Mezinárodní den goths je tu!

Když existuje Den matek a Ručníkový den, proč by svůj den nemohli mít i goths? World goth day připadá právě na dnešek a s ním i možnost oslavit jej vytažením ještě černější černé než obvykle.

Mezi určitou sortou lidí jsou goths stále bráni jako „takoví ti, co se oblíkají do černé a tváří se, jako by jim vyvraždili celou rodinu“. Mezinárodní den goths má být dnem, kdy tito lidé vyjdou ze stínů a budou se bavit mezi ostatními lidmi. Definice „Den, kdy lidé z gotické scény oslavují svou existenci a mají možnost dát o sobě vědět světu“ zní, pravda, trochu nudně, ale ambice autorů svátku jsou velmi vysoké.

Na stránce www.worldgothday.com se jej snaží zpropagovat a nabádají různé promotéry a DJe, aby v tento den uspořádali akce s gotickou tematikou, které dají o této subkultuře vědět i nezainteresovanému publiku. Pro ostatní vyznavače stylu také uvádí několik rad, jak jej mohou sami oslavit – třeba přesvědčit kolegy/spolužáky, aby se oblékli do černé, zavolat do rádia, aby zahráli nějakou gotickou písničku, sejít se s kamarády a utvořit černou skupinku na viditelném místě nebo uspořádat nějakou (ideálně) charitativní akci a dát tak vědět, že goths umí víc než si jen nabarvit obličej na bílo a ověšet se řetězy.

Ke vzniku World Goth Day se neváže žádná zajímavější historka. BBC Radio 6 vysílalo na svých vlnách v roce 2009 program, který se zabýval různými hudebními subkulturami, jako byl punk, brit-pop a taky goth. 22. května se rádio zaměřilo na gotiky a tak se tento den také vybral pro World Goth Day. Zároveň prý bylo toto datum příhodné i kvůli tomu, že na tu dobu nepřipadá žádný jiný významnější svátek nebo událost. Není tedy divu, že se WGD slavilo převážně v Británii, ale také USA. V průběhu let se ale rozrostlo doslova do celého světa.


Pozvánka na World Goth Day a'la latinská Amerika


Oficiální stránka kromě informací o tomto černém svátku obsahuje seznam gotických akcí, které je možné v tento den všude možně po světě navštívit – ať už se jedná o akci v Makedonii nebo Jižní Koreji. Dalším zdrojem informací může být oficiální facebooková stránka s více než 96 tisíci fanoušky, na níž přibývají převážně obrázky, které mají navodit správně „temnou“ atmosféru.

Nejedná se však pouze o další způsob, jak vytvořit značku a z ní ždímat peníze. Přestože se na oficiálních stránkách dá koupit merch s typickým logem WGD (poněkud creepy usmívající se smajlík), veškerý výtěžek z prodeje jde nadaci Sophie Lancaster Foundation. Sophie Lancaster byla jednadvacetiletá vyznavačka gothic stylu, která 24. srpna 2007 zemřela po brutálním útoku, vyprovokovaném pouze tím, že se oblékala jinak. Nadace, která nese její jméno, se snaží bojovat proti netoleranci vůči různým subkulturám a chránit lidi, kteří se hlásí nejen ke gotické subkultuře, ale například také LGBT.

Na závěr vás jistě zajímá, jak je na tom Mezinárodní den goths u nás v České republice. Samostatnou akci na tento den vyhlášenou nemáme, ale letos se World Goth Day kryje s prvním dnem Wave Gotik Treffen, kam se jistě spousta z vás chystá. A pokud ne, můžete alespoň na obvyklou otázku "jestli na sobě máte černou proto, že vám někdo umřel a vy jdete z pohřbu" odpovídat, že je přeci mezinárodní den goths. No a pokud vám přijde nápad na mezinárodní den gotiků trapnej až na půdu, nemusíte vymýšlet vůbec nic, můžete si do sluchátek pustit Joy Division a myslet si něco o trapných pozérech.

World Goth Day

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.