Rozhovor s The House of Usher

Jörh Kleudgen The House of UsherJiž pozítří budeme moci v pražském LD Kbely uvítat po boku tuzemské gothic rockové stálice XIII. století jejich žánrové kolegy z Německa – The House of Usher. Abychom zjistili, jak se pánové do Čech těší, zavolal Pavel Zelinka frontmanovi kapely Jörgu Kleudgenovi. S ním si ve stručnosti popovídal na různá témata, kdy stranou nezůstala ani politika, současný stav scény, Garden of Delight, těžké domluvy s pořadateli velkých festivalů, Gothic Party Brno, myšlenka kooperace se XIII. století a další zajímavosti.


CZ SANCTUARY: AHOJ JÖRGU, PŘED NEDÁVNEM ŘADY THE HOUSE OF USHER OPUSTIL DLOUHOLETÝ KYTARISTA MARTIN KRÖTZ KVŮLI POLITICKÉ KARIÉŘE. JSTE S NÍM I NADÁLE V KONTAKTU, SPOLUPRACUJETE S NÍM NĚJAK?

Jörg Kleudgen: Měli jsme spolu nějaké osobní problémy, takže pokud mám mluvit za sebe, já s ním v kontaktu nejsem. Trochu mě konec jeho účinkování a jeho důvody odchodu zamrzely.

CZ SANCTUARY: DO JAKÉ POLITICKÉ PARTAJE MARTIN VLASTNĚ PRCHNUL?

Jörg Kleudgen: Ke komunistům. Možná teď rozumíš, proč mezi námi vznikly ty třenice. Je kovaný levičák, hodně nalevo politického spektra.

CZ SANCTUARY: NOVÝ KYTARISTA TOM O'CONNEL PŘIŠEL DO THE HOUSE OF USHER Z PROTŘELÝCH GARDEN OF DELIGHT. PROJEVIL SE JEHO VLIV VE ZVUKU KAPELY?

Jörg Kleudgen: Zcela určitě. On působil u Garden Of Delight mezi lety 1991-2000 a spousta lidí tvrdí, že Garden Of Delight od té doby zní jinak – právě pro ztrátu klasického zvuku Tomovi kytary. Osobně si myslím, že naše kytary zní teď hodně podobně jako ty u starých Garden Of Delight. Nejlépe je to poznat z písničky "To The Glorious Dead", kterou přitáhl do kapely právě Tom. Původně jí před lety složit právě pro Garden Of Delight, ale když zůstala v šuplíku, tak jí vytáhl na jedné z našich zkoušek a my se do ní ihned zamilovali. Tohle je asi nejviditelnější ovlivnění, které se ale promítlo do života The House Of Usher obecně.

CZ SANCTUARY: POSLEDNÍ VZKAZ NA VAŠEM MYSPACE PROFILU MÁ NADPIS "THE DEUTZEN CATASTROPHE". CO TO ZNAMENÁ?

Jörg Kleudgen: Znamená to zkrat organizátorů festivalu Noctrnal Culture Night, kteří nás sice pozvali jako jednu z hlavních hvězd, ale nedokázali zajistit takové podmínky, abychom zahráli víc jak čtyři skladby. Opravdu jsme nejeli tak daleko, abychom strávili na pódiu pouhou čtvrthodinu. A naši fanoušci také ne.

CZ SANCTUARY: KAPELA LETOS SLAVÍ 20 LET ČINNOSTI. CHYSTÁTE NĚJAKÝ VÝROČNÍ KONCERT, NEBO HODLÁTE VÝROČÍ OSLAVIT JINOU FORMOU?

Jörg Kleudgen: Na začátku roku jsme vydali naše první DVD "Necrologio". Nic dalšího neplánujeme.

CZ SANCTUARY: JIŽ ZA DVA DNY ODEHRAJETE SVŮJ PRVNÍ KONCERT V PRAZE, DRUHÝ V ČR. JAKÉ VZPOMÍNKY MÁTE NA GOTHIC PARTY BRNO?

Jörg Kleudgen: Když na to teď vzpomínám, tak to byl asi nejlepší koncert předloňského roku. Z publika, kterého se sešlo v Brně opravdu hodně, bylo cítit nadšení pro pravověrný gothic rock. Takové publiku v Německu nebo Anglii, které dává přednost elektronice, nenajdete. Byla to pro nás čest.



The House of Usher - Transmission (předělávka Joy Division živě na GPB)


CZ SANCTUARY: JAK SE TĚŠÍTE DO PRAHY?

Jörg Kleudgen: Já osobně jsem si nás přál vidět v Praze od roku 1995, kdy jsem jí poprvé navštívil. Takže dalo by se říct, že se jedná o splněný sen.

CZ SANCTUARY: JAKO PARTNEŘI S VÁMI V PÁTEK VYSTOUPÍ DOMÁCÍ GOTHIC ROCKOVÁ LEGENDA XIII. STOLETÍ – ZNÁTE JE?

Jörg Kleudgen: Známe. Před lety nám jeden z našich fanoušků věnoval jejich desku "Vendetta" s tím, že by nás to mohlo zajímat. Přirovnal naší muziku k jejich. A musím říci, že nám to album moc libí. Nejen proto, že je nazpíváno pro nás netradiční češtinou, ale také pro zvuk kapely, který je opravdu svojský.

CZ SANCTUARY: VÍM, ŽE VÁS JAKO THE HOUSE OF USHER NAPADLO ZAHRÁT S "TŘINÁCTKOU" SPOLEČNOU SKLADBU. JAK TO DOPADLO, DOHODLI JSTE SE NA NĚČEM?

Jörg Kleudgen: Bohužel z toho nic nebude. Naše idea byla zahrát skladbu "Transmission" od Joy Division – Petr Štěpán by zpíval, my bychom hráli, ale už to nestačíme nacvičit. Třeba vyjde naše pozvání XIII. století na společné hraní v Německu a pak bychom to mohli dotáhnout do konce. 

CZ SANCTUARY: DÍKY ZA TVŮJ ČAS A TĚŠÍME SE NA VÁS POZÍTŘÍ V PRAZE.

Jörg Kleudgen: Díky moc, my také!


The House of Usher

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Pěkný rozhovor a Jörg velmi příjemný chlapík... Kapelu House of Usher velmi uznávám...
Chtělo by to trochu popostrčit čas dopředu aby už byl pátek :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.