Report z pražského koncert Der Blutharsch, Deutsch Nepal a spol.

derblutharsch12_sVe čtvrtek 8. března jste mohli na pražské "Sedmičce" slyšet živě procesí Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand, Deutsch Nepal, Bain Wolfkind a Varunna. A jaké to bylo? Přečtěte si Jaegerův report...





 

 

Foto: copyright Nova Alternativa – děkujeme!

Jistě znáte projekt The Moon lay hidden beneath a Cloud, což byl první známý projekt, se kterým na veřejnosti zapůsobil Albin Julius spolus tehdejší partnerkou Alzbeth. Hudebně se jednalo o fascinující kombinaci středověkých prvků s marciálním soundem.

Nicméně nic netrvá věčně, tedy ani vztah mezi oběma protagonisty, takže po rozchodu došlo i k ukončení činnosti TMLHBAC. Albin nezůstal pozadu a materiál, který byl připraven pro další případné nahrávky předchozího projektu, použi pro svůj nový projekt Der Blutharsch.

A zde se začíná psát další etapa v historii hudební kariéry Albina Julia. První eponymní deska vyšla v roce 1996 na tehdejším labelu, kde vydávali svou hudbu právě TMLHBC, kdežto druhá s názvem "Der Sieg des Lichtes ist der Lebens Heil" byla vydána o dva roky později na vlastním Juliově labelu WKN (Wir kapitulieren niemals).

Tolik krátce k historii DB. Snad lze jen dodat, že následovalo ještě 11 alb, na kterých se postupně vylupoval přechod od vojáckých aranží k jemnějšímu zvuku, jenž se postupně přetavoval v čistokrevný rock.Toho si Albin byl vědom a moudře došel k názoru, že se změnou soundu je potřeba se odstřihnout od minulosti, a tak došlo i ke změně názvu nyní již kapely na Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand.

První akvizicí byla spolupráce s francouzskými psychedelickými rockery Aluk Todolo a poté následovala klasická řadová deska s předlouhým názvem "The Story about the digging of the Hole and the Hearing of the Sounds from Hell", která byla také základním materiálem pražského koncertu 8. března 2012 na strahovské Sedmičce.

Albinovi se podařilo zabít více much jednou ranou, neboť za pětisetkorunové vstupné na místě nabídl rovnou další tři projekty, z nichž krom Deutsch Nepal (s frontmanem jmnénem Lina Baby Doll, jehož s Albinem pojí dlouholeté přátelství) všichni byli členy DBATICOTLH.

Začínalo se brzy kvůli policejní hodině, takže již někdy kolem půl sedmé nastoupil první jednočlenný projekt Varunna, se kterým přišel na podium kytarista DBATICOTLH Alessio. Vystoupení nabídlo dávku elektrifikováného folku s téměř waitsovským zpěvem. Přiznávám, že jsem zkraje nebyl příliš nadšen, nicméně posléze jsem v hudbě Varunny nalezl jisté zalíbení.

 

Varunna


Zhruba po půlhodině vystoupení skončilo a přišla přestávka. Mnoho lidí bylo zvědavo na Baina Wolfkinda, jenž prekvapil na minulém koncertu v pražském Exitu, ze kterého pochází i DVD záznam Live in Praha. Tento pán nabídl porci slušného elektronického dekadentního bluesrocku a byla jen škoda, že s ním nehraje celá kapela. Vzhledem k tomu, že začínal kolem 19:20, i toto vystoupení bylo poněkud kratší.

 

bainwolfkind


Každopádně 25 minut po osmé nastupuje na podium Peter Andersson alias Lina a zahajuje svůj živý set postavený na poslední desce "Amygdala" z minulého roku. Ososbně si nemohu pomoci, ale jeho vystoupení považuji za velmi kvalitní. Škoda jen opět krátké stopáže. Sám Lina krátce před devátou set DN ukončil se slovy, že jsou limitování časem, a tak připravil prostor pro Albina a jeho skvadru.

 

deutschnepal


DBATICOTLH nastoupili 11 minut po deváté a začali. Přiznám se, že výše zmíněné album se mi prozatím nepodařilo nějak uchopit, takže nejsem schopen posloužit setlistem, ale živě se mi to líbilo velice. Možná to bylo i tím, že na koncertě byly slyšet výrazné bicí, které na desce postrádám. Albin a spol. skončili krátce před desátou, ale vyslyšeli reakci nepočetného publika a na jeden krátký přídavek, jenž byl ukončen těsně před 22:00, se vrátili.

Osobně mohu říci, že jsem byl s koncertem spokojen. Jsem milovník raných let Der Blutharsch, ale i novou fázi jsem schopen přijmout. Nicméně se nedivím několika mým přátelům, ktěři byli s vystoupením DBATICOTLH nespokojeni. Přeci jen to byla radikální změna od původně marciálního zvuku. 

dbaicolh


Nicméně jak praví heslo DB, které jsem s dovolením vymyslel :-), "Uniforms are always changing, but rock'n'roll stays forever", nelze přešlapovat na místě a je potřeba se hnout dále. Jsem každopadně na další vývoj Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand velmi zvědav.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.