Recenze Sonic Area - Music For Ghosts

sonicarea_musicforghosts_sI když datum vydání zatím posledního alba francouzského projektu Sonic Area spadá do loňského roku, Pavla Zelinku tahle deska prostě vzala za srdce. A kdo ví, třeba vezme i vás – duchové, neoklasika, absint, Lynch, elektronika, děsivé trailery, western, Chrysalide, temný kabaret... ale přečtěte si to sami přímo v recenzi...




 

Sonic Area - Music For Ghosts
Vydavatel: Ant-Zen (www.ant-zen.com) / audiotrauma (www.audiotrauma.org)

Zas tak fatální přirovnání to v případě Ant-Zen a totálního hudebního okraje zase není. Přesto si label, který funguje už 19 let, stále drží vysoko nasazenou laťku, kterou musí zde vydávané projekty překonat. Nejinak tomu je i v případě posledních výlisků loňského roku. A nejvíce nové desky 
Sonic Area nazvané „Music For Ghosts“.

A začneme pěkně zostra. Francouze Chrysalide milovníci nesmlouvavé elektroniky už dobře znají. Mnozí ale netuší, že jeden ze řvounů za mikrofonem, konkrétně Arnaud „Arco“ Coëffic, vede už 15 let svůj neméně agilní sólový projekt
Sonic Area. Ten vydal koncem loňského roku už svou sedmou dlouhohrající desku „Music For Ghosts“. Pět let na ní autor shromažďoval materiál a pečlivá selekce přinesla nečekaně šťavnaté plody: album, které je tematicky zaměřené na kulturu spojenou s  bohémským nápojem dekadentů – absintem. Díky tomu posunuje projekt do poměrně nových krajin, které ihned suverénně okupuje, přetváří k obrazu svému a elektronicky, přesto stejně sugestivně jako kabaretiéři na začátku 20. století, podává uhrančivé poselství o všech valérech absintového dobrodružství.

Pokud jste byli u
Sonic Area zvyklí na valivou temnou elektroniku, o tu vás Arco neochudí. Vedle ní se ale dočkáte nespočetných výletů do vážné hudby, renesance, výmarského kabaretu nebo naopak atmosférického retro ambientu nebo rockového westernu. Autor suverénními tahy naznačuje, že s absintem, jako alkoholickým nápojem se silnými psychedelickými účinky, můžete vyšplhat na vrchol nejvyšších hor, ale skrze možnou závislost se pak také plazit schizofrenními odpadními kanály velkoměsta.

Hudba pro absintem nasosané duchy zaujme už při zběžném naťukávání třeba na Bandcamp profilu vydavatelství (konkrétně zde:
http://ant-zen.bandcamp.com/album/music-for-ghosts), svou krásu ale v plnosti rozvine při kontinuálním poslechu, který je obdobou pročítání barvité kroniky legendárního nápoje.



A vrcholy desky?

 

  1. Neoklasicky bombastické skladby The Infernal Clockwork, Eureka nebo Funeral March Of An Empire, která jsou průsečíkem snah Triarii, Venetian Snares (především desky „Rossz Csillag Alatt Született“), Juno Reaktor nebo Laibach. 
  2. Lynchovsky prodchnutá Haunted Hall Motel Ballade s hostujícím Sébastienem  Béné-le Touarinem z Amesha Spenta na spaghetti-westernovou kytaru a neméně stylová, i přes dusítko sólující trubka Cyrila Laurenta, ex-člena cyberpunkáčů Punish Yourself. 
  3. Neokabaretní momentky The Living Carousel, The Endless Staircase nebo Once More Unto The Breach Dear Friends, které spikleneckou retro atmosféru malých kabaretů dokázaly pokaždé posunout do nových poloh. 

Ani zbytek není vůbec vata, ale nedílná součást kolekce, která je pečlivě sestavenou padesátiminutovou skládankou. Ano, co se týče případných živých koncertů, nových skladeb do setu Sonic Area si Arco věru nepřipravil moc. „Music For Ghosts“ ale v dobrém slova smyslu naplňuje škatulku „inteligentní elektronika“, protože neotřelý koncept dokázala silou svých kompozic dotáhnout do nečekaných končin. Klobouk dolů!

Hodnocení: 95%


Sonic Area – Music For Ghosts (official trailer)

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.