Report z The Soft Moon

Třetí živý zářez Luise Vasqueze na fut(u)ra české scény. 


Kombinace poloviny pracovního týdne a Futura sice nezní jako úplně ideální podmínky na koncert, ale kdo chce party mít, vždycky sílu najde. A podle poměrně zaplněného parketu už v devět večer bylo poznat, že hudebních nadšenců se u nás naštěstí pořád najde dost a dost. Polovina sálu se už tou dobou vlnila do úvodního setu jednočlenného projektu Phase Fatale, který žánrově probíhal hned několika elektronickými směry od minimalu až k tanečnu. Přestože ale jeho set působil na nezvyklé ucho chvílemi celkem minimalisticky až monotónně, vypadalo to, že minimálně část publika je dnes ve Futuru i kvůli němu. A díky slušnému ohlasu davu nejspíš bude tento Berlíňan na svůj první koncert v rámci turné s The Soft Moon vzpomínat v dobrém.

Phase Fatale


V deset večer se ale už do sálu rozezněly úvodní synťáky otvíráku aktuální desky „Deeper“ a sál se ze dvou třetin zaplnil. The Soft Moon jsou tady. Ještě předtím se ale pro zajímavost zastavme nad složením publika – kromě tradiční sestavy černooděnců a silného zástupu kolem kolektivu RARE tu byli hlavně cizinci a samozřejmě i nějací ti hipsteři. Netradiční směs publika ale vytvořila velmi nadšené posluchačstvo, které otevírající dusavou „Black“ nasálo jako houba.

Další vypalovačka „Dead Love“ a následná „Zeroes“ už davem notně cloumala a jenom hecovala nadšené tanečníky ke spontánnímu řevu a potlesku i během skladeb – jen tak, z čisté radosti, že se baví. Tihle lidi prostě přišli na svou kapelu (a možná za to může i zmíněný poměr cizinců, kteří jsou zkrátka zvyklí se bavit s až dětskou radostí). A když takhle dav reagoval na každou písničku, která se z noisových oparů vynořila, dalo to dohromady moc příjemnou atmosféru. A i skromný, mlčenlivý Luis Vasquez se kýval a vypadal, že se také baví.

Stroboskopy šlehaly jak šílené (vůbec světla ve Futuru mají dobrá, i když to během koncertu Melvins minulý týden vůbec nevypadalo), synťákové vlny se převalovaly přes živé bicí (se zvukem bicího automatu) a principál krotil proud živé síly zběsilého kytarového zvuku. Skvěle fungovala třeba šlapavá „Far“ nebo staré, téměř instrumentální kousky „Circles“ či „Into The Depths“, které dost možná stály u zrodu uhrančivého zvuku spolků jako In Death It Ends.

Na tyhle skladby se už ve Futuru vlnilo všechno, co mělo nohy, a tak jedinou vadou na kráse byl zvuk, který už tyhle intenzivní aranže nezvládal a přehlcoval se. Být celkový sound o něco čitelnější a tlačivější, v nejlepším slova smyslu by zabíjel. Není těžké si představit, že by se kvůli výsledné zvukové kouli některých tracků mohl člověk, který skladby nezná, začít tak trochu nudit.

The Soft Moon

Jeden z nejsilnějších okamžiků ale nastal při „Wrong“, poctivě odbubnované všemi třemi muzikanty. Perkusivní běs měl strhující gradaci, zvukovou propracovanost, divošskost bong, syrovost plechových barelů i přesnost, díky které to byl takový buldozer. Mezi následné hrnoucí „Machines“ nebo „Parallels“ přišlo zklidnění s „Try“, „Insides“ nebo závěrečnou „Being“, která, zejména ve zvukově nátlakovém finále opět poněkud dojela na celkový předušený zvuk.

Jak už to u dobrých koncertů bývá, i The Soft Moon byli velmi důrazně vyzváni, aby nějakou tu pecku ještě přidali. A tak jsme dostali svižnou „Die Life“ a valivou „Want“, u které Luis opět provětral bonga i plechový barel a jako zručný perkusionista vyvolal intenzivní tribální smršť. Skvělý závěr povedeného koncertu.

Celkově tedy The Soft Moon v Praze předvedli super výkon. Fanoušci dostali, pro co si přišli a i kapela vypadala spokojeně. Navíc atmosféra ve Futuru byla prostě vynikající. A tak jediné, co tomu všemu chybělo, je trochu lepší celkový zvuk. Charakteristický sound Luise Vasqueze by si to zasloužil. A někomu by možná mohlo vadit, že se nedostalo na některé skladby z aktuální desky. I tak se ale tenhle koncert prostě povedl. 

Fotky od JiSeho najdete v naší fotogalerii.

The Soft Moon

Tracklist koncertu:

1. Black
2. Dead Love
3. Zeros
4. Alive
5. Far
6. Circles
7. Wrong
8. Into The Depths
9. Machines
10. Try
11. Parallels
12. Insides
13. Repetition
14. Total Decay
15. Being

Přídavek
16. Die Life
17. Want

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.