Po stopách bulharské gothic komunity

bgg_sPamatujete si ještě na naše články, ve kterých jsme mapovali gotické scény v nejrůznějších zemích? Přidáváme další díl, ve kterém Ketmara prozkoumala stav subkultury v Bulharsku. Děkujeme!






 

Možná jste nikdy neslyšeli o žádné známé gothic kapele našich jihovýchodních sousedů nebo o nějakém podobně laděném festivalu, který by se tam pořádal. Důvod je prostý - bulharská gothic scéna je prozatím v plenkách a masově se začala rozvíjet až v posledních několika letech. A to hlavně zásluhou několika aktivních fanoušků, kteří se rozhodli svůj oblíbený styl do rodné vlasti rozšířit.

Asi největším problémem je neinformovanost – gotické akce se pořádají, ale většinou lokálně a informace o nich se nedostanou ke všem lidem, kteří by možná chtěli přijít. Mezi centra patří Sofie (jak by ne, hlavní město) a Veliko Tarnovo (pouze 68 000 obyvatel, ale je odtamtud většina organizátorů gotického dění v Bulharsku).

Ale gotiky najdeme všude možně – v Plovdivu, Varně... Pořádají se zde většinou akce v klubech, hromadná focení nebo koncerty zahraničních metalových kapel (byli tu například Within Temptation, Moonspell, Epica, Lacuna Coil, Tristania...).

Ivelin_Peeva_Model
V současnosti je jednou z nejzásadnějších stránek bulharské scény www.childofthenight.net, jejíž součástí je i fórum. Snaží se podávat zajímavé informace o zahraničních kapelách (hlavně o těch, které mají v Bulharsku vystupovat), ale především slouží jako místo, kde se gotici mohou setkávat, sdílet své myšlenky, zkušenosti i fotky. Dříve se bulharští goths scházeli na www.vampirefreaks.com, ale díky tomuto fóru už to není nutné. Bohužel jsou stránky relativně nové, a tak na nich ještě není tolik uživatelů.

www.bulgariangothicgirls.com
je projekt několika nadšenců do gothic stylu z Veliko Tarnova. „Já sama jsem se k tomuto stylu dostala před 6-7 lety,“ říká Plamena, která je známá pod přezdívkou Plam Chelavrova, a je jednou ze zakladatelek stránky „Lidé v Bulharsku o gothic stylu vědí, vědí i o dalších stylech, jako je lolita, steampunk, cyber goth, ale neví, že jsou tu lidé jako oni. Tento projekt  jim má ukázat, že je nás více, že bychom měli vylézt ze svých děr a spojit se, protože ve spojení je síla!“

Stránka si klade za cíl propagovat gothic styl v Bulharsku, její administrátoři pořádají spoustu akcí a hlavně konkurzy pro gothic modelky, jejichž výsledkem bude letos první kalendář s bulharskými gotičkami. Mají ale mnohem větší ambice: „Sbíráme talentované lidi z Bulharska, zakládáme i vlastní značku, už máme vlastní placky, přívěsky, já sama kreslím potisky na trika, chceme také začít šít oblečení na zakázku...“
Plam_Chelavrova_snimka

Stránky, které se vyloženě orientují na gothic styl, jsou v podstatě jen tyto dvě, nerozšířil se zde fenomén zakládat si „gothic blogísky“ s fotkami černých růží a podřezaných zápěstí. Aktivněji se fanoušci gothic stylu ještě projevují snad jen na Facebooku, kde vzniklo několik skupin.

„Každý začátek je těžký, ani tenhle nebude lehký...“ říká uživatel s přezdívkou Shadow na fóru www.childofthenight.net, když se ho ptám na bulharskou gothic scénu. Shadowovi je 33 let a žije na vesnici. Ačkoliv se ztotožňuje s gothic stylem, kdybyste ho někde potkali, asi byste ho za gotika neoznačili. „Líbí se mi ta hudba i styl, ale i když bych chtěl, nemůžu si dovolit specifické oblečení a doplňky. To je také důvod proč tak většina gotiků v Bulharsku nevypadá – na bulharský životní standard jsou doplňky i oblečení dost drahé a jen málo lidí si je může dovolit.“

Kamenných obchodů s gothic módou je v Bulharsku  několik, mezi nejznámější patří Avantgard a Gorgon. Avangard (http://avangardbg.com) by se dal označit za rodinný podnik, který od roku 2002 ve Varně prodává ručně šité oblečení v gothic stylu. V jejich nabídce je vše od korzetů po šaty a tento rok otevřeli už svoji druhou pobočku, která se nachází v Sofii.

V Sofii se nachází i druhý obchod, Gorgon (www.gorgonbg.org). Většina jejich nabídky jsou věci z dovozu, ale mají i několik vlastních kousků, kdy většinou vytváří potisky na tílka a trička. Na svých stránkách také zveřejňují rozhovory s kapelami nebo reporty z koncertů. Samozřejmě existuje i spousta lidí, kteří nemají své kamenné obchody, ale vlastnoručně vyrobené oblečení na internetu nabízí.

teniska
A jak na takové oblečení reagují lidé na ulici? Podle všeho stejně jako v Čechách. „Najdou se tací, kteří se člověku posmívají, jiní se na něj dívají jako na mimozemšťana. Ale najdou se i lidé, které to zaujme a ptají se, co to je.“ sdílí svou zkušenost Plam.

Odkazy:

www.childofthenight.net
www.bulgariangothicgirls.com + přidružená stránka na Facebooku, která má 2081 fanoušků

2

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Bezva článek. Bulharsko mám rád, takže jsem si se zájmem početl. Bulgarian Gothic Girls jsem však objevil na adrese [url]http://www.thebulgariangothicgirls.eu/[/url]

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.