Recenze Sweet Ermengarde - Raynham Hall

sweet_ermengarde_-_smallJak se povedla nová deska nové naději klasického gothic rocku, německé formaci Sweet Ermengarde? Na to si v recenzi posvítil Demi Mortuus.

 

 

 

 

 

 

 

SWEET ERMENGARDE – Raynham Hall
Vydavatel: Equinoxe Records (1:01)

Když chci recenzovat debutní album bochumské kapely
Sweet Ermengarde, musím se nejdřív vydat zpět do minulosti. Začal bych zhruba rokem 1835, kdy o sobě dala prvně vědět „hnědá dáma“. Lady Dorothy Walpole žila v letech 1686-1726 s manželem v Norfolku a díky jeho prudké povaze to nebyl život snadný. Po smrti se začala zjevovat, strašit návštěvníky svého domu a v roce 1936 byla dokonce uveřejněna fotografie „hnědé dámy z Raynham Hall“ v magazínu Countrylife.

Stala se známou legendou a i když ji od uveřejnění známého snímku kapitána Huberta C. Provanda, kterou naši goth nováčci použili na front coveru svého debutu, již nikdo nikdy nespatřil, čert ví zda nešustí oděna do hnědého brokátu chodbami svého domova dodnes...

BrownLady

Pojďme dál. Kdo by neznal podivného pána z Providence. H.P.Lovecraft zachytil během svého (taktéž nijak snadného) života na papír spoustu děsivých příběhů a nočních můr. Někdy v letech 1919-1921 však napsal také jednu krátkou satirickou povídku, která se (jak už nejspíš tušíte) jmenovala právě „Sweet Ermengarde“. Odtud tedy jméno kapely. Pokud vás tato krátká groteska zajímá, naleznete ji ve druhém díle nedávno souborně vydaného díla pana Lovecrafta. Tento díl se jmenuje „Měsíční močál“ a povídka je přeložena jako „Sladká Ermangarda“.

SweetErmengardeSweetErmengade

Pokročme ale do roku 2011, kdy se čtyři členové kapely Neon Dream rozhodli využít právě jméno téhle povídky a vytvořit gothic rockovou kapelu, ctící ty nejklasičtější zákonitosti stylu. Do práce se pustili s chutí a i když jim zpočátku pomohl s vokály Jörg Kleudgen z klasiků The House of Usher, brzy se našel i plnohodnotný člen k mikrofonu v podobě Kuby Achtelika. Ten přezpíval i Jörgovy starší kusy a musím říct, že se mi v nich jeho hluboký hlas líbí víc.

sweet


Ve finále obsahuje jejich první dlouhohrající výtvor devět songů, které operují s tím nejčistším gothic rockovým modusem operandi.
Sweet Ermengarde nepotřebují nějaké zpestřující prvky, vlivy ostatních souvisejících moderních stylů a podobně. Vytvořili si vlastní zvuk a vystačí si s klasickým rockovým nástrojovým obsazením a „písničkou“.

Už ve zvěstech, které kapelu předcházely, se skloňovala jména jako Fields of the Nephilim, And Also the Trees a The Mission. Rozhodně to nebyly jen prázdné reklamní řeči. Je samozřejmé, že kvalit těchto legend ještě nedosahují, ale pravdou je, že minimálně musí fandy těchto nestorů potěšit.



Sweet Ermengarde - A Promise to Fulfill

V repertoáru jsou svižnější songy jako úvodní „Near Dark“, „In the Time“, nebo intenzivní klipovka „A Promise to Fulfill“. Ta má v sobě vskutku náboj a naléhavost. Minimálně stejný prostor však dostala také poklidnější tempa. Je tu hned několik tuze pěkných hladivých hitovek jako „Kisses“, či „Necropolitan Rest“. Tím nejpomalejším monolitem je potom působivý titulní song o nebohé „brown lady“. Podařilo se tu navodit opravdu smutnou a tajemnou atmosféru a myslím, že by se s chutí zavlnila i samotná lady Dorothy.

Po několika chvílích ticha je tu navíc ještě první klipovka kapely „The Call of the First“, která ale není tak docela regulerní skladbou a je zajímavé, že na ni padla volba, co se klipu týče. Ale je to čistě atmosferická a instrumentální záležitost, takže jako netradiční experiment – může být.



Sweet Ermengarde - The Call of the First


Můj jediný problém nějakou dobu spočíval v tom, že i přes změny tempa je znění alba poměrně stereotypní a stejně tak Kubův vokál. Neustále se topí v hloubce, která je sic příjemná, leč poměrně jednotvárná. Na druhou stranu je to lepší, než nějaké nesmyslné experimentování za každou cenu. To ať to raději chlapci dělají podle svého.

Řemeslně je zbytečné cokoliv kritizovat, spíš mi zatím chybí trochu víc emocí, které by z toho všeho šlo nasát. Chce to věnovat trochu času a silnější momenty potom vyplavou na povrch. Jen to ještě nejde samo a bez jisté „spolupráce“ s kapelou. Rozhodně je však tenhle debut více než dobrý a bude rozumné, počkat si s čím
Sweet Ermengarde přijdou dál.

Hodnocení: 75%

raynham

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.