Dark:Live:Fest 5

Každý březen pomalu probouzí přírodu ze zimního spánku, ale jenom v roce 2008 budou začátkem třetího měsíce ožívat i stroje.


Zdroj: http://www.darklivefest.com/

V pořadí již pátý Dark Live Fest vdechne 8. března 2008 život klubu Rock Café na Národní třídě, v němž se rozhlučí mechaničtí obři z těch nejlepších zahraničních továren s logem Cold Meat Industry, Hands a Ant-Zen na prorezlých pancířích.

**Deutsch Nepal - severská industriální psychedelie**

Pokud byste čekali, že soustava Deutsch Nepal s cejchem Cold Meat Industry pochází z Německa, stali byste se další obětí specifické nadsázky a humoru tohoto bizarního tělesa. Jsou to právě atributy osobitého vtipného šílenství, které dokazují, že se i na poli industrialu dají pouštět podivně veselí draci. Za vše asi hovoří sám autor Lina Baby Doll ze švédského Gothenburgu, který svůj zvuk charakterizoval "jako když nemocný medvěd koná velkou potřebu v cisterně", a jen tak mimochodem datuje počátky Deutsch Nepal do období Jury. Blázen? Pozér, který na sebe chce upozornit? Rozhodněte se sami na Dark Live festu.

**Raison d'être - švédská legenda darkambientu**

Příznivcům darkamibentu bychom asi jméno Petera Anderssona, který roku 1991 založil projekt Raison d'être představovali zbytečně. Ano, jedná se o TOHO Petera Andersona, který už roku 1993 vydal Prospectus I - jedno z prvních darkambientních alb na labelu Cold Meat Industry vůbec. Postupem času vyšlo pod hlavičkou Raison d'être úctyhodných 14 vysoce kvalitních počinů, ve kterých se Andersson nebojí míchat jemné melodie se zvuky skřípějícího kovu, nebo s gregoriánskými chorály. Ať už tento progresivní a neustále se vyvíjející jednomužný projekt znáte, nebo nikoliv, vystoupení Raison d'être bude událostí, která se na české darkambient-industrial scéně nebude jen tak opakovat.

**Empusae - soundtrack k vašim temným myšlenkám**

Další mechanický organismus, který dostane šanci zaujmout návštěvníky Dark Live festu, je belgický industrial/ambientní kousek, který pilotuje Sal-Ocin, aneb Nicolas Van Meirhaeghe. Ten do prototypu Emupsae promítnul svou fascinaci tématikou surrealistické vědy, kterou hypnotizuje posluchače. Hudební potemnělá melancholie, chmurná železitá atmosféra, a děsivé ambientní rituály - to vše, postavené na solidním zvukovém základu velmi dobře funguje nejen na citlivější publikum. Není proto překvapením, že si Sal-Ocina vybrali ke spolupráci i takové veličiny jako jsou Ah Cama-Sotz, This Morn' Omina, nebo Tzolk'in. Nechte se vtáhnout do sugestivního světa Empusae - budete sami překvapeni, co všechno zde najdete.

**Rome - industrial folk z Lucemburska**

Jako poslední živý projekt se předvede Rome z Luxemburgu, který převedl k životu Jerome Reuter v listopadu 2005. Jeho apokalypticko folková práce s Rome zaujala vydavatelství Cold Meat Industry natolik, že hned v červnu 2006 vydává jeho EP nazvané Berlin. Jerome má ovšem nápadu na rozdávání, a tak z jeho výrobního pásu vypadává už v říjnu 2006 album Nera, následované v dubnu 2007 deskou Confessions d'un Voleur d'Ames. Jak se Rome popere s živou prezentací svého industrial folkového materiálu, proloženého sugestivní deklamací a samply akustických nástrojů, se dozvíme 8. března v Rock Café.

**Xabec - experimentální ambient**

Jako poslední projekt, který se v Rock Café představí, je německý zvukový alchymista Manuel Richter. Jako projekt Xabec tvoří už od roku 1997 zejména pod labelem Hands Production. Ke sve tvorbě používá spoustu zajímavých nástroju. Jak sve vlastní analogové modulatory tak i například kovové piliny a zvuky kamenů. Kromě jeho sólové tvorby se mužeme setkat s mnoha remixy a v poslední době se chopil nahravání nového studiového alba Anne Clark.

Možná znáte jen část z výše uvedených hudebních jednotek, možná jste jen někdy zaslechli jejich identifikační názvy, a možná ani to ne, ale pokud patříte mezi příznivce temné elektroniky, robotického chladu a věcné vědecké preciznosti bez emocí, neměl by váš pokus dostat se na Dark Live Fest selhat. Byla by to jen vaše škoda.

**A POZOR! - Kvůli čerstvě zavedené policejní hodině v Rock Café začíná pátý Dark:Live:Fest již V 16:00!!!**

**Dark:Live:Fest 5 - Klangstabil (D), Deutsch Nepal (S), Raison d'être (S), Empusae (D), Rome (L)**
8. března 2008, 16:00
Praha, Rock Café (Národní 20)
Vstup: 450,- Kč

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak to si nechám líbit:-) takových pěkných akcí.. určitě přijdu pařit
Sakra, snad se mi podaří sehnat prachy, protože tahle akce mě opravdu zajímá...
Ještě že je to o víkendu, jinak ten čas je takový podivný...Chtěla bych tam zamířit, nějak sem tomu přišla na chuť ;-)
ja taki bavil me i hodne epf jen doufam ze jsem moc neradila a nebude to na fotkach :-D
Sirael: Fotky jsou uz komplet, takze jestli nekde probihalo nejake radeni, ktere tam neni zachycene..bohuzel jsem u toho asi zrovna nebyl :D
tak jsem se tam nastesti nenasla...hele a co tam rikal ten mirage to jsem asi byla nekde pryc :-)
Tak na tohle se těším již dlouho. Ovšem ta policejní hodina...to zase někdo neměl co dělat a rozhodl se znepříjemnit život zavedenému klubu, že... :-X
Sirael: "Magnetik videli aparaturu, vratili penize a zase odjeli" :-D ...bude report, uz uz na tom delam ;-)
[7]je to opravdu smutny, ze klub nebyl schopnej tohle poresit. Nicmene festival bude stat za to! ;-)
Raison d'être 8-) parada...
[9] To muselo bejt velmi neprijemny a to pro obe strany!!! Tesim se na report.
Pozor, pozor, změny v lineupu, ve světle nových událostí byla upravena tisková zpráva - místo Klangstabil vystoupí projekt Xabec!!! :-)
A do prdele-KLangstabil byli alespon pro mne vrchol.
Dojem z akce: Pro mě byl vrcholem večera jednoznačně Empusae (Belgičani prostě umí dělat elektroniku, která mě osobně velice sedí), Raison d'être výborní, čekal jsem ale, že se zdrží déle. Zrovna když jsem byl ideálně naladěn, byla produkce nemilosrdně stopnuta :-(.
Fotoreport jiz v galerii, text in progress ;-)<br />Atmosfera perfektni, Belgicani me taky vzali nejvice<br />a zaver zabolel stejne tak.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.