Dvojrecenze na EP Tongue - At The Beginning

Tongue

Digitální download 7 tracků prvního tuzemského projektu spadajícího do škatulky "deathrock" nemohl zůstat bez povšimnutí ani v našem recenzentském okénku. Shodně kladné reakce z našich řad čtěte v následující dvojrecenzi.

 

 


 

 

 

www.czscene.cz/tongue

Tak jsem se cely odpoledne premahal a premlouval a nakonec ze me neco vypadalo, prosim o kontrolu. Snad to nejsou uplny bludy a dava to smysl.
Recenze Tongue - At The Beginning
Když se na serveru Czscene.cz objevil první track kapely Tongue, všem příznivcům deathrocku se zatajil dech. Že by se jednalo o první českou deathrockovou nahrávku?
První ze sedmi tracků "Statement" nenechá nikoho na pochybách, punkový drive zabalený v řádně "špinavé" kytaře, podpořený tepající linkou bicích zní jak to lepší z rodiště deathrocku - Kalifornie. Druhý track "Inverted" trošku ubírá na přímočarosti a začíná si víc pohrávát se skladbou stavby, což rozhodně není na škodu a slouží jak dobrý předskok nejvýraznější (aspoň pro mě) skladbu celého EP. Song "Casual T's" jako by vypadl z alba Christ vs. Warhol včetně sociálně angažovaného textu, našláplé rytmiky a chytlavého textu. "Insensitive" sází více na gothic rockovou notu, než ostatní skladby a refrén vám bude znít v hlavě ještě nejakou dobu. Pátá, instrumentální skladba "Speechles" svojí instrumentální zasněností zní jako z jiné, daleko umírněnější postpunkové desky Tongue a tak trochu ohlašuje konec regulérní stopáže EP. Jako poslední stopa se představuje "Statement II", která vrací EP zpět na začátek desky, energická skladba s dobře vygradovaným koncem a krátkým outrem potvrzuje, že sílá Tongue je spíše ve svižnějších tracích. Bonus "Sand City Night", stejně jako "Speechles" působí jako z jiné nahrávky. Surfem načichlou kytarou a výraznou basou evokuje například Deadbolt a odkazuje směrem kamsi ke Cramps.
Písečtí Tongue nasadili laťku českého deathrocku poměrně vysoko a bude zajímavé sledovat další vývoj této bandy. Ale jedno je jisté už teď, nášivka se zkříženými kostmi a písmeny DRCR konečně dostala smysl!
EP At The Beginning vyšlo na netlabelu afmusic.de a zdarma si ho můžete stáhnout na Zorch Factory Records. Debutová nahrávka obsahuje 7 tracků a je k dispozici pouze v digitálním formátu.

 

Recenze 1: Tongue - At The Beginning

Autor: Samgarr

 

Když se na serveru Czscene.cz objevil první track kapely Tongue, všem příznivcům deathrocku se zatajil dech. Že by se jednalo o první českou deathrockovou nahrávku?


První ze sedmi tracků "Statement" nenechá nikoho na pochybách, punkový drive zabalený v řádně "špinavé" kytaře, podpořený tepající linkou bicích zní jak to lepší z rodiště deathrocku - Kalifornie. Druhý track "Inverted" trošku ubírá na přímočarosti a začíná si víc pohrávát se skladbou stavby, což rozhodně není na škodu a slouží jak dobrý předskok nejvýraznější (aspoň pro mě) skladbu celého EP. Song "Casual T's" jako by vypadl z alba Christ vs. Warhol včetně sociálně angažovaného textu, našláplé rytmiky a chytlavého textu. "Insensitive" sází více na gothic rockovou notu, než ostatní skladby a refrén vám bude znít v hlavě ještě nejakou dobu. Pátá, instrumentální skladba "Speechles" svojí zasněností zní jako z jiné, daleko umírněnější postpunkové desky Tongue a tak trochu ohlašuje konec regulérní stopáže EP. Jako poslední stopa se představuje "Statement II", která vrací EP zpět na začátek desky, energická skladba s dobře vygradovaným koncem a krátkým outrem potvrzuje, že sílá Tongue je spíše ve svižnějších tracích. Bonus "Sand City Night", stejně jako "Speechles" působí jako z jiné nahrávky. Surfem načichlou kytarou a výraznou basou evokuje například Deadbolt a odkazuje směrem kamsi ke Cramps.
Písečtí Tongue nasadili laťku českého deathrocku poměrně vysoko a bude zajímavé sledovat další vývoj této bandy. Ale jedno je jisté už teď, nášivka se zkříženými kostmi a písmeny DRCR konečně dostala smysl!


EP At The Beginning vyšlo na netlabelu afmusic.de a zdarma si ho můžete stáhnout na Zorch Factory Records. Debutová nahrávka obsahuje 7 tracků a je k dispozici pouze v digitálním formátu.

 

Hodnocení: 70%

 

1_TONGUE_FRONT

 

Recenze 2: Tongue - At The Beginning

Autor: Paesant

 

Těžko hledat příznačnější klišé pro první krůčky tuzemského deathrocku, než jakým je název debutu „At the beggining…“ od písecké DIY skvadry Tongue.  Jejich nedávný zjev na zatuchlé kytarové scéně spadající po škatulky „goth-friendly“ vytouženě zahýbal boky všem třem fanouškům chlubícím se sebeparodickou nášivkou „DRCZ“.  Nenechme se ale zmást, posluchačská základna písecké kytarovky zdaleka nemusí končit jen u nich. Nic to nedokazuje víc, než žánrový rozstřel inspirací jejich startovního EP.

Jazykoví chlípníci Tongue T a Tongue J ukuchtili v domácích podmínkách nebývale kvalitní poslech, který jakoby shrnoval vlivy zahraničních kapel navštěvující za poslední roky malou českou scénu. 

Od ikon kalifornského deathrocku Christ vs. Warhol, přes syrové rebelie italských Mescalin Babies a neopomenutelný vliv post-punkových klaunů Last Days of Jesus  z východu až po surfrockové riffy a 60s pop, umně vydlabaný například nedávnými hosty Messer Chups.  Poptávka po domácí nápodobě byla léta více než žádaná a proto se k ní z kritického hlediska nedá přistupovat jinak než kladně. 

Dvojice Tongue zaslouženě slízla největší poctu za odvahu od samotného vydavatele Zorch Factory Records, pod jehož jménem letošní debut pozvolna podsouvá světu. Jeho odvrácená tvář plná subkulturních otrhanců z citovaného proslovu Howarda Beala ji rozhodně alespoň v našich končinách potřebovala.  


Hodnocení: 75%

2_TONGUE_BACK

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Já bych si ještě dovolila trošku rýpnout do toho klišovitého názvu. Česky by se to jmenovalo "Na Začátku Konce Světa" což bylo v anglické verzi příliš dlouhé. Proto byl z "Konce Světa" udělán jakýs takýs dovětek. Tím pádem je název EP dvojznačný. Naráží nejenom na první počin kapely, ale také na začátek letošního "apo" roku, kdy koneckonců EP vycházelo.
Klišovitej název vůbec není na škodu, naopak je to symbolický, jak se patří.
No, on to prave nemel byt nejak klisovity nazev, ale jak to pise Sudlice dvojsmyslna hra se slovy. A jeste deska vysla na af-music.de. Ale jinak dekujeme za recenzi jste prvni ceske medium a asi i posledni takze dekujeme za prostor i hodnoceni. Navic je to zasvecena recenze a srovnani s Cramps nebo Christ vs. Warhol nam udelalo radost protoze je mame radi.<br /><br />Tongue

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.