Premiérové vystoupení průkopníka mnoha žánrů Garyho Numana se blíží

Už tento čtvrtek 22. listopadu se dočkáme velkého hudebního svátku – vůbec prvního vystoupení hudební legendy, která inspirovala umělce od Davida Bowieho přes Depeche Mode k Trentu Reznorovi a zpět.


Gary Numan dosáhl velkých úspěchů hned prvními alby na přelomu 70. a 80. let s kapelou Tubway Army a následně i jako sólový umělec. Hity jako "Cars" nebo "Are Friends Electric?" patří do zlatého fondu hudební historie. Svým postpunkovým směřováním ale zní i v dnešní době současně. Širokou veřejnost zaujal na svou dobu nezvyklou androidí stylizací, která nalezla spoustu následovníků mezi jeho fanoušky.

Upadající zájem o svou hudbu zlomil v polovině 90. let příklonem k rockově industriální hudbě. Od té doby počty prodaných alb rostou, stejně tak počty fanoušků na jeho koncertech. Vrcholem obrody pak byly úspěchy loňského řadového alba. Gary je vzorem desítek muzikantů, včetně Trenta Reznora (Nine Inch Nails), Depeche Mode, Davea Grohla (Nirvana, Foo Fighters), Marilyna Mansona nebo Prodigy. Vrcholem jeho druhé kapitoly fungování je právě loňské album "Savage: Songs From A Broken World", se kterým vylétl po více než dvou dekádách na druhé místo britské albové Top10.
 


Gary Numan - My Name Is Ruin


Úspěšné album je postaveno na příběhu vlastní novely popisující život na Zemi v blízké budoucnosti. Popisuje apokalyptický stav Země v nedaleké budoucnosti po globálním oteplení. Veškerá technologie vymizela a Země se změnila v pouštní pustinu. Jídla a vody je nedostatek a lidská laskavost je jen jakousi vzdálenou vzpomínkou. Západní a východní kultura se spojily ve snaze přežít.  Tolerance a porozumění jsou jen slova. Země je divokou planetou, kterou bloudí jen přeživší. 

“Písničky jsou o tom, jak lidé reagují a chovají se v tak děsivém prostředí,” vysvětluje Numan. “Je to o zoufalé potřebě přežít a člověk udělá strašné věci, aby toho dosáhl. Pak ho pronásleduje jeho svědomí. Touha po odpuštění a nález jakési náboženské knihy uvolní prostor náboženství, a to je ten začátek pravého konce.”

Deska vyšla krátce poté, co tento britský průkopník elektronické hudby obdržel britské prestižní ocenění The Ivor Novello Inspiration Award, které dostávají výjimeční skladatelé inspirující další kreativní talenty. Klip k prvnímu singlu alba režíroval hudebník a výtvarník Chris Corner z IAMX. Točil se v pouštích jižní Kalifornie a v klipu se objeví i jedenáctiletá dcera Garyho Numana Persia, která ve skladbě i zpívá. 

Letos šedesátiletý zpěvák a skladatel v současnosti koncertuje doslova po celém světě. I v živém provedení, kdy na koncertě poctivě střídá letité hity s novinkami, dokazuje, že není pouze vzpomínkou na staré dobré časy, ale je i dnes umělcem překypujícím energií, který má navíc šanci oslovit pamětníky i současné rockové fanoušky. A vůbec poprvé ho můžete vidět i u nás živě. Některé hudební události prostě nepůjde zopakovat. To chce být u toho

GARY NUMAN (UK)
22. listopadu 2018
Praha, Lucerna Music Bar (Vodičkova 32)
Vstup: 690 Kč předprodej LMB / 790 Kč na místě
 

Gary Numan - Cars
 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.