Rozhovor s Covenant

Covenant_-_Eskil_croppPremiérový koncert švédských elektro popových králů Covenant se blíží! Zavolali jsme tedy jejich předákovi Eskilu Simonssonovi a položili mu otázky směřující jak do historie trojice, tak k čerstvé desce "Modern Ruin", kterou propagují na šňůře po celé Evropě.

 

 

 

 

 

JAKPAK SE MÁŠ ESKILE?

Ahoj všichni, tady Eskil z Covenant, mám se skvěle, díky, že mi voláte. Zrovna jsem doma ve Švédsku a hodně se těším a připravuji na to, že se konečně poprvé podívám do Prahy.

 

JE MOŽNÉ, ŽE JE TENHLE ROZHOVOR VŮBEC PRVNÍ PRO ČESKÁ MÉDIA, KTERÉ JSTE KDY DĚLALI?

To upřímně nevím, většinu rozhovorů od nás dělá Joakim po emailech, já dělám většinou ty do rádií.

 

NO, MY JSME KAŽDOPÁDNĚ ŽÁDNÝ ČESKÝ ROZHOVOR S COVENANT NENAŠLI, TAK PRO PŘÍPAD, ŽE BY TENHLE BYL OPRAVDU PRVNÍ, BYCH SE RÁD ZEPTAL NA NĚCO Z HISTORIE KAPELY. SLYŠEL JSEM, ŽE TY, JOAKIM A CLAS JSTE KAMARÁDI UŽ OD PUBERTY…

To je pravda, můžu Ti klidně celý ten příběh odvyprávět. Pocházíme všichni z malého města Helsingborgu na jihu Švédska, kam jsme spolu chodili do školy a podobně. A protože na malém městě znáš téměř všechny, věděli jsme o sobě jako o lidech, které zajímají kapely typu Front 242 nebo Kraftwerk. Od toho byl už jen krůček ke snu založit spolu nějakou takovou skupinu…. a tak jsme to udělali. Hráli jsme pak po okolí, až jsme se nakonec dali dohromady se švédským labelem Memento Materia, kde roku 1994 vyšlo naše první album „Dreams of a Cryotank“. No, a od té doby v tom jedeme, z čehož pořád máme velikou radost a zároveň pocit vděčnosti, že můžeme něco takového dělat. Letos jsme vydali svoje už sedmé album, které se jmenuje „Modern Ruin“, na kterém jsme pracovali čtyři nebo pět let od poslední desky „Skyshaper“ Od té doby také máme nového člena, Daniela Myera...

 

Covenant - Bullet

 

…NA TOHO SE JEŠTĚ VYPTÁM SAMOSTATNĚ, ALE DĚKUJU, ŽE SES TAK ROZJEL! JEŠTĚ SE CHCI VRÁTIT K TÉ PRVOTNÍ TVORBĚ, PROTOŽE NA COVENANT NENÍ ZAJÍMAVÁ JENOM SAMOTNÁ HUDBA, ALE I VELMI SILNÉ TEXTY S TÉMĚŘ FILOSOFICKÝMI PŘESAHY. BYLO TO TAK I V TĚCH POČÁTCÍCH KAPELY?

Já jsem vyrostl v domě nacpaném knihami a v Joakimovi jsem našel spřízněnou duši, která hrozně ráda čte. Proto jsme se také potkali na univerzitě, ačkoliv jsme každý studoval něco jiného. Psaní textů tedy vyplynulo úplně přirozeně, protože jsme měli rádi knihy a filmy, které Tě donutí přemýšlet a vezmou Tě za srdce.

 

A KDYŽ SE VRÁTÍM K SAMOTNÉ HUDBĚ, MLUVIL JSI O INSPIRACÍCH Z TVRDÉ ELEKTRONIKY, ALE PODLE ZVUKU COVENANT MÁTE RÁDI I MELODICKÉ ELECTRO. JAKÉ JSOU TEDY DALŠÍ VLIVY KROMĚ TĚCH ZMÍNĚNÝCH FRONT 242?

Myslím, že na začátku jsme byli takový mix mezi Front 242 a Human League nebo tak něčím. Pak jsme začali objevovat Einsturzende Neubauten a další hlukovější formace. Ale v podstatě všechno, co se v hudbě děje, nás baví, třeba i celá techno scéna, ten taneční element. Myslím, že mícháme spoustu různých vlivů – EBM zvuk F242, kořeněný estetikou Kraftwerk a texty, které jdou trochu pod povrch. Ale ty píše Joakim, takže ten by vám o tom pověděl víc.

 

JASNĚ. NICMÉNĚ KDYŽ JSTE MĚLI HUMAN LEAGUE JAKO JEDNU Z PRVOTNÍCH INSPIRACÍ, SLYŠEL JSI UŽ JEJICH NOVÉ ALBUM?

Myslíš „Credo“? Jo, slyšel jsem ho…

 

A CO SI O NĚM MYSLÍŠ?

Já viděl Human League před pár lety ve Stockholmu a byla to poměrně silná show, ačkoliv samozřejmě už to nejsou rozhněvaní teenageři (smích). Myslím tím, že taky už nejsem teenager, ale pořád jsem rozzlobený, což se odráží i v mojí hudbě a věcech, které dělám. Upřímně mám raději dřívější desky Human League, zejména ty, co jsem poslouchal ve svých sedmnácti – tedy první dvě nebo tři alba. „Dare“ je třeba výborná, ale samozřejmě, Human League jsou obecně pořád dobří.

 

Covenant - Ritual Noise (Live @ M'era Luna 2007)

 

KDYŽ JSME U TĚCH NOVÝCH DESEK, SÁM JSI ŘEKL, ŽE „SKYSHAPER“ VYŠEL PŘED PĚTI LETY. PROČ JSME TEDY NA NOVINKU MUSELI ČEKAT TAK DLOUHO?

Jo, na to se ptáme sami sebe taky (smích). Ale ono dělání desky není lehké, zvlášť, když po dvaceti letech v kapele od nás odešel Clas a my se začali pomalu sžívat s Danielem. To ale s sebou přineslo některé skvělé vlivy, včetně odkazu jeho vlastních kapel Haujobb nebo Architect. S Danielem jsme se znali od dřívějška z několika turné po Německu, a tak netrvalo dlouho, aby přijal pozvání do Covenant. Ale kromě toho desku zdržely i různé věci v našem osobním životě. Někdy je potřeba se zastavit a zamyslet nad tím, proč děláš to, co děláš. Chtěli jsme udělat desku ne proto, že „musíme udělat nové album“, ale protože je to pro nás důležité. A někdy to zkrátka chce čas, abys dokázal přesně zacílit na to, co chceš.

 

ZMÍNIL JSI TEN ODCHOD CLASE, KTERÝ BYL PRO NÁS TEDY CELKEM NEČEKANÝ. JAKÝ BYL DŮVOD K TOMU, ŽE SE ROZHODL OPUSTIT KAPELU? MŮŽEŠ K TOMU NĚCO ŘÍCT?

Jasně, ono to zase nebylo nijak dramatické, pořád jsme velmi dobří přátelé. V podstatě je ten důvod jednoduchý – rozhodl se mít rodinu a trávit s ní víc času, což je pochopitelné. Jsme samozřejmě moc rádi a vděční za všechna ta společná léta, ale Clas má teď dvě děti a je nesmírně šťastný. Zároveň si ale myslím, že i on na své působení v Covenant vzpomíná moc rád.

 

A HNED, JAK VÁM TO OZNÁMIL, JSTE ZAČALI HLEDAT TŘETÍHO DO PARTY, NEBO JSTE UVAŽOVALI O TOM POKRAČOVAT JAKO DVOJICE JEN S JOAKIMEM?

My jsme v podstatě ihned začali pracovat s Danielem Myerem, protože tou dobou nám už rok vypomáhal jako koncertní host a dobře nám to spolu fungovalo. Zeptali jsme se ho tedy, jestli se nechce stát oficiálním členem Covenant, on souhlasil a na novou desku přispěl řadou skvělých nápadů.

 

A ČÍM JSTE TAK ZAMĚSTNANÉHO ČLOVĚKA, JAKÝM JE DANIEL, PŘESVĚDČILI, ABY S VÁMI HRÁL?

On se mi přiznal, že byl vždycky fanouškem kapely a bavila ho naše hudba, navíc to pro něj byla příležitost poznat novou kapelu a zažít něco nového. Doufám, že si to s námi užívá jako my s ním.

 

TAKŽE JSTE SE ANI NEPOOHLÍŽELI PO NIKOM JINÉM A ŠLI JSTE ROVNOU ZA NÍM?

Ne, ne, šli jsme přímo po něm, protože jsme se znali už tak dlouho.

 

JAK MOC PŘÍTOMNOST TAKOVÉ HUDEBNÍ OSOBNOSTI ZMĚNILA CHOD COVENANT?

No, těch změn je poměrně dost, například v tom, že druhý zakládající člen kapely Joakim už s námi tolik nekoncertuje, protože má taky rodinu. Je stále tvůrčím členem Covenant a na nové desce se ale samozřejmě významně podílel, ale živě už s námi moc nejezdí. Teď je to na nás s Danielem a s jedním mým starým přítelem ze Stockholmu.

 

TAKŽE I V PRAZE BUDEŠ NA PÓDIU JEDINÝ PŮVODNÍ ČLEN KAPELY…

Ano.

 

ONO JE TO ASI CELKEM TĚŽKÉ KOČÍROVAT, KDYŽ BYDLÍTE KAŽDÝ V JINÉ ZEMI… PODLE TOHO, CO JSEM VYČETL NA INTERNETU TOTIŽ AKTUÁLNĚ BYDLÍŠ V BERLÍNĚ, ŽE?

Je to tak, ale stěhuju se zpátky do Švédska, protože v Berlíně je na mne až moc parties (smích). Takže se natrvalo postěhuju zpátky domů, kde budu mít víc času pracovat ve svém studiu. Ve velkých městech je až příliš mnoho věcí, které Tě od ní rozptylují.

 

A JOAKIM JE POŘÁD V BARCELONĚ?

Kdepak, už se taky odstěhoval zpátky do Švédska.

 

TAK SE TAM PĚKNĚ SEJDETE… ALE ZPÁTKY K DESCE. SLYŠEL JSEM, ŽE BYLA INSPIROVÁNA PRACEMI CHRISE CORNISCHE, JE TO TAK?

Já bych spíš řekl, že myšlenka alba byla inspirována tímto umělcem, kdy mne na výstavě jeho obrazy uhranuly. Takže částečně ano, koncept desky byl částečně ovlivněn Chrisovou prací, ale řekl bych, že texty i hudba už pochází přímo od nás. V mnoha ohledech je to dost osobní album o nás samých, o tom, co se děje kolem nás. Myslím také, že i název „Modern Ruin“ (moderní ruina) dost popisuje to, co vidíme v různých částech světa. Nicméně jsem optimista a snažím se vidět to dobré.

 

Covenant_-_Modern_Ruin

 

VÍŠ, CO JE ZAJÍMAVÉ? ŽE AŽ DONEDÁVNA COVENANT NIKDY NESPOLUPRACOVALI S ŽÁDNÝMI JINÝMI UMĚLCI, MUZIKANTY, KAPELAMI. PROČ?

Asi proto, že jsme všichni už tak dost silné osobnosti, takže je někdy i pro mne samotného těžké pracovat s ostatními z  vlastní kapely (smích). Mívám totiž poměrně jasnou představu o věcech, o tom, co by mělo jak vypadat a podobně. Stejně tak ale ani třeba s Danielem v tomhle nebylo moc lehké pracovat, protože má také dost silnou vůli a vizi. Je to vždycky výzva, která dává možnost vzniknout opravdu dobré muzice, kdy se mozky a myšlenky srážejí. To je dobré – alespoň dokud to dokážeš udržet v přátelských hranicích.

 

A PŘESTO JSTE NA NOVÉ DESCE A SINGLU „LIGHTBRINGER“ SPOLUPRACOVALI S NECRO FACILITY – JAK K TOMU DOŠLO?

Jo, to byla sranda. Samozřejmě, že jsem znal Oskara z Necro Facility – po jisté době na scéně se zkrátka potkáš s každým a většina z nich (ač určitě ne všichni) jsou zpravidla velmi milí a přátelští lidé. Potkáváte se na festivalech, vyrážíte s ostatními muzikanty na další kapely a podobně. No a když narazíte na kolegy z tak malé země, jako je Švédsko, je to setkání ještě daleko intenzivnější a brzy se tak skamarádíš.  Ale abych se vrátil na začátek – Necro Facility jsem znal, dělali jsme spolu před nějakými čtyřmi, pěti lety dokonce i pár tracků, ale nikdy jsme to nedotáhli k nějakému výsledku. Občas si tak něco pošleme jen tak cvičně a loni mi Oskar poslal kousek jejich nové skladby Necro Facility, jestli by mne k tomu něco nenapadlo.  Vymyslel jsem refrén, tu hlavní melodickou linku, asi během hodiny a přišla mi celkem silná, tak jsem klukům říkal: „ Hele, udělejme s tím něco!“, protože když mi něco přijde dobré hned takhle napoprvé, většinou mívám pravdu a funguje to.

 

PRO MNE OSOBNĚ JE „LIGHTBRINGER“ JEDEN Z NEJSILNĚJŠÍCH TRACKŮ COVENANT VŮBEC, ALE PŘIZNÁM SE, ŽE MÁM RÁD SPÍŠE TY KLIDNĚJŠÍ POLOHY VAŠÍ KAPELY.

Možná už nepotřebuješ tolik tančit (smích).

 

JO, UŽ TAKY NEJSEM TEENAGER…

Každopádně díky moc, ale asi bych s tím tvrzením souhlasil. I když se všichni k téhle spolupráci s Necro Facility stavěli trochu podezřívavě, nakonec se jim „Lightbringer“ dost líbí. Zvlášť živě je to fakt silná píseň, takové překvapení… ale to uvidíte v Praze…

 

Covenant - Call The Ships To Port (Live @ Amphi 2009)

 

MIMOCHODEM, UŽ JSI SLYŠEL ČERSTVOU DESKU NECRO FACILITY „WINTERMUTE“?

Ne, zatím jsem to neslyšel, ale dost se těším, až se k ní dostanu. (rozhovor byl veden ještě před vydáním desky – poznámka autora)


A JAKÉ MÁŠ AKTUÁLNĚ SVÉ HUDEBNÍ FAVORITY?

Poslouchám hodně klasiku, abych si odpočinul od práce ve studiu, taky jsem se učil hrát na housle, navíc mám hudební vzdělání a v prostředí vážné hudby jsem vyrůstal. Mám třeba hodně rád Johanna Sebastiana Bacha a všechny staré Mistry.

 

JE TEDY ZVLÁŠTNÍ, ŽE JSME NA DESKÁCH COVENANT NIKDY HOUSLE NESLYŠELI…

Ne, to ne. Zkoušeli jsme to, ale znělo to příšerně. Já byl vždycky tak trochu líný student (smích).

 

ALE TAK TO SE VE STUDIU DÁ VŽDYCKY NĚJAK ZAONAČIT, NE?

To ano, housle mám i ve svém studiu a jsem si jistý, že je jednoho dne i použiju, ale zatím ten čas nenazrál a já to nechci uspěchat.

 

NO, V PRAZE SE TOHO NEJSPÍŠ JEŠTĚ NEDOČKÁME… A KDYŽ JSME U TOHO, S COVENANT TU BUDETE MÍT PREMIÉRU, BYLI JSTE TU ASPOŇ NĚKDY NA NÁVŠTĚVĚ NEBO TAK?

Nebyl jsem tam nikdy, ale vždycky jsem chtěl Prahu navštívit, jen jsme pořád byli hrozně zaměstnaní s kapelou a vždycky byla spousta jiných věcí, které bylo potřeba udělat. Ale vždycky jsem věděl, že se mi to jednou splní, takže mám velkou radost, že už je to tady.

 

TO MY TAKY, TAK SE BUDEME TĚŠIT, MĚJ SE KRÁSNĚ A NA VIDĚNOU!

Vy taky, všechny moc zdravím, díky za zavolání a těším se na viděnou – přijďte na koncert sdílet ducha Covenant, pobavíme se!

 

 

covenant-poster_prague-afterparty

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak dnes už víme, že jsme se moc nepobavili, nikoliv vinou hlavní kapely, ale vinou předkapely. Takhle utnout koncert a nechat tam lidi úplně nahé, to je skoro bych řekl nemorální a žalovatelné. U Covenant je přeci jasné že mohou hrát dvě hodiny a bude to málo, takže mi není znám důvod proč předkapela neslezla z podia mnohem dřív, proč nezačala v uváděných sedm večerních?! Proč vůbec začala...no nic - Fuck Lakeside-X!
Ty je tady fuckujes, ale nebejt jich tak sem zadny covenant nikdy neprijedou.
Hm, možná by to snad bylo i lepší. Fakt věc názoru, ale když jsi byla takhle spokojená...:-)
Já jsem dokonce přesvědčen, že tak dobrý koncert byl i kvůli tomu, že byl tak krátký. Nebyla možnost ztráty koncentrace a jel jeden hit za druhým. Moc dobře si pamatuju, jak jsem odcházel rozčarován z Covenant před třemi roky z Agry na WGT. Začátek dobrý, ale protože byl koncert moc dlouhý, silné pnutí se na konci téměř vytratilo. <br />Dík Lakeside X za ten risk. A to, že koncert začal v půl osmé? Všiml sis, kolik přišlo lidí stejně až těsně před devátou, protože to po práci prostě dřív nestihli?
Mohu potvrdit, že ještě v půl 8 byla na akci slabá třicítka lidí...Pokud bych někoho proklínal, tak je to strůjce toho pekelně temnýho osvětlení během koncertu:) Ostatně uvidíte, co se vyklube z fotoreportu - během dneška tu přistane.
Já jsem viděl Covenant na jaře v Drážďanech, kde hráli dvě a půl hodiny a bylo to úplně super. Možná na WGT je jeden hudby přejedený, nevím... Já nejsem L-X za nic vděčný, byl to zpackaný koncert úplně a naprosto. Nevím proč to muselo být v Roxy, to byla chyba. Nevím co tím "riskovali", ty ano? Najít si na useknutosti koncertu pozitivum, to fakt neumím, jak jsem napsal na jiném webu, bylo to jak když tě holka rozdělá a najednou je konec. Kdyby byla bývala Vídeň blíž, jeli bychom tam, protože kdo se tu má dívat na znuděné lidi v mikinách "Oldschool EBM", co akorát chlastají pivo a kouří. Píšu to trochu v nadsázce, ale moc ne.
Kéž by scéna byla tak daleko, že by se těch uniformních lidí, co se k ní otevřeně hlásí heslovitym oblečením, pohybovalo na akcích víc..alespoň bychom měli na parties jasno, pro koho hrát :D Připadá mi, že to je výsada setkání právě typu WGT. Nicméně čtvrteční koncert určitě nějakou výjimečnost měl, protožě jsem Covenant viděl v Lipsku i Bolkowě a z obou koncertů znuděně odešel. Kontaktní koncert v klubu s komorní návštěvnosti měl určitě svoje kouzlo.
Ale mikinou "Oldschool EBM" nebo tričkem Prager Handgriff se ke scéně, kterou představuje Covenant, právě přeci vůbec nehlásíš, a to je ta potíž tady v Česku - všichni jsou zastydlí a zamrzlí ve devadesátých, resp. jedou v darkwave, tj. kejtry. Víš, v hadrech to není - viděls, stačí košile a kalhoty, vestička... Koncert byl kontaktní a komorní, nic proti, aspoň bylo místo na tancování - problém byl v tom, že sotva se rozjel (Myer dá Lightbringer fakt šťávu), byl násilný konec. (Je mi 35)
[quote name="sy35"]Nevím co tím "riskovali", ty ano? [/quote]<br />Prachy třeba? Někdo musel ty pekelně drahý Covenant nakonec zacvakat, když to nebyly návštěvníci....
Faktem je, že u nás se na nasládlou elektroniku (Covenant, Cruxshadows atd., fanoušci omluví, nemyslím to negativně) paří se stejnou maskulinní vervou jako na zmiňovaný Handgriff nebo Container 90 ve vroucích kotlích německejch festů...v tomhle jsme poměrně unikátní :D
Bude nějaký fotoreport z koncertu? :)
koncert nebyl spatny, Lakeside hrali pekne (co sem stihl). U Covenant je to skoro vzdy vyber hitovek, ale mohli hrat dele (v klubu je to precijen intenzivnejsi). takhle byl ten konec opravdu moc brzo, coz bylo videt i na lidech kteri by hodne radi nejaky pridavek a rozhodne se jim domu moc nechtelo. za 500 vstupneho zadna vyhra, skoda toho roxy (pro mimoprazske verim, ze spis zklamani).
Synth-butterly: To co se z temnoty podia podarilo vyrvat najdete zde: http://galerie.sanctuary.cz/thumbnails-204.html
Děkuji! :) Říkala jsem si, že se tam muselo mizerně fotit. Sice jsem neměla zrcadlovku ale ty fotky mi všechny vycházely podivně. Už i když hráli Lakeside X.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.