Rozhovor s Vendemmian

VendemmianAngličtí Vendemmian se roku 2008 vrátili po jedenácti letech mlčení na gothic rockovou scénu opravdu triumfálně. Je nám proto velikou ctí, že je spolu s Merciful Nuns a Whispers in the Shadow budeme moci v rámci unikátní akce "Goth Rock Over Prague" vůbec poprvé přivítat i v České republice. A protože jsme nedočkaví, zavolali jsme napříč časovými pásmy Daveovi, polovině tvůrčího tandemu Vendemmian. S ním jsme si (v pauzách mezi Daveovým odbíháním do ledničky pro pivo) popovídali nejen o počasí, gothic rocku, historii kapely, české nátuře a zbrusu nové desce "One in The Million", ale i o hraní v devadesátých letech, automatických bubenících, alkoholu, Batcave, nafukovacích věcech, názvu, slavném mottu "Drunk, Stupid and Goth" a mnoha dalších zajímavostech.

CZ SANCTUARY: AHOJ DAVE, JSEM RÁD, ŽE SE NÁM TAKHLE O PŮLNOCI KONEČNĚ PODAŘILO SPOJIT. CHÁPU DOBŘE, ŽE JSI TEPRVE TEĎ DORAZIL DOMŮ Z PRÁCE?

Dave: Čau, jo, je to tak, musel jsem tam zůstat déle a ještě se po cestě domů někde stavit, takže jsem si až teď konečně otevřel pivko a odpočívám.

CZ SANCTUARY: A JAK SE JINAK MÁŠ? UŽ DO ANGLIE TAKY KONEČNĚ DORAZILO JARO, NEBO POŘÁD NIC?

Dave: Vlastně tak trochu ano, poslední týden to již nebylo tak hrozné. To je dobře, už to bylo dost depresivní…

CZ SANCTUARY: A NEBYLO TO DEPRESIVNÍ POČASÍ PRO TEBE ZÁROVEŇ I TAK TROCHU INSPIRATIVNÍ?

Dave: Ani Ti nevím, já nenávidím déšť, rozčiluje mě… takže leda z tohohle pohledu (smích).

CZ SANCTUARY: V TOM PŘÍPADĚ PRO TEBE ASI ANGLIE NENÍ TOU NEJIDEÁLNĚJŠÍ ZEMÍ SVĚTA, KDYŽ TAM V JEDNOM KUSE PRŠÍ, NE?

Dave: Ne, to vůbec, ale naštěstí se to poslední týdny lepší, takže už to snad bude v pohodě.

CZ SANCTUARY: MŮŽU TĚ UKLIDNIT, ŽE V PRAZE JE KRÁSNĚ, TEPLO, NĚKDY DOKONCE AŽ LETNĚ, TAK SE MÁTE NA CO TĚŠIT...

Dave: Fakt? Tak to je super. Musím říct, že se do Prahy fakt celkem těšíme, už je to za chvilku, že?

CZ SANCTUARY: PŘESNĚ TAK. VY JSTE TU ALE NIKDY PŘEDTÍM NEBYLI, ŽE NE?

Dave: Nebyli – ani koncertně, ani na návštěvě. Slýcháme, že je to hezké město a že pivo je opravdu dobré, takže se doopravdy těšíme (smích). 

CZ SANCTUARY: TO MY TAKY. NICMÉNĚ PRÁVĚ PROTO, ŽE JSTE TU JEŠTĚ NEBYLI, BYCH SI RÁD STRUČNĚ POPOVÍDAL O HISTORII VENDEMMIAN. PŘECI JEN, HRAJETE S PŘESTÁVKOU UŽ SKORO DVACET LET... ZAČÍNALI JSTE S MARKEM ROKU 1992, JE TO TAK?

Dave: Jo, myslím, že to tak bylo. Byl to rok 92 a pak jsme pokračovali až do roku 97, pak jsme to úplně zabalili a před téměř třemi lety zase začali.

CZ SANCTUARY: MUSÍM ŘÍCT, ŽE MNE TO UKONČENÍ ČINNOSTI ROKU 1997 CELKEM PŘEKVAPILO – PŘECI JEN, BYLI JSTE ZAVEDENÁ KAPELA SE SPOUSTOU KONCERTŮ, KTERÁ VYDÁVALA ÚSPĚŠNÉ DESKY...

Dave: Jo, jo, byly to skvělé časy, ale po čase jsme se dostali do situace, kdy jsme cítili, že je po všem. Navíc jsme vždycky byli tak trochu blázni, někdy možná i ještě víc než blázni. Dalo by se totiž říct, že jsme většinu času z těch pěti let strávili na turné. Žili jsme z místa na místo, od koncertu ke koncertu, samá party, party, party, party. Až jsme najednou došli do bodu, kdy jsme si řekli, že už to stačí, a bylo to. Neviděli jsme se pak s Markem několik let.

CZ SANCTUARY: TAKŽE BY SE DALO ŘÍCT, ŽE DOŠLO K "ÚNAVĚ MATERIÁLU"?

Dave: Hmmm, to vlastně ani ne. Spíš jsme jako kapela dospěli do situace, kdy jsme se sami sebe zeptali: „Tak, a co dál?“ a zjistili, že na to nemáme odpověď. Řekl jsme si, že v tom případě je asi čas skončit. Oba jsme se věnovali i svým malým věcem, a tak jsme se nějak rozešli. Ale ne že bychom přestali pařit (smích).



Vendemmian – All Is Lost (All Is Gone)


CZ SANCTUARY: A KDYBYS Z TĚCH PĚTI LET MĚL VYBRAT TEN NEJSILNĚJŠÍ MOMENT NEBO NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCH, CO BY TO BYLO?

Dave: Nevím. Jak jsem říkal, byli jsme v jednom kuse na turné a odehráli spoustu koncertů, takže bych asi neuměl vypíchnout nějaký největší úspěch. Fajn bylo pětitýdenní turné po Německu nebo americká šňůra – vlastně všechno bylo velmi dobré. Festivaly bývaly taky skvělé, třeba v Německu, kam vždycky chodilo hodně lidí a hrály tam dobré kapely. Celé to byla jedna velká úžasná pětiletá epizoda. I když ve skutečnosti od té doby, co jsme znovu začali, je to všechno ještě lepší, ač je to trochu jiná zkušenost. Teď už totiž víme víc o sobě samých i o tom, co vlastně chceme dělat. Víc se tak můžeme soustředit na to si hraní užívat, je to větší pohoda… i když v trochu šíleném slova smyslu (smích).

CZ SANCTUARY: TO ZNÍ DOBŘE. A BYLO TEDY HLAVNÍM DŮVODEM, PROČ JSTE SE ROZHODLI ZAČÍT ZASE HRÁT, TO, ŽE VÁM CHYBĚLY KONCERTY?

Dave: Já bych vlastně ani neřekl, že jsme se pro to nějak „rozhodli“. My jsme se prostě jen začali potkávat na různých koncertech, začali jsme si povídat a pak jsme se domluvili, že bychom se mohli sejít na drink. Z mého pohledu, a myslím, že i Markova, jsme tím nesledovali záměr začít zase něco dělat, jen jsme se chtěli vidět. Nicméně skončili jsme celkem zlití, plácali jsme blbosti a řekli jsme si – pojďme udělat jeden koncert a uvidíme, co se stane.  A pak tahle myšlenka explodovala do velkých rozměrů a podoby osmnácti měsíců koncertování. Teď jsme si dopřáli pauzu k natočení nového alba, ale chystáme se zase vyrazit na cesty. Je to bláznivé a hodně, hodně se bavíme. Začalo to tedy myšlenkou udělat jeden koncert na zkoušku a reakce byly tak skvělé a lidi nadšení, že jsme se rozhodli pokračovat. A dokud to pořád bude zábava, budeme v tom pokračovat. No a kdybychom se měli dostat do situace, že už to nikoho bavit nebude, zase toho necháme. Ale upřímně, momentálně to rozhodně nemám v úmyslu.

CZ SANCTUARY: MĚ TY POZITIVNÍ REAKCE VLASTNĚ ANI NEPŘEKVAPUJÍ – NA SCÉNU JSTE SE VRÁTILI VE VELKÉM STYLU SE SKVĚLOU DESKOU "ONE MORE TIME" A VÝBORNÝM ŽIVÁKEM. MYSLÍŠ, ŽE I ČERSTVÁ DESKA "ONE IN THE MILLION" BUDE NAVAZOVAT NA TENHLE ÚSPĚŠNÝ TREND?

Dave: Doufáme, že ano, podle nás je to nejlepší deska, kterou jsme kdy udělali, ale to říkají všechny kapely, že (smích)? My si to ale fakt myslíme – a jestli máme pravdu nebo ne zjistíme velmi brzy, protože má za pár týdnů vyjít. Musíme počkat, co na ni řeknou ostatní, ale snad s námi budou souhlasit.

CZ SANCTUARY: A VEZMETE S SEBOU NOVOU DESKU I DO PRAHY?

Dave: Jo, jo, určitě ano. I když ještě není oficiálně vydaná, bereme ji teď s sebou přednostně na koncerty.

CZ SANCTUARY: TAK SUPER. ALE PŘEDSTAV NÁM NOVÉ ALBUM. V ČEM JE JINÉ NEŽ "ONE MORE TIME" A V ČEM NA NÍ NAOPAK NAVAZUJE?

Dave: Hmm, řekl bych, že je celkem jiné, ale zase to nezní jako úplně jiná kapela. Podle mého názoru tam určitě vývoj je. Když vyšla „One More Time“, byl to první výsledek naší znovuobnovené spolupráce a i když jsme si mysleli, že se povedla, říkali jsme si současně, že mohla být lepší. A to se nám, z mého pohledu, teď povedlo. To ale neznamená, že je to druhý díl, nějaký „Two More Times“. Aniž bychom to dělali nějak programově, ten přístup je trochu jiný a i když to pořád zní jako my, myslím, že třeba co se týče skládání písniček, jsme se zase o něco zlepšili. Ale jak říkám, počkejme si na reakce ostatních.

vendemmian_oneinthemillion

CZ SANCTUARY: A DESKU JSTE DĚLALI JEN S MARKEM? ŽÁDNÍ HOSTÉ?

Dave: Kdepak, vůbec nikdo, jen my dva. Strávili jsme několik měsíců skládáním, nejdřív každý sám a pak spolu dohromady, kdy jsme si do rozdělaných písní vzájemně mluvili a psali a psali a psali, dokud z nás nevypadly ty nejlepší skladby, kterých jsme byli schopni. Předtím jsme to dělali jinak, vydávali jsme rychle spoustu desek a skládali jednu za druhou, ale teď nám třeba z deseti písní zůstaly dvě, se kterými se dál pracovalo.

CZ SANCTUARY: CO BYLO NA DĚLÁNÍ TÉHLE DESKY TO NEJTĚŽŠÍ?

Dave: Pro mě osobně programování bicích, se kterým jsem strávil daleko víc času než kdy předtím. Byl jsem tím už tak trochu posedlý a řekl bych, že programování těch deseti skladeb mi zabralo zhruba dva měsíce čistého času.

CZ SANCTUARY: PANEJO, TO ZNÍ JAKO HODINÁŘSKÁ PRÁCE. A BEREŠ SI ZVUKY ZE SOFTWARE, NEBO POUŽÍVÁŠ KLASICKÉ BUBENICKÉ AUTOMATY?

Dave: Hlavně používám samply a software, takže máme na desce ty nejlepší světové bubeníky, které jsem usadil do nejvhodnějších poloh pro Vendemmian (smích).

CZ SANCTUARY: TAKŽE ANI NA ŽIVÉ KONCERTY ASI NEPOČÍTÁTE S ŽIVÝM BUBENÍKEM...

Dave: Za jiných podmínek bych o tom velmi vážně uvažoval, ale bylo by to pro nás moc složité. Hodně cestujeme a je samozřejmě mnohem jednodušší a levnější dostat se na místa bez bicích a bubeníka. Spoustu koncertů, které máme domluvené, by s opravdovými bubny ani nebylo možné realizovat právě kvůli potížím s přepravou. Kdybychom měli vlastní tryskáč, měli bychom dost pravděpodobně i vážně dobrého bubeníka – takhle máme vážně dobrého bubeníka, akorát v krabičce. A s krabičkou se prostě lépe cestuje, když nemáš k disposici náklaďák…

CZ SANCTUARY: JASNĚ, TO CHÁPU. MIMOCHODEM, MUSÍM ŘÍCT, ŽE JE MI OSOBNĚ SYMPATICKÝ VÁŠ NADHLED A PŘÍSTUP KE GOTHIC ROCKU, KTERÝ JE ČASTO VNÍMÁN JAKO VELMI VÁŽNÁ VĚC. KDYŽ SE ALE PODÍVÁM NA KLIP "STARTER FOR TEN" NEBO ZASLECHNU VAŠE MOTTO "DRUNK, STUPID AND GOTH", ZDÁ SE MI, ŽE ANI SEBE, ANI U "GOTICKOU TEMNOTU" ROZHODNĚ NEBERETE ZBYTEČNĚ VÁŽNĚ, CO?

Dave: Ne, to vůbec ne. Svou hudbu bereme naprosto vážně a velmi tvrdě na ní pracujeme, ale také si chceme užít co nejvíc zábavy. Když už totiž vynaložíme tolik energie do skládání, nahrávání a příprav písní, chceme se na koncertech trochu zbláznit a pobavit. Jsme tak trochu blázni ve vážném slova smyslu, jestli mi rozumíš… (smích).

CZ SANCTUARY: MYSLÍM, ŽE ANO, MIMOCHODEM, TO MOTTO "DRUNK, STUPID AND GOTH" JE ZKRÁTKA ÚCHVATNÉ – KDO A JAK NA NĚJ PŘIŠEL?

Dave: (smích) Má to co dělat se skladbou „Young, Gifted and Skint“ od New Model Army, kterou jsme někde slyšeli a jejíž název se v průběhu nějaké opilecké konverzace proměnil v „Drunk, Stupid and Goth“. Nám se to tak zalíbilo, že jsme si řekli: „Jo, to dáme na trika“ a od té doby to dáváme všude, jenom měníme designy. Myslím, že to naši kapelu pěkně vystihuje, což pozná každý, kdo párkrát přijde na naše koncerty (smích). Celé je to zábava, která má předat naše poselství – bavte se a užívejte, i když hrajeme gothic rock. Někdo si možná řekne: „Wow, gotická kapela se směje, to bude nějaká parodie“, ale jak jsem řekl – co se týče naší tvorby, jsme naprosto vážní.

CZ SANCTUARY: MYSLÍM, ŽE TO SKVĚLE FUNGUJE...

Dave: Taky myslím… mimochodem, nevím, jestli jsi viděl záběry z našeho koncertu v Londýně před pár týdny – to bylo prostě šílené. Publikum se úplně zbláznilo a připravilo nám jeden z nejzábavnějších večerů, které jsem zažil. Ale kromě toho to byl i dobrý koncert, takže všechno bylo super.


Vendemmian – Shine On (živě v Londýně na jaře 2011)

CZ SANCTUARY: TAK TO SE TĚŠÍM NA PRAŽSKOU SHOW!

Dave: My taky, ale samozřejmě, v Praze jsme nikdy nebyli, takže nemáme tušení, jak budou lidi reagovat. Necháme se překvapit. Snad to nedopadne, že na nás budou koukat a říkat si: „Co to tam ti chlapíci dělají?“ (smích). Ale ne, spíš čekám, že lidi dorazí, dají si pár piv a budou čekat, co se stane…

CZ SANCTUARY: TO JSI POMĚRNĚ VYSTIHL ČESKOU NÁTURU...

Dave: Jo, proto něco takového očekávám (smích). Ale těším se. Celý ten koncept se mi líbí – tři kapely na cestě skrz různé země. Myslím, že to bude asi trochu bláznivé a kdo ví, třeba nás vyhodí z autobusu hned po prvním koncertě… (smích). I když oni už nás kluci znají a vědí, jak se bavíme, tak snad to bude v pohodě – my se budeme snažit chovat slušně, hehe. Bude to sranda, i když o organizaci vlastně moc nevím. Čekám, že od momentu, kdy odejdu z domu až do chvíle, kdy se zase vrátím, budu pít, takže klidně budu spát v autobuse (smích). Uvidíme, jestli udržíme tuhle party v chodu celé tři dny…

CZ SANCTUARY: TAKŽE CELÁ "GOTH ROCK OVER..." TOUR JE VLASTNĚ JEN PŘIROZENÝM VÝSLEDKEM VAŠEHO KAMARÁDSTVÍ S TĚMITO FORMACEMI...

Dave: Přesně tak, musím říct, že obecně mezi těmito kapelami panují velmi dobré vztahy.

CZ SANCTUARY: A S NIMI JSTE TAKÉ HRÁVALI V DEVADESÁTÝCH?

Dave: Ano. Ne. Takhle: někteří z Merciful Nuns bývali v Garden of Delight, se kterými jsme hrávali. Dělal jsem festival v Londýně, kam jsem je pozval a my jsme pak zase jeli do Německa. Whispers tou dobou sice nehráli, ale poznali jsme se před pár lety a jsou v pohodě.

CZ SANCTUARY: S KÝM JSTE SE V TĚCH DEVADESÁTÝCH NEJVÍC KAMARÁDILI KROMĚ GARDEN OF DELIGHT?

Dave: Těžko říct, hlavně to byly kapely odsud. Hodně koncertů jsme odehráli s Rosetta Stone a Children on Stun. V Německu těch skupin byly stovky – vlastně jsme hráli skoro s každým. Někteří kluci hrají dodnes, třeba Grooving in Green, což je část bývalých Children on Stun, kteří nám předskakovali v Londýně. Pár lidí zkrátka pořád něco dělá.

CZ SANCTUARY: POSLEDNÍ OTÁZKA NA DEVADESÁTÁ LÉTA, KTEROU POKLÁDÁM KAŽDÉ KAPELE, KTERÁ TEHDY BYLA AKTIVNÍ – JAK Z TOHOHLE POHLEDU VIDÍŠ SOUČASNOU GOTICKOU SCÉNU?

Dave: Hmmm, vlastně ani nevím. V něčem ji vnímám jako lepší, protože my jsme začínali hrát zrovna v tom zvláštním období, kdy to všechno začínalo končit. Myslím tím – pořád to byla celkem dobrá scéna, ale už uvadala. Před nějakými deseti lety se zdálo, že je úplně mrtvá, ale nevím, jak jinde ve světě, ale v Anglii se to během posledních roků o mnoho zlepšilo.  Už se to začíná blížit tomu stavu předtím, ale zdá se mi, že tu víc funguje nějaký duch kolektivní spolupráce – jak mezi kapelami, tak lidmi, kteří se starají o scénu jako promotéři, Djs, webzináři a podobně. Je tu větší snaha vzájemně si pomáhat a udržet scénu při životě. Z tohohle pohledu se mi zdá scéna opravdu dobrá. Nepamatuju si, že by v devadesátých tyto věci fungovaly. Spousta lidí sice dělala věci dohromady, ale příliš si vzájemně nepomáhali.

CZ SANCTUARY: NA TOM NĚCO JE. MIMOCHODEM, BYL SES PŘED DVĚMA LETY PODÍVAT NA VÝROČÍ BATCAVE?

Dave: Ne, Batcave je na nás moc vážný… (smích).

CZ SANCTUARY: TAKŽE VÁS SCÉNA KOLEM BATCAVE VŮBEC NEZAJÍMALA?

Dave: Moc ne, některé věci mi nevadí, ale spíš jsme ovlivněni věcmi jako Chameleons, The Mission, New Model Army, Danse Society, Play Dead, Joy Division a podobně. Prostě kytarovější gotika a post-punkové kapely.

Vendemmianlogoreversed


CZ SANCTUARY: SAMÁ VYBRANÁ JMÉNA, JEN CO JE PRAVDA. A KDYŽ JSME U JMEN – VENDEMMIAN JE HODNĚ NEOBVYKLÝ NÁZEV. ASI UŽ JSI NA TO ODPOVÍDAL MILIONKRÁT, ALE JEŠTĚ JEDNOU PRO ČECHY – CO TO VLASTNĚ ZNAMENÁ?

Dave: Možná je to hloupost, ale vzniklo to takhle – potřebovali jsme jméno a už nevím kdo nebo proč tehdy zmínil slavnosti v Itálii, kdy se sbírají hrozny a všichni pak po nich skáčou, aby z nich vymačkali šťávu na víno (smích). Ono se to tedy píše trochu jinak, my jsme pozměnili výslovnost a získali tak slovo, které sice nic neznamená, ale zdálo se nám, že vypadá dobře napsané. Navíc jsme to jméno fakt potřebovali, protože bylo natočené CDčko a museli jsme na něj něco napsat (smích). Prostě to má něco společného s mačkáním hroznů, což myslím, že u nás celkem funguje – je to trochu bláznivé a nejasně alkoholické.

CZ SANCTUARY: KDYŽ UŽ SE ZASE MOTÁME KOLEM TOHO ALKOHOLU – NESTALO SE TI NĚKDY, ŽE BYS TO PŘEHNAL S PITÍM A MĚL POTOM POTÍŽE PŘI HRANÍ?

Dave: Až na jeden koncert za starých dob, kdy mne museli na podiu usadit do křesla a po vystoupení postavit, protože jsem nebyl schopný chodit, nikdy. Pijeme sice hodně, ale nikdy to nebylo tak zlé. Na druhou stranu si nemyslím, že bych kdy hrál střízlivý. Myslím, že bych byl moc nervózní (smích). Ale musíš opatrně – od bodu, kdy se cítíš skvěle, je totiž hodně blízko k bodu, kdy už si přeješ, aby koncert skončil. Za ta léta jsme nicméně v odhadování téhle hranice už celkem experti – kolik čeho kdy, a hlavně co nejvíc (smích).

CZ SANCTUARY: TAK TO NÁS ČEKÁ OPRAVDU VESELÝ GOTH VEČÍREK. JE NĚCO, CO BY MĚLI ČEŠTÍ FANOUŠCI GOTHIC ROCKU VĚDĚT, CO BYS JIM CHTĚL PŘED KONCERTEM VZKÁZAT?

Dave: Jo, určitě – přijďte na koncert a bavte se. No a pokud víte o těch nafukovacích věcech, budeme nadšení, když nějaké vezmete s sebou. Doufám, že si to užijete a až dohrajeme, tak si spolu všichni dáme drink…

CZ SANCTUARY: KRÁSA, DÍKY MOC, TAK ŠŤASTNOU CESTU A ZA PÁR DNŮ SE TĚŠÍME NA VIDĚNOU!

Dave: My taky, na zdraví!



Vendemmian – Starter for Ten

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

skvelej rozhovor, jak jinak..<br />Dik

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.