Rozhovor s Ambassador21

Alexej ProtasovJeště naposledy se ohlédneme do historie za Moravským industriálním festivalem a to rozhovorem s Alexejem Protasovem, polovinou nepřehlédnutelných běloruských uskupení Ambassador21 a Suicide Inside. Řeč bylo o Alexejových DJských a punkových začátcích, běloruské scéně a kapelách, o komplikacích při tvorbě hudby v páru, hip-hopu, Atari Teenage Riot a kořenech zvuku A21, ale i o moravské slivovici a dalších zajímavostech. 



CZ SANCTUARY: AHOJ ALEXEJI, JAK SE MÁŠ?

Alexej:
Fajn, a co Ty?

CZ SANCTUARY: MÁM SE SKVĚLE, ZEJMÉNA PO MORAVSKÉM INDUSTRIÁLNÍM FESTIVALU, KDE JSTE HRÁLI S OBĚMA SVÝMI PROJEKTY. JAK SE TI TO LÍBILO?

Alexej:
Opravdu jsme si to užili, stejně jako vloni. Bylo nám potěšením se vrátit, místní publikum je velmi energické a otevřené, takže nás to moc bavilo.

CZ SANCTUARY: O VAŠÍ HUDBĚ SE MLUVÍ JAKO O TVRDÉM HARDCORE ELECTRU - KDE MÁ TAKOVÁ HUDBA VLASTNĚ SVOJE KOŘENY?

Alexej:
Ač se to možná někomu bude zdát divné, řekl bych, že kořeny naší hudby jsou hlavně v rock’n‘rollu a punkrocku - čili v „živé“ hudbě. Přestože používáme technologii pro tvorbu elektroniky, o naší hudbě přemýšlíme jako o stejně “živé“. Na rock’n‘rollu, punk rocku a hard core jsme ostatně vyrostli…

CZ SANCTUARY: JÁ JSEM DOKONCE SLYŠEL, ŽE JSI ZAČÍNAL V JEDNÉ RUSKÉ PUNKOVÉ KAPELE...

Alexej:
Jo, to je pravda, sice to nebylo nic vážného, ale ano, před pár lety jsem opravdu hrál v různých punkových kapelách...

CZ SANCTUARY: A TAKY JSI PRACOVAL JAKO DJ V NĚKOLIKA VELKÝCH BĚLORUSKÝCH RÁDIÍCH...JEŠTĚ POŘÁD TO DĚLÁŠ?

Alexej:
Nenene, nechali jsme toho už dávno, ale je pravda, že jsme i s Natašou několik roků působili jako rádio DJs. V těch dobách ještě všichni poslouchali v Bělorusku rádio, a tak jsme si řekli, že budeme naše posluchače vzdělávat, přinášet jim tu nejlepší současnou hudbu a zvuk. S postupem času se ale začal klást více důraz na reklamu, komerční stránky rádia a vývoj se zpomaloval, tudíž to pro nás začalo být trochu stereotypní. V okamžiku, kdy jsme zjistili, že už nemůžeme dělat to, co chceme, jsme s tím praštili.

CZ SANCTUARY: JAKOU HUDBU JSI TEHDY HRÁVAL?

Alexej: Byla to naše práce, takže jsme museli hrát v podstatě všechno, ale dělali jsme i různé žánrové pořady pro všechny druhy alternativní a undergroundové hudby.

CZ SANCTUARY: JAK JSTE SE TEDY ZAMILOVALI ZROVNA DO TVRDÉ ELEKTRONIKY?

Alexej:
Nám se vždycky líbily hlavně tvrdší žánry hudby, nicméně s Ambassador21 jsme začali používat elektronické nástroje hlavně kvůli lepší dostupnosti a většímu pohodlí. Nechtěli jsme totiž mít regulérní kapelu plnou lidí, protože ti všichni mají své životy a své problémy, které můžou společnou práci hodně komplikovat. Ambassador21 je tedy elektronickým projektem spíše díky náhodě než záměru. Samozřejmě se nám to brzy začalo líbit, protože takhle se dá hardcore hrát s opravdu tvrdými, násilnými zvuky.



Ambassador21 živě na Moravském industriálním festivalu


CZ SANCTUARY: OD VYDÁNÍ DEBUTOVÉ DESKY AMBASSADOR21 UTEKLO UŽ DESET LET, MÁTE NĚJAKÉ PLÁNY, JAK TOTO VÝROČÍ OSLAVIT?

Alexej: Řekl bych, že správné výročí bychom měli slavit až za dva roky, protože náš debut byl spíše takový vtípek a „seriózní“ diskografii kapely počítáme až od druhé desky. Ve skutečnosti je tedy naším debutem až druhý počin (smích). A co se týče toho slavení – na příští rok chystáme vydání nového alba, takže to bychom mohli zahrnout pod oslavu.

CZ SANCTUARY: LONI JSTE VYDALI ZATÍM POSLEDNÍ ALBUM "POWER RAGE". ČÍM SE LIŠÍ OD TĚCH PŘEDCHOZÍCH?

Alexej:
„Power Rage“ je podle nás nejlepší album, které jsme kdy vydali, a to nejen proto, že je nejnovější. Mám pocit, že se nám na desce podařilo vyjádřit všechno, co jsme chtěli, způsobem, jakým jsem chtěl. S výsledkem jsme spokojení i proto, že dobře zachycuje, jací v současné době jsme.

CZ SANCTUARY: NA OBALU TÉHLE DESKY VÝSLOVNĚ DĚKUJETE HIP-HOPOVÝM KAPELÁM. JE PRO VÁŠ HIP-HOP TAK SILNÝM INSPIRAČNÍM PROUDEM?

Alexej:
Ano. I když hip-hopovou scénu nějak extra nesledujeme, našli jsme tam mnoho velmi zajímavých umělců, které doma posloucháme. Proto bych řekl, že nás i nějakým způsobem inspirují.

CZ SANCTUARY: JAK JE TĚŽKÉ TVOŘIT HUDBU COBY MANŽELSKÝ PÁR? PŘECI JEN, NĚKDY SI ČLOVĚK POTŘEBUJE OD TOHO DRUHÉHO TAK TROCHU ODPOČINOUT...JAK TO DĚLÁTE VY?

Alexej: (smích) Víš, my jsme spolu už hodně dlouho a vlastně cokoliv, co jsme kdy dělali, jsme dělali spolu. Pracovali jsme dohromady už v rádiu na jedné rozhlasové stanici, takže i založení Ambassador21 pro nás bylo jen dalším logickým krokem. Jasně, někdy to může být trochu obtížnější, ale s tím se musíš nějak poprat. Nevím přesně jak, ale zatím se nám to celkem daří (smích).

CZ SANCTUARY: DOBŘE, POSUNEME SE TEDY OPĚT K HUDBĚ - CO SI MYSLÍŠ O REUNIONU ATARI TEENAGE RIOT?

Alexej:
Je to samozřejmě rozhodnutí hlavně Aleca Empire. Podle mého ale není možné po tolika letech vzájemného ticha jen tak důstojně navázat tam, kde Atari Teenage Riot skončili. A to i když osobně považuji jejich hudbu za velmi zajímavou a ATR miluji - tedy takové, jakými byli. Je mi jasné, že právě jejich desky měly vliv na náš vlastní zvuk – ne sice největší, ale určitě tam byl. Nicméně znovuobnovení kapely mne ve skutečnosti moc nezajímá, protože si nemyslím, že by to mohlo fungovat.


Ambassador 21 live


CZ SANCTUARY: POJĎMĚ JEŠTĚ NAVÁZAT NA VAŠI HUDBU. NA MORAVSKÉM INDUSTRIÁLNÍM FESTIVALU JSTE HRÁLI I S VEDLEJŠÍM PROJEKTEM SUICIDE INSIDE - V ČEM BYS ŘEKL, ŽE SE TENHLE PROJEKT NEJVÍC LIŠÍ OD AMBASSADOR21?

Alexej: S každičkým rokem je těžší a těžší na tuhle otázku odpovědět. Ve zkratce je ale Suicide Inside po hudební stránce přímočařejší a industrialnější, textově je to projekt niternější, s větším nádechem existencialismu. Nicméně chápu, že pro posluchače třeba není ten rozdíl až tolik slyšitelný jako pro nás, kteří jej vnímáme jako markantní. Částečně i proto se show Suicide Inside pokoušíme podat trochu teatrálnějším způsobem, najít i vizuální cesty, kterými bychom vyjádřili sami sebe. Ale je to trochu těžké vysvětlit… (smích).

CZ SANCTUARY: DOBŘE, TAK TO NECHME A PODÍVEJME SE NA DALŠÍ OTÁZKU. JAK VYPADÁ SCÉNA V BĚLORUSKU? JSOU TAM NĚJAKÉ DALŠÍ DOPORUČENÍHODNÉ KAPELY?

Alexej: Tuhle otázku dostávám velmi často a bohužel mám pokaždé stejnou odpověď – je mi líto, že nemůžu říct nic jiného, než že je naše scéna velmi nepatrná, téměř žádná. Možná se někde ukrývá nějaká geniální kapela, ale já o ní nevím. Nikde není nic takového ke slyšení, nebo k vidění na koncertě. V tomto ohledu je život v Bělorusku velmi tichý a pokud někteří lidé dělají podobnou hudbu, nedělí se o ni s ostatními. Bohužel tedy doporučit nemůžu téměř nic.

CZ SANCTUARY: A CO FORMACI DIFFUZION?

Alexej: Jo, o těch jsem slyšel, ale jejich tvorbu moc neznám a jediné, co o nich vím, je, že mají vydat desku na labelu Alfa-Matrix. Upřímně řečeno ale tenhle druh hudby moc rád nemám a ani tahle kapela mne příliš nebaví, takže bych jí stejně nemohl doporučit… (smích).

CZ SANCTUARY: JASNĚ, CO SI ČLOVĚK NEUDĚLÁ SÁM...CO TEDY PLÁNUJETE DO BUDOUCNA VY?

Alexej: Na letošek máme v plánu hlavně hodně hraní, dlouhou tour, objevíme se i na velkých festivalech typu Wave Gotik Treffen, M’era Luna, a tak dále. Začali jsme pracovat na novém albu Suicide Inside, chystáme i nový přírůstek do diskografie Ambassador21. Nepůjde ale o dlouhohrající album, ale remixy z „Power Rage“. Na plnohodnotnou desku si musíme počkat do příštího roku. Zkrátka stále pracujeme na novém materiálu a živých vystoupeních.

CZ SANCTUARY: TĚCH MÁTE OPRAVDU POMĚRNĚ DOST, TAK JE DOBŘE, ŽE TEĎ NABÍRÁTE NA MORAVĚ ENERGII - CO VLASTNĚ ŘÍKÁTE MÍSTNÍ SLIVOVICI?

Alexej: Je nebezpečná. Velmi, velmi nebezpečná, ale chutná (smích). 

CZ SANCTUARY: MÁŠ PRAVDU, TAK AŤ VÁM CHUTNÁ, DÍKY ZA ROZHOVOR A ZASE BRZY NA VIDĚNOU V ČR!

Alexej: Určitě, budeme se těšit, díky moc.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

power, rage!! :!: <br />chci A21!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.