Anatomie hudby

Další z osobitých úvah "zasloužilého gotha" Boba Lučana
 


Autor: Bob Lučan
Zdroj: boblucan.bloger.cz

Moji drazí čtenáři! Je úterý 12. června 2007. Venku prší, tak konečně trochu mokrých vzpomínek a dalších úvah. Rozz Williams mi pěje z pokojového jukeboxu v lehce erotickém duetu s krásně pošahanou múzou Gitane Demone, která je takovým smrtelným stínem Janis.

Kdysi jsem dostal otázku, co je nebo je gothik. Tak především neexistuje žádný generální recept a já nejsem ani v nejmenším znalec toho, co tato instituce, tedy gothsubkultura, vyžaduje. Dovedu si ovšem představit, co všechno to v mnoha případech může být. Nikdy mě nezajímalo vytváření umělých komunitních shromáždění apod., ale individuální citové prožitky.

Prezentace mých slov laciným netovým způsobem pokračuje. Promiňte, trošku si zanadávám. Zasranej kýč! Ztrácím se ve vlastních myšlenkách. Nechci za žádnou cenu zvulgárnět, jak je dnes téměř pravidlem. Asi se jednou propíši přes krvavě rudou gothiku, která je je mou heterosexuální láskou, až k podstatě všeho. Všiml jsem si, že jsem jistým lidem částečně ukázal i směr a rozšířil obzory, což mě těší. S noblesou a cítěním se musí člověk narodit.. To nejde hrát.

Sedím zde a píši, co mě zrovna napadá. Na stole stojí oprýskaná váza, plná stonků vysušených neznámých květin z minulých oslav, kterých jsem se nikdy neúčastnil, protože jsem psal svůj životopis neviditelným inkoustem. Pozoruji, jak se spousta lidí snaží přiblížit dekadentnímu společenskému goth životu. Jako by to byl jen "in" styl , což je chyba, ale nic se s tím nedá dělat.. Že by to dělali, aby dřív zestárli? Už proto se vždy rád od tohoto světa vzdálím, ale ne nadlouho, zůstanu už kvůli tomu, že mi jeden tón Bauhaus zní líp než všechny ty zasraný kapely světa. Proto jsem stále zatvrzelý a neraději bych teď chvíli nepsal, protože inspirace má lepší karty než momentálně já. Mnohem jednodušší je napsat kritický komentář, jako to mnozí dělají, ale snažím se dál. Chápu, všichni chtějí dnes večer slyšet lepší zprávy. Něco jako , že svět bude fajn Možná , že i bude. Kdo ví - Bela Lugosi spí, ale tupá televize Nova je vzhůru a při své komerční účelovosti sotva odvysílá nějaký "béčkový" snímek třeba s Klausem Kinskim, protože by se naň podle nich asi nikdo nedíval. Tak to abych si raději přečetl článek o Andy Warholovi, který napsala moje spolupracovnice Jiřina, jíž si nesmírně vážím. Určitě mnohem zajímavější počtení než nějaká chronická psychická bulvární agónie redaktorů, co se živí blufy z Mc Donaldu o tom , že nějaká celebrita má již desátého milence.

V roce 1967 začali Jimi Hendryx a Janis Joplin vytřískávat peníze z kontrakultury v době, kdy se objevili Beatles. Kromě toho, že se líbili, vytvořili něco, co po nich už nikdo. Jsem kus chlapa, přesto mi bývá často smutno z určité části mládeže. V celé historii gothického rocku jako stylu nebylo za posledních třicet let tolik absurdity, kolik se za posledních pár let nakupilo na internetu. I když jsem vyrůstal na batcave scéně Bauhaus, Specimen, The Cure apod. a miluji první vlnu gothic rocku, tak díky rádoby goth komunitní nové generaci je mi svým způsobem protivná i určitá trendovost, která z toho vznikla, o módě ani nemluvě. Lidé, co jen vypisují z jiných stránek, jsou méně originální a důvěryhodní. Podobně to může být i se zmiňovanou módou. Podle mne tu vždy byly, jsou a budou režimy, které nutí ke "stádnosti" a asi dobře vědí, co dělají. Strašné! Miloš Kopecký v roce 1979 prohlásil: " Odporovat rodičům, to je příliš snadné, ale odporovat módě, nebo dokonce ještě lépe - ignorovat módu, je patrně nadlidský výkon". V principu nemusí být otročení módě o nic méně ubohé a trapné než otročení nějaké ideologii či hudebnímu stylu. Nejde si namluvit, že nezáleží na tom, co nosíte na sobě. Ukrutně na tom záleží, je to vaše vizitka, ale jen, a to podotýkám, vaše a kvůli vám samým. Poslouchejte třeba symfonický metal, který krade jako straka image z gothiky, je to vaše věc. Ale není dobré si hrát na to, co nejste. To se pozná. Já dělám vždycky to, co chci sám, a razím svobodu. A když se mi zachce, budu psát třeba o Pet Shop Boys, možná to bude dnes větší underground než ty kecy na netu o tom, co je a není originální. Kde ze sebe určitá skupina lidí dělá drsné hororové pankáče, aniž by vůbec tušili, o co tady jde. Nikdo z nich, ani já, nebyl ve své době v Anglii. V roce 1979 jsem byl zasloužilý prvňáček.

Hudbu typu Siouxsie, Dead Kennedys, Sisters apod. jsem začal vnímat až od poloviny 80. let coby puberťák, kdy jsem někde v komunistickém rádiu zaslechl ještě první verzi Temple of love (1983) a velice se mi líbila. Skladba později vyšla na výběru singlů Some girls wander by mistake (1980 - 83). Vlastnil jsem tenkrát ještě kazety The Mission, Nephilim, Bauhaus, Bolshoi, Cocteau Twins, Dead Can Dance, Siouxsie and The Banshees, Specimen, Skeletal Family, March Violets, Red Lorry Yellow Lorry... Hodně se mi tenkrát líbili The Rose Avalanche. Není mnoho lidí, kteří dnes mohou říct, já poslouchám gothic rock přes dvacet let a stále se mu intenzívně věnuji. V současnosti vlastním kompletní diskografie nejrůznějších gothických kapel v originálních nosičích a jsem na ně nesmírně pyšný. Zvláště pak na třicet originálů od Christian Death s Rozzem i Valorem. Ty jsem zaslechl poprvé prostřednictvím minidebutu Deathwish (1981) a o několik let později z MC kazety, kterou, i když mám originální CD, z nostalgických důvodů stále schovávám. Síla, vytrvalost i léta prožitků, tak to je pro mě gothika, přátelé.. Mé emoce jsou nepopiratelné a čisté, proto doufám, že mě pár lidí správně pochopilo a snad jednou někdo řekne, to tenkrát napsal Bob.Tak jako by dnes někdo vzpomínal třeba na art rock a řekl by, byla to krásná doba. Pink Floyd, Rush, Yes, Genesis. Ale dnes máme od 90. let progresívní rock Arena atd.. Nerad dělám z gothic rocku nějakou svátost , ale přijde mi nelogické, když je někdo ročník 1990 a dělá ze sebe odborníka třeba na Deine Lakaien a přitom se tomu věnuje dva tři roky. Někdo tahle slova už musel napsat, i kdybych tím dělal revoluci v revoluci. Samozřejmě, že každý má právo na svůj názor, ale ať to dává smysl. Trymův článek o gothice byl nesmyslný, ovšem jedna věc byla pravdivá. Proč ty uniformy a umělá dekadence? Mně gothic rock přináší radost, nepotřebuji vyvolávat depresivního ducha jako dnes někteří , jež jsou závislí na rodičích a uměle vytvářejí temnou auru kolem své nejisté osobnosti. Uvedu příklad. Upírské filmy mě zajímaly dávno před tím, než jsem věděl, co tenhle žánr znamená pro některé z gothických kapel. Díval jsem se na Drakulu nebo Hunger a u toho jsem "sjížděl" Bowieho, Iggy Popa nebo Billy Idola, takže přirozený punk rock´n rollový vývoj.

Líbí se mi termín goth´n roll, který se náramně hodí pro Finy The 69 Eyes. Snad na ně letos zajedeme do Malé Skály. Z novějších kapel mám rád i 13 Candles, Vandemmian, Childern On Stun apod. Myslím, že kulturu nedělají jenom ti, kteří skládají hudbu, ale také ti, kdož umožní , aby se vše dostalo k lidem. A nejlépe, aby kontakt zprostředkovávali ti, co se v hudbě vyznají. Čert by přece měl dobře znát svoje kopyto. Mělo by zase nabýt platnosti, že něco vědět a předávat dál znamená rozdělit se s lidmi o své emoce, potažmo znalosti. Což v jistém směru znamená dobrý skutek a ten si zaluhuje pochvalu. Když jsem se v minulém století něčemu přiučil, uměl jsem tomu následně i zatleskat. Pro někoho to jsou možná nicotné úvahy, protože osamocený autor je vždy podivín. Ale snad jsem v předchozích řádcích vystihl kousek pravdy a to je, že se bojím o gothiku jako o člena rodiny.

Celou pravdu vlastně ani sám neznám . Zajímavé je, že v průběhu tohoto článku jsem několikrát ztratil inspiraci a znovu ji našel. Když si člověk přečte Baudelaira nebo se z donucení podívá na nějakou Shakespearovu hru, nezamená to, že je gothik. To vše tkví v přirozeném vývoji. A když něco nevím, nechám si poradit. Sám nejsem neomylný a udělal jsem plno chyb. Moc rád bych psal krásně a moudře, ale díky systému falešné politiky a módnímu trendu neogothických posluchačů mě občas obejme pesimismus. Jsem věrným a oddaným ctitelem gothické hudby, nikoli však fanatikem, srovnatelným s tím , kdo vyznává vážnou hudbu Beethovena, Wagnera či Strausse apod. Možná se moje povídky dostanou na světlo světa díky vám. Je těžké být v přetechnizovaném světě originální a nepodléhat masovému společenskému kýči.. Můžeme uvést další příklad. Určitě se některým lidem dobře poslouchá třeba neopunkový Green Day, ale to už postrádá určitý punc originality archaismu rebelských anarchistů Sex Pistols nebo Dead Kennedys, kteří netoužili být první na MTV. Tak je to v podstatě i s "gothickým metalem", který punc originality rovněž postrádá a to se odráží i na současných fanoušcích hudby, jež si dá nálepku gothic, a tím pádem zato vlastně ani nemohou. Chudáci děti, takhle jim lhát. Ironická poznámka: Problémem dnešních gothických, nebo spípš neogothických , kapel je to, že se snaží o to , co bylo v první polovině 80.let přirozené. Obaly dnešních kapel jsou posety růžemi, lahvemi červeného vína a odvolávají se na prokleté básníky, přičemž tahle póza může zaujmout tak nanejvýš nedopělé dívky, případně méně přemýšlivé jedince. Starší desky takových Bauhaus určitě neobsahují žádné kýčovité malby, ale originální a na první pohled úžasné znaky. Lidé dnes nemusí být horší, ale jsou prostě už jiní a asi to tak má i být. Asi nemá smysl ohlížet se za tím, co bylo. Každý má jiné prožitky. Prožitky i své pocity popisuji i v mém článku Gothická zpověď, kterou jsem napsal už v 90. letech a teď už je nejspíš zveřejněná na stránkách Sanctuary. Je v ní trochu fikce, trochu poetismu i erotiky.Dokonce i něco z mého života.

Hodně lidí jmenuje nebo zná z klasických goth kapel Sisters Of Mercy atd., ale je dobré připomenout další dobové goth oldies jako jsou Gene Loves Jezebel, New Model Army, Virgin Prunes, Bolshoi, Screaming Dead, Ghost Dance, Specimen, The Rose Avalanche, Theatre Of Hate, Red Lorry Yellow Lorry.

Ti totiž rovněž psali dějiny gothického rocku. Každá doba měla a má své studenty revolucionáře, kteří chtějí obrátit svět. I já jsem takový ve dvaceti byl, avšak postupem času vás to unaví. Navíc zjistíte, že to ani nejde. V každé době vás lidé buď zbožňují , nebo poplivou. Rozhodně nejsem pesimistický, i když to tak může vypadat. Asi mě už moc neberou výrazy ´second generation´ apod.

Jako vždy jsem se zase trošku více rozepsal. Takže se s Vámi pro dnešek loučím a brzy nashledanou.

Váš Bob Lučan

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Mno tak v mnoha názorech jsem s tímto autorem zajedno, ovšem ráda bych vyjádřila bych i svou uvahu. I když tento článek poukazuje na pozerstí, najdou se skutečně mezi subkulturou osoby, které si přiznají,že lžou sami sobě ve své identitě? Kdo z nich by tohle udělal? Kdo by ukázal prstem sám na sebe a řekl si, přestanu si na něco hrát a konečně budu sám sebou, přestanu kopírovat jakési standarty gothicy, co je a co není gothické, co je a co není pozerské a nebudu tím strašákem gothicy.Ale kdo jsou skutečně tito tzv. pozeři? Položme si tuto otázku.Je lehké kritizovat druhé a odsuzovat je k pouhopuhým pozerům, kteří v subkultuře přece nemají místo, ale kdo jsme, kdo jsi, že máš právo k vykazování druhých? Jsi snad ty tím pravým gothem?
Ale ráda bych pochválila autora, tento článek se mi líbil ještě více nežli ten první-Gothická zpověď.
Hezké.. moc hezké... <br />Nevidím ale důvod, kdy by tento druh lásky k hudbě měl být vázán na věk...(Nejen kvůli tomu, že jsem ročník 88) ze sebe nebudu dělat odborníka přes hudbu (ani jím zdaleka nejsem), přesto si právě náhodou potichu broukám spolu s Robertem "How Beautiful You Are"...
nemela jsem uz v umyslu se vyjadrovat k cemukoli na tomto webu... jelikoz jsem po nejake dobe dospela k tomu, k cemu jsem dospela... ale tento clanek, Bobe, mi mluvi z duse... je to uz par tydnu co dost premyslim o tom, jaky ma dnesni "gotika" na me vliv... **I když jsem vyrůstal na batcave scéně Bauhaus, Specimen, The Cure apod. a miluji první vlnu gothic rocku, tak díky rádoby goth komunitní nové generaci je mi svým způsobem protivná i určitá trendovost, která z toho vznikla, o módě ani nemluvě.** ano, neposloucham sice gotiku 20 let, ale mam pocit, jako by stacilo i tech par let na to, aby se vse zacalo nicit... a kdo dnes zustal? The 69 Eyes? Bob? Ezechiel? Shadow? Ja? Ne, tohle nema cenu...
[1] vis, tvoje otazky jsou dost zcestne, jelikoz Bob napsal **"Kde ze sebe určitá skupina lidí dělá drsné hororové pankáče, aniž by vůbec tušili, o co tady jde. Nikdo z nich, ani já, nebyl ve své době v Anglii. V roce 1979 jsem byl zasloužilý prvňáček."** ... tot vse ode me...
Hele je mi 15, takže dříve než mě odsoudíte pro můj věk, tak bych eště chtěl říct že napatřím k těm puberťákům co poslouchaji metal a hrajou si na gothiky. ja posloucham punk a gothic rock...a vím že gothic je HLAVNĚ o hudbě. A tenhle článek se mi moc líbí. A navíc si myslím že by se taky mohli lidi ke gothice přidávat. protože ta generace Vás , kteří ste v tom vyrůstali, tu taky nebude věčně
Když jsme psávali eseje, bylo nám řečeno, že méně hodnotících přívlastků je pro esej více.
Jo kdyby byla dnešní Gothic pořád jen o hudbě, dalo by se i sBobovým názorem plně souhlasit-možná až na pár připomínek a nádechů společenského odporu konzumu a amerikanismu(narážky jsou patrné,ale nebudu je rozpytvávat), které mi příliš Goth nepřijdou...pakliže není ovšem zrovna tohle náplní Gotiky...ale to by potom Goth kultura rázem ztratila většinu svých příznivců.<br /> Průvodní Gothic scéna se základem v sedmdesátých letech byla odrazem právě tohoto tehdejšího konzumu a tyto songy byly, přiznejme si, dnešní pop music, který se zalíbil pozdější mládeži a snažila se k ní vracet. Až ke konci 90tých let se tento trend přehoupl v to, čím dnes Gothic má být, tedy jakýsi odpor nebo protiklad popu.<br /> Ale hledat smysl a směr Gothiky jen v hudbě, mi dnes přijde zavádějící. Stačí si poslechnout hovory/názory/myšlenky dnešní goth generace, která vidí velkou část Gothic hlavně v módě-Gothic módě. Mnohem důležitější je pro větinu začínajících Gothů jak vypadají, než co právě poslouchají. Tento přerod, řekl bych, už dávno zachvátil a od základu pozměnil Gotickou scénu.<br /><br /> Chybí mi jedna základní "pravda"-lidé se mění. Vkus a názory se neustále vyvíjejí. A ať chceme či ne, mění se na základě právě onoho středního proudu a konzumu, který chca-nechca diktuje i gotice. Proto nejde příliš srovnávat Gothicu před dvaceti lety a dnes. Jisté podobnosti budou vždy, ale nikdy se nedomluvíme tak, aby byly tyto období poměřitelné...
Duch Nikopola: Stejně jako každý směr, i Gothiku vnímáš vždycky a hlavně sám za sebe, je otázkou, co pro tebe je-living style, směr hudby, filosofie, náboženství? Je to stejné jako víra v boha, můžeš chodit do kostela , ale dokud jednou nezažiješ náboženské vytržení, nepochopíš to. A proniknout k podstatě věci? Jak? Někdo ti naservíruje článek o tom, co je gothika, ale je to úplně zbytečné, protože to můžeš číst znovu a znovu a nic ti to nedá, krom hormady slov. Musíš k tomu nějak dojít sám, za sebe, žádná hudba, obrázky, recenze a akce, dokut to neucítíš;-) A konzum? to je zase taková populární hříčka, že, slovíčko, se kterým se dobře šermuje a je prázdné.
Duch Nikopola: ještě mě zaujalo tvé: "A ať chceme či ne, mění se na základě právě onoho středního proudu a konzumu, který chca-nechca diktuje i gotice." Vzpoměla jsem si na teorii dvojího diktátu-1. vezměme to, co širší veřejnost shledá přitažlivím na subkultuře a prodejme jim to. 2. Subkultura zjišťuje, že je okrádána, zaprotestuje, možná se trochu změní, ale začne se vyhýbat tomu, co prodáváme veřejnosti. -vyrobíme opak toho, co servírujeme veřejnosti a prodáme to subkultuře...a třeba na tom veřejnost najde něco přitažlivého a my jim to prodáme taky, ale to je zase ten dokument o MTV:-)
[8]je sice pravda že některé gotické skupiny let osmdesátých dosáhli určitého komerčního úspěchu(typicky třeba The sisters of mercy),přesto srovnávat to s popem mi přijde dosti zavádějící a urážlivé...copak zakládající skupiny jako Alien sex fiend,Sex gang children,Specimen nebo třeba Siouxsie a Christian death byli diskotékovými hity?S jejich stylem humoru a neustálou potřebou šokovat až pohoršovat okolí?To mi tedy moc popové nepřijde.Každopádně pokud je dnešní gotika jak říkáš,hlavně o módě a o tom co na sobě kdo nosí tak se nedivím že se od toho Onnea a další distancují...už onu jak říkáš "dnešní goth generaci"vidím:"já mám víc hadrů z Nosferatu,jsem větší goth než ty...".Ale to mi spíš připomín Paris Hiltonovou a dnešní disco mládež"hele jaký mám hadry z Kenvela...".A jak říkáš,lidé se mění...ovšem přesto se historie obecně nudně opakuje.Proč?Protože lidé se lidé zas tak moc asi nemění,principy jsou stejné a úplně stejná a nesmrtelná je i lidská blbost(tím posledním narážím na tu opakující se historii,ne na vztahovačné jedince kteří se vždy někde objeví)<br />Sto lidí,sto názorů a každý má tu svou pravdu kterou nedá.Zůstávám věrný tesknému hlasu pana Rozze,táhlým melodiím Carla McCoye či zvučnému vokálu Anne Marie Hurst,gotika negotika<br />Jo a chválím Boba,článek moc pěkný,jako vše z jeho produkce ;-)<br />Přeji hezký den
Pekny clanek. Jen mam pocit, ze Bob pise stale o tom samem a dalsi clanek bude zase neco podobneho. Je vsak dobre, ze se tady nekdo snazi o to, aby scena Batcave nezanikla. Ja osobne jsem vyrustal s hudbou punku a pres glam rock se dostal k batcave, new wave a gothice. I kdyz nemam asi tolik zkusenosti jako Bob myslim si, ze o te scene neco vim a neni na miste mluvit o tom, ze nekdo, kdo je mladsi rocnik tomu nerozumi. Clovek roste a s nim i jeho duse, ktera hleda svuj krasny prozitek z hudby co ji zahreje na srdci. Kazdemu sedi neco jineho a behem zivota projde nekolika obdobimi, nez najde sam sebe. Hudebni scena taky roste a uz mnoho hudebnich stylu zaniklo a mnoho zase vzniklo. Nic nenadelame s melodickym metalem, gothic rockem atd. Je to proste jen dalsi scena co tady je a casem bude nahrazena taky necim jinym. Otazka zni, jestli je tak dobra, ze se na ni bude vzpominat jako na scenu Batcave. Tod otazka. Vyvoj ale clovek nezastavi at je dobry, ci ne. Moje nej kapely jsou The Birthday party s Nickem Cavem, David Bowie, Iggy Pop, Christian Death, Sopor Aeternus, Sex gang children, Alien sex fiend, Bauhaus a mnoho mnoho dalsich. Clanky od Boba prave ,,nesokuji" a ,,nekaraji", ale spise tak trochu spojuji a hledaji lidi stejneho zamereni. Muj nazor na pozerstvi je asi takovy, ze v kazdem z nas je kousek pozera, ktery se rad obleka do toho co se mu libi a priblizuje jeho vlastnimu ja. Je to proste prirozene. Kazdy jsme jina osobnost. Me osobne nevadi, ze jsem na ulici pokladany za pana metalistu, kdyz chodim v cernem, je to take vesele. Nase doba Batcave a Depeche Mode je uz proste pryc a je tu doba metalu a gothicu nove doby. Smirme se s tim a vratme se pri poslechu Siouxsie and the banshees do kras Batcevu.
Mám pocit, že v dnešní gotice je dost zášti mezi jejími vlastními příslušníky... pózeři dle mého nejsou žádné zlo, které by bylo třeba upalovat... jsou to JEN hloupí lidé... také je nesnáším, ale ani nemám potřebu je kamenovat... dle mého z toho nakonec vyrostou.. Radši se věnuju tomu co mě baví a kašlu na to, jestli je to kýč nebo ne... Přece bych neposlouchal muziku, která by se mi nelíbila jen proto, abych byl Goth!!!
Teorie literatury definuje kýč jako nepřítomnost hovna;-)/ Jestli je pozer hloupý člověk, kdo jsem potom já? Pozerství obsahuje jen zalíbení v části (gothu), jestli je poser ten, kdo se jenom obléká, může být úplně stejně posér ten, kdo jenom poslouchá hudbu. Nepodceňovala bych žádného člověka, nesnižovala bych jeho kvality podle toho, v čem se zhlédne a kolik si čeho naloží.
ale jak bys pak nazvala holcicky co si kupuji gothicke hadry v c&a nebo teranove? nosi to protoze je to in ale zase ne moc in na to aby byli jeste zajimavi to je poserstvi nebo ne? nevi nic o scene nevi nic o hudbe poslouchaji him a dimu borghyr a mysli si ze jsou gothic protoze nosi cernou a kdys se je nekdo opta o cem je gothika tak nevi a pak vsichni gothici vypadaji jako pitomci ze nevi o cem to je neprijde vam to skoda?
nosí to, protože se jim to líbí a protože se chtějí líbit, černá je barva , která sluší leckomu a gothici nemají právo si ji uzurpovat, stejně jako emají právo na absolutní světonázor. Problém totiž není v tom, že ty holky něco nosí a něco poslouchají (apropo mám HIM docela ráda), problém je jenom a pouze v tobě, že to vnímáš jako negativum. HOlkám se to líbí, tobě ne, a teď můžeme znovu otevřít debatu o tom, kdo je víc netolerantní. A je mi úplně jedno , jak vypadají gothici, nemám potřebu nic obhajovat nebo se něčeho zastávat, necítím se nijak poškozená, abych proti tomu musela bojovat. Jsem co jsem, jestli to někomu vadí, jeho boj.
Sirael: Co mi odpovíš, když se tě zeptám, o čem je gothica?
[15]co je gothica?To je jednoduché,zkomolenina vzniklá prapodivným spojením slov gothic a gotika,fakticky neexistující slovo
Shadow: to je slovíčkaření, čeština povoluje české koncovky při skloňování cizích slov
Gothika není o ničem - žándý styl není "o něčem". Je to jen styl oblékání a přisvojené hudbní žánry, nic víc. Smutnou pravdou je, že do "gothicy" se stylizují jedinci plní komplexů, neschopní se prezentovat a vystupovat, takže musí svou méněcennost zakrývat jakýmsi "tajemnem" a žvásty o tom, že jsou "goths", čili "něco víc". Nemám absolutně nic proti posluchačům "gothické" hudby (sám mám třeba velice rád The 69 Eyes), ale tohle pindání okolo ("nikdo mně nechápe", "poslouchám goth music od puberty tak jsem lepší člověk" - viz Lučan) mi leze krkem. Lidé, nebuďte "goths", buďte sami sebou. Na gothice není nic víc než na jakémkoli jiném stylu, přece...
Myslim, ze neni na miste mluvit o tom, ze zadny styl neni ,,o nicem" ani ,,o necem". Kazdy ma neco do sebe a odrazi pak osobnost cloveka co to posloucha. Ne kazdy styl je jen o hudbe a oblekani. A prave Gothika je tim prikladem. Je tam krasne spojeni stredoveke hudby, romanticke krasy hradu a prirody, snahy odlouceni od komercniho sveta, tajemne mistiky, carovani, temna, melancholie. A k tomu patri i styl oblekani. Nejsou tam zadne komplexy a ani neschopnost se prezentovat a vystupovat.To jen media z toho delaji neco zleho a lidi co nechapou pravou podstatu. To mi prijde scestne a zaujate. Skoda jen, ze gothika nemuze byt jednotny styl. V dnesni dobe je tam zarazeno vsechno. Metal, Romantic Metal, Death Rock, ,,Gothic Rock" , post punk, medieval. Prave proto je v tom taky zmatek. Ale kazdy ve sve dusi je gothic po svem. A proc ne. Kazdy jsme jina osobnost a ne stereotyp. Pokroku a vzniku novych stylu se nezabrani a kazdy at si poslucha co chce a nerype do jinych.
Středověká hudba? Eeee, slyšelas někdy nějakou? Nemyslím, že by středověká hudba, tím myslím historická, měla cokoliv společného s takzvaným "gothickým" hnutím. Média si gothiky nevšímají, protože nemají důvod si jí všímat, několik vyšinutých jedinců nikoho nezajímá. A nějaké čarování a "mistika" (píše se to mystika BTW), eeee. taky kec, další z mnoha věcí co si gothici usurpují za vlastní, přitom to tu bylo už dávno, je to jen znásilňování folklóru, nic víc.
O cem tady mluvis jsou lide ze sceny Batcave, Metal ...... atd. Asi znas jen The 69 Eyes - Gothic rock:-)V Gothic folku se objevuje mnoho starych dobovych nastroju.Gothika je o vice stylech a ne jen o Gothic rocku:-) A historicka hudba se v nekterych krasne prolina.Je treba studovat cele gothicke hnuti a ne jen jeho jeden fragment.Pravda. Mystika se pise s Y:-)))))) To byla zkouska, jestli tady nezavital zase nekdo namysleny:-)))))
Dobové nástroje nerovná se středověká muzika:-) Buben je starý tisíciletí a budeš mi tvrdit že kapely co mají bicí jsou středověké? Hovno je třeba studovat:-)
[17]skloňování?Gothica by zdá se bylo podstatné jméno v prvním pádě.A toto slovo nezná ani čeština ani angličtina a pravděpodobně ani žádný jiný jazyk.Existují anglický pojem gothic a český gotika,gotický.Reagoval jsem jen na tvou otázku,co to je "gothica"<br /><br />to Trym:ne každý člověk mající hypoteticky nebo skutečně něco společného s gotickou scénou musí být nutně zloblogař prohlašující se za kelta s důležitými zájmy o magii,nekromacii,druidismus atp.....Ale ano,kupodivu s tebou musím souhlasit že nějaké přivlastńování magie gotice je kec
Myslím, že se míjíme debatou, na otázku "co je gotika (je jedno, jak to budeme psát) " jsem se ptala kvůli větě: cituji: -nevi nic o scene nevi nic o hudbe poslouchaji him a dimu borghyr a mysli si ze jsou gothic protoze nosi cernou a kdys se je nekdo opta o cem je gothika tak nevi a pak vsichni gothici vypadaji jako pitomci ze nevi o cem to je neprijde vam to skoda?-<br /><br />Já osobně si třeba myslím, že gothika je o náladě víc než o vyhraněném stylu(hudebním/módním). Je to spíš druh nazírání na svět , který se může projevit různě. A každý si z toho vezme , co se mu líbí. A ke středověku- to je taky složité-vezměte si třeba Corvux Corax, hrají podle manuscriptů na dobové nástroje, hodně dřou, hrají technicky-a je to banda potetovaných pankáčů-jsou goth nebo ne? Má to vůbec cenu řešit?
Takže není-li přesná definice, bude se debata vždycky míjet a vždycky to bude jen o osobním názoru. Gothika je víc než styl jev-nebo fenomén-zastřešující širokou škálu pojmů.
a ještě vyberu jeden citát z předchozích přízpěvků: "Gothika není o ničem ? žándý styl není ?o něčem?. Je to jen styl oblékání a přisvojené hudbní žánry, nic víc."- a já si opět dovolím nesouhlasit. Protože goth způsobil něco, co naposledy udělala secese-je to víceméně kompletní směr-ačkoliv zatím má pouze tvar fenoménu-goth totiž postihla široký záběr lidského života. Např umění (hudba, dakrart. literatura), stavební sloh-i když minimálně a hlavně interiérově-všechny ty designové postele nebo třeba Gigerův bar ve švýcarsku, oblečení, líčení-je to jen malá skupinka, ale s úplným záběrem, což je fascinující.
Teď si v posledních dvou příspěvcích trošku odporuju, je to myšlenkový pochod a vlastně osobní neschopnost rozhodnout se, zda je goth plnohodnotná a samostatná, nebo jenom zaštiťuje ostatní směry
**"Je tam krasne spojeni stredoveke hudby, romanticke krasy hradu a prirody, snahy odlouceni od komercniho sveta, tajemne mistiky, carovani, temna, melancholie."** AAAAAAAAAAAAAA ja fakt padnuuu :D:D:D:D:D to je jako to co jsem nedravno nekde cetla - **"gotika je o zalibe ve TME"** ne, na tohle ja uz fakt nemam silu... jeste ze se ma clovek v tomhle "ponurem" svete cemu zasmat :D ale ne, uz fakt nepisu...
O stylu Batcave,Darkwave...... a clanku od Boba jsem se vyjadroval v mem komentari predeslem:-))))))Ten co tady citujes je o slove ,,Gothica" a to slovo pro kazdeho znamena neco jineho:-))))))))Ale nema to tady cenu.Vsichni jsou lepsi nez ti druzi co tady neco napisou:-)))))))
jenom menší poznámka k článku - mě nepřijde Gitane Demone pošahaná :-)
Lyrel: Dost s tebou souhlasim s tim rozsahem vlivu a kompletnosti, ale na druhou stranu nemuzes to oznacit pouze za nejakou novodobou kulturu "goths", protoze takova estetika (tenkrat jeste ne kycovite chapana viz. lebky,ruze,hroby..) se projevovala uz ve smeru nazyvanem dekadence na konci 19.stoleti v malbe, fotografii atd...a Gigeruv bar, tedy neco jako kultura cyberpunku je uz zase dost vzdalena odnoz puvodni goticke estetiky..to je tezke :-)
zajimava diskuze, ikdyz mi prijde ze si tady vetsina lidi pouze hraje se slovickama a snazi se podivnym spusobem dokazat o kolik je lepsi nez ten druhej...trochu nadhledu a respektu prosim;-)
Peasant: A to je právě ten problém, že jde o náladu, která se ve vlnách vrací. Baroko mělo taky tohle "dekadentně temné" období, všechny ty večírky vyšší společnosti...nebo renesance a kaštanové slavnosti:-) Ale nemyslím, že by měl někdo žaludek na to sepsat manifest gothu, to už by bylo moc<br /><br />Sam: Vážím si každého názoru tady, pomáhá mi to udělat si vlastní představu, která je pořád trochu rozpačitá<br /><br />Onnea: I mezi goths jsou romantici
Tohle mi nápadně připomíná boj dětiček na pískovišti, kdo má lepší bábovičku a když ta tvoje není dost dobrá, aby mě přesvědčila, tak ti ji zničím. Trocha tolerance by neuškodila. Proč prostě vedle sebe nemůžeme existovat s těmi ?druhými? co mají na gothicu svůj názor a cítí to trošku jinak než já sám. Je to tak těžké? Proč si nenechat představit jejich názory a třeba předvést jejich tvorbu aniž bychom je odsuzovali? Já sem se třeba nenarodila s kompletními znalostmi o této subkultuře, ale ráda bych poznala z čeho se skládá a jak se rozvíjí, ale copak to jde, když nějaký jiný než ?povolený? názor je svržen do hlubin? Je mi tady z toho smutno. :-(
eiree me taky ale delaji to jenom nekteri lide tady a jsem rada ze ne vsichni tady jsou takovi a ze jsou tu i ti spriznene gothicke <br />duse co porad nemusi nekomu rikat jak ma gothiku citit. pak se tu sami mezi sebou jenom hadaji kvuli slovickum jako trym ktery se ozval jen proto ze bob napsal do sve krasne uvahy ze jeho clanek byl nesmysl. ale lyrel zacinam rozumet dekuju asi mas v necem pravdu nemuzeme to videt cernobile protoze stejne tak si nekdo z tech starsich muze myslet ze jsem mlada a proto nicemu nerozumim takze nemuzu mit rada gothiku a jsem proto poser protoze se mi gothika libi i kdyz se to tem starym nelibi. ne ze by gothik nemel vedet z ceho jeho hnuti vzeslo ale jak to citi a jestli ma rad krajky hrady a stredovek nebo latex atomove krity a vizi temne budouctnosti je snad jenom na nem, ne? nebo je svoboda a tolerance gothiku neco co se v cechach nepestuje?
[32]a to víš že je Gitane pošahaná...Ale báječně pošahaná a před jejím dílem,ať už sólovém nebo společném s Rozzem kloubouk dolů :-)
Po přečtení tohoto článku jsem nabyl pocitu, že každý (nebo téměř každý), kdo se vyjadřuje k nějaké subkultuře se k této dostal díky hudbě. Tedy v tomto případě: jsem goth protože poslouchám gothic hudbu. Tu pravou gothic hudbu z prapočátků této subkultury.<br />Toto mi přijde nepatrně scestné. Hudba (jakákoliv) může být pouze zprostředkovatelem myšlenky. Není a nemůže být jejím tvůrcem. I hudba (tedy styl hudby) se u většiny kapel utvářel na základě názorů jednotlivých členů. A i tyto názory nebyly konečné. Z tohoto důvodu není možné tvrdit, že opravdovým gothikem je jen ten kdo poslouchá opravdovou gothic hudbu. Ano, pokud budeme srovnávat starší generaci, která pamatuje kapely, o nichž autor hovoří a "temné blogující náctileté depresívní slečny", pak se jistě shodneme, že v jejich případě to je jen jízda na nějaké módní vlně. Ale nemůžeme všechny a všechno tak lehce zaškatulkovat.Uvedu příklad: má osoba - poslouchám nejraději power a symphonický metal a kapely které by autor označil jako neogothické a podle těchto kritérií bych byl pouhým metalistou. Ale já se k goth subkultuře nedostal skrze hudbu. V tuto chvíli by bylo dobré zodpovědět jednu otázku. Co má společného tato subkultura? (I když ji dnes každý vnímá jinak.) Je to celkový pohled na umění. Mou vstupní branou k této subkultuře byl Dark Art kterému se věnuji. <br />Tvrzení, že goth subkultura je postavená jen na hudbě (tedy že hudba je základním kamenem goth) je tedy velmi zjednodušené a velmi subjektivní.<br />A jelikož jsem se jaksi moc rozepsal, tak jen na závěr uvedu malou poznámku: Stejně tak jako ostatní subkultury nebo názorové změny se i goth subkultura mění a vyvíjí. A snad právě z tohoto důvodu bychom měli my starší být tolerantní k těm mladším, kteří mají na toto svůj pohled a názor.
Sirael: Nikdy si nedovolím tvrdit, že mám pravdu, je to jenom můj pohled na věc a vždycky jsem zastávala, že cesta je důležitější než cíl samotný, fandím omladině;-)<br /><br />Darkness Soul: V Čechách-aspoň co jsem postřehla, je to o té hudbě hodně, nebo aspoň z velké části. Ale moc děkuju, za to, co jsi napsal, protože moje vstupní brána je taky darkart a co hůř, dakr fantasy-Brom, Royo apod. A pak taky Beksinski a Giger. Jestli tě darkart zajímá , napiš mi prosím na lyrel@seznam.cz, rozjíždíme darkartový portál a hledáme lidi, kteří by chtěli psát články, pozvánky nebo byli ochotní sledovat naši a zahraniční scénu;-)
to je moc fajn ja as takova omladina nejsem ale to jak tu nekteri lide mluvi mi prijde ze bych se tak citi mela :sad: jsem moc rada ze jsou tu lidi co ty co nslouchaji i lidem kteri nemaji blogy nebo stranky a nejsou chodici encyklopedie ani neumi vyjmenovat vsechna gothicka alba a presto se jim gothika libi a nechcou se nikoho ptat jestli se jim libit muze i kdyz poslouchaji ke gothice metal dekuji
Možná bychom se měli začít vyhýbat zobecňování, taky tím začínám trpět. Prosím, abychom vynechávali slova jako všichni a někteří a nsažili se víc o debatu k tématu než stýskání si na poměry mezi námi. Ale téma-co je vlastně společné pro celý goth mi přijde zajímavé
Tak to je Síla.Jak říká Onnea.Co k tomu dodat.
Nikdy jsem netvrdil,že Goth styl je něco víc a pod.A ani se prostřednictvím vědomostí nelituji.Nehledě na to,že poslouchám spoustu hudebních stylů.Jde taky o stylizaci práce a emocionální cítění.Zakomplexovanost bych spíš typoval na Tebe.Ted momentálně doma poslouchám DARKTHRONE.Jsem 93kilový Rockový Bastard a kdybych chtel,tak bych si Tě dal k snídani.Metal poslouchám zrovna jak Gothic rock.Věřmi,že černé punčochy na rukou nenosím,seru na image.Jinak díky za podporu a správné pochopení lidem jako je Ezechiel,Onnea,Shadow a další.Onnea má pravdu,někteří lidi mají fakt dost.Věř mi,že nejsem jen sentimantální romantik,který se chtěl nad ubohé výroky povznést,ale i Rebel který se nemusí odvolávat na to,že něco poslouchá od puberty.Za mě mluví články a jistá zkušenost za Tebe jen netová vulgarita a zaujatost. Bob :-D
Celkově si všímám,že Trym tady uráží lidi což,ale nakonec dělal vždycky. Mě ovšem může urazit jen inteligent.Takže mu tady nebudu vytvářet popularitu.Smích.Určitě se těší na některé jeho dílo,ale to už jsme také viděli že.A neustálé jak ty říkáš pindy slyšíme jen od tebe.BOB ;-)
Nicméně s tím středověkem máš pravdu,aspon něco ses naučil.
Ahojky, nesouhlasím s tvým názorem (ohledně toho, co jsi napsal o autorovi). Znám ho totiž osobně a to co jsi napsal jsou jen urážky... Jak by se asi líbilo tobě, kdyby tě někdo začal urážet? :-( Pokud se ti takovéto www stránky a blogy nelíbí, tak sem ani nelez a neotravuj lidi, kteří se snaží.... Bob na to má, rozumí tomu o čem píše, líbí se mu tenhle styl.... Tak nekritizuj a zkus si založit vlastní blog či www. A pak mě kontaktuj a já ti to také pěkně zkritizuji!!!! :-)) A to buď rád, že jsem inteligentní holka a nehodlám tě urážet, ani sprostě nadávat.... Protože ty mi za to nestojíš...nesaháš tady spoustě lidem ani po kotníky!
A ten vzkaz byl pro TRYMA!!!!!! :-)))
Všichni máme na výběr<br />Zdravím všechny příznivce nejen gothic rockové hudby. V období letních prázdnin jsem řešil jisté soukromé záležitosti, které mi naservíroval reálný svět, takže stát nohama na zemi bylo víceméně nezbytné. Přestože jsem v letním období tradičně projezdil pár festivalů, davové latexové šílenství podnapilých fanoušků už mě tolik neoslovuje. Takže se dá říct, že poslech hudby v soukromí je mi výrazně bližší než masové akce. Jako vždy bych chtěl poděkovat za povětšině pozitivní komentáře, které z nemalé části objevily na stránkách Sanctuary. Bez mučení se musím přiznat, že jsem v poslední době spíše holdoval úplně jiným stylům muziky než běžně prezentuji, a to např. art rocku, doom, black, death, atd. Momentálně mi dělá hudební kulisu Zakk Wylde a jeho Black label society. Trošku mě udivilo, že si jistí lidé myslí, že mám zapotřebí obracet lidi ke gothic hudbě, ba co víc, že prezentací kultur s tím souvisejících zastírá m vlastní komplexy. Je zvláštní, čeho všeho jsou lidé schopní. Buď tedy jste méněcenní, nebo zase máte údajně vysoké ego. Tady člověk nemá moc na výběr. Ono totiž první známka ?úspěchu? v psaní, zvláště když jde čistě o váš osobní postoj, vytváří na protější straně neoprávněné pochybnosti , načež mohou následovat reakce na komentáře sponzorované nechtěným afektem. Přitom je to tak jednoduché! Každý má na výběr, co by si rád přečetl, případně co by jemu mohlo být nějakou formou užitečné. Osobně bych se ani neobtěžoval navštívit stránky, o kterých už dopředu vím, že mě nebudou oslovovat. Pokud totiž člověku dojdou argumenty na objektivní kritiku v souvislosti s jeho schopnostmi, tak musí zákonitě následovat rozpitvávání jeho osobnosti. Viz jeden komentář pod článkem Anatomie hudby. Za všechny ostatní jsem rád a psát budu i nedále.<br /> Dále bych chtěl popřát Sanctuary hodně úspěchů v jejich, mnohdy nedoceněné, práci.<br /> Pěkný den, i když nám letos ten ponurý podzim přišel trošku přečasně.<br />S pozdravem Váš Bob Lučan
To jak jsem,označil Gitane je jen slovní obrat.Já ji miluji i pošahanou.Tak i Evu O,Maitrii a vše kolem Christian Death,to snad o mě už každý ví.Viz recenze na Christian Death u mě.Ach to slovíčkaření.Je potřeba naučit se rozlišovat mezi uměleckou fikcí,ironii atd.Shadow to vysvětli za mě.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.