Ohlédnutí za rokem 2009 - díl první

2009_INavazujeme na naši tradici z loňského roku, kdy jsme bilancovali hudební zdary a nezdary uplynulých 365 dní. Ani tentokráte se však neomezíme pouze na názory uvnitř redakce, zapátrali jsme mezi muzikanty, promotéry, redaktory a DJs a v neposlední řadě nás samozřejmě zajímá i Váš názor. Následovat bude druhý díl s dalšími odpověďmi.





Abychom zachovali kontinuitu, opět jsme se ptali na tyto čtyři otázky:

1. Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2. Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3. Co považuješ za největší průšvih/zklamání loňského roku?
4. Jaké je Tvé (hudební) očekávání v roce 2010?



TONY McCORMACK (Inkubus Sukkubus)

Tony1) Myslím, že nejzajímavější je druhá deska Rhydiana Robertse "O Fortuna", zřejmě i proto, že to je tak nečekané album (ochutnávku najdete tady http://www.youtube.com/watch?v=dd_1PUURXM0).

2) Ve skutečnosti jsem se loni na mnoho koncertů nedostal, ale z těch, které jsem viděl, se mi nejvíc líbili Nosferatu v Lipsku.

3) Jedward a skutečnost, že soutěž "X-Factor" je vnímána jako reprezentace britské hudby.

4) Naše nové album.

NATTSOL (šéfredaktor ruského zinu Grave Jibes)

nattsol1) Určitě Varsovie "Etat Civil" a Ligne D'hiver - "Fur Immer" - ty jsou pro mne nejlepší za rok 2009.

2) Vystoupení Breathing of Bones na "Stolen Grave!" party je rozhodně tím nejvydařenějším, které jsem loni v Rusku viděl (samozřejmě jsem nestihl všechno, ale tenhle koncert se opravdu povedl).

3) No, to moc nemůžu říct. Je mnoho důležitých nahrávek, které jsem zatím neslyšel (a vlastně ani nemám příliš silnou touhu to udělat :)), ale očekával jsem víc od The Cementary Girlz, takže to by se dalo označit jako zklamání. A stejně tak Clair Obscur.

4) Drop Dead 2010! A samozřejmě nové album Andiho Sex Ganga, případně kdyby vyšlo něco od Bohemien, Exces Nocturne, Jacquy Bitch, nebo Charles de Goal - to by byla paráda.

DJ SIN (šéfredaktor webu depeche.cz)

sinus1) Depeche Mode "Sounds Of The Universe", Vanessa "Ave Agony", Nitzer Ebb "Industrial Complex", Kazety "Kazety", IAMX "Kingdom Of Welcome Addiction", Mesh "A Perfect Solution", Obscenity Trial "Soulstrip".

2) Jako vrchol roku 2009 považuju koncert Vanessy v KC Vltavská. Kapela měla perfektně zvládnutou propagaci a promo okolo nové desky. Dokázala dostat na koncert tvrdé elektroniky 1300 lidí, což v našich končinách považuju za malé sci-fi. A samozřejmě šlo i o výbornou show s dobrým
zvukem (tedy až na nějaké ty výpadky textu, ale to se při živácích smí :).

3) Letos mě nejméně bavil koncert IAMX v SaSaZu. Z jejich studiové nahrávky čiší mnohem více energie.

4) V posledních letech k nám začaly jezdit kapely z darkwave/electro scény, na které jsme dřív museli vyrážet do okolních zemí. Bylo by fajn, kdyby tahle tendence pokračovala - zájemců o tenhle druh muziky v ČR není málo, a když táhnou za jeden provaz, sejde se jich na akci hodně. Nevadilo by méně koncertů/akcí - ale zato dobrých - lepší kvalita než kvantita. Jsem zvědavý na další vývoj Vanessy, která si zeširoka našlápla, a zdá se (podle rozhovorů) že jim zbylo ještě dost materiálu. A rovněž jsem zvědavý jak se pochlapí českobudějovická gothic-kytarová parta Jerusalem - v říjnovém rozhovoru slibovali, že po Novém roce začnou s nahráváním svého druhého alba. Posledních 5 let hodně koncertují, a naživo zní jejich nové věci sympaticky. Jejich poslední studiovka vyšla před 18 lety, takže nové album už by to chtělo :).

NEURAL_I (ex-No Name Desire)

neural1) Vloni mě stejně jako v letech minulých, zaujaly hlavně nahrávky, které mě zaujaly už v roce 92, 93 atd a držej se mě doteď jako klíště :) Pokud myslíš vyloženě nový věci, pak musim hodně zapátrat, ale něco se přece jenom najde, třeba singl ISC "My despair", nadějná věc od bandy která prostě nezklame.

2) U nás rozhodně Alec Empire (ex-Atari Teenage Riot), pro mě koncert roku, v těsném závěsu pak KMFDM. V zahraničí toho bylo dost, ale hodně mě bavil koncert Prager Handgriff a taky YelworC v Německu, jsem prostě spíš na ten "oldskůl" no, málo platný, já těm všem novejm hašišákům a jejich divnejm stylům už prostě nějak nerozumim :). Jesus built my hotrod! :).

3) Tak pro mě osobně byla velkým zklamáním a průšvihem dubnová Hellpárty 2009 a Sisters of mercy v Arše, ten duben byl nějakej prokletej. Jinak malinkým zklamáním je pro mě to, že se nezdařila přeměna dua Depressive Disorder na české (moravské :) Krupps, jak jsem doufal poté, co jsem se dozvěděl, že banda nabrala živé hudebníky. Hodně moc jsem klukům držel palce aby byli první pořádnou kapelou u nás, která se vymaní z modelu "zpěvák+klávesák+základy z plejbeku". Chápu důvody proč to nevyšlo, ale nechápu že nezabraly moje zmodralý palce, který jsem celou dobu
urputně držel :(.

4) Tak já už toho v týhle scéně moc hudebně neočekávám, tedy ne nic vyloženě převratnýho co by někoho posadilo na zadek, ale těšim se na regulerní CD ISC a zajímá mě avizovaný návrat X-Marks The Pedwalk. Jinak spíš naopak očekávám a doufám, že příští rok nebude můj poslední kdy sleduju EBM a přidružené styly :). Jestě to příští rok ale asi budu muset vydržet, neboť jsem se vsadil s Tranďákem že vydáme v roce 2010 konečně nějaký cédéčka, tušim že každej dvě nebo tři, teď nevim, ale kdo prohraje bude trpět :). Tak očekávám co z toho vzejde, každopádně to bude hlína :).

KOOTCHA (4LYNX)

K31) Vanessa "Ave Agony", Project Pitchfork "Dream Tiresias", SITD "Rot", Santa Hates You "Rocket Heart" EP, Dolls_Of_Pain "Cybersex", In Strict Confidence "My Despair" EP, Life Cried "Banished Psalms", Fear Factory "Mechanize", 4LYNX "Cryogen" :).

2) The Sisters Of Mercy - europe tour !!!, Vanessa - Vltavská - událost patnáctiletí !!, NIN - O2 Arena, Front 242 - LMB, Dellerium - LMB, Project Pitchfork - LMB, Nephilim DJ - kdekoli.

3) The Sisters Of Mercy - Archa - nepochopitelně slabý zvuk na přání Andrewa, Lucerna Music Bar - i přes nákup nového PA L´Acoustic, tradičně špatný zvuk, Nurzery Rhymes se rozpadli, NIN - Reznorovo ambientní období - bliju, Sunshine DJ´s kteří nám totálně zkurvili afterparty po Vanesse, fanoušci EBM a elektroniky (návštěvnost akcí a totální kritika všeho).

4) Alespoň jednu novou pecku od The Sisters Of Mercy, jinak radši žádné jiné očekávání nemám, nebo se to posere :).



A na závěr první várky ještě názory redaktorů CZ Sanctuary:

cz sanctuary

Ezechiel

1)  Určitě se nemůžu omezit pouze na jedno album, které mne letos zaujalo. Ve výčtu nejlepších desek v roce 2009 nechybí "Blitz" od KMFDM, nebo "In Love We Trust" mých oblíbenců Clan of Xymox. Radost mi ale v minulém roce udělala i domácí elektronika, jmenovitě výborná alba "The Chronicle of Fear" od Depressive Disorder a samozřejmě comebackové "Ave Agony" od Vanessy.

2) Mezi koncerty, které jsem si za rok 2009 nejvíc zapamatoval, bych zařadil jako nejsrdcovější rozlučku NIN, nejživelnější Combichrist před Rammstein, Aesthetic Perfection na WGT, nebo KMFDM na Castle Party, nejhypnotičtější dvojkoncert Lahká Múza/The Eternal Fall a jako největší masakr bych vyhodnotil vzpomínku na Atari Teenage Riot (ač v polovičním počtu) s Alecem Empire. Z festivalů tradičně WGT a CP, z parties PGT 4, Zombiewalk afterparty.

3) Mizerný zvuk a atmosféra Sisters of Mercy v Praze, absence DD na CastleParty a bohužel již tradiční zklamání, že česká produkce temnější kytarové muziky stále ještě pokulhává za tuzemskými elektronickými počiny. 

4) Asi především nová deska Specimen, jsem zvědavý i na Killing Joke, Fields of the Nephilim, Alien Sex Fiend...jo, to by mohl být dobrý rok. Kdyby se navíc rozhodli All Gone Dead dát znovu dohromady, opravdu by mne potěšili. Jinak samozřejmě další divočiny s CzS, festivaly a Zombiewalk.

Nephilim

1) Assemblage 23 "Compass", Punish Yourself "Pink Panther Party", The Eden House "Smoke & Mirrors". V domácích deskách jednoznačně Depressive Disorder "The Chronicle Of Fear", Akimbo "Ein Tanz mit dem Tod" a Vanessa - "Ave Agony".

2) Aesthetic Perfection, Project Pitchfork a The Eden House na WGT, VNV Nation v Lucerna Music Baru, Covenant a KMFDM na Castle Party...

3) Žádná nová deska The Sisters of Mercy, stále nevyšlo slibované album Fields of the Nephilim, rozpad Nurzery [Rhymes], neuskutečněný comeback Oceánu. Opravdový průser roku: vystoupení Nuclear Storm na Castle Party.

4) Novinka od Fields of the Nephilim, koncerty New Model Army a Killing Joke v Praze, připravované aktivity Cz Sanctuary

Paesant

1) Venku (například): Messer Chups "Heretic Channel", Scary Bitches "Island of the Damned", Brillig "The Red Coats", Bloodsucking Zombies FOS "Killer Klowns FOS", Iwrestledabearonce "Its all happening". Doma (jistojistě a nijak jinak): Vanessa "Ave Agony", Depressive Disorder "The Chronicle Of Fear" .

2) Listopadová Batcave Party v Bratislavě, As Diabatz v Bunkru, Brillig a Dandelion Wine v XT3, Joy Disaster na Castle Party, Varsovie na DeadDollsDisco, Scary Bitches a Container 90 na WGT, Alec Empire v Lucerně…a v neposlední řadě El Santo vs. las mujeres vampiro na Festivalu otrlého diváka!

3) Události: Ukončení činnosti NIN a smrt Rona Ashetona. Akce: Totální zvukový propadák a nulová atmosféra na koncertě Sisters of Mercy, nezáživný line-up třetího pokračování Night Sidu a za největší a nesmazatelný trapas mezinárodního měřítka považuji popelářskou „show“ Nuclear Storm na letošní Castle Party.

4) Vyžehlení pověsti české scény v Polsku, Alec Empire tamtéž, třetí - obohacené pokračování Zombie Walku a dovolená v Transylvánii.

Pavel Zelinka

1) Bez přesného pořadí: Rome "Flowers From Exile", X-Fusion "Ultima Ratio", Art Noir "Silent Green", Portion Control  "Crop", Tamtrum "Fuck You I'm Drunk/Stronger Than Cats", The Exploding Boy "Afterglow", White Lies "To Lose My Life", IAMX "Kingdom of Welcome Addiction", Ikon "Love, Hate And Sorrow", Faith And The Muse "Ankoku Butoh". Domácí novinky Depressive Disorder, Vanessy, Akimba a Oxyd.

2) Alec Empire - Lucerna Music Bar, Yeah Yeah Yeahs - Roxy, Pan Sonic - Divadlo Archa, VNV Nation + Rotersand - Lucerna Music Bar, Der Blutharsch + Deutsch Nepal - Exit Chmelnice, Container 90 + The Prostitutes + Current 93 - Wave Gotik Treffen, Lipsko. Párty: PGT4 - Bunkr Parukářka, Zombie Walk afterpárty - Chapeau Rouge.

3) Pražský industriální festival, který nebyl špatný, ale vinou malé návštěvnosti a řady nedotažeností na místě nechal protéct unikátní zážitek mezi prsty. Aprílový koncert The Sisters Of Mercy - totální průšvih. Neuskutečněný comeback Oceánu.

4) Další hromada novinek, které jsou na spadnutí z CZS strany, Electro Prague Festival 10, WGT (atmosféra a kapely jako bohatý bonus), další koncerty Vanessy a Depressive Disorder, souboj Hell Párty vs. Moravský industriální festival.

Samgarr

1) Jednoznačně "Smoke My Brain" od The Cemetary Girlz - zábavná deska s klasicky úchylným deathrockovým zvukem, pro mě jednoznačná jednička roku 2009. Letošní demáč italských General Decay má taky něco do sebe, navíc je zdarma ke stažení na netlabelu http://www.zorchfactoryrecords.com. Z domácích nová deska Akimbo.

2) Shadow Reichenstein a Container 90 na WGT, Jacquy Bitch na Castle Party a The Eternal Fall na večírku k 25. výročí Lahké Múzy, NIN, As Diabats v Bunkru.

3) Jak už píše kolega Ezechiel, prakticky chybějící kytarová část české "temné" scény je již každoročním zklamáním...

4) Koncert Christian death v Bratislavě, dál nevidím :).



A jak hodnotíte uplynulý rok Vy? Podělte se o svůj názor do diskuse pod článkem - na každou reakci se těšíme! CZ Sanctuary.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Pro mne jsou kapelou roku rozhodně The 69 Eyes - díky skvělé atmosféře 15. 2. v Abatonu a díky nové desce "Back In Blood", která i přes svoje mouchy je tou nejvymakanější nahrávkou, jakou dosud udělali.
Vetsina lidi mi docela mluvi z duse, akorat bych jako nejvetsi prekvapeni, co se tyce desek uvedl nove Psyclon Nine a 16volt - nejlepsi koncerty urcite NIN a VNV..<br /><br />Mimochodem, "Kdyby se navíc rozhodli All Gone Dead dát znovu dohromady, opravdu by mne potěšili." - oni koluji nejaky zvesti o znovuzrozeni, nebo je to jenom skromne prani? Docela by me to taky potesilo.. :-)
Souhlasim, to by bylo super, kdyby se dali dohromady..:-)
Sudlice: Tak to asi jedeš do Bratislavy, že? :-) <br /><br />LeGuest, Aneta: Bohužel jsem zatím nezaznamenal v tomto ohledu žádné aktivity, takže je to zatím jenom skromné přání :dry: - tak zkouším, jestli to zabere, třeba, když nás bude víc, se tím zvýší pravděpodobnost úspěchu :-)
Ezechiel: Žel nejedu :sad: ale chystám se v květnu alespoň do Plzně, i když to nebude ani zdaleka takové jako na klubové akci, ale na druhou stranu - alespoň tím zabiju vícero much jednou ranou ! :cheer:
Sudlice: No, já, vzhledem k tomu, že nebudou ti Christian Death, tak vlastně asi taky ne... :dry:
Vzhladom na neucast CHD na evente 23.1. v Blave ponúkam 2 lístky na predaj.Na cene sa dohodneme...Ozvite sa....
Ezechiel: Je mi to jasné. Třeba se ale poštěstí najít na poslední chvíli nějakou zajímavou náhradu. :-)
Christian Death budou hrat s Vocima v Drazdanech, takze ja si Bratislavu vynahradim urcite:-)
Ezechiel: Achjo...to je škoda...Musíme to zkusit tou silou vůle no..:-)
"Prakticky chybějící kytarová scéna." S tím se dá souhlasit. I když poslední léta se nedají nazvat jinak než "boom návratu všech těch devadesátkových kapel" co byly ovlivněné romantikou ala The Cure - Prouza natáčí nové album, Jerusalem natáčí nové album, Hrabě X vydali dva singly a koncertují, Helmutova Stříkačka chystá nový materiál, Priessnitz má sice pauzu ale tvrdí že se na podzim 2010 vrátí na pódia a chystá DVD... Ale pořád je tu málo toho čerstvého, nového. Mno uvidíme. Nulté roky jsou za náma a začíná éra "desátých let" 21.století, copak v ní bude...
<br />1. P9 asi i ty 16volt, vanessa...<br />2. KMFDM, NIN, PAE II, oba koncerty XIIIky, ktere jsem letos navstivil a urcite i neco dalsiho na co sem zapomel :D ;-) party nezklamala snad zadna B) <br />3. moje neucast na PAE I :sad: :sad: <br />4. neco z mexika.. a snad ze uz se taky vydam za hranice na nejakou akci.. :P <br />
Sudlice: No jsem taky osobně zvědavej, co vyčarujou místo těch Christian Death - obávám se, že vzhledem k datu konání asi nic...prostě to bude jen 69 Eyes a Mandragora Scream... :dry: <br /><br />Aneta: Domluveno, sraz o půlnoci na rozcestí, desku "Fallen and Forgotten" s sebou a začneme s pravidelnými šamanskými rituály - to by bylo, aby to Stitche s Darlin' Grave nedalo zase dohromady! :silly: :lol: <br /><br />sin: Jo, to máš pravdu, ta "temně romantická" kytarovka se vrací, ale přesně jak řikáš - jsou to comebacky (a samozřejmě zaplaťpánbu za ně), ale žádná "nová krev". O takovém deathrocku nebo post/horrorpunku u nás ani nemluvě...<br /><br />Beowulf: to bys měl, za hranicema číhá i nějaký to Mexiko, řekl bych B)
Ezechiel: Tak fajn :D :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.