Červnové strašání

Je vedro jako v Pekle a bude hůř! Fans hororu si však na lecjaké utrpení potrpí, takže nebudeme naříkat a mrkneme se, co nás čeká a co by nás nemělo minout.

Do kina by se tentokrát měli vypravit všichni lovci a milovníci duchů. Jeremy Dyson a Andy Nyman ("Černá smrt" nebo příspěvek do kompilačního filmu "ABC of Death 2" totiž dali společnými silami vzniknout snímku s všeříkajícím titulem "Ghost Stories"

"To, že někdo nevěří na duchy, neznamená, že duchové nevěří na něj. Či snad, že dokonce neexistují. Jedním takovým skeptikem je i profesor Phillip Goodman (Andy Nyman), který si dal za úkol vysvětlovat a odhalovat zdánlivě nadpřirozené jevy a zjistit jejich skutečnou podstatu. A právě kvůli tomu se s ním spojí jeden muž, který jej vyzve, aby vyšetřil tři nevysvětlitelné případy. Profesor Goodman se tedy vydává na výpravu, jejímž cílem je racionální vysvětlení těchto přízračných příběhů.

Postupně se setká se třemi vyděšenými lidmi. Noční hlídač Tony Matthews (Paul Whitehouse) prožil v prázdném skladu strašidelné setkání, teenager Simon Rifkind (Alex Lawther) před časem absolvoval děsivou noční jízdu, kvůli které dodnes prožívá život v nechtěném hororu. Třetím vyšetřovaným případem je zážitek důstojného bankéře Mike Priddlea (Martin Freeman), ten prožil setkání s duchy, které zásadně otřáslo jeho do té chvíle dokonalým životem. Když Goodman zkoumá tyto příběhy, jeho do této chvíle racionální svět se začíná rozpadat. Je to klam jeho mysli nebo za vším stojí temné síly? Postupně je vtažen do odhalování dlouho pohřbeného tajemství, které převrátí jeho dosavadní život a změní všechno, co si dosud myslel."

 


Ghost Stories - trailer



Pokud se rádi vracíte proti proudu času kinematografie a nemáte to daleko do Prahy, potom by vás mohlo zajímat, že se 18. června v klubu Paliárka bude promítat snímek na motivy E. A. Poea "Svědomí zločinu" ("The Avenging Conscience") z roku 1914.

Promítání navíc doprovodí filmem inspirovaná hudba v podání hudebníků Vlastislava Matouška (morbidní nástroje), Kateřiny Vožické (niněra), Jana Faixe (fanfrnoch), Michala Hrubého (klarinet), Mikoláše Chadimy (sax), Michal Wroblewski /sax/, Vít Rozkovec (šakuhači), Santiago Lopez (kytara). Více informací hledejte ZDE.


 

 

Knihomolové nepřijdou zkrátka ani v parných dnech. Rozsáhlý román Matse Strandberga rozdovádí zejména čtenáře, které děsí zejména izolace a voda všude kolem. "Trajekt" vydalo nakladatesltví Host.

"Vítejte na palubě trajektu Baltic Charisma. Dvanáct set nedočkavých pasažérů se při plavbě mezi Švédskem a Finskem chce hlavně dobře bavit. Jenže na palubě číhá zlo. Trajekt se uprostřed noci ocitne v naprosté izolaci od okolního světa. Není kam utéct. Není jak se spojit s pevninou. A nikdo neví, komu může důvěřovat. Mats Strandberg míchá prvky sociálního realismu a nadpřirozena. Podrobně nás seznámí s personálem i cestujícími.

S postarší paní toužící po dobrodružství. Se zapomenutým zpěvákem šlágrů, který pořádá karaoke. S bývalým zaměstnancem lodi, který se vrátil, aby zde podivným způsobem požádal svého vyvoleného o ruku. S ostrahou dohlížející na každodenní chaos na palubě nebo s dvanáctiletým chlapcem, který si býval velmi blízký se svou sestřenicí, dokud mezi ně nevrazilo klín rodinné tajemství. Vztahy jsou podrobeny zkoušce. Z obyčejných lidí se stávají hrdinové z donucení. Události této noci mohou probudit to nejlepší i to nejhorší, co v nich dřímá."

 


Pokud dáváte přednost kratším dílům, potom vás určitě nezklame připravovaný soubor povídek "Osvícení v temnotě". V něm najdete u nás dosud nečtené kousky těch největších es současného hororu. Vydává Carcosa.

"Antologie 12 povídek sestavená k 20. výročí založení projektu Lilja's Library, největší internetové stránky věnované zpravodajství o životě a díle Stephena Kinga. Švédský publicista Hans-Ake Lilja zde po několika desítkách let od prvního vydání uvádí raritní Kingovu povídku Modrý kompresor, která se neobjevila v žádné sbírce tohoto slavného autora, a k ní přidává pestrou směsici vesměs temně laděných povídek od autorů, jako jsou Clive Barker, Ramsey Campbell, Stewart O'Nan nebo Jack Ketchum (zde ve spolupráci s P. D. Cacekovou). Výbor je korunován zbrusu novou novelou Johna Ajvida Lindqvista. Vyjma klasického mrazivého příběhu Zrádné srdce z pera E. A. Poea mají všechny povídky v této knize českou premiéru."

 


Když už je řeč o Stephenu Kingovi, Beta ani tentokrát nezahálí a znovu dává na pulty mistrův román "Geraldova hra". Tentokrát si vystačíme i bez bubáků, stačí jedno nepovedené "číslo"...

"Manželský pár Gerald a Jessie si vyjel za sexuálními hrátkami na osamělou chatu u liduprázdného jezera Kashwakamak Lake ve státě Maine. Jessie je při jednom milování právě uvězněná v poutech, ale nějak se jí to nelíbí - tím spíš ne po tom, co její manžel umírá na srdeční záchvat a daleko široko není, kdo by jí pomohl.

Je donucená zápasit se svými vlastními vnitřními démony a potlačit vzpomínky, aby dokázala uniknout ze své nezáviděníhodné situace. Démoni ji však nepřestanou pronásledovat ani tehdy, když je volná..."

 

 

Jaké by to bylo strašání bez porce klasiky. Tentokrát nám ji předkládá nakladatelství Plus, které v edici Pandemonium vydává první část vybraných spisů Clarka Ashtona Smithe pod názvem "Mimo prostor a čas".

"Od uliček středověkého města Averoigne hemžících se upíry až po zářivé kupole posledního obydleného světadílu Zothique nás Clarke Ashton Smith, tento čaroděj světové fantastiky, provádí po zapomenutých říších nekromancie a nočních můr, ztracených světů a dalších dimenzí.

V kouzelných krajích Hyperborey, Atlantidy a Xiccarphu se v záři blednoucích paprsků zapadajícího slunce setkáváme s ničivou magií, démonickými činy a zástupy nemrtvých…"

 


Zajímavý příběh nám přináší také poutník v románu "Samota", který má na svědomí Andrew Michael Hurley. Jeho výtvor na naše pulty doručilo Argo.

"Samota je zlověstná a nebezpečná: místo na pobřeží Irského moře, které nese pečeť dávných dob a během staletí si vyžádalo desítky, ba stovky životů – zvířat i lidí. Písčiny na pobřeží jsou zrádné, příliv nenadálý, počasí věčně nevlídné. Právě do těchto končin v severní části hrabství Lancanshire přijíždí na jedny Velikonoce někdy v sedmdesátých letech minulého století vypravěč, jeho mentálně postižený bratr Hanny a skupinka věřících z jedné katolické farnosti na předměstí Londýna.

Do kraje, z něhož pochází vypravěčova matka, jezdila skupinka pravidelně již s minulým knězem; po jeho smrti se sem vydávají znovu s knězem novým, a to v naději, že návštěva věkovité kaple v nehostinném kraji napomůže zázraku a Hanny se uzdraví. Poutníci však v kraji rozhodně nejsou vítáni – jsou svědky událostí, jejichž význam se jim ozřejmí až mnohem později."

 


Něco thrillerového napětí se nám snaží naservírovat nakladatelství Grada, které nám hodlá představit román Lucy Clark "Stíny nad zálivem".

"Před sedmi lety unese dva desetileté chlapce proud příliš daleko od břehu. A na pevninu se vrátí jen jeden… Sářin syn Jacob sice před sedmi lety přežil, ale na své narozeniny, v den neblahého výročí, zmizí beze stopy. Postupně se začínají vynořovat nová i stará tajemství a komunitu na poloostrově Sandbank plíživě ochromuje napětí a nezodpovězené otázky.

Sára je stále více a více zoufalá a přestává věřit všem, které zná a kterým dosud důvěřovala – a dobře dělá… Co se vlastně před sedmi lety událo? Jak to, že v komunitě, kde se pořád někdo dívá, zrovna tehdy nikdo nic neviděl? Kdo všechno a proč má důvod tajit, co se doopravdy stalo?"

 


I z tuzemského rybníčku se vyloupla jedna štika, která by se ráda zakousla do čtenářstva. O vaši pozornost se hodla snažit Anna Musilová se svým dílkem "Černooká". Vydává Yoli.

"Temný thriller o pozvolném propadu do deprese vyvolané dávným traumatem. Viktorie je zdánlivě normální, i když trochu asociální, sedmnáctiletá studentka, která právě prožívá první lásku, řeší rozpory s kamarádkou a věnuje se čtení klasické literatury. Ta největší dramata se ale odehrávají za těmito povrchními starostmi.

Viktorie totiž bojuje s nezlomnými vnitřními démony. Když byla malá, zemřela jí matka, a ona ani zbylí členové rodiny se z toho nikdy úplně nevzpamatovali. Viktorie na své dětské trauma reaguje pozvolným propadem do stále hlubší deprese, ve které už není sto rozeznat realitu od výplodů své zmatené mysli. Navíc se v jejím životě začíná objevovat záhadná dívka, která jí nedá spát. Kdo je tahle nevypočitatelná Černooká? Kde se tady vzala? A proč má Vikrorie dojem, že ji vidí, kam se podívá?"

 


Komiks u nás nijak zvlášť podrobně nesledujeme, ale určitě stojí za zmínku, že u nás vychází už páté pokračování "Temné věže". Komiksová podoba nezpracovává knihy Stephena Kinga do obrazové podoby, nýbrž jeho univerzum rozšířuje a vy se můžete ponořit do děje událostí, které knihám předcházejí. Čerstvé pokračování se jmenuje "Bitva na kopci Jericho" a vydává jej Crew. 

"Roland Deschain a jeho ka-tet jsou na útěku. Za nimi zůstala jen zkáza a trosky jejich milovaného města Gileadu! A nepadnul jen Gilead – s ním se hroutí i sloupy reality. Šest sloupů držících pohromadě samotnou existenci se začíná drolit. Tohle nedopadne dobře."

 


Pokud horory nejen rádi čtete a sledujete, ale rádi si něco přečtete i o nich a jejich tvůrcích, potom by vám nemělo ujít ani čerstvé 27 číslo časopisu Howard, které se mimo jiné pověnuje devadesátkovému hororu. Na aktuální číslo číhejte ZDE.

 


A pokud je vám i tohle málo, potom vězte, že se také aktuální číslo kulturního čtrnáctidenníku A2 věnuje hororu. A teď už Anče, Kubo, hajnej - nestát, nekoukat...a číst a...koukat!

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.