Nová retro vlna zaplavuje hudební trh díky labelu New Retro Wave

Svou ruku k tomu nemalou měrou vypomáhá americký label totožného jména. Chybí vám atmosféra a hudba osmdesátkových akčňáků? Dejte si některé synth wave tracky z jejich stáje, třeba budou vaše tajné tužby ukojeny!

Doba je tomu nakloněna. Když i pořadatelé extrémních metalových koncertů vědí, že retro frčí a neváhají se pustit do synth wave koncertu a turečtí melancholici kralují dark wave scéně s bicími ala Dalibor Janda, potom nemůže nikoho překvapit, že v New Yorku vznikne label, který má logo, které připomíná Hitparádu s Martinem Hrdinkou či legendární Triangel. Funguje od roku 2011 a jmenuje se stylově – New Retro Wave.

 

 

Všechno začalo kompilacemi „The 80´s Dream Compilation Tape I - III“. Ty zákonitě rozjásají každé srdce prahnoucí po Michaelu Knightovi. Vše od zvuku až po vizuály je naprosto poplatné době, kterou tenhle label i jeho fans milují. Tedy osmdesátkám a začátku devadesátých let. Mimo těchto zmíněných výběrů byla vydána ještě kompilační ípíčka "Equinox" a "Crypt". Druhé zmíněné muselo potěšit i fandy osmdesátkových hororů. Už názvy tracků jako "Los Ritos Sexuales Del Diablo" či "Zombie Werewolves" mluví za vše!

 

 

Rok 2015 odpálila další vypečená kompilace „Magnatron“ a samostatné EP si stylově den před Halloweenem připsal projekt Raydar z Toronta, který na debutovém kraťasu „Evil Squad“ přivedl na svět osmdesátkového Satana. Když už jsme u tohoto jména, můžeme rovnou říct, že minulý rok u stejného labelu vyšel i dlouhohrající debut "Neon Grafitti", který opustil hororové kulisy a řádí v neonových světlech osmdesátkových barů.

 

 

Svůj epicky instrumentální synthwave zásek vydává taky Zombie Hyperdrive. Na debutu „Hyperion“ se fandům dostává další várka typického synťákového zvuku v megalomanských kulisách.  

 

 

Blízko hororům má i Alex Davidson, jehož projekt má jednoduché jméno - Alex. V roce 2016 se tento chlapík představil debutovým ípíčkem "Blood Club" a letos jej následovalo další EP. To se jmenuje "Youth" a místo bubáků se v něm pěje právě o mládí a patáliích s láskou.

 

 

Label do svojí stáje ulovil také italského oře Oraxe Dumollarda, který tou dobou pod logem Orax už nějaké albové zkušenosti měl. Jeho příspěvek z minulého roku se jmenuje "Cometa". Svoje EP zde také vydal Debo Sanyal. jehož projekt Dreamhour svou novinku pojmenoval "The Unfinished Story of the Unknown Band".

 

 

Ze studeného Stockholmu dorazil do katalogu labelu projekt Waveshaper, který zde vydal svou třetí desku nazvanou "Station Nova". Další epická procházka akčními osmdesátkami jako vyšitá. 

 

 

Ze Švédska je i synth wave duo, které si říká Robert Parker. To má také na kontě hned několik nahrávek, ale u námi propíraného labelu jim zatím vyšel long play "Crystal City" a remixová deska "85´Again".

 

 

Posledních sedm let mapuje manchesterská parta Futurecop! na svém albu "The Lost Tapes". Jsou to jak sám titul napovídá ztracené, zapomenuté a znovunalezené songy, které se konečně dostaly tímhle způsobem mezi posluchače.

 

 

Hodně úspěšným titulem labelu se stal debut "Nocturn" projektu Tonebox. Ten je zvukově i designově vymazlený do detajlu a vyšel dokonce i na vinylu. Stylovka jako řemen s flitrama.

 

 

Po debutu "Constellations" se u New Retro Wave poprvé zapsala také dvojice Jared K. Nickerson / Hayley Stewart. Ta si říká Dead Astronauts a jejich novinka nese jméno "Arms of Night". 

 


Oslovila vás nabídka labelu New Retro Wave? Potom pátrejte po dalších informacích na jejich Facebooku či Bandcampu.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.