Opustil nás Bill Rieflin - bubeník Ministry, KMFDM nebo King Crimson

Ve věku 59 let navždy dobubnoval Bill Rieflin, hudebník výrazně spjatý nejen s americkou industriální scénou.

Asi mu bylo souzeno se věnovat industrialu. Narodil se v americkém Seattle a v jedné z prvních kapel, The Blackouts, se potkal s Paulem Bakerem. Ten brzy nato Billa seznámil s Al Jourgensenem, který produkoval poslední EP kapely. Jourgensen si talentovaného bubeníka nejprve otestoval v Revolting Cocks, aby pak přizval Rieflina do Ministry i dalších svých projektů (včetně Lard a 1000 Homo DJs ad.). Jeho umění můžeme obdivovat na živácích "Live! You Goddamned Son of a Bitch" a "In Case You Didn't Feel Like Showing Up".

 

Revolting Cocks - Live! You Goddamned Son of a Bitch 

 

V devadesátých letech pomohl Martinu Atkinsovi, spolubicmenovi z Ministry, s jeho projektem Pigface, aby v polovině dekády načal dlouhou spolupráci s KMFDM a Swans. Díky svému bydlišti se potkával s takovými osobnostmi jako Robert Fripp nebo Peter Buck, takže není divu, že brzy měl co do činění s King Crimson i R.E.M. V obou kapelách nějakou dobu bubnoval. Na řadě desek se poté prezentoval i jako multiinstrumentalista obsluhující kytary, klávesy nebo basu.

 

Ministry - Breathe (live 1989)

 

V novém tisíciletí reflektujeme jeho aktivity vedle R.E.M. spíše na progresivně rockovém poli. Reflektují to také jako alba, která nahrál sám ("Birth of a Giant") nebo se vzácnými spolupracovníky (např. "Corps Électriques" s Hectorem Zazou nebo Nils Petterem Molvearem). Za zmínku stojí aktivity tria The Humans, které založil s manželou Roberta Frippa, Toyah Willcox a hudebním režisérem Chrisem Wongem, které vydalo tři desky. Čeští fanoušci si mohli Rieflina naposled užít před dvěma roky v řadách King Crimson jako klávesáka.

William Frederick Rieflin zesnul ve svém domě, včera 24. března 2020, v pouhých 59 letech. Podle tweetu dánského hudebníka Petera Albrechtsena byla příčinou jeho smrti rakovina. Podobně se vyjádřil i bubeník Matt Chamberlain. R.I.P.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Asi věděl kdy má odejít

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.