Prosincové strašání

Je tady konec roku a s ním několik posledních titulů, kterými můžete korigovat přehršel bestiálních vánočních přáníček a infernálních rodinných fotografií zpod stromu...

K vánočním dnům patří neodmyslitelně také pohádky a vánoční horory. Krom ověřených klasik se každý rok vyloupne i nějaká novinka a tou je letos film Magnuse Martense "Šťastné a krvavé". Námět příliš originální není, leč o pořádnou skandinávskou zábavu by mělo být postaráno.

"Bill, jeho manželka a dvě dospívající děti jsou prototypem naivní americké rodinky. Když Bill zdědí po strýci starou horskou usedlost v Norsku, nadšeně se před Vánocemi stěhují do svého nového domova s vyhlídkou přeměnit nemovitost na výdělečný podnik. Jejich představa o romantickém zasněženém severu nemůže být vzdálenější realitě…

Každý rodilý seveřan totiž ví, že správná skandinávská usedlost má stodolu a v ní samozřejmě žije prastarý elf, který má rád svůj klid. Existují přísná pravidla, jak udržet stodolního skřeta šťastného, aby neškodil. Tím nejdůležitějším je – žádné společenské oslavy, žádné návštěvy! Když se Bill rozhodne ve stodole uspořádat velký vánoční večírek, klidumilný elf se nevítaných vetřelců rozhodne nemilosrdně zbavit za každou cenu."

 


Šťastné a krvavé - trailer

 

Většina knížek byla vychrlena už v listopadu, aby je nadšení obdarovatelé stihli nakoupit pod strom a prosinec je tak v tomto směru chudší. Ale něco se najde i tak. Třeba antologie bajek nejtemnějších nazvaná "Prokletí". Tu vydal Laser a sestavila ji dvojice Marie O´Regan a Paul Kane. Hlavní motiv povídek snadno odhalíte díky jménu knihy.

"Dvacet prokletí, starých i nových, od nejprodávanějších fantasy autorů a autorek, jako jsou Neil Gaiman, Karen Joy Fowler, Christina Henry, M. R. Carey a Charlie Jane Anders. Společně s nimi zjistíte, že kletby mají nejrůznější podoby a mohou se stát každému, nejen těm, co zápasí s neoblíbenými nevlastními rodiči...

Najdete zde jedinečné zvraty v kletbách od pohádkových klasik až po zbrusu nová zaklínadla moderního světa – očekávejte nová monstra a mýty, stejně jako zvraty v oblíbených bajkách. Příběhy, které mají šokovat a příběhy s varováním, příběhy monster i příběhy magie! "

 

 

Nakladatelství Malvern vydalo již třetí antologii vánočních příběhů, která tentokrát dostala ještě vytuněnější titul "Šťastné a nejhrůzostrašnější". Nic tématicky trefnějšího v těchto dnech neseženete!

"Čas nezadržitelně uhání, a než se nadějeme, koloběh roku nás opět dovede k období adventu, kdy se den namnoze krčí pod nadvládou temné noci zabydlené zlovolnými bytostmi a nastávají takřka dokonalé podmínky pro vypravování úděsných, tajuplných příběhů. V duchu přísloví do třetice všeho dobrého i zlého proto přinášíme již třetí pokračování antologie štědrovečerních hororů, jež znovu poodkryje radostnou masku Vánoc a odhalí jejich odvrácenou tvář.

Vedle dvou krátkých básní svazek čtenáři nabídne sedm povídek, do češtiny většinou doposud nepřeložených, jež vznikly zhruba od 70. let 19. století do 30. let toho minulého, a zavede jej do strašidelných domů, potemnělých hostinců, starobylých sídel či trouchnivějících vraků i na místa mnohem exotičtější, od dalekého Egypta po zemské hlubiny ukrývající nepojmenovatelnou hrůzu. Ke slovu přijdou přízraky ač děsivé, přesto vcelku ordinérní, pekelné bytosti z masa a kostí i entity mnohem obtížněji definovatelné. K zařazeným autorům patří ti v naších končinách nepříliš známí, například W. W. Fenn či Frank Cowper, i velikáni hrůzostrašné literatury jako E. F. Benson, autor slavné Opičí tlapky W. W. Jacobs a jedinečný H. P. Lovecraft."

 

 

Zajímavou laskominu vydala Univerzita Palackého v Olomouci. Je jí vůbec první české vydání románu "Bafomet" z pera olomouckého rodáka a později v Rakousku žijícího Franze Spundy.

"Franz Spunda patří k nemnohým relativně známým německy psavším olomouckým autorům. Olomoucká Arbeitsstelle für deutschmährische Literatur o Spundovi a jeho díle uspořádala v roce 2014 mezinárodní konferenci a vydala z ní oceňovaný sborník. Dosud však nevydala žádné z jeho děl v českém překladu.

Překladatelka sáhla po jedné z nejčtenějších knih ze Spundova raného období, alchymistickém románu Baphomet z roku 1928 (vydaném později v mnoha reedicích a licenčních vydáních), který se ve své době začlenil do proudu tehdy módní magické, mystické, okultní literatury, jež dnes znovu nabývá na oblíbenosti."

 

 

Dalšího zářezu v češtině se díky nakladatelství Carcosa dočkal také Carlton Mellick III a jeho nejčerstvější bizarro kousek se jmenuje "Orgie v chomoutu". Chystáte se vrhnout do ženitby? Potom si nejdřív přečtete tohle drámo!

"Příběh o svatbě, manželství a hnízdečku lásky v domě uprostřed lesa, kde je všechno úplně jinak. Jste nezadaný mladý muž, který žije bohémským, až zhýralým životem. Uprostřed noci vám u dveří zazvoní dva policisté se zatykačem. Nechápete proč. Nevzpomínáte si, že byste se dopustili něčeho nekalého. Před vazbou vás může zachránit jediné - nechat se odvézt do vesnice v lese, kde už je všechno připraveno k svatbě, k vaší svatbě, a pojmout za manželku ženu, kterou vůbec nepoznáváte. Ona se těší, těší se i její početné prapodivné příbuzenstvo.

Usmívají se, ale záhy začnou cenit zuby… které umějí pořádně kousat. Carlton Mellick III, inspirován Procesem Franze Kafky, nabízí další ze svých groteskních dobrodružství, tentokrát s lehkým odkazem k románu Zbouchnul jsem Satanovu dceru (tajemná žena se znenadání přihlásí jako partnerka nic netušícího mladíka, který dosud vedl spokojený staromládenecký život) a povídce "Strašidelná vagina" (bizarní výprava do končin, kam se člověk běžně nepodívá). Orgie v chomoutu nejsou romantická komedie, jde spíš o vztahovou dystopickou noční můru rozebírající věci, z nichž leckterému muži bude tuhnout krev žilách. Tohle byste opravdu nechtěli…"

 


Už třináctou knížečku si připsala do katalogu edice Zrnka temnoty nakladatelství Golden Dog. Tentokrát se jedná o českou premiéru britského spisovatele, kterým je Matthew A. Clarke. Jeho děsivá novelka se jmenuje stroze "Troll".

"Scotty ví, co je to být obětí šikany. A to nejen proto, že jeho otec se stal slavným díky jedné reklamě. Teď ale objevil naději v Rebecce. Nebo si tak dívka na internetu alespoň říká. A je ochotná mu pomoct se zabít. Vždyť ona sama nic jiného nechce. Příběh o tom, jak drsný dovede být svět internetu… A to byst řekli, že to kolem je samo o sobě dost divné."

 


 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.