Konec září přinese do Prahy výběr toho nejzajímavějšího ze současného postpunkového undergroundu

V sobotu 30. září uvidíme v Underdogs’ dánské postpunkové kralevice The Foreign Resort, uhrančivé trio Second Still z Los Angeles a zasloužilé domácí vlajkonoše temných sfér Decline.


Plíživý nástup podzimu s sebou nese zklidnění, introspekci a závan hladivé melancholie. A existuje snad lepší způsob jak podzimní emoce proměnit v energii než odpovídající hudbou? Těžko. A přesně tuhle niternou transformaci můžete prožít poslední zářijový den.

Zpoza velké louže k nám vůbec poprvé dorazí trojice Second Still. Ryan, Alex a Suki jsou doma v Los Angeles a právě tady začali před pár lety míchat post-punk a cold wave. Že mají co nabídnout, potvrdili poměrně záhy na čtyřskladbovém EP "Early Forms". Chladná hudební složka nikam nechvátá a staví hlavně na atmosféře. Nemalý význam v celkovém zvuku má exotická Suki a její vokální projev, který milovníkům i milovnicím uhrančivých ženských hlasů vyvolá mrazivé šimrání v podbřišku.

Letos vyšel u Manic Depression oficiální debut, který podědil jméno po kapele. I za tak krátký čas udělala kapela znatelný krok vpřed jak skladatelsky, tak z hlediska soundu, pohrává si s rytmy i zvuky. Pokud s vámi škubou stále živé odkazy Joy Division, Siouxsie and The Banshees nebo chladné vlny cold wave, budete z Underdog’s odcházet zpocení a se spikleneckým úsměvem na tváři.


Second Still – Recover (live)


Speciálním hostem večera bude pražská darkpop/rocková formace Decline. Tu si mohou pamětníci vybavit už z první poloviny 90. let, kdy brázdila česká pódia pod názvem Deep Decline jako veleúspěšný revival The Cure. Kapela později zkrátila svůj název a začala prezentovat svou vlastní autorskou tvorbu, kterou zvěčnila na sklonku milénia na albu "Podzim" s hitem "To se Ti zdá". Druhá a prozatím poslední deska "Den se otočí" (2000) přinesla stejnojmenný singl a druhý velký hit "Až budu velkej". Decline se ve stejném roce představili na stejném pódiu třeba s The Mission a o rok později překvapivě ukončili činnost.

Ticho trvalo (kromě pravidelných výročních koncertů) prakticky až do loňského roku. Frontman Luděk Fiala během té doby úzce spolupracoval například s Petrem Mukem a je producentsky podepsán pod jeho posledním albem. Loňské comebackové EP "Reborn" bylo nečekaným a velmi příjemným překvapením a vedle silného materiálu zaznamenalo i větší příklon k elektronice. Decline nyní pracují na nové desce s pracovním názvem "Love, Fear and Rage", která má ambice stát se jednou z hlavních hudebních událostí na české temné scéně. A to je třeba vyzkoušet zatepla na vlastní uši.
 

Decline – Save Your Life

Ať už jste spíš na postpunk, dark wave, shoegaze, The Cure nebo Depeche Mode, premiérové vystoupení dánských kraleviců před dvěma lety v Praze vás prostě nemohlo neuchvátit. Trojka The Foreign Resort si totálně podmanila Basement Bar a ukázala, jak současně, energicky, nátlakově i něžně se dá tahle muzika v současné době hrát. Není divu, že návštěvníci na tenhle koncert dlouho vzpomínali. A když jsme letos na jaře nemohli několik týdnů vytlouct z hlavy "aaaaaaaaaaaaaaa, shee is looooooooost" z refrénu jejich (nečekaně pozitivního) čerstvého singlu, věděli jsme, že tuhle trojici zkrátka potřebujeme znovu přivézt do Čech.

Čím to je? Mikkel B. Jakobsen a spol. ve své tvorbě nezapřou vlivy zmíněných kapel, ale zároveň z těchto přísad dokážou umíchat svůj vlastní svébytný mix. Navíc mají dar napsat opravdu silné a atmosférické skladby. Dark wave, nová vlna i shoegaze se potkávají na pevném postpunkovém základu a dávají dohromady podmanivou směs, obalující Mikkelův emotivní vokál. A můžeme snad tuzemské milovníky temných kytar připravit o jedno z nejzajímavějších současných jmen Evropy? Jestli jste si tedy rvali vlasy, že jste minule tuhle dánskou partu v Praze nestihli, přijďte si to vynahradit 30. září do Underdogs'. Něco nám říká, že to zase bude mazec...

 

The Foreign Resort – Dead End Roads


Pokud vás tedy zajímají současné podoby nemainstreamovaého postpunku a spřízněných žánrů, máte na poslední zářijovou sobotu plány.

THE FOREIGN RESORT (DK), DECLINE, SECOND STILL (US)
30. září 2017 (20:00 klub, kapely od 21:00)
Praha, Underdogs' Ballroom & Bar (Nádražní 349/3)
Vstup: 220 Kč (+ poplatky) předprodej Goout / Ticketpro  

The Foreign Resort

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.