Ta naše muzika...ve filmu. Díl druhý

Před časem jsme se pustili do mapování filmů, ve kterých se objeví nějaká hudba z naší goth/electro pokladnice, i když film není prvoplánovitě 'temný' (tedy žádné upírské bijáky, žádné horrory ani čistě hudební filmy - první díl hledejte tady). Dnes jsme tu nazpět s další desítkou kinematografických děl, která nesou otisk netopýřích křídel. Pojďme na to:
 
 
Somrák s brokárnou (Hobo with a Shotgun, 2011)
Byl jednou jeden úchylný film. Jmenoval se Grindhouse: Auto zabiják a režírovali jej dva hlavní hollywoodští pošahanci Robert Rodriguez a Quentin Tarantino. A v něm se objeví fiktivní trailer na (tehdy) fiktivní film Hobo with a Shotgun. Film ale nakonec skutečně vznikl a je podobně ujetý jako jeho kmotříček. V hlavní roli replikant Rutger Hauer a na soundtracku třeba Andi Sex Gang se skladbou "The Naked & The Dead" (hledejte v čase 11:48).
 
 
 
 
Host (The Guest, 2014)
Akční thriller s parádním záporákem v podobě Dana Stevense (o kterém ještě určitě hodně uslyšíme!) doprovází sountrack nabitý jmény, která z našich stránek dobře znáte. Ať už jsou to Hocico, Clan of Xymox, D.A.F., Perturbator, Love and Rockets, The Sisters of Mercy nebo Front 242, kteří přispěli hned dvěma kousky. Třeba klasikou "Moldavia".
 

 

 
Předměstí (SubUrbia, 1996)
Nezávislý filmík o nudící se mládeži v polovině devadesátých let je zajímavý především tím, že se v něm objevily dvě budoucí hvězdičky 'velkého' filmu: Steve Zahn (např. Sahara nebo Dr.Doolittle 2) a Giovanni Ribisi (Zachraňte vojína Ryana, Návrat do Cold Mountain, Avatar - ten se tu navíc objeví úplně nahý, dámy!). Soundtrack je potom zajímavou koláží rocku a industrialu za účasti třeba Sonic Youth, Skinny Puppy, Girls Against Boys nebo Ministry (track "NWO").
 
 
 
 
Bez Kalhot XXL (Magic Mike XXL, 2015)
Volné pokračování komediálního dramatu z prostředí mužských striptérů. I tentokrát hlavní hrdina v podání Channinga Tatuma nutí všechny klíny v dohledu, aby zvlhly.  K tomu mu pomáhá poněkud zahnědlý hudební doprovod, na kterém se podílel třeba 50 Cent, Backstreet Boys nebo R.Kelly. A mezi vším tím marastem i Nine Inch Nails a jejich prasácký song "Closer".
 
 
 
 

Polytechnika (Polytechnique, 2009)

Černobílý kanadský artový film s plejádou neznámých herců stojí za shlédnutí už jen proto, že na režisérské sesli seděl Denis Villeneuve, pozdější direktor kasovních trháků Příchozí a Blade Runner 2049 (ke kterým napřesrok přibude hyperočekávaný filmový přepis Duna). V Polytechnice se jedná spíš o intimní příběh na pozadí hrůzných událostí z Montrealu v roce 1989. K tomu všemu zazní např. "Marian" od The Sisters of Mercy (čas 33:27) nebo "Love in a Void" od Siouxsie and the Bansees (čas 43:40).

 
 
 
 

Mlha (The Mist, 2007)

Režisér Frank Darabont se může směle považovat za autora nejlepších adaptací mistra děsu Stephena Kinga (nepřekonatelné Vykoupení z věznice Shawshank a na paty mu šlapající Zelená míle). Prozatím posledním majstrštykem páně Darabonta je sci-fi thriller Mlha. Pro něj byla použita sugestivní skladba "The Host of Seraphim" z dílny Dead Can Dance, která je všeobecně velmi používaným filmovým doprovodem (zazní např. i ve filmu Ripley's Game s Johnem Malkovichem nebo v úžasné filmové koláži Baraka - Odysea země).

 
 
 
 
Dawsonův svět (Dawson's Creek, 1998-2003)
Když Brandon z Beverly Hills 90210 začal plešatět a už se nehodil na postavu teenagera a v Melrose Place už se všichni mezi sebou vzájemně vyspali, nastal čas na další nekonečný teenagerský seriál. Zrodil se Dawsonův svět, mající ve svém středu např. Katie Holmes (pozdější paní Tomcruiseová) nebo Joshuu Jacksona (Velmi nebezpečné známosti, Dannyho parťáci). A kdo by čekal, že se v takovémhle výtvoru objeví soubor hollywoodských bubáků Murderdolls? Důkaz místo slibů níže.
 

 

 

 

Manželské etudy (She's Having a Baby, 1988)
Na sklonku 80. let nebyl Kevin Bacon zdaleka tak známým hercem, jako je dnes. Svou něžnou polohu ukázal v této romantické komedii, která se z dnešního pohledu přímo hemží hvězdami - posuďte sami: Woody Harrelson, Bill Murray, Alec Baldwin, Kirstie Alley, Michael Keaton....
Ale zpět k hudbě: Ve filmu zazní třeba skladba "Haunted When The Minutes Drag" od Love and Rockets, nebo někdejší hit "Desire" z dílny Gene Loves Jezebel.
 

 

La chica de la canción (The Girl From The Song, 2017)
Loňský nízkorozpočtový počin ze Španělska se prozatím nedočkal české distribuce a tudíž nemá ani český název. Romantické drama o mladíkovi, který svou vysněnou dívku sleduje až na kultovní fest Burning Man. A jelikož má děvče na bundě nášivku s legendárním obrázkem z přebalu "Unknown Pleasures", co byste jí zahráli na kytaru? Pokud hádáte Joy Division, máte bludišťáka.
 
 
 

 

Generace GEN (The Gene Generation, 2007)

Posledním film v našem dnešním výčtu je béčkové akční sci-fi. Mihne se tu i někdejší sexsymbol 60. let, Faye Dunaway a tím výčet kladů končí. Alespoň hudební doprovod to zachraňuje: Většinu obstarávají Combichrist (kteří si ve filmu i zahrají), svou troškou přispěl i Ronan Harris z VNV Nation.

 
 
Že znáte další takové filmy, ve kterých se to hemží songy z netopýří jeskyně? Šup sem s nimi, ať to všechno pěkně zmapujeme pro další generace :)
 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Gene Generation je naprosto výborný béčko!! :D
Zas budu za rýpala. O filmu Blade Runner 2049 se rozhodně nedá říct, že to byl kasovní trhák. Spíš naopak. Otevírací víkend - 31,5 milionů, což je při rozpočtu víc než 150 milionů dolarů docela průšvih. K dnešku utržil "jen" nějakých 255 milionů. Takže žádný blockbuster. Nic to samozřejmě nemění na tom, že jde o vynikající počin.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.