Report z Masquerade a Virgin in Veil ve Vsetíně

Ice se vypravil na východ naší země omrknout finská postpunková a deathrocková tělesa. 

Deathrockové koncerty se u nás v ČR moc často neobjevují. Občas se tu však nějaká ta zbloudilá kapela zjeví v Praze či Brně. Nikdy by mě ale nenapadlo, že zažiji deathrockový koncert ve Vsetíně, malém městečku ležícím pouhých 30km od hranic se Slovenskem.

Protože jsem velkým fanouškem tohoto žánru, nemohl jsem si koncert nechat ujít a to i proto, že jsem byl zvědavý, jak na takové „děsuplné“ kapely bude reagovat tamnější obyvatelstvo. 17.3.2016 jsem tedy vyrazil s kamarády směr Vsetín. Co však následovalo, nikdo z nás opravdu nečekal!

Při vstupu do klubu jsme jen zírali, že je klub již před začátkem koncertu první ze tří kapel téměř plný. Takovou účast na pražských koncertech rozhodně často nevídáme a o Brně to často platí podobně. Sorta lidí byla zde velice různorodá – od metalistů, anarchistů a nácků až po smažky. Jediné gotické osazenstvo tak zde byly kapely samotné a naše gotická „delegace z Prahy“.

Klub vypadal velmi „undergroundově“. Oprýskaná omítka, rozbourané zdivo. Na stěnách všelijaká záhadná směsice malby, graffiti a opravdových nefalšovaných pavučin a koberec co snad zažil ještě Stalinovu éru. Avšak díky tomu všemu spolu s tamějším druhem publika a mým vzezřením 80's goth ala Roberth Smith a partou mých kamarádů dostal klub a celá akce až neuvěřitelně realistickou podobu „batcave“ undergroundových akcí z počátku osmdesátých let.

Zvuková zkouška byla dosti krátká. Zvukař chvíli „marně“ kroutil něco na provizorním mixážním pultu, pak přišel k podiu a při poslechu kapely prohlásil: „Dělá to hluk, to bude dobrý.“ Tím byla celá akce „nazvučená“. Co si budeme povídat, tohle ale k undergroundovým akcím tohoto typu tak nějak patří a má to i své specifické kouzlo.

Jako první začala hrát pravděpodobně místní kapela Kultra. Byl jsem ale mile překvapen, protože jsem se nemohl zbavit dojmu, že i přes zpěvákův punkový styl zpěvu připomíná hudba kapely spíše industriální rock s dobrými elektronickými podklady. Možná bych to přirovnal trochu k Nine Inch Nails. Po kulturním koncertu kapely Kultura jsme se pak dočkali toho, kvůli čemu jsme vážili cestu nějakých 350km z Prahy – a to koncertu finských post punkerů Masquerade!


Masquerade – Panic Paranoia v klubu Vesmír, Vsetín (by FavouriteSlave, díky!)


Viděl jsem je již 3x na třech různých místech světa a musím říct, že pokaždé podávají naprosto skvělý profesionální výkon. Už když jsem je slyšel poprvé v Praze, nemohl jsem se zbavit dojmu, že pro mě tahle kapela zní prostě ještě lépe než samotná Siouxie and The Banshees, což je kapela ze které Masquerade čerpá velkou část inspirace a nikdy se za to ani nestyděla. Oproti Siouxie and The Banshees ale zní Maquerade mnohem syrověji a songy mají větší šmrnc.

Na vsetínském koncertu jsme navíc obdivovali jejich samotného kytaristu, který i přes silné omámení čímsi, co podle jeho zmítajícího se mimózního chování rozhodně nebyl alkohol, začal podávat neuvěřitelně přesnou a čistou hru a sem tam hodil i nějaké to sólo. Tomu se říká pan Kytarista...!

Když dohráli Masquerade, přišla na řadu poslední z trojce kapel – Virgin in Veil. Z nahrávek jsem je znal jen zběžně a musím říct, že takovou deathrockovou smršť jsem opravdu nečekal! Kapela hraje dosti rychlým, velmi přímočarým stylem s velkým vlivem punkové jednoduchosti. To má však za následek, že hned při startu prvního songu roztřese kosti snad každého smrtelníka v klubu a strhne tím dav do jednoho velkého poga. Pak už máte jen pocit, že snad na podiu hrají samotní čerti!


 

Virgin in Veil – Seduction v klubu Vesmír, Vsetín (by FavouriteSlave, díky!)


Celkový dojem z akce byl tedy naprosto dokonalý. Měli jsme pocit, jako bychom se ocitli o třicet let zpět někde ve vyčpělém undergroundovém post punkovém klubu. Pocit, který v ČR nemáte moc šanci zažít. Myslím, že to bylo jednak díky kapelám a klubu, ale také – a to bych rád zdůraznil – neuvěřitelné zvědavosti, přívětivosti, přátelskosti lidí.

Málokde jsem zažil, že si punkáč pokecá a zatancuje s náckem, metalistou a nakonec jdou do poga i se mnou – pro ně zvláštní osobou podivného vzezření kterou ještě nikdy nejspíš ve Vsetíně neviděli. A bohužel – pravděpodobně zas dlouho neuvidí. Leda že by se ve Vsetíně zas objevil další netopýří koncert, což je ale bohužel dosti nepravděpodobné. Každopádně jsem zažil jeden z nejlepších koncertů vůbec za mojí již snad bez mála deseti letou gotickou éru. Gotický koncert ve Vsetíně? Neuvěřitelné, ale bylo tomu tak!

Virgin in Veil

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

h
Líbí se mi, že hodnotíš podle vzhledu i když nosíš místo trika síťku.Zdravím ze Vsetína
abych to uvedl na pravou míru ve vesmíru žádný nácek na koncertě nebyl a nebude!!!!Nerozumím pisateli z čeho to usuzoval,ale je mě ho líto...jinak pochvalný report díky nazis die!
Za ty nácky se omlouvám. Přišlo nám že tam dva byli, jednak podle vzhledu, druhak i podle chování při jejich reakcích na punkové proslovy zpěváka z Kultury mezi songy. Samozřejmě jsme se ale mohli zmílit. Místní lidi neznáme a tak je potřeba brát celý report spíše jako můj subjektivní názor na celou akci. V dnešní době rozeznat od sebe nácka například se skinem, ale někdy i anarchistou, je někdy obtížné, stejně jako někdy rozeznat třeba metalistu od rockera apod...
No, myslím, že mám již ve svém životě něco naposloucháno.... Vliv Siouxie jsem opravdu slyšel, tvrdit, že songy Masquerade mají větší šmrnc, je velmi, velmi troufalé až drzé. Scéna kolem Batcave byla fine a soubory kolem ní mají velký vliv i na dnešní produkci.... bohužel často notně vyčpělou. Oba projekty byli fakt víc než-li průměrné.... Navíc, tak arogantní, nafoukané a nesympatické lidi, jako byli "ten a ta" z Finské squadry, jsem snad ještě naživo neviděl. A ten chlapec, co napsal tento report.... smál jsem se ještě 2 dny poté. Opravdu byl "zvláštní osobou podivného vzezření kterou ještě nikdy nejspíš ve Vsetíně neviděli. A bohužel – pravděpodobně zas dlouho neuvidí"... hmmmmmmm... toto jsi opravdu napsal sám o sobě? Nabubřelost a "skromnost" trhající bránici. Jistojistě to byl ten kašpar, co si zodpovědně v baru před vystoupením poctivě maloval oči... Sorry, byť 30km od Slovenské hranice, ale buranství je stejné v Paříži jako Rimavské Sobotě. Pokud si někdo, kdo má na sobě oblečenou záclonu, tričko Batcave (povinně - vzhledem k subkultrnímu image) a namalované oči na černo myslí, že přijel šířit gotické evangelium do pohanských, gotikou nedotčených krajů, musí být opravdu jen Pražák... Ty vole, takové vlasy, co máš ty, měl jen Ted Nugent.... a to gotik opravdu nebyl! Hoši, toto nebylo hudebně vůbec dobré. Pochvala jen Jenckovi, který klub provozuje a Marcelovi za upřímnou snahu!
1) "Punkový proslov" je surrealismus. 2) Poslední banda nácků byla ve Vsetíně zahlédnuta někdy v roce 1996. 3) O nahé ani oblečené gotické maškarádě mi nikdo nic nehlásil, kdežto o nafoukané kapele asi 30km od Slovenska ano 4) Díky tomu jsem zjistil, že je ještě k sehnání: https://www.kosmas.cz/knihy/112700/rock-proti-proudu-2/ - tak jen dodatečné díky Roberte 5) Oceán ve Vsetíně (pokud by se událo) bude po koncertě utopen v místní řece 6) Děsuplné kapely - to jako fakt? To vás maminky tak strašily svým zpěvem?
Co je to prob-ha ten Ice? Trouba, co deset let hadraří a teď dělá chytrýho?! Není to navíc náhodou frontman tý zhůvěřilosti Plague Called Humanity, což je taky děs?
:) Ne to je nekdo jiny.
Koukám že mám fanouška :D Jinak já na koncerty nechodim, tak ze ani reporty psat nemůžu ;)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.