně víc spokojeni než po sobotním večeru.

Fotoreport od JiSeho najdete tradičně v naší fotogalerii.

 

The Sisters of Mercy


Setlist:

  1. More
  2. Ribbons
  3. When You Don’t See Me
  4. Blood Money
  5. Alice
  6. Crash and Burn
  7. Gift That Shines
  8. Still
  9. Amphetamine Logic
  10. Top Nite out
  11. Arms
  12. Valentine
  13. Flood II
  14. This Corrosion

-----

  1. Kiss The Carpet
  2. Lucretia My Reflection
  3. Vision Thing

-----

  1. First & Last & Always
  2. Misirlou
  3. Temple Of Love

Sisters of Mercy

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Myslím, že si to vystihl úplně přesně! Půlka přítomných již příště nepříjde, já budu mezi nimi :lol: <br /><br />Jinak Angels of Liberty velmi doporučuju, pro mě jeden z největších objevů posledních let! 8)
NASRAT MU DO TY JEHO LEEDSKÝ DRŽKY!!!! miloval jsem je nejvíc jak to šlo, ale tohle co předvedli, je přesně v intencích „minule jsme vás nakopli do koulí a ted to zkusíme znova” a já jsem definitivně skončil Sisteřit... to že to bylo potichu, to že ten ubožák nedozpívá pořádně ani půl koncertu, to že Avalanche má zvuk jako ze sousedovic žigula v osumdesátým pátým, to že oba kytaristi generují nepochopitelné chyby (říkal Hadji, já byl na baru a tam nebylo nic slyšet), to že byli v podstatě všichni nasraný, to není náhoda. Pan themný Lenin se léta snaží nás totálně nasrat a ted se to uz konecne povedlo!!! Ta šaškárna s svítícíma japkama vodEplu... no chtěl jsem jet i do Vídně, ale to jsou vyhozený prachy... Sisters už né forever....
Náááhodou. Mě se to líbilo. Dobří backstreetboys s kytarama. Supr.
Dobrej report. Ja vcelku dostal co jsem ocekaval takze u me celkem spokojenost :D<br />No a stejne si mel vcera tricko sisters na sobe 8) :lol:
dobrej report, měl bys psát častěji...
naprostej souhlas;)
To jsem rád že mě ani nenapadlo tam jít :lol: <br />Já asi předběhl dobu,už tenkrát dávno v Táboře na letišti mě docela nudili... :roll: <br />Teď můžete vy všichni co jste nebyli na Diary of Dreams litovat! Tam bylo vše ,super zvuk ,nasazení,pořádný zpěv a to vše za půl ceny... ;-)
Stačí si poslechnout alba a je jasné, že měli skončit už po prvních z nich. Co čekáte od kapely, která skoro 30 let hraje sračky? Že se třeba polepší? Ne, to opravdu nejde. First and Last and Always měl být konec, pak by se skutečně stali nesmrtelnými.
Dear Goths, nechoďte na rock'n'roll band a pop band TSOM a nebudete zbytečně frustrováni tím, že nepřišlo to, co přijít nemohlo. --- Mně se koncert vcelku líbil, i když Eldritch nezpíval: Kytary ostré, rytmika strojová, texty víceznačné, to se mi na TSOM líbí. Se zpěvem by to ale jistě bylo mnohem lepší. --- "Podání beze špetky zájmu" ? Čekali jste snad "Ehoj Prehoo" ? --- K setlistu: Před první skladbou "More" bylo, mám pocit, ještě krátké intro - úvodní pasáž z "Afterhours".
Rozhodně jsem nebyl nijak frustrovaný, na to jsem je už viděl dostkrát. Naopak jsem dostal to, co jsem čekal.<br />Ad intro: Ano, zazněl kus z Afterhours.
To je správný postoj. Kdo viděl TSOM vícekrát, nemůže být frustrovaný a dostane to, co čeká :-) --- Díky za tip na Angels of Liberty.
No já myslím že špetka zájmu není" ehoj preho".<br />Je to o tom že je vidět že někoho to hraní baví,dá do toho nasazení,a člověk mu to věří. A nebo to někdo odehraje jen aby to měl rychle za sebou a prachy na účtu... :-x <br />Ps: pokud by se to dalo měřit, tak navrhuji zavést stupnici 1-10 Ronan Harrisů (VNV) :lol:
S prachama na účtu je to jednoduché: Pokud lidi znovu a znovu chodí i přes ty objektivní (ztráta hlasu), nebo subjektivní (malý kontakt s publikem) nedostatky, pak je v té hudbě asi něco, co za ty prachy stojí. :-)
To je dost blbej argument, podle toho by byl Justin Bieber (popripade jakakoliv jina popova superstar, co neni marketovana na deti kterym je kvalita muziky sumak) a ostatni mistri hudebnici..
A platí tvá analogie i opačně ? ;-)
You need to be a part of a contest for one of the greatest blogs on the net.<br />I'm going to recommend this website!
No puvodne meli po revoluci prvne V CSFR koncertovat ve Sportovni hale v Praze a pak pro "zajem" je soupli do maly haly a to bylo naposled , co jsem je nazivo navstivil. Jo FOTN to je trosicku jina "hudba". Snad se jednou dockame nejenom stu na BRUTALu.
Mám to podobné, tenkrát jsem se no sportovky strašně těšil - jedno z největších koncertních sklamání. Dal jsem jim ještě šanci o dva roky později na Brumlovce a bylo to ještě horší. Pro mě jediný koncert, kdy předkalpela (Paradise Lost) byla o třídu lepší. The Mission (Lucerna 95, Akrololis 2000) byly oproti tomu luxusní koncerty. O FOTN v Drážďanech 2012 nemluvě.
To jak tenhle koncert dopadne, jsem věděl už dopředu.Zažil jsem dva koncerty Sisters a to mi bohatě stačilo. Sice mám kapelu rád, ale od jisté doby na jejich vystoupení nechodím, abych si nekazil iluze poslechu starých studiovek. Eldritch odsype průběžně, několik tragickcýh koncertů jen aby se mohl flákat dál a nemusel točit už čtvrt století žádné desky.Asi mu stačí zaplatit účty a mít nějaké prachy. Bohužel už nastala doba kdy se z tohoto arogandy nikdo neposere! :lol: PS: dobře napsaný report...

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.