Ta naše muzika...ve filmu. Díl prvý

Pokud dostane fanoušek kinematografie otázku, aby vyjmenoval díla, ve kterých zazní nějaká ta gotika, dark electro a podobně, pravděpodobně vás dokáže zahltit obsáhlým seznamem. My z něj ovšem vyškrtáme všechna filmy a seriály, u nichž je umístění takové muziky nasnadě (hudební filmy, upírská, záhrobní, horrorová či jinak temná tematika). Pak nám zůstanou kousky, kde je temný hudební doprovod většinou nečekaným překvapením, které dokáže i dokonale pitomý biják průměrnému bubákovi zatraktivnit. A právě ty najdete v následujícím výčtu.
 
 
U konce světa (The World's End, 2013)

Začneme akční sci-fi komedií se Simonem Peggem a Nickem Frostem v titulních rolích. Režisér Edgar Wright nám servíruje další střelený příběh kombinující Pařbu ve Vegas a jeho vlastní kasovní majstrštyk Soumrak mrtvých. Vizáž hlavního hrdiny je jasně inspirována Andrew Eldritchem - však také triko The Sisters of Mercy prakticky nesundá. Klasika "This Corrosion" pak zazní ve filmu hned dvakrát.

 
 
 
 
Blbý a blbější (Dumb & Dumber, 1994)
Ulítlá komedie stavějící na komice ústřední dvojice Jim Carey/Jeff Daniels svého času pobláznila především teenagery. Film plný kultovních hlášek, řady nechutností, trapných situací a občas i zvráceného humoru. A jestlipak jste si někdy všimli, že ve filmu zazní skladba "Red Right Hand" od Nicka Cavea?
 
 
 
A co když je to pravda? (Just Like Heaven, 2005)
Buďme upřímní, u filmu s tímto názvem se to dalo čekat. V romantické komedii s Reese Witherspoon a Markem Ruffalem zazní ikonická skladba The Cure hned dvakrát: Nejdřív v trochu unylé a nepřekvapivé coververzi od gruzínsko/britské jazzové zpěvačky Katie Melua, závěrečné titulky potom ovládá originál.
 

 

 
Wanted (Wanted, 2008)
Cool akční jízda s výborným Jamesem McAvoyem, zde překvapivě záporáckým Morganem Freemanem a sexy roštěnkou Angelinou Jolie. Velká část filmu se natáčela v České republice, však také jedna ze stěžejních akčních scén se odehrává v Pendolinu :) Ještě předtím se ale hlavní hrdina plouží ráno do práce a k tomu mu vyhrává skladba "Every Day Is Exactly The Same" od Nine Inch Nails.
 
 
 

 

S vyznamenáním (With Honors, 1994)
Komedie, snažící se o hlubší poselství - to je čtvrtstoletí starý filmový výtvor, ve kterém si zahráli tehdy ještě nepříliš známí herci jako Brendan Fraser nebo Patrick Dempsey. A k tomu obstojný soundtrack, obsahující skladby od Duran Duran, Mudhoney, The Pretenders a navrch megahit "She Sells Sanctuary" od The Cult.

 
 
 
Klikař Charlie (Good Luck Chuck, 2007)
A máme tu další romantickou komedii, tentokrát s Danem Cookem a Jessicou Albou. Čekali byste, že se do praštěného příběhu podaří vpašovat gotický hymnus "Bela Lugosi's Dead", dokonce v původní verzi od Bauhaus?
 
 
 

 

Mortal Kombat - Boj na život a na smrt (Mortal Kombat, 1995)
Filmový přepis jedné z nejúspěšnějších počítačových her historie doprovodil extra výživný soundtrack, na který přispěli třeba Type O'Negative, Utah Saints, Sister Machine Gun nebo Orbital. Svou troškou do mlýna přispěl i Sascha Konietzko se svým dítkem KMFDM, finální verzi "Juke Joint Jezebel" ovšem trochu počechral soundtrackový mág Giorgio Moroder. V podobném duchu se veze i hudební doprovod k druhému pokračování filmu.

 
 
 
Marie Antoinetta (Marie Antoinette, 2006)
Pokus o životopis rakouské princezny, kterou její matka Marie Terezie provdala za Ludvíka XVI. Historické reálie jsou doplněny překvapivým soundtrackem, na kterém se vystřídají např. New Order ("Ceremony"), Gang of Four ("Natural's not in It"), The Cure ("Plainsong"), nebo prastarý hit Siouxsie and the Banshees ("Hong Kong Garden").
 

 

 

Hvězdná pěchota (Starship Troopers, 1997)
Kontroverzní sci-fi román Roberta A Heinleina si vzal na paškál ještě kontroverznější režisér Paul Verhoeven a stvořil svěží akční jízdu (která s původní předlohou nemá až tolik společného). A jestlipak jste v jedné ze scén rozklíčovali skladbu "I Have Not Been to Oxford Town" od Davida Bowieho? Pokud ne, nevěšte hlavu - zpěvačka a skladatelka Zoe Poledouris totiž kromě aranží přepracovala i část textu a za odměnu si mohla vokalistku ve filmu i zahrát.

 

 
Beverly Hills, 90210 (Beverly Hills 90210, 1990-2000)
Dnes už si asi málokdo z mladé generace dokáže představit, jakým kultem byl v 'devadesátkách' seriál pojednávající o dvojčatech Walshových a jejich spolužácích. A i když se jednalo o čistokrevnou komerční slátaninu s výchovným podtextem, občas člověk musel povytáhnout obočí, co se tu objevilo za hudební doprovod. Nejoblíbenější byl z našeho pohledu patnáctý díl druhé série, kde Brandon požije drogu a David se opije do němoty po dvou deci whisky. Kromě remixu skladby "Go" od Tones on Tail tu zaduní i track "Dominion" od The Sisters of Mercy. Nakonec to všichni společně proberou a všechno dobře dopadne.
 
 

 

Dostali jste chuť zapátrat po dalších podobných filmech? Jen do toho - ostatně i my už pracujeme na dalším dílu :)

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Soundtracky Mortal Kombat byly vyborny. :) Jeste tam chybi Psykosonic a The Immortals, co udelali titulni skladbu, Praga Khan, kterej to delal, byl zakladatel Lords of Acid. Jeste si pamatuju, ze v Doomsday hrala Siouxsie, ale nevim, jestli to neni prave jeden z tech vyskrtlejch filmu. :)
Mě v kině rozsekala vtipně použitá "Disintegration" v Ant-Manovi : https://www.youtube.com/watch?v=-TsqVnyZiHM Závěrečná scéna "Navždy Spolu". Ta byla taky pěkná : https://www.youtube.com/watch?v=CK2LgGcCbAI A ještě mě napadl film Haunter, kde hlavní hrdinka celou dobu na sobě má triko Siouxsie & The Banshees, pouští si to do sluchátek, a v pokoji má plakáty Bowieho, Depeche Mode, a dalších... :)
Klasická chyba: "se Simonem Peggem a Nickem Frostem v titulních rolích". Simon Pegg a Nick Frost v tomhle filmu hrajou hlavní role, nikoliv titulní. Leda že by jeden hrál "konec" a druhej "svět".
Film The Guest (2014) Kromě toho, že ten film je naprosto boží 80's retro, tak tam jsou songy od Clan of Xymox, Sisters of Mercy a nějaký 80's synthwawe (Survive). Ale je to horror/thriller.
Nevzpomenu si na jméno, ale jde o film z devadesátých let, hraje v něm tuším James Spader a je tam scéna, kdy přijdou do nějakého nočního podniku a tam hudba od Skinny Puppy.
Našel jsem, je to trochu starší než jsem myslel: Bad Influence (1990) https://www.imdb.com/title/tt0099091/soundtrack WHO'S LAUGHING NOW Written and Performed by Skinny Puppy
Jo, to mi jeste pripomelo Johnnyho Mnemonica. Puvodni soundtrack delali Black Rain (industrial z tehdejsiho Fifth Colvmn), a do americky verze pak misto toho procpali vetsinou genericky techno, ale je tam super scena, kde ukazuji celej ten Sprawl (myslim?) a hrajou k tomu KMFDM, vubec bych to necekal, ale sedlo to k tomu perfektne.
Ani v nasich luzich a hajich nemusime chodit daleko. Ve filmu UŽ Zdenka Tyce z roku 1995 zazni nekolikrat dve skladby od Laibach z Opus d-i (1987). Prave titulni Opus d-i (Life is live) a tusim Geburt einer Nation.
Jaeger: Ano, Geburt einer Nation tam zní. Krom toho i Frank Black.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.