Vokoj: Takovej pocit zmaru, ale povznášející

O češtině, witch house estetice, potápěčích ve vaně, Combichrist, atmosféře "hnusnejch hajzlů ve feťáckym klubu" a dalších zajímavostech s jediným zástupcem witch house na "Dark Tunes" (a nejspíš i celkově u nás).


SANCTUARY.CZ: AHOJ VOKOJ, JAK S TEBOU MÁVÁ JARO?

Vokoj:
Ahoj. Mává je asi silný slovo, ale užívám si konečně nějaký snesitelný teploty, kdy na sobě nemusim mít tlustej svetr a zimní bundu a díky tomu už můžu jezdit na prkně. Na to jsem se těšil celou zimu :).

SANCTUARY.CZ: POJĎME ZAČÍT PĚKNĚ OD ZAČÁTKU – PŘEDSTAV NÁM PROSÍM SVŮJ PROJEKT. KDO ZA NÍM JE, JAK DLOUHO FUNGUJE, JAK VZNIKNUL, JAKÁ JE ROLE ESPE A TAK...

Vokoj: 
Vokoj funguje cca 3 roky, vznikl jen z touhy něco tvořit. Původně jsem chtěl dělat něco jako aggrotech nebo EBM, ale nevěděl jsem jak na to, tak jsem si prostě jen hrál. 
S Espe jsme se seznámili úplně náhodou a naše spolupráce začla díky WHCZ (FB skupina pro českej witch house), kde jsem hledal zpěvačku, která by měla trochu WH feeling a nebála by se češtiny.

Většina českejch zpěváků nemá dobrou anglickou výslovnost a když slyšim některý projekty, trpím tim, že vlastně zpívaj česky, jen používaj anglický slova. Tam se nikdy dostat nechci.Navíc si myslím, že čeština je vlastně docela exotickej jazyk a mohlo by to bavit i lidi v zahraničí. Mě třeba taky baví finskej punk, i když textu vůbec nerozumim :).

Abych se vrátil k tématu... Espe se ozvala, poslal jsem jí rozdělanou věc, ona mi poslala nahrávku vokálu a vznikly "Světla". Její hlas se mi moc líbíl a přišel mi skvěle kontrastní s hudbou, takže jsme se dohodli, že budem spolupracovat a zatim nás to oba baví.

Ještě spolupracuju se zpěvačkou Reny. Byla úplně první, která se mi kdysi ozvala, když jsem hledal nějakou vokalistku úplně poprvé.

Vokoj


SANCTUARY.CZ: JAK VLASTNĚ VZNIKNUL NÁZEV VOKOJ A CO ZNAMENÁ?

Vokoj: 
Dlouho jsem přemejšlel jak svůj projekt nazvat. Nejdřív jsem si chtěl říkat Wolf-Ram, ale pak mi to přišlo trochu jako tvrďácká póza. Nakonec mi v hlavě vyskočil Vokoj a přišlo mi to dostatečně divný a nicneříkající.

A to slovo vzniklo tak, že když jsem byl malej smrad, měl jsem doma potapěče na klíček do vany. A pro nedostatečnou slovní zásobu to začal bejt "vokoj", protože měl jen jedno velký "voko" (potapěčský brejle) :D.

SANCTUARY.CZ: NA TVÉM ZVUKU JE POZNAT, ŽE V MUZICE URČITĚ NEJSI NOVÁČKEM. KDE A CO JSI HRÁL PŘED VOKOJ?

Vokoj:
Tahle otázka mě těší, ale musím tě zklamat. Když mi bylo tak sedmnáct osmnáct, hrál jsem na bicí s pár kamarádama, ale nikdy jsme se nedostali ze zkušebny a většinou jsme stejně jen jamovali. Asi po dvou letech jsme se přestali scházet, protože to každej chtěl dělat jinak. Takže jestli moje tvorba zní jakkoliv muzikantsky zkušeně, je třeba poděkovat všem možnejm youtuberům, který učí hudební teorii :).

SANCTUARY.CZ: PANEJO, TAK TO O TO VĚTŠÍ RESPEKT! A JAK SES DOSTAL K TEMNÉ SCÉNĚ?

Vokoj:
Vyrostl jsem na metalu, takže k temný hudbě jsem neměl nikdy daleko. Někdy po dvacítce jsem přestal bejt tvrďák za každou cenu a začal oběvovat kapely jako NIN, Skinny Puppy apod. a zároveň jsem se dostal i ke gothic rocku. Někdy v tý době jsem objevil Combichrist (očekávání velkýho hejtu :D). V tý době to bylo ještě čistě elektronický a z Andyho jsem cejtil hodně punkovej přístup a to mě oslovilo, tam asi začlo nutkání něco tvořit. Začal jsem se zajímat o dění a navštěvovat párty, kde se tahle muzika hraje. Co se módy týče, tak ta mi byla vždycky dost blízká.

SANCTUARY.CZ: NICMÉNĚ I V RÁMCI TÉHLE SUBKULTURY PATŘÍ WITCH HOUSE MEZI TY MÉNĚ PROVAŘENÉ – UPŘÍMNĚ, NEDĚLALI JSME SI ILUZE, ŽE V NAŠICH KONČINÁCH TENHLE ŽÁNR MOC LIDÍ ZNÁ, A TAK NÁS TOTÁLNĚ ODZBROJILO, ŽE TU DOKONCE MÁME TAKOVÝ PROJEKT! KDE JSTE SE S WITCH HOUSE POTKALI A ČÍM TĚ TAK UHRANUL, ŽES HO ZAČAL DĚLAT TAKY? JAKÉ PROJEKTY MÁŠ NEJRADŠI?

Vokoj: 
Je to asi tři nebo čtyři roky, kdy jsem objevil BLVCK CEILING a naprosto mě to uhranulo, tak jsem začal víc pátrat a objevil jsem Salem, White Ring a Sidewalks and Skeletons. Když jsem to slyšel, řekl jsem si, že tohle je přesně ten feeling, kterej chci mít ve svý hudbě, takhle to chci dělat. 

A co mám nejradši? Nedám dopustit na jmenovaný Salem a White Ring. Ten jejich špinavej zvuk, atmosféra hnusnejch hajzů v feťáckým klubu... přišlo mi to hrozně autentický a uvěřitelný. Takovej pocit zmaru, ale zároveň povznášející :). Další současný projekty, který za to stojí jsou např. Citvdel blvck, Morgve, badaas wolf shirt, Ritualz, Blood Phantasy... určitě jsem na někoho zapomněl, ale kdo chce, ten si je najde ;).
 

White Ring – IxC999



SANCTUARY.CZ: WITCH HOUSE MÁ I VELMI SILNOU VIZUÁLNÍ STRÁNKU. JAK MOC JE DŮLEŽITÁ PRO TEBE?

Vokoj:
Má, ale většinou mi to přijde spíš trochu komický. Něco jako když se podíváš na promo fotky (v podstatě jakýkoliv) metalový kapely, tak jim to stejně nevěříš :D.
Ale jo, jen se to nesmí přehánět s obrácenejma křížema a pentagramama (i když se mi oboje z estetickýho hlediska fakt líbí). Estetika je důležitá u každý hudby. Každej žánr má svojí. 

Pro mě je důležitá moje estetika. Vlastně vůbec nevim, jestli to co plácám ke svejm trackům na SC, je vůbec WH estetika. Moc to neřešim. Pokud mi obrázek sedí pocitově k hudbě, patří tam. Držim se víc pocitu než nějakejch jasnejch pravidel.

SANCTUARY.CZ: JE U NÁS VÍC PROJEKTŮ Z TOHOHLE RANKU?

Vokoj:
Čistě žánrovejch asi moc ne, ale jsou tu třeba Lowmoe, který jsou WH načichlý docela dost, i když nejsou tolik temný. Za zmínku stojí určitě Space Love a jejich hitovka "Noc je klíč". Sice nejsou WH, ale tahle jejich pecka je geniální představitel žánru u nás. Takže je tu docela díra na trhu ;).

SANCTUARY.CZ: HÁDÁM, ŽE WITCHHOUSE VEČÍRKŮ U NÁS ASI MOC NEBUDE... NEBO SE PLETU? NA JAKÉ KONCERTY NEBO PARTY CHODÍŠ?

Vokoj:
O žádnejch nevím. S pár lidma z CZWH skupiny jsme to řešili, že by to chtělo nějakou akci udělat, ale nemáme s tim žádný zkušenosti a stejně by asi nakonec přišlo jen pár známejch jako support :). Poslední dobou to dost flákám, ale dřív jsem hodně chodil na Welcome to hell party. Koncerty a party si hodně vybírám, protože pracuju do noci a musim si dopředu vyřešit volno.

SANCTUARY.CZ: JSOU TŘEBA NĚJAKÉ PROJEKTY NEBO UMĚLCI, SE KTERÝMI BY SIS RÁD ZAHRÁL/SPOLUPRACOVAL NA NĚJAKÉM TRACKU? NĚKDO, S KÝM CÍTÍŠ SPŘÍZNĚNOST?

Vokoj:
Nikdo konkrétní neni. Zatim mě bavila spolupráce s každým, s kým jsem něco dělal.  Ale rád bych třeba zkusil kombinaci mojí hudby s kytarou. 
 


SANCTUARY.CZ: A CO PROJEKTY A KAPELY Z "DARK TUNES", BAVÍ TĚ NĚCO Z TOHO? NAŠEL JSI TAM NĚCO ZAJÍMAVÉHO?

Vokoj:
Naprosto mě uhranuli Noví Lidé. Poslouchal jsem kompilaci poctivě od začátku a když jsem slyšel první tóny jejich "Izolace", úplně jsem ožil. Bylo toho víc, co mě zaujalo, ale tihle kluci (z mýho pohledu) převálcovali všechno ostatní. 

SANCTUARY.CZ: VAŠE "KOSMÓZA" PATŘÍ MEZI TRACKY Z "DARK TUNES", O KTERÝCH POSLUCHAČI I MÉDIA MLUVILI ASI NEJVÍC. POCIŤUJEŠ NAOPAK TY, ŽE BY KOMPILACE PROJEKTU NĚJAK POMOHLA?

Vokoj:
Jo, fakt hodně. Velkej support a příliv lajků na FB i SC. Beru to jako obrovskej úspěch, že jsme se tam dostali :).

SANCTUARY.CZ: TAK TO JE SUPER! NO A NA CO SE MŮŽEME TĚŠIT OD VOKOJ V BUDOUCNU? DESKA, KONCERTY, DALŠÍ SPOLUPRÁCE…

Vokoj:
Rád bych dal dohromady desku s Espe, nebo alespoň nějaký EP. Espe by moc ráda koncertovala, ale to znamená předělat tracky do nějaký live podoby a naučit se aspoň trošku hrát :D. Dokud by měl koncert vypadat tak, že zmáčknu play na notebooku a Espe bude zpívat, nejdu do toho. Takže zatim se snažim naladit synťák na nějakou dobrej drone zvuk, abych mohl hrát aspoň basovou linku live :D. Nějaký spolupráce asi proběhnou, ale s kým a jak? To je zatím ve hvězdách. 

SANCTUARY.CZ: SUPER, DĚKUJEME, TAK DRŽÍME PALCE A BUDEME SE TĚŠIT!

Vokoj:
Já děkuju :)!
 

Vokoj

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.